vaihtaisiko terveyskeskusta?
Muutama blogi sitten otin esille laitoshoitoisen kotikunnan vaihtajan. Kotikunnan vaihto on ensi vuoden alussa mahdollista vuoteeseenkin hoidettavalle mummolle ja vaarille. On mahdollisuus päästä likelle lapsiaan tai lapsenlapsiaan, lähiomaisiaan. Se miten muuttamiset järjestyvät ja eri osapuolten toiveet toteutetaan voi olla livenä aikamoinen teorian ja käytännön törmäyskurssi.
Toinen törmäyskurssi on nurkan takana.
http://www.sss.fi/uutiset/154792.html
Salon Seudun Sanomat 22.8 2010 16:32:59
Eduskunnan käsittelyssä oleva lakiesitys antaisi jatkossa mahdollisuuden valita, minkä terveyskeskuksen palveluita käyttää. Terveyskeskuksen voisi valita ensin oman kunnan sisältä. Lisäksi mökillä tai muuten toisella paikkakunnalla oleilevat voisivat käyttää kakkoskunnan terveyskeskusta.
Näin suunnittelevat. Ensi vuoden toukokuusta alkaen.
Kun tulee vuosi 2014 niin sitten saa valita teekoonsa vapaasti koko Suomen alueelta. Valinta tehdään vuodeksi kerrallaan.
En tiedä pitäisikö tähän tokaista jotta ”kyllä meil on kaikkee” vai pitäisikö tähänkin, samoin kuin kotikuntalain muutokseen, parahtaa ja ruveta parkumaan.
Miten ihmeessä tämmöset kaikki hyvää tarkoittavat lakilupaukset käytännössä toteutetaan?
http://www.stm.fi/vireilla/lainsaadantohankkeet/sosiaali_ja_terveydenhuolto/terveydenhuoltolaki/10#6
Ei ne ilmeisesti mitenkään toteudukaan, kunhan vaan tehtaillaan lakeja. Tuntuu käsittämättömälle pelkkä ajatuskin, ettäkö mummot ja vaarit lähtisivät viimemetreilläänkin käymään terveyskeskuspaperisotaa. Jos lakiin kirjataan, vuosi kerrallaan, heikossa kunnossa olevan siirtelyä, niin avustusjoukkojen täytyy olla rautaisilla hermoilla varustettuja taistelijoita, siis eturintaman ”sissejä”. Onhan lakeihin kirjattu vaikka mitä ja monet niistä eivät ole käytännössä toimineet.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, vuosi kerrallaan. Eli jos hesalainen haluaa vaihtaa toimimattomalta terveysasemaltaan vaikka Hausjärven Oitin terveysasemalle, se vaihto tarkoittaa sitä, että koko seuraava vuosi on sitten Hesasta Oittiin rampattava.
Ihan ovelasti laadittu asetuksen kohta, mutta varmasti tarkoituksella estämään terveyskeskusshoppailua ja siis myös hyvin tarpeellinen.
Sitä paitsi hoitavalla lääkärillä on oikeus (ja velvollisuus) vaatia nähtäväkseen potilaansa koko sairauskertomus. Ja tässä kohtaa tulee vastaan eResepti ja eArkisto, joita ei saada toimimaan ennen v. 2014 ja tuskin sittenkään. Siitähän nyt ei tule mitään, että kaikkien vaihtoa haluavien koko sairauskertomushistoria printataan paperiversioksi, joka joissakin terveyskeskuksissa voidaan skannata siellä olevaan ohjelmistoon, mutta useimmissa paikoissa ei (meillä on laatuskanneri, mutta EI skannaajaa eli kukaan ei ehdi!).
Ilmoita asiaton viesti
Vastauksena otsikon kysymykseen: KYLLÄ. Omalääkärini kanssa ei kemiat pelaa yhtään, muiden kanssa on tullut juttuun hyvin. Olen tuomittu loppuiäkseni lääkärin hoitoon, jonka vastaus kaikkeen on”jumppaa ja buranaa”
Tapahtui(jälleen) eilen kyseisessä terveyskeskuksessa:
Otin vuoronumeron.
Tiskin takana ei ketään. Koko paikka hiljainen, vain yksi asiakas lisäkseni.
Kyseessä luultavasti Suomen suurin terveyskeskus.
Luukun taakse tuli nainen. Avasi suuren paperinipun.
Kysyin varovasti lappu kädessäni”otatteko vielä vastaan?”
MINÄ LUEN NYT, kuului vastaus.
Palasin takaisin tuolilleni.
Noin varttitunnin päästä kello soi, olin ainoa asiakas.
Ilmoita asiaton viesti
Hömppää vai mitä? Eikö se tule olemaan niin, että tarpeen tullen saa kävellä lähimpään terkkariin ilman mitään sen kummempia anomuksia? Ei siis mitään valitaa vuodeksi kerrallaan – mistä tuon vetäisit – hatusta vai?
Mikä on HE ko. asiasta, en onnistunut löytämään 🙁
Ilmoita asiaton viesti
Et voi noin vaan kävellä!
http://www.stm.fi/vireilla/lainsaadantohankkeet/so…
”
Miten asiakas voisi valita terveysaseman? Asiakas voisi valita terveysaseman oman kunnan tai yhteistoiminta-alueen sisällä. Ilmoitus terveysaseman valinnasta olisi tehtävä kolme viikkoa ennen ensimmäistä käyntiä sekä asiakkaan uudelle että vanhalle terveysasemalle. Asiakas voisi valita terveysaseman tai terveyskeskuksen myös oman kuntansa ulkopuolelta. Tältä osin laki tulisi voimaan vuonna 2014. Asiakas voisi valita vain yhden terveysaseman tai terveyskeskuksen kerrallaan, ja valinnan voisi tehdä kerran vuodessa.
Asiakas voisi valita myös hoidon antavan erikoissairaanhoidon yksikön erityisvastuualueensa sisältä ja vuodesta 2014 alkaen valtakunnallisesti. Hoitopaikka valittaisiin yhteisymmärryksessä lähetteen tekevän lääkärin tai hammaslääkärin kanssa.
Kansainvälisten ja kotimaisten kokemusten mukaan valinnanvapauden lisääminen ei aiheuttane suurta potilaiden liikkuvuutta. ”
Ilmoita asiaton viesti
Laitan kiertokirjeen menemään joihin voin laittaa.
Ilmassa on selkeää vaalikiimaa, lupaillaan haukutaan toista puoluetta ja heidän tavoitteitaan.
Kerro mikä on sinun tavoitteesi rehellisesti ja lyhyesti
MH: Antteks vaa mut nyt mää putosi kärryilt!
Kenelleköhän edelläoleva kommentti on tarkoitettu?
Minulla ei ainakaan pitäisi olla minkäänkäännäköistä kiimaa, ei vaali- eikä tähän ikään ehtineenä mitään muutakaan kiimaa. Enkä ole pyrkimässä yhtikäs mihinkään! En eduskuntaan enkä kuntaan enkä seurakuntaan. Aamen!
Ilmoita asiaton viesti
Miksi näin monimutkainen systeemi ja miksi aikarajoituksia ja vuosimääriä. Eikö vapauteen kuulu, että ihmiset liikkuvat jos tahtovat. Pitääkö liikkuminen olla rajotettua ja ylhältä ohjattua paperisotaa. Varmistetaanko sillä ettei kukaan varmasti liiku minnekään, vai turvataanko mökilläasuvien eläkeläisten terveydenhoito. Ei kai se nyt näin massiivista toimintaa tarvitse taakseen.
Vanhusten siirtely on kyllä utopiaa, kun jo paikasta toiseen yhden päivän aikana liikkuva vanhus saattaa olla pois tolataan. Miten asioista osataankin tehdä näin jäykkiä ja tahmeita.
MH: ”Miten asioista osataankin tehdä näin jäykkiä ja tahmeita?”
Nii! Sans se!
Ja kun klikkautuu tälle:
http://www.stm.fi/vireilla/lainsaadantohankkeet/sosiaali_ja_terveydenhuolto/terveydenhuoltolaki/10#6
sivustolle ja lukasee edes jonkun matkaa selityksiä ja vastauksia niin eipä tässä hurraata huudeta terveyskeskuksen vaihtamisissa.
esim.
Asiakas voisi valita vain yhden terveysaseman tai terveyskeskuksen kerrallaan, ja valinnan voisi tehdä kerran vuodessa.
Asiakas voisi valita myös hoidon antavan erikoissairaanhoidon yksikön erityisvastuualueensa sisältä ja vuodesta 2014 alkaen valtakunnallisesti. Hoitopaikka valittaisiin yhteisymmärryksessä lähetteen tekevän lääkärin tai hammaslääkärin kanssa.
Kansainvälisten ja kotimaisten kokemusten mukaan valinnanvapauden lisääminen ei aiheuttane suurta potilaiden liikkuvuutta.
Toki, kun tämä on lakimuutos, niin se tulee teettämään jonkun verran töitä ja päänvaivaa per kunta. Kyllä joku valmius pitää olla miten ”muuttaja” vastaanotetaan. Edes siinä kun ilmoitetaan, ettei meille nyt justiinsa pääse tai mahdu. Niinkin voi käydä. Teoriassa luvataan, käytännössä pistetään jonottamaan. Hammaslääkäreitten perään parkuvat jo ihan omat kuntalaisetkin, saatikka sit uudet tulevat potilaat. Jonottamista ja odottamista on luvassa.
Vanhusten muutto on oma juttunsa. Jos oma iäkäs lähiomainen makaa jossain toispuol Suomea niin hänethän uuden lain mukaan on mahdollisuus hilata likemmäs omaistaan. Ne muutot ovat ymmärrettäviä. Minä en ainakaan jaksais enkä haluais ajaa edestakaisin tuntitolkulla jonnekin toiseen kuntaan omaista katsomaan, jos olisi mahdollisuus tähän toiseen vaihtoehtoon. Tästä olen jo tänne kirjoittanutkin. Tästä muuttamisesta. Ei sekään helpolla toteudu.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän kyllä jos ajomatkat ovat pitkiä, että harvemmin tulee käytyä katsomassa vanhusta ja siksi siirtäminen lähemmäksi on perusteltua. Omat kokemukseni omien vanhempieni kanssa olivat kyllä sellaisia, että ei minnekkään. Vasta kun oli aivan pakko, hoitopaikkaa alettiin järjestää ja sitten se oli jo liian myöhäistä. Palvelutalossa ei pärjää kovin huonokuntoinen vanhus ja meillekin paikka tuli liian myöhään, siellä olisi pitänyt päivystää 24 h/7.
Ai asiakas voisi valita yhden kerran vuodessa terveysaseman. Kas kun asiakkaan ei sentään tarvitse tietää milloin hän sairastuu. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Tarttee se tietää! Se ”sairastuminenkin”. Jossain ohje-selitys-vastauksissa oli, että kolme viikkoa ennen. Kolme viikkoa ennen on tehtävä ilmoitus, valinta muuttamisesta,teekoon vaihdosta! Kehtaako tähän taas todeta, että ”kyllä meil on kaikkee!”
Ilmoita asiaton viesti
Jospa laki on tarkotuksella tehty näin älyttömäksi. Kun lausuntoja kirjotellaan ja papereita pyöritellään tarpeeksi kauan, niin ei tarvitse enää hoitaakaan. Kätevää, ilmoitus vaan peruuntuneesta paikkahausta.
Ilmoita asiaton viesti