rakennemuutoksen takapihalta

Rakennemuutos! Kuinka moni on miettinyt edes kaks sekunttia mitä tuo sana ihan oikeasti tarkoittaa? Sen nyt varmaan yks sun toinen on huomannut, että joka paikkaan sitä tuputetaan. Nyt se on tässä:

http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/view/1554988#fi

Rakennemuutos ympärivuorokautisessa hoidossa edellyttää uudistuksia asiakasmaksuihin

Niin. Selitänkö mitä se on? Selitän. Kysyt kumminkin.

Tässä maassa, tämän maan vanhustenhoitoa muutetaan. On muutettu jo jonkun aikaa. Muutos sana ei yksistään ole kelvannut, joten siihen on pitänyt keksiä hieno alkuosa. Ja kyllähän se astetta fiiniimmältä kuulostaa, kun yhdistetään sanat rakenne ja muutos. Paras -hankekin on vallan hieno, kun siinä on tuo sana PARAS.

Käytännössä tämä em. muutos, anteeksi rakennemuutos, on jo monessa kunnassa tarkoittanut sitä, että vanhainkodin ulko-oven päälle on vaihdettu nimikyltiksi palvelutalo. Ja kun se on muuttunut palvelutaloksi, niin johan siinä tarvitaan muutoksia. Rakennemuutos. Hinnoittelu on pakko muuttaa. Kaikki se mitä vanhus sai ennen kk -maksussaan ( perittiin tulojen mukaan), kaikki ne entiset päivän hoidot ja hoivat, ne pitää jatkossa pirstaloida ja hinnoitella ihan erikseen.

”Työryhmä ehdottaa, että kunnan järjestämisvastuulla oleviin asumispalveluihin säädetään valtakunnallisesti yhdenmukaiset asiakasmaksujen määräytymisperusteet ja kunnan omana toimintana ja ostopalveluina tuotettavista asumispalveluista peritään maksut yhtenäisin perustein.”

(http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/view/1554988#fi )

Jos kuntatasolla päädytään samaan kuin mitä yhden yksityisen palvelutalon osalta tällä viikolla kuulin, niin mihin me joudummekaan? Jos oikein kuulin, niin juttu on niin, että tässä kyseisessä palvelutalossa omainen ei saa esim. läheisensä mattoja tampata. Siivous on palvelutalon palvelu, eikä siihen touhuun sitten ilmeisesti saa mitään vapaaehtoisia omaisauttajia käyttää.

Kysyykö, ajatteleeko kukaan, että onko tällä asukkaalla rahaa moiseen palveluun vai pelätäänkö tässä, että ystävä/omainen/ joku ulkopuolinen tekee pimeää keikkaa?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu