maksa itse pilleris!
Säästöä, säästöä ja säästöä.Ei päivää, etteikö sitä sanaa lausuttais!
”Hallitusohjelmaan on kirjattu 113 miljoonan euron säästötavoite
lääkekuluihin vuoteen 2015 mennessä.”
He, jotka sairastavat vähän, he saavat maksaa itse pillerinsä. He, joilla on
paljon lääkkeitä, heille pitäisi antaa korvauksia. Tätä mieltä on
Lääketeollisuus ry. Ja jos tätä mieltä on myös sosiaali- ja terveysministeri
Paula Risikko, niin sanonpa jotta VoiVoi!
Eikös rouva ministerin tarttis ensin
käydä kiinni ja käsiksi tähän lääkkeiden määräämiseen? Siinä sitä ongelmaa olisi
ja varsinkin IkäIhmisten kohdalla.
Lääkejuttu, -uutinen löytyy täältä:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011090414320268_u…
Ilmoita asiaton viesti
.. ja ikäihmisten lääkityksestä löytyy jotain täältä:
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
Ilmoita asiaton viesti
Ja mitenhän se käytännössä järjestyisi, että paljon lääkkeitä tarvitseville korvauksia, jos ei enää olisi automaattisia KELA-korvauksia kaikille? Meinaan, taasko lisää KELA-paperisotaa sairaille?
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä!
Hyvä kymysys!
Jessus, että otti päähän, kun tuon Iltalehden uutisen äsken näin!
Ja korjaisivat nyt ensin sitä ihmisten mieletöntä sekasotkuista lääkelistaakin!
Ilmoita asiaton viesti
Lääkekatto….kun menee tietyn summan yli niin KELA napsauttaa sen seuraavlle vaihteelle ja mukaan tulee alennus. Tällä hetkellä tuo järjestelmä on periaatteessa käytössä niin että lääkkeet muuttuu ilmaiseksi 680 euron jälkeen (tuon valvonnan hoitaa KELA jo nyt ja ilmoittaa potilaalle)
Toisaalta on olemassa koodi järjestelmä jota pystytään kehittämään. pitkäaikais sairaillehan tulee koodi KELA kortin taakse millä saa tällä hetkellä halvemmalla peruslääkityksensä.
Kolmanneksi tällä hetkellä jos henkilö saa lääkäriltä reseptin Buranasta niin hän saa ostaa 4 euron Burana paketin 2 eurolla. Onko tässä järkeä? Parempi olisi ottaa noista Buranoista täysi hinta ja sekin säästö käyttää esimerkiksi diapetes, astma tai vaikka syöpä lääkkeiden maksukaton pienentämiseen.
Ilmoita asiaton viesti
”pitkäaikais sairaillehan tulee koodi KELA kortin taakse millä saa tällä hetkellä halvemmalla peruslääkityksensä.”
Ihan tosi? Täytyykö sitäkin koodia jotenkin hakea KELA:lta, jos siitä ylipäänsä sattuu kuulemaan?
Ilmoita asiaton viesti
Kun lääkäri tekee diaknoosin sairaudesta niin hän lähettää tiedon siitä KELAlle ja sieltä pamahtaa noin kuukauden sisällä uusi KELA kortti koodilla.
Ilmoita asiaton viesti
Kaipa se sitten pamahtaa vain tietyistä sairauksista… ehkä vain sellaisista, jotka 100% varmuudella pysyvät koko loppu-iän ja joista 100% varmuudella ei selviä ilman lääkkeitä?
Ilmoita asiaton viesti
Semmoisia ne pitkäaikaissairaat on. Diapetes, astma, suolistosairaudet….
Ilmoita asiaton viesti
Neljän euron buranat kahdella eurolla!
Näinhän se menee!
Toki jollekin se kaks euroakin on rahaa!
Ilmoita asiaton viesti
Eivät kaikki ole ihan sellaisia…
Ilmoita asiaton viesti
Apteekkikin tsekkaa Kelakortin tiedot.
Minulta tarkistettiin just viime viikolla.
Farmaseutti halus nähdä, että onks se ajan tasalla, vaikkei meikäläinen muuta säännöllistä napsikaan kuin kilpirauhasen vajaatoimintaan 1 rohtonappi per päivä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinnostavampaa tässä olisi se mihin ne rahat käytettäisiin. Jos sillä saadaan pitkäaikais sairaiden lääkkeet askeleen halvemmiksi niin ajatus on järkevä. Kukaan ei todennäköisesti kuole jos jättää ne Buranat hakematta mutta jos sydänsairaalta loppuu rahta niin asia on toinen.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa-a!
Mihinkähän käytettäisiin?
Tuskin ihan heti siihen, että lääkkeet halpenis.
Nonnih!
Nyt olin inhottava, kun noin sanon! Mut sanonpahan vaan..
Ilmoita asiaton viesti
Niin…ja ne joilla ei ole varaa syödä edes sitä vähäistä lääkkeitä ilman korvauksia…..pitänevät odottaa että lääkettä tauti pahenee ja sitten vasta onkin paljon lääkkeitä,, muita kallista hoitoa sairaslomia, etc. etc……jos jäävät henkiin siis. Säästöä???
Ilmoita asiaton viesti
Juu, ilmeisesti vasta kuoleman kielissä olevaa tulee tukea…
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkea ne eteemme heittelevät. Ehdotuksia! 50 euron omavastuu! Tuo näytti olevan sen lääkepoliittisen johtajan ajatus.
Ilmoita asiaton viesti
50 euroa vuodessa, kuussa, viikossa vai päivässä? 😛
Ilmoita asiaton viesti
Ei näyttänyt olevan tarkempaa infoa Iltiksessä. Mutta eiköhän se 50 euronen tarkoita vuostasoa??
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on ikävä kutina, että pikemminkin kuukausitasoa…
Ilmoita asiaton viesti
50 rahaa ja kuukausitasossa kuulostais kyl aika pahalta!
Vaan mistä noista tietää? Mitä viel keksivät ja mitä suunnittelevat..
..
Oli miten päin tahansa, niin pahalta tuntuu. Ensin tarttis saada nuo lääkkeiden määräämiset oikeisiin raameihin. Siinä sitä säästöä tulis. Mm. laitospaikkojen käytössä. Nyt on moni vanhus laitoshoitotasoa, kun ei pärjää ja pysy tolpillaan koto-oloissa. Lääkkeitä on dosetissa kuin karkkeja pussissa!
Ilmoita asiaton viesti
Pelkään pikemmin että se on ostoskerta kohti/ lääkettä…………
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin per ostokerta, koska uutisessa sanotaan näin:
”Lääketeollisuus ry katsoo, että lääkekuluille voisi olla omavastuu, johon asti lääkkeet ostettaisiin kokonaan omalla kustannuksella. Rinnan mukaan esimerkiksi 50 euroa voisi olla sopiva summa.”
– Ei tuosta sellaista kuvaa saa. Minä ainakin ymmärrän tuon 50 euron omavastuun vuosittaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Vuosittaiseksi maksuksi minäkin tuon ymmärrän.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä hiton sanomista lääketeollisuudella on näihin asioihin?!? On ne poliitikot kaikki myyneet…voi hyvänen aika.
Ilmoita asiaton viesti
No ihan näin!
Ilmoita asiaton viesti
Vellu.
Ei sillä pitäisikään olla asiaan mitään sanomista, mutta kuten sikapiikkifarssista huomasimme, paljon sillä on vaikutusvaltaa.
Lääketeollisuus saa määritellä lääkkeidensä hinnat miten lystää. Sieltä ne säästötoimet pitäisi aloittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se nähty on, että lääketeollisuudella on uskomaton valta!
Ilmoita asiaton viesti
Enni,juurikin näin on asia. Mutta kuka on mennyt antamaan niille se vallan? Tämä on lähes yhtä käsittämätöntä kuin annetaan oikeus yksityisille pankeille tehdä rahaa tyhjästä.
ttu nämä liberaalit on sekaisin…yksinkertaisesti sekaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Vellu.
Lääketeollisuus ja poliittiset päättäjät ovat kytköksissä toisiinsa ihan siinä kuin muutkin firmat. Minkäs me tavalliset tallustelijat sille voimme muuta kuin puhua asiasta. Päivällä löysin yhden linkin eräälle keskustelupalstalle, jossa joku heppu ihmetteli, että kun hän sai antibioottikuurin, niin se maksoi yli 30 euroa, vaikka edellisvuona se maksoi 5 euroa. Kun hän apteekissa sanoi, ettei tuollaista ala maksamaan, niin puhelisoiton päässä oli halvempi, juurikin se viiden euron lääke.
Lääketeollisuus, poliitikot, lääkärit. Tämä on se pyhä kolmiyhteys. Raha kulkee ja kansa maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni säästöä ei näin synny ollenkaan, koska vähän lääkkeitä käyttäville tulevat kulut usein yllättäin ja jos ei rahaa ole, resepti menee öö-mappiin. Sitten hoidetaan hoitamatonta hankalaksi muuttunutta sairautta isoilla kustannuksilla myöhemmin. Viisainta olisi karsia ihmisiltä turhat lääkkeet pois, sillä monilla etenkin ikääntyneillä on lääkkeitä, mitkä on joskus määrätty ja vaan jääneet käytännöksi jopa haitallisina, sekä jopa päällekkäisyyksiä, jos ei riittävän usein lääketilannetta tarkisteta.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä Annen kanssa!
Ilmoita asiaton viesti
Monet vaivat diagnosoidaan nopeasti ja määrätään nippu reseptejä. En tiedä, mitenkä paha ongelma on: itse en ihan pienen tulehduksen vuoksi heti rynnistä hakemaan troppeja, kun keho yleensä tappaa vihulaiset bakteerit ja virukset parissa päivässä.
Sairastin joskus säännöllisesti myöhään syksyisin poikkeuksetta yhden nielurisatulehduksen (angiinan) ja sitä lääkehoidolla jatkuvasti paranneltiin. Yhtenä opiskeluvuotena rahat eivät sitten olisi riittäneet lääkkeisiin, joten tein kovan päätöksen ja sairastin tulehduksen pois ilman lääkkeitä. Se parantuminen vei silti viikon (kuten lääkkeidenkin kanssa) mutta erotus oli se, ettei tämä tulehdus ole enää vaivannut minua kertaakaan tämän jälkeen.
Sitten sukulaispiiristä löytyy kyllä esimerkkiä, jossa on erilaisia lääkkeitä päivän mittaan mutusteltavana älyttömiä määriä. Osa on varmasti ihan aiheellisia (kyseessä on vanha ihminen ja moni lääke on vahva kipulääke), mutten halua asiaan puuttua, kun en tiedä missä mennään. Tuntuu vain pahalta.
Jääkin mielenkiintoinen pohdinta jäljelle: jos ensin kansaa voidellaan siihen ajattelumalliin, missä lääkkeillä on jumalallinen voima parantaa kaikki ja heidät saadaan alistetuksi näille, ja vasta sitten ruvetaankin pohtimaan kustannuspuolen maksajia. Onko tässä mitään järkeä?
Ilmoita asiaton viesti
Diaknosointiin pitäisi huomio kiinnittää, niin oltaisiin oikeilla jäljillä. Samoin lääkkeiden tarpeellisuuden seurantaan pitkällä ajalla.
Ilmoita asiaton viesti
En uskalla ihan suoraan väittää näin, pitää siis tehdä kysymyksenomaisesti: jääkö lääkäreille mitenkä paljon aikaa kuunnella potilaita ja hakea sitä kautta mahdollisimman järkevä hoitomuoto yhdessä potilaan kanssa?
Ystäväni arvailujen mukaan lääkäreillä menee paljon enempi aikaa ”paperisodan pyörittämiseen” eli byrokratiaan kuin itse varsinaiseen työhönsä.
Ilmoita asiaton viesti
”Ystäväni arvailujen mukaan lääkäreillä menee paljon enempi aikaa ”paperisodan pyörittämiseen” eli byrokratiaan kuin itse varsinaiseen työhönsä.”
Paperisota tuntuu olevan todella IN nykyään… Tämäkin ”joillekin tukea, joillekin ei”-ehdotelma kai lisäisi nimenomaan paperisotaa! Jos jostain pitää säästää niin eikö joka väliin ujutetusta paperinpyörittelypakosta? xP
Ilmoita asiaton viesti
Ystäväni arvailujen mukaan lääkäreillä menee paljon enempi aikaa ”paperisodan pyörittämiseen” eli byrokratiaan kuin itse varsinaiseen työhönsä.”
Tuota ihmettelee enemmän kuin moni.
Ennenvanhaan ei ollut tietsikoita eikä muitakaan ”kotkotuksia” ja kummasti se vaan se kunnanlääkäri ja terveyssisar saivat hommat hoidettua.
Tähän joku nyt sanoo, jotta se oli ennen se.
Niin oli.
Mutta kyllä vanhasta ajasta jotain voisi tähänkin päivään poimia ja käyttöön ottaa..
Ilmoita asiaton viesti
OmaLääkäri pitäisi olla jokaisella.
Se olis unelmatilanne.
Yhden ja saman lääkärin olis pikkupakko miettiä kokonaisuutta.
Jos haluaa.
Jos osaa.
Jos kuuntelee potilasta tai omaista.
Valitettavasti tämäkin on vain unelmatilanne!!!
Ilmoita asiaton viesti
Omalääkäri tarkoittaa valitettavan usein sitä, että se on joka kerta eri. Terveyskeskuksissa vaihtuvuus on suuri. Potilaskertomus on koneella ja sieltä se uusi ”omalääkäri” näkee vaan mitä edellinen on sinne kirjoittanut ja mitä reseptejä määrännyt. Ei nykyään juurikaan mitään pitkää hoitosuhdetta synny.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on Enni.
Omalääkäri on, mutta joka kerta eri.
Ei siinä pahemmin lääkelistoja tsekata!
..
Itselläni on omalääkäri ( Salon terveyskeskus ja Muurlan kaupunginosa).
Kyllä se asiointia helpottaa.
Just viikolla kävin ”vuosihuollossa”.
..
Ei tämä meidän suunnallakaan mitään 100 prosenttista ole. Tämä omalääkäri -tilanne. En nyt viitsi ääneen kailottaa missä kaupunginosistamme on puutteita! Lääkäri on, mutta vaihtuvaa ”plaatua”!
Ilmoita asiaton viesti
Mistä eläkeläisille omalääkärit? Olen muutama kuukausi sitten jäänyt eläkkeelle ja sitä ennen ollut mahtavan hyvän työterveyshuollon varassa. Olen miettinyt mitä tapahtuu sitten, kun pitää uudistaa tyroksiiniresepti; kilpirauhasen vajaatoimintaan määrätty lääke, jota syö tosi moni suomalainenkin. Löytyykö jostakin hyvä lääkäri vai pitääkö soittaa tutuille ja vain pyytää reseptin uudistusta. Pitääkö aina ottaa verikokeet? Miten olisi ihka oma ikääntyneiden terveydenhuolto, ikäterveyshuolto? Sen pitäisi olla erikoistunut ikääntyvien sairauksiin ja hoitoon, gerontologiaan siis? Jossain vaiheessa puhuttiin neuvolatyyppisestä toiminnasta. Sellaista voisi olla ikääntyneillekin, että ei tarvitsi turvautua arvauskeskuksiin, epämääräisiin vieraskielisiin lääkäreihin ja jonottaa tuntikaupalla pikkuasian vuoksi. Tuttua,turvallista, ymmärrettävää ja joutuisaa hoitoa, kai meillä on oikeus toivoa sellaista?
Ilmoita asiaton viesti
Lopetetaan se arvauskeskuksissa ravaaminen pikku asioiden takia, niin eivät pääse lääkkeitä määräilemään. Asiaa auttaisi, jos työnantajan kanssa voisi sopia, että sen flunssa voi jäädä vaikka palkatta pariksi päiväksi potemaan ilman sitä puoskarin paperia. Työterveyshuolto ja saiarslomatodistukset on yksi iso syy siihen, että mitättömiäkin nuhia lääkitään, vaikka tarvetta ei ole.
Itse en käytä droppeja juuri koskaan ja olenkin pääosin terve, enkä juuri koskaan kärsi edes perus-flunssaa tai ainakaan paria päivää pitempään.
Ilmoita asiaton viesti
Asiaa auttaisi sekin, että terveyskeskuksissa hoitajille annettaisiin lupa kirjoittaa se semmonen ”flunssapoissaololappu”. Jonkun verran sitä ilmeisesti tehdäänkin, mutta ei kaikissa terveyskeskuksissa. Näin olen ymmärtänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikilla ei ole työterveyshuoltoa, koska ovat joko työttömiä, eläkkeellä tai sellaisissa firmoissa töissä, jotka eivät ole solmineet sopimusta työterveyshuollosta.
Työterveyshuolto on ainakin minun käsittääkseni yksityisten lääkäriasemien hallussa. Yhteiskunta maksaa ja useimmiten nämä lääkäriasemat ovat yhtiöitä, joiden osakkeita on ulkomaalaisilla. Marjatta Halkilahti voisi korjata, jos olen ymmärtänyt väärin, mutta tällaista olen lukenut.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä kunta, mutta eivät yksityiset. Minun tietojeni mukaan yksityiset firmat ostavat työterveyspalvelunsa juuri yksityisiltä lääkäriasemilta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä kunnalliset työpaikat saavat työterveyshoitonsa omasta terveyskeskuksesta.
Euroja kyl siinäkin liikutellaan.
Ei sitä ilmaiseksi saa.
Oma työmaani osti ( nyt – 2011, en tiedä miten tämän homman hoitavat) henkilöstön, mikskä noita nyt sanoisi? terveystarkastukset vissiin, mut ei me niistä niin kauhiasti tykätty.
Nyt mun täytyykin pistää ihan ”lunttilapulle” ja selvittää miten esim. tämä oma kaupunkini työpaikkojen työterveyshuollot hoitaa!
..
Just eilen kuulin, että pientä kilpailun poikasta noilla vissiin on, noilla yksityisillä lääkäriasemilla siitä miten asiakkaita itselleen saavat tai hankkivat ( siis näitä ei -kunnallisia työpaikkoja).
..
Ja sit tämä ulkomaalaisten yrittäjien maahamme tulo!
Sen saisis lailla kieltää!
Ainakin jos se koskee vanhustenhoitoa!!!!
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitinkin lähinnä sitä, että hoitohenkilökunnan silmiin moni hakeutuu flunssineen lähinnä siksi, että saa sen lapun, jolla olla luvan kanssa työstä pois. Yllättäen tämä ei tietenkään koske työttömiä. Eli siis sellaisia kokonaisuutena puoli turhia käyntejä on paljon ja niiden yhteydessä yllättävän usein kirjoitellaan jotain pillereitä, joiden tarpeellisuus on vähintääkin kyseenalainen.
Eli kiinnitin huomiota tähän puoleen vain lääkenäkökulmasta.
Ilmoita asiaton viesti
Säästöjähän täytyy hakea ja tämä lääkesäästö on oikeastaan ihan hyvä asia, kuten keskustelussa mielestäni käy ilmi. Eri asia on se, kenen maksettavaksi ne jäävät. Tässä keskustelun aloittaja esittää eittämättä hyvän säästökohteen: ikäihmisten liiallisen lääkityksen. Kysymys tosiaankin on myös lääkäreiden ja hoitajien uskaltamisesta ja kiirellisyydestä, mutta myöskin tiedon puutteesta ikäihmisten sairauksia ja elimistön biologista vanhenemista kohtaan. On eri asia määrätä jotakin lääkettä tietty annos 40 vuotiaalle perusterveelle ihmiselle, kuin määrätä sama annos 80 vuotiaalle, viittä eri perussairautta sairastavalle, jolla jo ennestään on kuusi eri lääkettä käytössään.
Monasti huvittaa ihmisten käsitys ikäihmisten hoitotyöstä, joka kohdistuu lähinnä siihen, että ”tosi kiva kun joku jaksaa ja välittää” -ajatuksiin. Monikaan ei ymmärrä sitä, että vanhustenhoito on näiden monien pitkäaikaissairauksien ja päällekkäislääkitysten vuoksi yksi vaikeimmista aloista koko hoitopuolella.
Yksi syy tähän ongelmaan on gerontologisen ja geriatrisen osaamisen puute/vähäisyys hoitotyössä. Kysymys on verrattain melko uusista tieteenaloista, jotka eivät ole saaneet merkittävää suosiota. Hoitoalalla sairaanhoitajaopiskelijat eivät suunntaudu nykyään mihinkään osa-alueeseen ja perusopinnoissa ei vanhustyötä juuri opeteta.
Ja mitä tulee näihin kommentteihin liikaläkityksestä osastoilla, niin tämmöistäkin tapahtuu silloin kun vanhus on sijoitettu sellaisella osastolle jolle hän ei kuntonsa perusteella kuulu. Esimerkiksi kävelevä muistisairas laitetaan vuodeosastolle, jossa ei ole tilojen ja henkilökuntamitoitusten vuoksi mahdollisuutta pitää vanhusta jatkuvasti silmällä. Silloin annetaan helposti rauhoittavia lääkkeitä, ikävä kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Olen myös joissain näissä ”lääke -puheenvuoroissani” ottanut esille tämän geriatrisen osaamisen. Siinä olis tarkistamisen varaa. Siinä olis miettimisen aihetta ministerillekin.
Kokonaisuuden hallinta tarttis jonkun hanskassa olla.
Ei vaan ole.
Samaa siksakkia mennään kuin kuntaliitoksissa.
..
Kiitos Heli-Maria!
Toivon, että kommenttiisi pysähdytään ja että se luetaan.
Siinä on ajattelemisen arvoista asiaa!
Tekis hyvää ministereillekin!
Ilmoita asiaton viesti
Risikolle olen aikoinani postia laittanut, taidan yrittää seuraavaksi Guzenina-Richardsonia. Sellaista tuuleen huutamistahan nämä vanhusten asiat tahtovat ikävä kyllä olla.
Ilmoita asiaton viesti
Heli-Maria.
Näin se usein on, että vanhoille määrätään huikeat määrät eri lääkkeitä, jotka lyövät toisiaan korville. Yhdestä seuraa jokin sivuvaikutus, jota hoidetaan toisella lääkkeellä.
Vielä vakavampi asia on se, että kun vanha ihminen joutuu sairaalaan tai vanhainkotiin, niin hänet dumpataan niin täyteen rauhoittavia ja muita mömmöjä, ettei hän ole haitaksi henkilöstölle. Tästä oli juuri yhtenä päivänä täällä aika karmeita esimerkkejä.
Ilmoita asiaton viesti
Lääkitys kohdalleen.
Se on kaiken lähtökohta.
Sen jälkeen säästöä syntyy monella tasolla plus se tärkein: ”potilas” voi paremmin!
..
Minun työmaani oli yks ja sama vanhustenhoitolaitos ( 1967-2008).
Oli myös yks ja sama lääkäri ( tuli terveyskeskuksesta), oli melkein saman ajan kuin minä.
Sairaalasta, terveyskeskuksesta tai toisesta hoitolaitoksesta tulleitten asukkaiden lääkelistat käytiin läpi ja kyllä niitä lääkkeitä aika paljon karsittiiin.
Ei se mikään helppo tehtävä ollut.
Yhden asukkaan “koomasta heräämisen” muistaa varmaan moni mun aikainen henkilöstöön kuuluva.
Asukas oli tullessaan vaakatasossa eikä tiennyt kuusta eikä maasta.
Kun lääkitystä purettiin, hänestä tuli apuvälineen kanssa liikkuva ja omin aivoin ajatteleva ihminen.
..
Eivät kaikki vanhusten hoitolaitokset pahoja paikkoja ole.
http://pysahdykajalakodissa.blogspot.com/2008/06/s…
http://www.pysahdykajalakodissa.blogspot.com/
Ilmoita asiaton viesti
Runsaasta lääkityksestäkö johtuen usein virtsarakontulehdus jää huomaamatta ja lääkitsemättä? Kotihoidossa olevat joutuvat myös kestämään sitä, sillä sen oireita vanhuksella ei tunneta eikä huomata. Iäkäs ei ole aina siinä kunnossa, että itsekään osaisi kertoa missä vika on. Pää vain menee joiltakin sekaisin tulehduksen seurauksena tai muutoin kunto romahtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Irja Laamanen:
Runsas ja epämääräinen lääkitys voi hyvinkin olla esteenä erilaisten tulehdusten tunnistamisessa. Lääkkeet voivat peittää alleen oireita. Korostan tässäkin kohtaa nimenomaan vanhustenhoidon erityispiirteitä, jossa vanhuksen virtsateiden tulehdus on mitä mainioin esimerkki: Vanhus yleensä oireilee eritavalla kuin nuori ihminen. Nuori kykenee kertomaan oireistaan, jotka ovat yleensä hyvinkin selvät. Vanhuksella taas ei välttämättä näitä samaisia oireita ole ollenkaan ja se voi ilmetä esimerkiksi juuri sekavuutena. Toisaalta, vanhuksella voi olla jokin lääke joka aiheuttaa haittavaikutuksena juuri sekavuutta. Sekavuutta voi tulla myös huonosti nukutusta yöstä tai alkavasta muistihäiriöstä. Vaihtoehtoja on monia. Siksi vanhustyö ei ole helppoa. Tämä on sitä tietotaitoa jota terveydenhuoltoon tarvittaisiin enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Ja lisään vielä, että tarvitaan myös aikaa! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Hallitusohjelmaan kirjattu 113 miljoonan euron säästötavoite lääkekuluihin vuoteen 2015 mennessä on mieletön summa rahaa.
Melkein tekis mieli vääntää se ”mummonmarkoiks”.
Huhhuh!
Ilmoita asiaton viesti
Vanhan kaavan mukaan se tekee 678 miljoonaa markkaa. En tiedä mikä nykyinen kurssi on.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän se on, mutta mitä tekevät poliitikot? Avittavat miljardeilla upporikkaita eurooppalaisia pankkeja, jotka ovat ihan itse mokanneet.
Ilmoita asiaton viesti
Kauhistus mikä pino rahaa!
..
Googletin: lääketeollisuus Suomessa.
Tämmöstä löytys:
http://www.laaketeollisuus.fi/etusivu/toiminta/jas…
Ilmoita asiaton viesti
En minä tähän jatkuvaan kuntaremonttiinkaan jaksa enää uskoa.
Ilmoita asiaton viesti
53 firmaa ja tämä siinä tähtenä:
http://www.glaxosmithkline.fi/
Voi että sentään mitä tuokin lääkefirma tuli suomalaisille maksamaan ja kuinka moni sairastunut joutuu lopun ikänsä kärsimään ilman mitään korvauksia.
Minua uhkailtiin silloin sikapiikkifarssin aikaan kun sanoin etten taatusti moista ota. Eräskin sanoi, että olen syyllinen kuolemiin, jos kuljen rokottamatta yleisillä paikoilla. Kuinka sitten kävikään? Maksaako tämä glaxosmithkline narkolepsiaan sairastuneille penninpyörylää? Ei maksa, eikä maksa myöskään terveuden ja hyhyvinvoinninlaitos eikä tietenkään mikään muukaan instanssi.
Ilmoita asiaton viesti
En ottanut sikapiikkiä minäkään. Ja matkustinkin viel. Ihan silloin taudin riehumisaikaan. Ja pahoja reittejä: Frankfurtin kautta Chicagoon ja sieltä Orlandoon.
Olen yhden flunssapiikin ottanut (joskus 70 -luvulla) ja silloin tulin niin kipeäksi, että ei-kiitos, ei ihan heti toista piikkiä. Enkä kyl edes muista milloin olisin flunssassa ollut..
Sit tulee koko piru, jos ne päättää, isoset, että semmonen piikki on pakko ottaa!!!
..
Taidetaan olla, Enni ja minä, kaks oikein aitoa känkkäränkkää!
Tämmösen piikittämisen suhteen!
Mut ollaan vaan!
Ilmoita asiaton viesti
Marjatta.
”En ottanut sikapiikkiä minäkään. Ja matkustinkin viel. Ihan silloin taudin riehumisaikaan. Ja pahoja reittejä: Frankfurtin kautta Chicagoon ja sieltä Orlandoon.
Olen yhden flunssapiikin ottanut (joskus 70 -luvulla) ja silloin tulin niin kipeäksi, että ei-kiitos, ei ihan heti toista piikkiä. Enkä kyl edes muista milloin olisin flunssassa ollut..”
– Koko touhu oli täysin järjetöntä. Nyt on sitten kymmeniä nuoria narkolepsiaa sairastavia. Hirveää hysteriaa leviteltiin ja ihmiset muksivat toisiaan rokotusjonoissa.
”Sit tulee koko piru, jos ne päättää, isoset, että semmonen piikki on pakko ottaa!!!”
– Suomessa on jo voimassa pakkorokotuslaki. Ollut vuodesta 1987. Siihen tuli vuoden alusta joku muutos 12§ osalta, mutta en lähde finlexistä hakemaan.
..
”Taidetaan olla, Enni ja minä, kaks oikein aitoa känkkäränkkää!
Tämmösen piikittämisen suhteen!
Mut ollaan vaan!”
– En ole ollenkaan känkkäränkkä, mutta en minä halua mikään koekaniini olla. Ja haluaisinpa nähdä sen, joka minuun piikin pakolla pistää. Ja mikä olisi sanktio, jos ei sellaista ota?
Ilmoita asiaton viesti
Eihän toi raha ole kuin pari satsia koko kansan sikapiikkejä. En muuten minäkään ottanut sitä, koska sen kaiken tiedon perusteella, mitä mediasta ja netistä aikanaan sai, niin vähintääkin haisi koko touhu. Ja niihän se haisikin, kun totuus alkoi myöhemmin selvitä.
Ilmoita asiaton viesti
En minäkään ottanut sikapiikkiä. Melkein koko perheemme kyllä sairasti sen kuuluisan sikaflunssan (no, se todettiin oikein lääkärin taholta vain isäpuoleni osalta, mutta kun me muut selvästi saimme tartunnan… ), ja siinähän se tuli ja meni kuin mikä tahansa vähän sinnikkäämpi flunssa. Ei kyllä olisi ollut minkään arveluttavan piikin arvoinen.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä Ennin kommentista:
”- Suomessa on jo voimassa pakkorokotuslaki. Ollut vuodesta 1987. Siihen tuli vuoden alusta joku muutos 12§ osalta, mutta en lähde finlexistä hakemaan.”
..
Minä yritin lääkelakia jonkun matkaa lukea, mutta enpä viisastunut.
http://www.edilex.fi/saadokset/smur/19870395?searc…
Ilmoita asiaton viesti
Se on tartuntatautilaki.
http://www.ktl.fi/portal/suomi/terveyden_ammattila…
Nytpä löysin linkin, joka tyrmistytti.
http://www.magneettimedia.com/?p=3959
Ilmoita asiaton viesti
Satiinhan sentään tuossa jokunen vuosi sitten aikaan ns.Geneerinen Substituutio eli saatiin halvemmat rinnakkaislääkkeet,jotka sisältävät samaa lääkettä kuin kalliit alkuperäislääkkeetkin mutta ovat todellakin halvempia.Se oli edistysaskel lääkemonopolin purkamiseksi.
Minä olen asian niin ymmärtänyt,että tilanne on nytkin se,että vähän lääkkeitä syövät maksavat itse pillerinsä ja paljon lääkkeitä syövät saavat Kelalta korvauksia.Mistä ne säästöt tehdään ? Eihän niitä voi tehdä muuten kuin vähentämällä korvauksen piiriin kuuluvien lääkkeiden lukumäärää.Nyt joku potilasryhmä tulee kärsimään tästä eikä se ole hyvä juttu se.
Tulin juuri äsken alakerran papan-Reinon luota.Hän itse oli tullut juuri sairaalasta.Hänelle pitäisi tehdä sepelvaltimon pallolaajennus mutta ei kuulemma tehdä enää kun hänellä on munuisten toiminta heikentynyt.Hän oli joutunut sairaalaan juuri sydänoireiden vuoksi.
Reino ihmetteli sitä kun hänelle määrättiin taas lisää lääkkeitä.Joutuu syömään 20 eri lääkettä.
Koskaan aiemmin hän ei ole joutunut syömään unilääke Tenoxia eikä ollut nytkään halunnut unilääkettä.Hän joutuu joskus heräämään yöllä rinkipujen vuoksi mutta ottaa Nitroa ja sitten se menee tunnin päästä ohi ja uni tulee taas.Hän siis saa kyllä nukuttua eikä hän itse koe ,että hänellä olisi uniongelmaa.
Raino ihmettelikin kovin hänelle hänen tietämättään määrättyä unilääke Tenoxia.Apteekissa olivat sanoneet että Tenox on unilääke.Reinolla on huumorintaju tallella ja hänen päänsä eli mielensä toimii 80:n vuoden iästä huolimatta hyvin.
Hän ajatteli näin,että jos on ottanut unilääkettä ja kohtaus tulee yöllä eikä hän herää ottamaan Nitroa,hän saattaa kuolla.
Reino repi Tenox reseptin.
Mitähän lääkäri ajatteli vai ajatteliko lääkeautomaatti mitään.
Ilmoita asiaton viesti
”Eihän niitä voi tehdä muuten kuin vähentämällä korvauksen piiriin kuuluvien lääkkeiden lukumäärää.Nyt joku potilasryhmä tulee kärsimään tästä eikä se ole hyvä juttu se.”
Joo, tuota tapahtuu jo, ja mielivaltaisilla perusteilla(=tekosyillä).
Ilmoita asiaton viesti
Reino on fiksu mies.
..
Mutta 20 erilaista lääkettä!
Eihän Reinon kohta tartte sit enää ruokaakaan syödä, jos tommosen määrän päivässä lääkkeitä joutuu ottamaan.
Aivan uskomaton tilanne, mutta eipä ole Reino tilanteessaan yksin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolta ylempää kommenteista bongasin tämän:
”4.9.2011 19:07 Aimo Remes
Oiskohan mitään vaikutusta lääketeollisuuden opintomatkoista ja seminaareista lääkäreille heidän kirjoittamiinsa resrepteihin?”
..
Tietääkö kukaan?
Minä en tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä joitain äkkiseltään löytyneitä linkkejä.
”Lääkäreiden suhde lääkkeiden markkinointiin on ollut vuosikymmeniä nuoralla kävelyä ja tasapainoilua sen positiivisten ja negatiivisten vaikutusten välillä. Toisaalta myynninedistämisen varjolla lääketeollisuus on antanut lääkäreille lääkeinformaatiota ja koulutusta, samalla kun työnantajat ovat laiminlyöneet täydennyskoulutuksen järjestämisen. Lääkemarkkinoinnin avulla lääkärijärjestöt ovat pystyneet järjestämään toimintaansa. Lääketeollisuudelta lääkärit saavat myös enemmän tai vähemmän tärkeitä kyniä, karkkeja, pullakahveja, avaimenperiä, haravoita, päivällisiä, matkoja…”
http://www.lsv.fi/toiminta/laakaritilmansponsoreit…
http://ohjelmat.yle.fi/akuutti/arkisto/2009/laakey…
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2010/08/1…
http://paholaisen-asianajaja.blogspot.com/2010/12/…
Tässä erittäin mielenkiintoinen linkki lääketeollisuuteen.
http://www.aitoterveys.fi/Terveydenhuoltomme.php
http://www.vihrealanka.fi/node/66
– Tulikohan jo liian monta. Mutta kyllä tuolta sivustoja löytyy vaikka kuinka paljon, jos jaksaa hakea.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Enni!
Ei ole lääkärijoukollakaan ihan helppoa, jos heitä noin ”voidellaan”.
Ilmoita asiaton viesti
”Tietääkö kukaan?
Minä en tiedä.”
..
En eilen kehdannut jatkaa, jotta ”jotain huhuja on kyl kuultu”..
..
No, Enni on löytänyt ja on kaivanut esiin tietoa.
Ilmoita asiaton viesti
Lääkefirmat lääkitsevät lääkäreitä oikein kunnolla sekä matkoina että muutoin. Lääkärit saavat myös tuotenäytteitä ja taitaa olla vaikea saada lääkäriä tekemään mitään ilman jonkinlaista voitelua, edes pientä sellaista. Taidetaan jo opiskeluaikana totuttaa tulevat lääkärit lahjuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Mulle ei nyt oikein valjennut, mitä tässä nyt vastustettiin, ja etenkin millä perusteilla.
Nythän korvaukset kulkee niin, että liki kaikista reseptilääkkeistä saa KELA-korvausta 42% suoraan apteekissa, eli valtio kustantaa 2/5 lääkkeen hinnasta. Jos kyseessä on vakavampi pitkäaikainen sairaus, korvaus voi olla 72% tai 100%, mikä merkitään erityiskorvausnumerolla KELA-kortin taakse. Kun omat maksut ylittää vuodessa 675,39e (2011), kaikkien korvattavien lääkkeiden korvaus nousee 100%:iin, eli lääkkeistään ei tartte paljoa tuon yli maksaa, vaikka todellinen vuosikustannus olisi satatonnia. Joidenkin lääkkeiden kohdalla tuo summa on oikeasti todellisuutta.
Säästöehdotus olisi ymmärtääkseni nyt, että korvaukset alkaisivat juosta vasta kun vuosittaisia lääkekuluja kertyy yli tietyn rajan, nyt se 50e. Sen jälkeen korvaukset olisivat kuitenkin isommat.
Ajatuksena olisi siis, että paljon lääkkeitä käyttävä, pieni väestön osa saisi omat lääkkeensä halvemmalla, kun taas valtaosa, joka joutuu käyttämään lääkkeisiin vain pienen summan rahaa vuosittain, saisi vähemmän korvauksia, eli maksaisi omasta pussistaan isomman siivun. Nettovaikutus olisi säästöä yhteiskunnalle ja veroeuroja jäisi enemmän muuhun, vaikka juuri vanhustenhoidon kehittämiseen.
Mikä tässä sitten olisi niin kamalaa, ei valkene mulle. Mutta hienoa kuitenkin, että vastustusta löytyy..
Ilmoita asiaton viesti
Mikä kamalaa?
No se, että sosiaali- ja terveysministerin mielestä vähän lääkkeitä käyttävä voisi maksaa nykyistä enemmän lääkkeistään.
Se oli siinä uutisen pätkässä:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011090414320268_u…
Minulle tuo uutinen oli jonkunsortin ”aasinsilta” ( ilmeisesti huono) ihmisten lääkitsemiseen.
Minä kun tykkäsin ja tykkään edelleen, että rva ministeri voisis tarrata ensin ihmisten hurjiin ”lääkelistoihin”. Tuollaisia Reinon tapauksia ( kts. Jari Vuorisen kommentti) ei saisis olla yhtään!
Ilmoita asiaton viesti
Muuten mun kyl tarttee kiittää Lasse Karhua.
Annat hyvän selvityksen korvauksista.
Ilmoita asiaton viesti
Jokaisen kannattaisi googlata omansa ja omaisensa lääkkeet tarkkaan netistä, niin pääsisi selville, löytyykö kaikkiin lääkkeisiin sopivaa tautiakaan. Sitten vaan lääkärin juttusille hakemaan selityksiä. Kyllä löytyy monenkin kohdalla poisjätettäviä lääkkeitä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä vinkki!
Ikäihmisellä ei välttämättä tietokonetta ole, mutta eiköhän lapsilla ja lapsenlapsilla ole.
Ilmoita asiaton viesti
Eli mielestäsi sosiaalietuuksia ei tulisi kanavoida heille, joilla on suurempi tarve niille?
Avainsana on nyt se, että _vähän_ lääkkeitä käyttävä saisi vähemmän tukea valtiolta.
Jos ostaisin nykysysteemissä vuodessa lääkkeitä 50e arvosta, niiden hinta korvauksen jälkeen olisi 29e. Vuosittaiset lääkemenoni kasvaisivat muutoksen myötä siis jopa 21 euroa! Aikamoista.
Ylilääkitseminen on toki ongelma, joka tiedostetaan tänäpäivänä jo melko hyvin. E-reseptin on toivottu tuovan asiaan edes vähän helpotusta, sen myötä lääkäri näkee helposti potilaan muun lääkityksen. Nykyäänhän yhden lääkärin määräämät lääkkeet eivät välttämättä päädy toisen tietoon lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Ylilääkitseminen on toki ongelma!”
Kyllä se on!
Se on todellinen ONGELMA!
Ilmoita asiaton viesti
Annetuista kommenteista kaappaan vielä yhden kommentoijan/kommentin esille:
Heli-Maria Huusko:
”Risikolle olen aikoinani postia laittanut, taidan yrittää seuraavaksi Guzenina-Richardsonia. Sellaista tuuleen huutamistahan nämä vanhusten asiat tahtovat ikävä kyllä olla.”
Tuuleen huutamista!
Hyvin sanottu!
Kuka se olisi, joka saisi sen tuulen tyyntymään?
Ilmoita asiaton viesti
Hieman sittenkiin kauhistelen myös ihmisten jatkuva käsitys turhista lääkkeistä; ihan varmaan niitäkin on ja etenkin vanhusten kohdalla, mutta näin akuuttihoidon alalla työskentelevänä sanoisin että kyllä sitä kuoltaisiin aika lailla enemmän ilman niitä lääkkeitä, monet taudit pahenisivat ja pahasta olosta, kivuista ja ikävistä oireistä monet joutuisivat kärsimään vain sen takia että ei ole ihan niin terve ja kaikki toimiii niiin kuin arvostlijoiden kehossa……………
Että vähän tasapainoa kauhisteluun sittenkin.
Ilmoita asiaton viesti