uutta bisnestä: Ota Oma Mummo! Siitä maksetaan!
Anteeks nyt vaan kauhajokelaiset, kun tuon Teidät näin näkösälle.
http://www.kauhajoki.fi/site;jsessionid=F3281BC9721F1A4699F00974F3586662?node_id=6
En minä Teitä kauhajokelaisia muutoin esille vetäisi, mutta kun minua ihmetyttää tämä Teidän vanhustyönne! Onko tämä joku teidän alueenne muoti-ilmiö vai onko pelättävissä, onko odotettavissa, että tämä rantautetaan koko maahan?
http://www.llky.fi/site?node_id=1088
IKÄIHMISTEN PERHEHOITO
Minustako perhehoitaja?
Pysähdyitkö kysymyksen ääreen? Sinulta ei vaadita sosiaali- ja terveysalan koulutusta, mutta sinun tulee olla valmiuksiltasi, kokemukseltasi ja henkilökohtaisilta ominaisuuksiltasi etsimämme henkiö tai pariskunta. Kotisi tulee olla puitteiltaan tilava ja turvallinen, perhehoitoon sopiva. Sinulta tulee löytyä hoivaamisen ja huolenpiton taitoa ja ymmärrät ikäihmisen elämänkulkua sekä sen mukanaan tuomia erityistarpeita. Osaat tukea ja ylläpitää ikäihmisen läheisiä ihmissuhteita. Sitoudut tehtävääsi, kunnioitat ja kohtelet perhehoidossa olevaa perheenjäsenenä. Sinulla on halu tehdä yhteistyötä ikäihmisen asioissa eri tahojen kanssa. (Lähde: Pride-valmennus/Perhehoitoliitto ry)
Hätäisesit luettuna tuosta tuli jotenkin eräs vanhempi artikkeli mieleen 😉
http://www.haikarainen.info/tekstit/tag/kuusikoti/
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos linkistä. En tuota muista lukeneeni! Ja ajatella: kahden vuoden takaa! Kiitos! Toivottavasti muutkin tuon nyt lukevat!
Ilmoita asiaton viesti
Nämäkin Kauhajoen tai sen mikä-lie-sanahirviö: Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän sivustoilta:
” Kenelle perhehoito sopii?
Ikäihmiselle, joka ei pärjää kodissaan tai hänen elämänlaatunsa on heikkoa, vaikka hän saa tukipalveluita, mutta ei ole palveluasumisen tai laitoshoidon tarpeessa.
Ikäihmiselle, jonka toimintakykyyn vaikuttaa muistisairaus.
Ikäihmiselle, joka kokee turvattomuutta, yksinäisyyttä kodissaan tai korkean iän saavuttaneelle.
Ikäihmiselle, joka on toipilasvaiheessa leikkauksen tai muun toimenpiteen jälkeen.”
Ilmoita asiaton viesti
Voihan tuo olla ihan ok vaihtoehto, ei pidä heti tyrmätä. Uskon, että on olemassa kunnollisia, vastuullisia ihmisiä jotka voivat ottaa vanhuksen kotiinsa. Perheen on kyllä täytynyt oppia elämään avoimet ovet-periaatteella jo pitempään, että tietävät mihin sitoutuvat.
On ehkä kuitenkin vähän vanhuksia jotka haluavat yksityiskotiin viettämään vanhuuden päiviään. Ehkä sitten, jos vanhuksia olisi samassa perheessä kaksi tai kolme ja kodinhoitaja kunnasta kävisi pari kertaa viikossa työskentelemässä perheessä.
Ilmoita asiaton viesti
En tyrmää!
En!
Minä ihmettelen!
Mistä löytyy tämmöiseen toimintaan rahaa, kun se on jo aikamoisen työn ja tuskan takana, että kunnat maksaisivat edes omaishoitajille jotain kunnon palkkaa?
Ilmoita asiaton viesti
Miksei perusteta yksinäisille vanhuksille mummo- ja pappakommuuneja, joissa kiertävä kodinhoitaja tai lääkäri hoitaisi kaikki samalla kertaa?
Olisi seuraakin ja apua lähellä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kysymys!
Minä olen kysynyt sitä jo vuonna 1990:
http://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/leht…
Ilmoita asiaton viesti
Kannatan.
Ilmoita asiaton viesti
Marjatta: ”Hyvä kysymys!
Minä olen kysynyt sitä jo vuonna 1990″
Entä miten vastaisit Torstin kysymykseen?
Ilmoita asiaton viesti
Siis tähän, että on mummo-pappa kommuuneja?
No onhan se ok juttu.
Muistamattomille pitäisin ihan hyvänä.
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan vanhuksille testi, jos osaa vielä sanoa: ”Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä”, ei joudu vaivaisukoksi tai ruotimummoksi toisten nurkkiin? Moni nuorempikaan ei opi tuota, ei kertakuulemalta.
Tuommoinen saattaisi toimia, jos vaikka joku lapsista ottaisi mummon tai papan luokseen asumaan ja saisi siitä korvauksen. Vieraissa paikoissa olemisen ei luulisi olevan huonokuntoiselle vanhukselle kovin kotoisaa ja turvallista.
Kertoisit Marjatta nyt suoraan oman mielipiteesi tästä hankkeesta, kun olet kai alan ammattilainen! Ollaanko tässä perustamassa uus-huutolaisuus-liikelaitos-kuntayhtymää. Yhtiömuodossa sellainen varmaan kiinnostaisi sijoittajia? ”Lyö rahoiksi vaivausukoilla!”
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos tästä:
Kertoisit Marjatta nyt suoraan oman mielipiteesi tästä hankkeesta, kun olet kai alan ammattilainen! Ollaanko tässä perustamassa uus-huutolaisuus-liikelaitos-kuntayhtymää. Yhtiömuodossa sellainen varmaan kiinnostaisi sijoittajia? ”Lyö rahoiksi vaivausukoilla!”
..
Oma mielipiteeni! No tämän kauhajokelaisten jutun laitoin esille ihan siks, että en siitä yhtään tykkää!
http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2010/12/05/712
Mutta en minä tuosta kauhajokelaisia voi syyttää. Ei rivikaupunkilainen noin hulluja keksi. Omille kotisivuilleni jutun tuuppasin monestakin syystä. Yks on, että Salo -cityn, tämän kaupungin ( 10 kunnan kuntaliitoskaupungin), jossa asun, kaupunginjohtaja on tullut meille Kauhajoelta. Sitä aina ”bruukaa tulla” tuliaisia mukana. Se tässä huolettaa. Että mitähän se on miehen perstaskussa!
..
Ammattilainen olen ollut. Siis tämmönen vanhustyötä työkseni tehnyt ( yli 40 vuotta) ja siinä monenmoiset valtakunnalliset PARASta pöytään
vanhusmuoti-ilmiöt ja kotkotukset kokenut. Valmista ei ole tullut mistään eikä tule, ei ainakaan mitään pysyvää hyvää. Ja nurkan takana kyttäävät ulkomaiset sijoittajat!!Kyllä se on TotinenTosi!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vain vastauksesta! Minua ovat kiinnostaneet pitkään tietynlaiset vertaistukijutut ja niistä on tullut enimmäkseen hyviä kokemuksia. Niinpä tässäkin ketjussa esille nousseet vanhemman väen ”kommuunit” ovat kiinnostavia. Asumisyhteisöt voisivat olla yksi toimiva osaratkaisu isossa asiassa. Lieneekö näitä asumisyhteisöjä Suomessa kokeiltu, ainakin Tanskassa taitaa olla sen sortin toimintaa? Edulliseksikin semmoinen voisi koitua, sekä vanhuksille itselleen että kunnalle.
Ilmoita asiaton viesti
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
.. kai jokainen sen tietää mitä se semmonen sijoittaminen tarkoittaa?
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
.. vanhukset maksakoot maksakoot itse tarpeensa ja palvelunsa
..
Pahalta näyttää!
Vanhusten tulevaisuus!
Suurin murhe on muistamattomien kasvava määrä. Pidän sen joukon kotona hoitamista äärettömän hankalana, pidän sitä myös vaarallisena!
Hankalana siks, että mites pidät muistamattoman näilläkin keleillä turvallisesti tuvassaan? Lukkojen takana vai?
Ja se vaarallisuus: mm. se, että sitä voi nuoruuden muistista tempasta VanhaMamma hellan pesään ( sähköhellaan tai mikroon) vaikka tulet. Entäs kun tämmönen tapaus asuu samassa kerrostalossa, rivitalossa kuin Sinä.
Otetaanko kaikki tulitikut ja kynttilät takavarikkoon vai??
Ilmoita asiaton viesti
Yhteisasuminen. Jotain löytyy, kun googlettaa:
http://www.emerita.fi/www/toimintatapa.htm
Se onko toimiva, toiminnassa, sitä en tuosta linkistä löytänyt..
Näissä tämäntapaisissa paikoissa mm. se tulevaisuuden VanhusBisnes tulee pyörimään. Mikäs siinä, jos on rahaa! Kaikilla ei ole!
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sitä vanhana voipi järjestellä itselleen vaikka miten hienot puitteet ja palvelut, jos pötäkkää piisaa. Vaan ei ne puitteet taida olla niin tärkeitä kuin kaverit, niitä ei saa rahallakaan.
Ennemmin minä istuisin vanhana vaikka kortilla kolhoosissa, pienryhmäkodissa, toisten homekorvien kanssa. Välillä kokkailtais pöperöitä ja käytäis kartsalla, mitä milloinkin. Niin kauan kuin jalka nousee ja käbälä käy. Telkun tekarijengistä vain mallia!
Nykyisin tuhannet vielä kohtuukuntoiset papat ja mummot jököttävät yksin kämpissään. Kaikki maksavat yksin kulunsa ja ainoa ihmiskontakti saattaa olla lähikaupan tai apteekin myyjä. Sitten kun lopulta virtapiirit alkaa nupissa reistata tai vaikka liukastuminen yllättää, päätyy siitä saman tien johonkin punkkaan minimihoitoa saamaan ja maksimihyötyä vanhusbisnekselle tuottamaan.
Isoja asuntoja ja taloja on tyhjillään tai vajaalla käytöllä, ainakin pienemmissä taajamissa. Pientä remppaa ja sinne vain porukalla asumaan ja asumiskuluja jakamaan. Onhan nää asiat olleet esillä Marjatankin blogeissa. Vaan kukahan tämmöisenkin kokeilun käynnistäisi?
Ilmoita asiaton viesti
Näin on ja näin mennään! Ja mielellään mennäänkin!
Jos on sitä kahisevaa tai semmonen kortti, jota tämän päivän kassoilla debet tai kredit puolelle näpytellään!
Ilmoita asiaton viesti
Haiskahtaa puhtaalta bisnekseltä, Pride-valmennus näyttäisi olevan USA:sta tuotu systeemi, takana puuhailee Perhehoitoliitto ry ja Pesäpuu ry, RAY on tukenut toimintaa joltain osin. Pesäpuu ry tarjoilee joitain kursseja, hinnakkaita sellaisia, löytyy myös tuotemerkki Lupaus Lapselle ®. Pesäpuu ry et kumppanit ilmeisesti ylläolevan ilmoituksen mukaan ovat laajentamassa toimintaansa myös vanhusten”hoitoon” (eiköhän sillekin jokin tuotemerkki löydy). Levittäytynyt ympäri maata, sijaisperhetoimintaa jne.
Täällä lisää:
http://www.pesapuu.fi/
http://www.sosiaaliportti.fi/fi-FI/lastensuojelunk…
Pahalta näyttää, todella pahalta.
(ps. Ei ole mitään ilmaista vanhustenhoitoa, esim. Helsingin kaupunki ottaa 85% vanhusten eläkkeestä, siis nettotuloista, ei brutto. Per kuukausi.)
Ilmoita asiaton viesti
Sitä samaa:
”Pahalta näyttää, todella pahalta.”
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos tarkennuksesta.
Tuo muistamattomuus ja sen riskit ovat varmaankin ammattilaiselle tuttuja. Kaikkia vanhuksia se ei kuitenkaan koske. Onko joku tutkinut tilastollisesti, kuinka vaarallisia asuinkerrostalossa ovat eri ikäryhmien edustajat? Onko vanhus tilastollisesti se asuinkerrostalon vaarallisin asukas? Meilläpäin näin ei mutukokemukselta ole, mutta tietoa kehiin, jolla sitä on. Tilastoa voi korjata kertoimella, josta näkee muistiongelmaisten osittaisen sijoittumisen normiasumisesta poikkeavasti hoivalaitoksiin.
Emerita-esimerkistäsi ei tiedä, millainen bisneslogiikka osakeyhtiön taustalla on. No, silloin kun markkinat toimivat ja julkinen osapuoli ilmeisenä osarahoittajana toimii linjakkaasti, markkinavetoinen hoivapalvelu hoitanee oman siivunsa hoivatarvesegmentistä, jonka ko. yritys on tuotteelleen valinnut.
Ihmisen yksityisyydessä sekä pitkäjänteisyyden, turvallisuuden ja/tai läheisyyden tarpeessa saattaa olla jotain, jota ei voi hankkia ostopalvelusopimuksella. Tällaisessa voisi kuvitella jonkinlaista lisä-itsemääräämistä vaikkapa osuuskuntamuodossa, jossa jäsenellä on pysyvä ja kiinteäkokoinen valta päättää toiminnan puitteista. Vaikka kaikki vanhukset eivät valtaansa kykene täysimääräisesti käyttämään, heille voisi olla kuitenkin siinä ripaus omanarvontuntoa, josta on joutunut luopumaan kun ei enää kykene yksin omassa, omassa kodissaan elämään.
Käytännön toteutus voi olla jotain tuon kommuunin tapaista. Työssä olisi selkeästi ”itse hankittu” ydintyövoima, ja sitten eri asiantuntijapalveluita ostettuna, ja esimerkiksi terveydenhuoltoa osittain kunnan palveluna.
Nyt oleellista arvatenkin on, saako toiminnan pyörittämiseen yhteiskunnan tukea. Hoivan tarjoaminen kunnan omassa laitoksessa, hoivapalveluyrityksessä tai omahoivakommuunissa saadaan teknisten hoivasuoritteiden osalta laadultaan samalle tasolle, mutta miten käy rahavirtojen?
Minulla ei ole syvempää tietoa, rinnastan vain omaishoidon ja laitoshoidon keskinäiseen suhteeseen, joka on kuulemma ollut tapetilla viime aikoina: omaishoito on monessa tilanteessa laadullisesti parempi ja yhteiskunnalle ylivoimaisesti halvempi kuin laitoshoito.
Edelleen täysin käytännöistä tietämättömänä, pelkään että hoivayritys, mahdollisesti se kansainvälinen jätti, pystyy tekemään kuntayhtymän kanssa sopimuksia, joissa kunta maksaa palvelun pyörittämisestä jotakuinkin saman kuin olisi omassa kuntayhtymän yksikössä joutunut maksamaan, mahdollisesti enemmänkin koska omaa palveluyksikköä juuri tuolle hoivatarpeen tasolle ei ole tarjota. Toki lisäksi laskutetaan asiakasta. Pystyykö omahoivakommuuni samaan?
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt oleellista arvatenkin on, saako toiminnan pyörittämiseen yhteiskunnan tukea.”
Olen pari blogit kirjoittanut ja osoittanut ne Kelalle/ Hyssälälle, vaikka tiedän, että eihän hän tämmöselle kanavalle tule omia ajatuksiaan kertomaan. Saisis kyl!!!!
Niin, että mitä sille Hyssälälle?
Sitä, että milloinkahan hän tajuaa, että Kela ylläpitää, kustantaa tässä maassa piilovanhainkoteja?
Salo -cityssäkin on jo muutaman vanhainkodin ulko-ovelle vaihdettu vanhainkodin nimikyltti palvelutaloksi ja mitäs sit?
Ei muuta kuin uudenlainen rahastus.
Jos palvelutalon, eilen vanhainkodin asukas ( sama huone edelleen) rahat riitä vuokranmaksuun niin sitten haet tukea Kelalta!
Sillai näitä kustannuksia, rahakasoja siirretään.
Hölmölän saduissa ja keisarin uusista kretonkeista löytyy vaik mitä!
Kunnat menevät sieltä missä aita on matalin tai pahinta mitä tällä seudulla olen kuullut: hoidetaan palvelut just rimaa hipoen, siten ettei nyt ihan kiinni jäädä! Laittomuuksista!
Ilmoita asiaton viesti
Edelleen tälle samalle kommentoijalle:
”omaishoidon ja laitoshoidon keskinäiseen suhteeseen, joka on kuulemma ollut tapetilla viime aikoina: omaishoito on monessa tilanteessa laadullisesti parempi ja yhteiskunnalle ylivoimaisesti halvempi kuin laitoshoito.”
On ja ei. Omaishoidon arvostan ykköseksi. Mutta kun siitä ei mitään haluttaisi maksaa. Miten sitä sit muka maksettaisiin vielä jostain PerheHoidosta? Höh! En usko, että paljon mitään!
Laitoshoito, sellainen vanhainkotimainen hoito, siedettävän kokoisessa yksikössä voi olla ja on edullista, inhimillistä, laadukasta, kodikasta, mitä kaikkea tuohon nyt vielä liittäisi. Tiedän sen, kun olen itse sellaista taloa pyörittänyt.
Jos alle 80 rahalla/netto/pv/vanhus hoidat esim. muistamattoman vanhuksen laitoksessa ja hän on tyytyväinen ja omainen on tyytyväinen niin mitä järkeä kunnan on juoksuttaa, ajeluttaa kotiapuihmisiään pitkin poikin kaupunginosasta toiseen. Eikä silti vanhuksella ole edes yön apua. Ei muuta kuin että ambulanssi tulee ja hilaa vanhuksen ylös lattialta. Jos hän on pudonnut ja jos on osannut painaa turvahälytintään. Ja mitähän maksaa sekin keikka? Sen ambulanssin?
Ne, jotka haluavat olla kotonaan niin ok. Sinne sitten mennään vaikka tunnin välein ja se maksaa mitä maksaa, mutta kun on vino pino ihmisiä, jotka katsovat, että 24 tuntinen hoitopaikka on turvallisempi.
Vanhainkotimainen hoito saadaan pirun kalliiksi kun sinne halutaan parkkeerata terveydenhuollon tason hoitajasakkia työntekijöiksi. Kyllä se riittää kun on hoitaja ja hoitoapulainen työparina, ts. toinen koulutettu, toinen nk. kouluttamaton.
Tuntuukin tosi kummalliselta kun esim. Kauhajoki ei hae vanhusten hoitajiksi, pätevyysvaatimuksiksi oikeastaan yhtään mitään.
Eiks tässä just ole metsästetty valelääkäreitä, valehoitajia, vale -ties mitä?
Mun mielestä vanhustyössä maailmankirjat ovat vallan sekaisin.
Maalaisjärkeä ei ole missään!
Ilmoita asiaton viesti
”Omaishoidon arvostan ykköseksi. Mutta kun siitä ei mitään haluttaisi maksaa. Miten sitä sit muka maksettaisiin vielä jostain PerheHoidosta? Höh! En usko, että paljon mitään!”
Kiitos, tässä tulikin tähän talouspuoleen asiantuntijan vastaus.
”Laitoshoito, sellainen vanhainkotimainen hoito, siedettävän kokoisessa yksikössä voi olla ja on edullista, inhimillistä, laadukasta, kodikasta, mitä kaikkea tuohon nyt vielä liittäisi. Tiedän sen, kun olen itse sellaista taloa pyörittänyt. Jos alle 80 rahalla/netto/pv/vanhus hoidat esim. muistamattoman vanhuksen laitoksessa ja hän on tyytyväinen ja omainen on tyytyväinen niin mitä järkeä kunnan on juoksuttaa, ajeluttaa kotiapuihmisiään pitkin poikin kaupunginosasta toiseen.”
Silloin kun tämä toimii, on siinä malli hyvästä julkisesta peruspalvelusta.
”Ne, jotka haluavat olla kotonaan niin ok. Sinne sitten mennään vaikka tunnin välein ja se maksaa mitä maksaa…”
Tässä on se palvelupaletin toinen pää. Tosin taitaa olla monia, jotka sinnittelevät kotonaan mutta ei siellä tunnin välein käydä vaikka tarvettakin olisi?? Eiköhän se ole paikkakunnittain satunnaista.
Ja tähän välille ei sitten ole mitään tarjota, muuta kuin puhtaasti omakustannushintaan varakkaammalle väelle.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki on ihan hyvin JOS mummulla, vaarilla on pääkopan muistitikku lue järki tallella!
Kaikki on ihan hyvin, suorastaan loistavasti JOS mummulla, vaarilla on rahaa niin että roikkuu! On siis varaa mennä, tulla, touhuta, elää, olla, nauttia! Vaikka ikääkin olis mittarissa melkein 100.
Mutta JOS:
Jos mummusi, vaarisi muistitikku on finito! Jos mummusi, vaarisi kassalipas on tyhjä! Jos ei ole muuta kuin kansaneläke ja olemattoman pieni työeläke tai ei sitäkään. Mites sit suu pannaan? Nämä tapaukset minua surettaa! Kuka heistä välittää? Kuka heitä hoitaa?
Sitten tämä pahuksen Paras -hanke. Ennenvanhaan meuhkattiin konsulttien viisauden perään ja maksettiin mansikoita keisarin uusista vaatteista. Nyt on joka mutkassa, joka kunnassa joku hanke/hankkeita. Ja perusteet: Kun siihen saadaan rahaa, kun siihen saadaan paikallisia projektityöntekijöitä, kun siihen saadaan sitä-tätä ja tota ja kun siitä saadaan vaik mitä hyötyä. Kuitenkin, osa hankkeista on aivan yksinkertaisia juttuja, jotka voitaisin tehdä, hoitaa ja käynnistää tässä ja nyt. Eikä maksais edes paljon. ( Salostakin löytyy hetikohta yks tämmönen huuhaa esimerkki! Korkokengät kopisee, rahaa palaa ja lopputuloksena on, että joku päivä tulee johonkin jonkunsortin ikääntyvien neuvontapiste! Semmonen, jonka perustaminen olisi ollut mahdollista ja ihan yksinkertaista toteuttaa ilman mitään hankevenkutuksia!)
..
Omaishoitoa arvostan.
Perhehoitoa vierastan.
Vanhainkotihoitoa kannatan.
Palveluasumisen nimellä kulkevaa laitosta pidän rahastuspaikkana.
Oliks viel jotain muuta?
Tehostettu palveluasuminen?
Se on se törkein rahankeruupaikka!
Mikä se onkaan se yhteenveto?
Se on: Koti on jokaiselle ok niin kauan kun pää ja kintut kestää.
..
Pitänee lopettaa tältä ehtoolta!
Onhan tätä jo tässä!
..
Kiitos teille kommentoijille ja hyvää itsenäisyyspäivää!
Ilmoita asiaton viesti
”Jos ei ole muuta kuin kansaneläke ja olemattoman pieni työeläke tai ei sitäkään. Mites sit suu pannaan? Nämä tapaukset minua surettaa! Kuka heistä välittää? Kuka heitä hoitaa?”
Toki jos rahaa on, saa palvelua, ja on oikeasti ”asiakas”. On aina kysyttävä, miten toimitaan heikoimman kohdalla. Siihen olen saanut nyt sinulta ensikäden tietoa.
”Sitten tämä pahuksen Paras -hanke.”
Vaikka et nyt tässä tätä tarkoitakaan, niin Parastelussa haetaan myös mittakaavaetuja. Kun on tarpeeksi suuri maantieteellinen alue, niin se mahdollisesti ja onnekkaasti säilynyt hyvätasoinen vanhainkoti on tietysti täynnä ja olet jonossa numero 322, ja muuttomatka on niin pitkä että et eläissäsi ole ennen sellaista tehnyt, eikä yhtäkään tuttua koko kerroksessa. Vertaan vaan alkukeskustelujen omahoivakommuuniin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin! Salossa meinattiin päätättää oikeinkin hulluja, mutta jostain syystä homma raukes.
http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2010/11/01/683
http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2010/10/26/681
Olisin valittanut, jos olisivat noin päättäneet!
..
Ihan riittävästi olen kuullut kertomuksia, että ihmisten toiveita ei oteta huomioon. Ei muka pystytä.
Tilapäinen hoitopaikka voi olla missä vaan, mutta pitkän päälle, jos jostain vanhuksen toivomasta hoitopaikasta paikka vapautuu niin miksei häntä voi sinne sijoittaa. Sitä tässä on ihmetelty.
Siellä toivomuspaikassa saattaa olla ystävä/ystäviä/tuttuja ja omainenkin kenties likempänä. Moni asia olis monin verroin helpompaa. Kaikille osapuolille!
Ilmoita asiaton viesti
Jospa sittenkin vielä yks juttu esille. Kaksi linkkiä:
http://www.adressit.com/vanhainkotienpuolesta
ja
http://www.adressit.com/keskustelu/10679
..
Saa noihin muutkin yhtyä kuin salonseutulaiset!
Ilmoita asiaton viesti
Tuttu asia tämä on heille, ketkä näitä asioita asioita seuraavat, mutta laitanpa silti linkin muistisairaista vanhuksista:
http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/40-000-…
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos linkistä.
Kopioin sen sisällön tähän ( on nimittäin niitä ihmisiä, jotka eivät linkkejä pahemmin availe)!
”
40 000 muistisairasta vanhusta asuu yksin kotona
A A 5.12.2010 09:30
Kuva: Miika Koskela
Yksin asuvien muistisairaiden elämää yritetään helpottaa erilaisilla teknisillä hoito- ja turvalaitteilla.
Jorma Havula
Suomessa on arviolta 120 000 yli 65-vuotiasta muistisairasta vanhusta, joista 70 000 asuu kotona, Sunnuntaisuomalainen kertoo.
Kotona asuvista 40 000 on yksin, ja muun muassa heidän elämistään koetetaan helpottaa erilaisilla teknisillä hoito- ja turvalaitteilla: ateria-automaateilla, viihderoboteilla ja hälyttimillä.
Ikäihmisten puolestapuhuja, professori Sirkka-Liisa Kivelä pitää hoitoteknologiaa hyvänä renkinä mutta huonona isäntänä.
– Vanhusjärjestöt joutuvat vielä tiukasti taistelemaan inhimillisen hoidon puolesta, ettei vanhoja ihmisiä alisteta vain tekniikalle. En panisi muistisairaita asumaan yksin keskelle kaupunkia omaan asuntoonsa, Kivelä sanoo.
Muistiliiton kehittämisjohtajan Sirpa Granön mielestä siirtyminen vanhusten laitoshoidosta kotihoitoon ei ole ollut hallittua.
Ilmoita asiaton viesti
Adoptoi mummmo! Oma mummuosi on kuollut, et voi elää ei ilman mummoa. Mummot ovat niin rakkaita.
Ilmoita asiaton viesti
Mihis vieras vaarit unohti? Ilman vaareja ei olis mummoja. Ei Sinuakaan!
Ilmoita asiaton viesti
Niin, tai mikä ettei vaikka 2-3 mummoinen perhe. Adoptoi mummo ulkomailta, jos kotimaiset mummot eivät riitä! : )
Ilmoita asiaton viesti
Jos minun mielipidettäni kysytään niin minä en ainakaan suosittele tänne mitään ulkomaan tuontia. Kunhan nyt hoidettaisiin nämä omammekin. Kunnialla.
Ilmoita asiaton viesti
Lueskelin noita Salon ja Kajalakodin juttuja. Kyse ei nyt olekaan siitä, onko vanhainkoti tai joku muu kuviteltavissa oleva tapa se paras. Eli tullaan juuri tuohon, että vaihdetaan kyltti portilla vanhainkodista hoivakodiksi tai vastaavaa, ja yhtenä seurauksena saadaan maksajaksi kunnan sijaan valtio (Kela).
Olen kyllä ollut kuntatason päätöksenteon kannalla monestakin syystä, ja niin kauan kuin siellä on ”ketään kotona”, yleensä saadaan tehtyä parempia päätöksiä paikallisista asioista – ollaanhan lähempänä. Kunnat ovat taloudellisesti kiertyneet sellaiseen välikäteen, että laki määrää menot mutta rahaa tulee valtiolta sen verran ja niihin kohteisiin, mitä kunkinkertainen valtioneuvosto haluaa myöntää. Kunnissa vielä roikutaan vanhan ajan kunnallisen itsehallinnon ajatuksissa, kun tosiasiallisesti ollaan valtion, ja yhä enemmän EU:n linjausten muodollisia toteuttajia.
Vanhusten asema on kysymys, joka pitäisi linjata valtion tasolla, siltä osin kuin EU-direktiivit sallivat. Ne ihmisoikeudet, jotka laki vaatii, tulisi myös lain nojalla toteuttaa. Ei voi toimia, että kunnalle annetaan lakisääteisiä velvotteita antamatta reaalisia mahdollisuuksia selvitä velvotteista.
Meni vähän monimutkaiseksi, mutta menköön. Voidaan kyllä mitata montako euroa kuussa maksaa minkäkinlaisen hoivapalvelun tarpeessa olevan vanhuksen hoito. Tiedetään, että ihmiset ovat valmiita maksamaan veroa enemmän, jos tietävät että verotustuotto käytetään suoraan esimerkiksi vanhusten hoidon parantamiseen. Näistä löytyisi kyllä yhtälö, jolla asiat olisivat tyydyttävällä tasolla edelleen.
Käytännön tasolla vanhusten hoito on kuitenkin riippuvainen paikallisista ja valtakunnan tason valtasuhteista, ja kunta-valtio-suhteen kieroutumisista.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Ei kommenttisi ollut mitenkään monimutkainen. Samaa mieltä olen siitä, että vanhusten asema tulisi linjata valtion tasolla. Nurkan takana on jotain tulossakin, ts. vanhuspalvelulaki, mutta se, mitä hyvää se tuottaa, tuottaako mitään, se onkin ihan oma juttunsa se. Jos valtiolta ei tule muuta kuin lakia, suositusta,ohjetta, määräystä, mutta ei rahaa, niin kunnathan tekevät mitä lystäävät.
Kunnat voisivat jo nyt noudattaa 2008 annettuja laatusuosituksia, mutku EI! Sieltä mennään mistä aita on matalin. Toimialajohtajien valta voi olla mielivaltaa ja luottamushenkilöt nuijivat pöytään päättömyyksiä.
Esimerkiksi otan taas tämän Salo -cityn: talousarvioehdotuksen 2011 viimeisiltä sivuilta löytyy mitä kaikkea soten toimialajohtaja ehdottaa otettavaksi 10 kunnan yhdistymisrahoista. Jos Salon valtuutetut tuollaisen hyväksyvät niin kyllä tavallinen kaupunkilainen saa vähintäänkin ”hipulin”!
Ilmoita asiaton viesti
http://salo.tjhosting.com/kokous/2010582-13-21736.PDF
Ilmoita asiaton viesti