vanhusten KauppaKassit ja RuokaTaksit

Joku varmaan muistaa Marja-Leena Sukulan. Hän esitti telkkarissa joskus 1990 -luvulla persoonaa nimeltä Kassi-Alma. En tiedä onko meidän kaupunkimme, Salon sosiaali- ja terveystoimella ollut mielessään Alma, mutta ainakin Kassit ovat nyt ”kova juttu”, melkein must!

Mitäkö tämä on käytännössä? Sitä, että on olemassa kauppapalvelu. Kotona asuva vanhus, joka ei itse tai omaisen avulla tai muuten vaan pääse enää kauppaan, voi saada korvausta vastaan päivittäistavaransa kotiin. Palvelun hoitavat, kassin kotiin kantavat, alueen työttömät. Korvausta vastaan hekin. Päätöksen asiasta löytää kaupunkimme nettisivustolta, sosiaali- ja terveystoimen toukokuisesta pöytäkirjasta.

Minua huolestuttaa kaupunkimme vanhusten osalta sekä kauppakassi- että ruoka-annokset kotiin -toiminta. Huolestuttaa siksi, että niitä ei hoida alan ammattilaiset, vanhukset tunteva kotipalveluhenkilöstö.

Kauppakassipalvelun perusajatus on hyvä. Työtön saa hyödyllistä ja ehkä mielekästäkin tekemistä, mutta eihän tällä työttömällä kauppakassittajalla ole koulutusta. Ei edestakaisin vanhukselta toiselle suhaavalla ruokataksikuskillakaan. Eivät nämä ihmiset välttämättä ole vanhan ihmisen käytös -, hoitoisuuden ym. asiantuntijoita.

Käytännössä voi tulla eteen tosi hankalia tilanteita. Tässä touhussa muhii suuri vaara. On vaarana väärin käyttäytymiset ja väärinkäytökset.

Muistamaton rahapussukkansa hukannut vanhus ja ulko-ovella KauppaKassi tai RuokaTaksi. Siinä on varsinainen yhdistelmä. Kun aito viranomainen tai oikea omainen seuraavan kerran tapaavat vanhuksen, niin mistähän vanhus puhuu ja ketä epäillään?

..

Olisi mukava kuulla onko tätä tämmöistä kauppakassi -toimintaa jossain muualla tässä maassa ja jos on niin miten se mahdollisesti livenä toimii.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu