ikäihmisten perhehoito
Tulossa, tulossa ja kohtpuoliin rantautuu. Asia, josta olen tänne US -puheenvuoroon aikaisemminkin metelöinyt.
Nyt se on taas esillä: Ikäihmisten perhehoito.
http://www.sss.fi/uutiset/257286.html
On pakko kysyä, on pakko ihmetellä ihan ääneen: Kumpaa tämä on, aitoa ikäihmisistä välittämistä vai bisneksen tekoa?
Kuka takaa hoidon laadun?
Ja miten onkaan sen hoitajan koulutuksen laita?
Laitoksissahan alkaa olla se tilanne, ainakin Salon suunnalla, että kohta ei pissan tippaakaan saa korjata muu kuin hoitajan koulutuksen saanut!
Millainen koulutus se näillä tulevilla perhehoitajilla on!
Tietäisköhän ministeri Maria tästä jotain?
Tai joku muu?
Joku tätä juttua lukeva?
Näin paikallislehteme asian julkaisi pari päivää sitten:
”Perhehoito rantautuu Varsinais-Suomeen, syksy täynnä infotilaisuuksia
Salon Seudun Sanomat 15.9.2011 09:37:39
Ikäihmisten perhehoito tekee tuloaan Varsinais-Suomen alueelle. Varsinais-Suomen ikäihmisten ja kehitysvammaisten perhehoitoyksikkö aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa. Toimintaan on alustavasti lähdössä mukaan 20 maakunnan kuntaa.
Toimintamalli on ikäihmisten ja kehitysvammaisten perhehoidossa valtakunnallisesti ainutlaatuinen. Perhehoitoyksikössä tulee työskentelemään kaksi työntekijää, joista toinen vastaa ikäihmisten ja toinen kehitysvammaisten perhehoidosta. Uusien perhehoitajien rekrytointi toteutetaan alueellisesti kuluvan syksyn aikana.
Perhehoidolla tarkoitetaan henkilön hoivan, huolenpidon ja asumisen järjestämistä perhehoitajan kodissa. Se tarjoaa kiinteän lähiyhteisön, pysyvät ihmissuhteet sekä yksilöllistä hoivaa ja turvallisuutta. Perhehoito voi olla jatkuvaa tai tilapäistä.
Varsinais-Suomessa pidetään syksyn aikana kymmenen yleisölle avointa infotilaisuutta perhehoidosta. Ensimmäinen tilaisuus järjestetään Someron Kaupungintalon valtuustosalissa 28. syyskuuta kello 18.”
Ilmoita asiaton viesti
Somerolaisten omapäisyyttä, itsenäisyyttä ja itsepäisyyttäkin olen täällä fanittanut ( eivät ole esim. kuntaliitoksiin suostuneet), mutta tässä kohdin, tässä ikäihmisten perhehoito -jutussa en taida plussapisteitä jaella!
Ilmoita asiaton viesti
En minä teitin vanhustenhoidosta ( onko hyvää vai huonoa) osaa mitään sanoa, mutta tätä perhehoitoa minä ihmettelen.
Miks teillä semmoseen päädytään?
Ilmoita asiaton viesti
Voi kun nyt muistaisin, mitä silloin yritin tähän vastata, ennen kuin poistit kirjoituksesi.
Jospa listaan sen mitä muistan.
Kyynisyyteni tästä jutusta:
Minkälainen bisnes tämä on?
– Entä jos vanhus ei halua asua joiden vieraiden ihmisten kanssa?
– Jos vanhus on dementikko, niin miltä tuntuu, kun välillä tututkin kasvot unohtuvat ja sitten joutuu ihan outojen ihmisten pariin?
– Kun nyt hoitolaitoksissa otetaan vanhuksen tuloista 85%, niin onko se sama tuossa systeemissä ja jos on, niin onko vaarana se, että näihin valikoituvat hyvää eläkettä saavat ja köyhät ovat sitten niissä ”tavallisissa” vanhainkodeissa?
– Entä jos vanhus haluaa pois perhekodista, onnistuuko se, vai määräävätkö kunnan viranomaiset?
– Kuka valvoo perhekotien toimintaa ja kuka kysyy vanhuksilta miltä olo tuntuu?
– Jos näihin ei vaadita mitään koulutusta, niin miten lääkkeiden antamiset ja muut hoitotoimenpiteet?
jne. jne. jne.
Ilmoita asiaton viesti
Mielettömän hyviä kysymyksiä!
Olisipa vaan joku, joka osaisi vastatakin.
Ministeri Maria Guzenina- Richardson?
En usko!
Mitä maksaa?
Esim. palvelutaloasukkaidenkaan maksuja ei ole vielä selvitetty.
Kuka valvoo?
Valvira( Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto)?
En usko.
Ilmoita asiaton viesti
Jos vanhus on esim. alzheimerikko, niin ihmettelen vaan, mistä löytyy hoitaja, joka jaksaa ja kestää sen ”rumban” ja viel 24 -tuntisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Noista laittamistasi linkeistäsi ei selvinnyt mitään miten tämä homma aiotaan käytännössä hoitaa. Ja vielä se, että entä jos vanhus onkin ns. vaikea tapaus. Entä jos hän alkaa kiukutella, ei suostu perheen rutiineihin, karkailee, kiroilee, mitä nyt kiukkuiset dementikot ikinä keksivätkin.
Onko omaisilla mitään sananvaltaa sen jälkeen, kun vanhus perhekotiin on laitettu? Saavatko käydä katsomassa, saavatko viedä ulos, saavatko mitään?
Minua ihan oikeasti epäilyttää tuollainen touhu.
Ilmoita asiaton viesti
Lisään vielä.
Vanhainkodeissahan on ikävä kyllä tapana lääkitä ”vaikeat” asukkaat zombieiksi. Annetaanko perhekodeissa oikeudet lykätä rauhoittavia ”vaikean” asukkaan aamupuuroon, jotta tämä pysyy koko päivän hiljaa?
Sanonpa vaan, että tuollainen mainosjuttu, josta uutisen laitoit, tarvitsee lisäselvittelyjä ja tarkkoja sääntöjä ja nimenomaan myös sen, että mitkä ovat vanhuksen oikeudet.
Ilmoita asiaton viesti
Ei selviä ei.
En ole juttuja nähnyt Kauhajoen tilanteestakaan. Eli miten he kenties ovat onnistuneet. Viime vuonnahan he perhehoitajia niin hakivat ja antoivat ymmärtää, ettei siinä mitään ihmeellisiä koulutuksia tarvita.
..
Alzheimerikko voi olla todella hankala. Eikä hän sille käytökselleen itse mitään voi.
..
Omaisten sananvalta?
Vanhuksen oma sananvalta?
Kuka uskoo ja ketä, jos valittaa hoidosta, kohtelusta ym.
..
Sanot Enni näin:
”Minua ihan oikeasti epäilyttää tuollainen touhu.”
Minä sanon, jotta niin minuakin!
Ilmoita asiaton viesti
Toivotaan, että täältä meiltä paikallislehden toimittaja menee Somerolle kuuntelemaan. Siellähän se ensimmäinen infotilaisuus järjestetään ( 28.9.2011).
Perjantaina olin laivaseminaarissa ja siellä yks alustajista oli Someron kaupunginjohtaja. Pää pyöri niin kuntaliitosasioissa, etten muistanut tätä juttua lainkaan. Olisin voinut kysyä mitä hän asiasta tietää.
Ilmoita asiaton viesti
Tällaiset uudistukset, joita alussa ympäripyöreästi mainostetaan, yritetään saada näyttämään hyviltä, mutta se mikä minua tässä mietityttää on se, että mitään selkeää suunnitelmaa ei tunnu olevan ja jos onkin, niin sitä ei ainakaan kerrota.
Ihan vaikka yksinkertaistettuna näin nämä kysymykset: Vastuu, rahoitus, vakuutukset, lääkehuolto, vanhuksen oikeudet, muuttomahdollisuus, valvonta, omaisten oikeudet. Nuo nyt ensimmäisenä mieleen tulevat.
Hirvittävällä tavalla tulee mieleen kertomukset huutolaisista, joista muuten tulee yle ykkösellä tiistaina ohjelma klo 20.00.
Mikä siinä on, etten ole yhtään väsynyt. Kaikki varmaan ovat jo nukkumassa, mutta minä se vaan naputtelen täällä. Kun joku asia jää vaivaamaan mieltä, kuten nyt tämä esiin nostamasi, niin unet karisevat silmistä.
Ilmoita asiaton viesti
Huutolaisethan tässä helposti mieleen tulee.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Olen jonnekin kadottanut nipun mielipidekirjoituksia vuosien varrelta. Joukossa oli myös tuttujen ja sukulaisten kuolinilmoituksia. Yhdessä mielipidekirjoitukseessa kerrottiin juurikin huutolaislapsista ja miten nykyään ollaan menossa samaan suuntaan. Halvimmalla myydään.
Kun sinulla on kontaktit poliitikkoihin ja ties mihin instansseihin, niin ota selvää mitä tämän perhekotisysteemin takana oikein on ja mitä kaikkea ollaan suunnittelemassa ja ollaanko kaikkea ajateltu lainmukaisesti loppuun asti.
Tähän loppuun laitan päivän valopilkut. Käytiin torilla silakoita ostamassa. ja kaikkea muuta, tomaatteja ja sen sellaista. Ykskaks tavattiin vanha tuttu kaveri, jota ei oltu nähty varmaan viiteen vuoteen. Höpistiin niitä näitä. Sitten käytiin valkkaria ALKOSTA ostamassa ja sieltä tulessa nähtiin toinen vanha tuttu, jota ei myöskään oltu nähty vuosiin. Hän oli aikoinaan useinkin meillä käymässä, mutta kun muutimme, niin siihen se sitten jäi.
Mutta se suloisin juttu. Kun kotiin tullessa kävin vielä lähikaupassa tupakkaa ostamassa (kamala minä!) niin siinä kassan jonon perästä tuli pieni tytöntyllerö kysymään kassalta, että voisitkos täti tulla auttamaan, kun mä en ylety ottamaan tota minttujäätelöä. Sanoin että minä tulen ja sitten hän siinä selitti, että kun mä jo löin käteniki tohon ku en mä ylettyny. No, minä yletyin ja tyttö sanoi iloisena kiitos ja minä sanoin ole hyvä. Ja sitten kun menin kassajonon päähän, niin alussa minun takanani ollut mies sanoi venäläisesti murtaen, että olkaa hyvä, te olitte ensin.
Niin pienestä on ilo kiinni. Tuli ulos mennessä Niklas Herlinin kirjoitus mieleen siitä juipista, joka avasi hänelle kioskin oven ja kysyi: pääseks sä äijä ite ineen siitä.
Ilmoita asiaton viesti
Joitain poliitikkoja tunnen, mutta he eivät ole missään ”vanhusjutuissa”, esim. jossain vanhusten asioita käsittelevässä valiokunnassa.
Uskon kyllä, että näitä esim. täällä US -puheenvuorossa olevia vanhusjuttuja ( muittenkin kuin minun) seurataan ( jos ei poliitikko itse niin hänen taustasihteerikkönsä).
Omien juttujeni osalta olen huomannut, että joku esille nostamani epäkohta on poliitikon suulla esitetty mm. eduskunnan kyselytunnilla.
Sitten kun perhehoitomuoto pääsee koukkuniememäisesti ”seitsemän päivää” lööppeihin, niin eiköhän se peruspalveluministerikin herää.
Ilmoita asiaton viesti
Vain koneellisessa vanhustenhoidossa voidaan päästä yhtenäiseen laatuun. – Tasa-arvoisesti.
Ihmistyön kohdalla ratkaisuna on, että kaksi virkamiestä valvoo jokaista lähihoitajaa. Tällä tavalla saadaan pidettyä hyvä virka, ilman siihen liittyvää ikävää työtä.
Ilmoita asiaton viesti
Hmmmm…..kun tuossa ei kauhean tarkasti selvitetä potilaitten määriä niin eikö omaishoitajien kannata aloittaa osuuskuntia missä jokainen hoitaa oman hoidettavansa. Kun kaikki tietää kuinka surkeasti omaishoitajille maksetaan niin johan luulisi rahatilanteen paranevan.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän blogiini
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
kommentoin mm. näin:
5.12.2010 18:24 Marjatta Halkilahti .4 pistettä
En tyrmää!
En!
Minä ihmettelen!
Mistä löytyy tämmöiseen toimintaan rahaa, kun se on jo aikamoisen työn ja tuskan takana, että kunnat maksaisivat edes omaishoitajille jotain kunnon palkkaa?
..
Joku kun siinä esitti, että ei perhehoitoa pitäisi tyrmätä..
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kutsusta blogiin.
Työt on tehtävä, osaavia käsiä tarvitaan, mutta tutkinto ei ole tärkeää.
Asenne, työssä oppiminen ja motiivi ovat tärkeitä.
Tarkoitan siis, fiksu tyyppi vaikka ilman mitään koulu-koulutusta oppii työpaikassaan tarvittavat asiat hyvinkin nopeasti. Tarvittaessa.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on, mutta se ei käy enää meitin suunnassa, täällä uudessa suuressa Salossa. Täällä pitää olla tutkinto. Olen kuullut vaikka mitä kummallisuuksia sekä ruokapuolen että vanhustenhoidon puolelta.
Ja kuitenkin on niin, että koulutus/tutkinto ei takaa pätevyyttä eikä pätevyys sopivuutta tehtävään.
Ilmoita asiaton viesti
Jos laitoshoitoon hoitajille vaaditaan koulutuksia niin mihin koloon tämä perhehoito -hoitaja sit koulutuksensa osalta sijoittuisi, ettei tule jonkun ylemmän tahon sanomista.
Se tässä mun mielestä semmonen tuleva murhe on.
..
Kun itse olin laitosjohtaja, niin minusta oli ihan sopivaa ja ihan riittävää kun työpari oli koulutettu ja kouluttamaton.
Nyt tuntuu suuntaus olevan se, että vain hoitajat hoitavat ( lue osaavat hoitaa) ja kouluttamattomat eivät kelpaa mihinkään.
Ilmoita asiaton viesti