Huoltosuhde ja ikäihmiset
Pääministeri on sitä mieltä, että maamme on rakennettu toisenlaisen Suomen varaan kun missä me tulevina vuosina elämme.
”1970-80-luvuilla yhteiskunta rakennettiin sen varaan, että noin sata työikäistä elättää 40-50 lasta ja vanhusta. Noin 15 vuoden päästä elätettäviä on yli 70.”
http://www.sss.fi/uutiset/279408.html
VoiVoi. Onko noin? Minun mielestäni ei!
Minun mielestäni tulevaisuuden vanhus, ikäihminen on ihan jotain muuta kuin Kunnan tai kuntalaisten Elätti. Eivät esim. tämän päivän kuuskymppiset ole KiroSanoja kahdenkymmenen vuoden päästä. En usko, että he ovat ensimmäisinä jonottamassa vanhusten palveluiden perään, ei, elleivät ole muistisairaita tai täysin vuodepotilaita.
Tämän päivän kuuskymppiset, nämä tulevaisuuden vanhukset ovat jo tottuneet siihen missä mennään. He kuulevat joka päivä miten tästä valtakunnasta rahat loppuvat, ellei tehdä mm. kuntauudistuksia, rakennemuutoksia, mitä nuo hienot sanat nyt ovatkaan. Ja siinä sivussa pitää vielä huolta kantaa miten kreikkalaiset, italialaiset ( keitä vielä jonossa?) selviävät.
Sekin on kuultu miten Soininvaara lennättäisi jo tämän päivän vanhukset ulkomaille. HusHus, pois vaan, halvemmille sängynpaikoille!
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/8893…
Kataisen ja Soininvaaran plus muiden yläpääpäättäjien kannattaisi vähäksi aikaa pysähtyä ja miettiä millaisia nämä tulevaisuuden vanhuksemme oikeasti ovat.
Tämän päivän kuuskymppisillähän on taustanaan aivan toisenlaiset elämiset ja olemiset ja rahatilanteet kuin heillä, jotka nyt ovat kahdeksankymppisiä. Isolla osalla heistäkin on jo mahdollisuus ja varaa muuttaa esim. palvelutaloihin.
Minun mielestäni tulevaisuuden uhka ja kauhistuksen paikka ei ole IkäIhminen, mutta se on uhka, jos ikäihminen on muistisairas. Muistisairaista se murhe tulee. Sitä ”huoltosuhdetta” nyt kannattaisi ruveta laskemaan, sillä kyllä muut ikäihmiset, ”tervepäiset-tervejalkaiset” hoitavat itse omat asiansa. Kyllä he maksavat pääsääntöisesti ihan omasta kukkarostaan tarvitsemansa lääkäri-, hoito- ja muutkin palvelut. Ei siihen mitään kuntarakenne- tai muitakaan järjestelyjä tarvita.
Ja vielä: tulevaisuuden vanhus pääsee ja muuttaa ilman Soininvaarankin tuputusta ulkomaille eikä välttämättä tuota itseään edes kotimaahan haudattavaksi!
http://www.mediuutiset.fi/keskustelutjamielipiteet…
Ilmoita asiaton viesti
Koko puskalaisuus on epäonnistunu ja sen käsittäminen on aika vaikeaa kattais-risikoille!
Ilmoita asiaton viesti
Juu, ”puskan” takaa on nähty, kuultu ja koettu kaikennäköistä ” muoti-ilmiötä”.
Ilmoita asiaton viesti
Malttanette ajatuksella lukea aiheeseen liittyvän kommenttini Kauppalehteen eikä tarkoitukseni ole, että asiaa kommentoisitte.
Pelkkä ajatteleminen riittää, kiitos jo ennakkoon.
”! Näyttää Siilinjärven talousnerosta sukeutuneen oikein rehellisyyksiä päästelevä populistinen perussuomalainen.
Jos rahaa ei tule tarpeeksi, täytyy varmaan keksiä jotain ja nyt taitaa olla niin, että ministeriöissä on huomattu tärkein eli marssijärjestys ”säästöistä” päätettäessä.
Keskushallinto on se tärkein ja periferiat eivät ole. Joten lääketieteellistä terminologiaa käyttääkseni kuvaan tilanteen niin, että kirurgi Katainen on valeryhmineen oivaltanut varsin pikaisen keinon kaiken korjaamiseen.
Leikataan raajat pois niin verenkierto torsossa kiihtyy eikä verenpainelääkkeitä lainkaan tarvita, koska pumppu jaksaa entiseen hukkuuseen verrattuna mainiosti pakata kaiken suoniston täyteen.
Kun haamusäryt sitten alkavat siellä, missä ennen torsosta jotain roikkui ja jopa liikkui, niin puudutetaan kunnes tauti paranee ja ellei prne niin torso lyhenee.
Jos totta puhutaan niin eihän toimiva kroppa tarvitse kuin pään, koska siellä ne (keskushallinnon) aivot ovat ja sieltä ne käskyt lähtevät eli mikä on tärkeämpää kuin se.
Missä torsontynkä olisi ilman aivoja, missä?
Kysyy Jyrki Katainen hallittuineen eikä kukaan vastaa. ”
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Matti!
Jos ei nyt ihan vielä noita raajoja leikattais!
Siinä kyl olet oikeassa, että aivoja tarvitaan. Sitä tarvitsevat sekä päättäjät että ikäihmiset.
Ikäihmisiltä muisti voi mennä, mutta päättäjillä sitä semmosta tautia ei saisi olla.
Ennen vaaleja ( kunta ja eduskunta) päättäjiksi haluavat muistavat ja tietävät kaiken. Harmi vaan, että muutamilta muisti alkaa pätkiä heti valituksi tulemisen jälkeen ja etenkin vanhusten asioissa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin ja jatkan Jannen ajatuskulkua, ihmisten terveys ja ajattelukyky riistettään kaupallisuuen alttarille ihan ruoka- ja lääketeollisuuen toimesta! Mutta emmä luovuta, met tehemä yllärit isokenkäsille!!
Ilmoita asiaton viesti
Moikka Hilkka!
Ryhdymme siis taistoon!
Ilmoita asiaton viesti
Liityn joukkoon. Edustan jo nyt niitä tulevaisuuden eläkeläisiä. Terveyspalveluja käytin kun vaimo halusi tietää näkyykö meidän uudistuneet ruokatapamme verikokeissa. Näkyihän ne, tai siis ei, miten sen ottaa, sillä arvot olivat erinomaiset.
Edustan myös tätä Soinvaaran näkemystä ja voin kertoa, että halvemmaksi tulee.
Ainoa kansantaloudellinen haitta syntyy siinä, että terveellisillä elintavoilla ja täällä etelässä asumisella voi joutua nauttimaan eläkkeestään hyvinkin kauan. Minun kannaltani hyvä puoli on sen sijaan, että aion todella nauttia eläkkeestäni, enkä luovuttaa sitä jollekin suomalaiskunnalle, joka lykkäsi minut johonkin vanhainkotiin ja syöttäisi sitten minut muutamassa kuukaudessa hengiltä, sillä laitosmoskallaan jota Puska ja einesmafia kutsuu terveelliseksi lautasmalliksi.
Ilmoita asiaton viesti
En oikein ymmärrä miten tuosta pääministerin lausumasta voi olla eri mieltä, kysehän on puhtaasta tilastotiedosta. Huoltosuhde ei muutu vaikka vanhukset muuttuisivatkin, mitä muuttumista kyllä epäilen lausunnossa mainitun 15 vuoden aikana. Tuota 15 vuoden päästä häämöttävää huoltosuhdetta ei oikein enää ehdi muuttaa muuten kuin maahanmuutolla, työikäisiä ei enää luonnonmenetelmällä kerkiä tehdä eikä eläkeläisiä suurin joukoin harventava kulkutauti ole todennäköinen.
Ilmoita asiaton viesti
No oleksie apina vai ihminen, ihminen voi ajatella, että miten tässä näin käy, että met syömä niin tarkasti vartioitua lisäaine-hiilari-mössö-teollisuusruokia ja metä rokotettaan ja kolesteroli-verenpaine-diabetes-yhistyksissä ja lääkkeissä löytyy ja porukka kärsii jos mistä yhä vaan.
Jos alama elähmään VHH-Pellinki-elämäntavalla ja kuolema saappaat jalassa rohkeasti, niin tilastot kulkee eri latuja.
Terveys ja kuoleminen on kaupallistettu pääasiassa amerikkalaiselle isolle rahalle.
Tervetuloa tutkihmaan ja aattelehmaan itte, älä usko mittään äläkä minua ainakkaan, en sillä tässä paasaa, olen vain aatellu ja perehtyny näihin asioihin.
Ilmoita asiaton viesti
Tilastotieto on tilastotieto.
Timo Jäntille:
Et nyt tainnut lukea mun juttuani loppuun saakka!
Ilmoita asiaton viesti
Luin kyllä ja nyt uudestaan. Ei vanhusten omatoimisuus ja hyvä terveydentila muuta huoltosuhdetta, eläkettä maksetaan myös heille.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä-Kyllä, mutta jos he ottavat eläkkeensä ja menevät ulkomaille. Ei tule sen jälkeen paikalliseen SuperMarkettiinkaan euron euroa!
Ilmoita asiaton viesti
No nythän on niin, että meidän ei tarvitse kuin ryhtyä hokemaan, että ”vanhukset ovat mahdollisuus”, jolloin he lakkaavat huonontamasta huoltosuhdetta. Näin se on ainakin maahanmuuttajien (ei-työperäisten) kohdalla toiminut.
Ilmoita asiaton viesti
Olen Jouni Suonsivun kanssa samaa mieltä:
” He, ikäihmiset, ovat isejä ja äitejä sekä isoisiä ja isoäitejä. Yläpään päättäjilläkin on omat vanhempansa ja isovanhempansa. Likaavat oman pesänsä asenteellaan. Ei kaikki ole kaupan ja markkinatalous toimii mielestäni parhaiten hyvin hoidetun julkisen sektorin ohessa, ei sen sijasta.
Jos ihmisyys paloitellaan, pian paloitellaan myös ihminen itse. Jos vanhus on tuoton este, pian on myös lapsi, nuori, sairas, vammainen, kuka tahansa. Ei edelleenkään hyvä.”
Ilmoita asiaton viesti
On jo muutaman kerran tullut mieleeni, että heitänkö blogin, jossa nostaisin esille, kyselisin ovatko päättäjämme rasisteja, kun koko ajan jauhavat, että IkäIhminen on rasite.
Eikös se rasisti -sana jo sovi vaik mihin?
Miksei tähänkin?
Ilmoita asiaton viesti
Vanhuksia siirrellään paikasta toiseen halvimman tarjouksen perässä.
Apajille ovat ilmestyneet ulkomaisten sijoittajien omistamat hoivayritykset.
http://pietar.in/2011/11/kiminkinen-%E2%80%9Dvanhu…
Asiaa ja päättäjät nukkuu ja siis, vaikka en komppaa itte Kiminkistä yhtään, lieroilee lääke-puskalais-ruoka-opeilla, mutta itte asia kirkkaasti totta!
Ilmoita asiaton viesti
Näin mennään juu:
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
Ilmoita asiaton viesti
No siis Marjatta, sie olet kunnioitettavasti yrittäny tätä asiaa tua esille ja välilä siihen löytyy jostaki sanoja mullaki, siihen ei oiken ossaa sanoa monastikhaan mithäänko on niin surkeaa ja käsittämätöntä koko homma.
Torniossaki semmonen Hopearanta, ihana vanhainkoti tyhjättiin ja myyttiin pois ja vanhukset jaettiin mihin sattuu! Pitäski yrittää siittäki kysellä, son vain melko sama minunki kysellä, ko ei päättäjätkään, siis torniolaispolitiikot tajua ollenkhaan. Pelko ja raha juoksuttaa ja sumuttaa!
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä niin.
Mutta jos kyselisitkin niin ethän Sinä mitään vastauksia saa.
Ei Sinulle kerrota oikeita lukuja, ei oikeita taustoja, ei mitään.
Virkamiehet esittävät mitä esittävät, eivätkä päättäjät vaivaudu muuhun kuin hokemaan: ”kyllä virkamieheen on uskottava”!
Täältä löytyy minun kaupunkini mallia:
http://areena.yle.fi/video/1321551342583
Ilmoita asiaton viesti
Eikö tosiaan kattaiset ja muut päättäjät ossaa syvästi aatella, oiken syämmellä aatella, että heän omat vanhemmat on jonossa kohta tai jo tai het itte ja rakkaat ihmiset! Olemakos met näin pahoja?
Ilmoita asiaton viesti
Sitä osataan ajatella ja ymmärretään asia vasta siinä vaiheessa, kun sattuu ihan oma, omakohtainen kokemus tai se sattuu lähiomaiselle.
Jos kaikilla NYT vanhusten asioista päättävillä olisi oma omainen jossain hoitopaikkaa hakemassa tai jos olisi yksin muistamattomana, puolhunningolla kotihoidossa, niin suut suputettaisiin ihan toisella tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Yhtälö on päivääkin selvempi: eläkkeitä reilusti alas heti. Keskustelua pitäisi käydä lähinnä eläkekatosta tai sen puuttumisesta.
Ilmoita asiaton viesti
No voivoi!
Eihän tommosesta tässä valtakunnassa saa puhua!
He, jotka uskaltavat, saavat tosi äkkiä ”kylmää kyytiä”.
Tässä maassa haetaan montaa nk. hyvää asiaa ulkomailta.
Tuodaankin ja otetaan käyttöön, vaikkei olis hyväkään!
Esim. norjalaiset tekevät pitkää päivää.
Eläkkeelle he pääsevät 67 -vuotiaana, ei mitään ihmeempiä varhennuksia.
Puhutaanko heistä?
Ei.
Ei tietenkään!
Ilmoita asiaton viesti
Marjatta, kiitos!
Täyttä ja hyvää asiaa esille nostit! Läheltä, kun liippaa, niin oppii, mutta eihän sitä kenellekään pitäisi toivoa.
Mutta tuosta Norjan mallista.
Kyllähän se huoltosuhde ainakin vähän paranisi, jos hyväkuntoiset ja täysipäiset voisivat tässä maassa vähän yksinkertaisemmin saada jatkaa jonkinsorttisessa työssä kykyjensä mukaan. Tasoittuisi tuo sukupolvien ajattelukuilukin, kun 3 polvea vaihtaisi ajatuksia, kokemuksia ja unelmia työmaalla. Samalla nuo ajatusmokat tulisivat testatuksi ajoissa, ennen suin päin toteuttamista.
Rakas professorini kertoi juuri menneensä ”toiseksi viimeiseen tapaamiseen (opetus) rakkaiden oppilaidensa kanssa”, ja hän täytti keväällä 81v. Suomessa hänet olisi potkittu pois vähintään 13 vuotta aikaisemmin. Kun hän täytti 80, hän julkaisi ratkihauskan omakustannekirjan ja lähetti sen sadoille oppilailleen. Kirjan nimi oli: ”Perverse at Eighty”. Kielellinen mestariteos ja läpileikkaus monipolvisesta elämästä…
Olkaamme siis armollisia ja inhimillisiä toisiamme kohtaan!
Vanhusten ja muistisairaiden lisäksi soisin nuorille ihan tavallista työkokemusmahdollisuutta, vaikkapa vähän oman alan vierestäkin, mielellään jo aika nuoresta pitäen. Niin ikään elvyttäisin ns. helppojen töiden markkinoita, jotka on hävitetty lähes tyystin: niissä voi pieninkin eväin TUNTEA olevansa arvokas ja hyödyksi. Mennä säännöllisesti tekemään hyödyllistä työtä ja ansaita siitä vaikka virallisia sopimuksia vähemmänkin; sellainen kasvattaa aikuisuuteen ja elämäntaitoihin vähitellen.
Itsetuntoa ei saa lapsilta hävittää järjestelmän jäykkyyden tai viranomaispompottelun vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2008/05/27/suo…
Ilmoita asiaton viesti
Ja tuokin vielä!
Odotinkin, että kuka nostaa esille!
Ilmoita asiaton viesti
Kuten täällä on varmaan jo todettu, ikäihmisiä on elätettävä maksamalla eläkkeitä. Tietysti terveydenhuollon kulutkin nousevat.
Soininvaaran idea sen sijaan on suorastaan loistava (tosin Thaimaa on kovin kaukana, jos tarvitsee lennättää huonokuntoisena kotiin). Mikä hieno tilaisuus viettää halutessaan eläkevuodet etelän lämmössä. Pienemmälläkin eläkkeellä olisi pikkurikas sikäläisillä hinnoilla.
En kuitenkaan ole ihan varma, onko Soininvaara ottanut laskelmiin mukaan sen, että ”eläkeläisparatiisissa” käytetyt rahat ovat poissa Suomen kansantaloutta pyörittämästä. Kulut siis ovat isommat kuin äkkiseltään näyttäisi.
Ilmoita asiaton viesti
.. ”eläkeläisparatiisissa” käytetyt rahat ovat poissa Suomen kansantaloutta pyörittämästä. Kulut siis ovat isommat kuin äkkiseltään näyttäisi.
No ihan just noin.
Ei tule euron euroa paikalliseen SuperMarkettiin eikä paljon muuallekaan!
Ilmoita asiaton viesti
Vaikutukset pitäisi laskea, ei se minusta sen kummallisempaa ole. Jos kustannus ”eläkeläisparatiisissa” on sitten vaikka 30% enemmän kuin kotimaassa, eläkettä voisi alentaa vastaavalla summalla.
Ilmoita asiaton viesti
Voisithan tuon tuupata viestinä esim. Kataisen ja Soininvaaran sihteereille!
Ilmoita asiaton viesti
Visiosi olisi oikea ja mahdollinen, jos nuo tulevaisuuden eläkeläiset olisivat itse säästäneet omat eläkkeensä. Mutta kun ei.
Itse he ovat säätäneet eläkelait, joiden perusteella juuri työssä käyvät maksavat heidän eläkkeensä. – Entä kunta ja valtio? Ovatko nämä säästäneet euron vertaa eläköityviä virkamiehiään varten: eivät ole.
Näistä eläkeläisistä tulee yhteiskunnan elättejä.
Ilmoita asiaton viesti
On tehty sitä tai tätä.
Koskaan ei ole hyvin, mutta kyllä se nyt on tosiasia, että tulevaisuuden IkäIhmisellä on paljon, paljon paremmat mahdollisuudet järjestää vanhuuttaan kuin on nyt tämän päivän vanhalla väellä.
Se mitä meikäläinenkin eläkeläisiä tapaa ( osa jo todella iäkkäitäkin) ja kun heitä kuuntelee, niin eiväthän he missään vanhainkotien rappusilla norkoile.
Melkein kaikki menevät-tulevat-matkustelevat niin, ettei meinaa heitin perässään pysyä, kun matkakertomuksia kuuntelee.
Minäkin matkustelen.
Olen niin päättänyt.
Teen sitä niin kauan kun pääkoppa ja kintut kestävät.
Mutta entäs sit, kun eivät enää kestä ja päästänikin ”fiiraa”!
Sit tulee Perikunnallenikin ”tenkkapoo” ja Kataisel ja Soininvaaral!
Mihin minut laittavat?
Tehostettuun palveluasumiseen?
Kuka minua siel hoitaa?
Ei kukaan.
Ehkä joku yökkö jostain valvontakamerasta kurkkii sen verran, että näkee olenko hengissä.
..
Muistamattomista ikäihmisistä minä murhetta kannan ja vuoteeseen hoidettavista.
Jotain tolkkua heidän tulevaisuuteensa toivon, en mitään syyllistämisiä, että rasite ovat!
..
Kyllästyttää sekin jankutus kuinka pitää vastuuta kantaa kreikkalaisista ja italialaisista ja vaik keistä, mutta omista vanhuksistamme ei tarttiskaan!
On tämä kummallinen maa!
Ilmoita asiaton viesti
”Kuka minua siel hoitaa?
Ei kukaan.
Ehkä joku yökkö jostain valvontakamerasta kurkkii sen verran, että näkee olenko hengissä.”
Suomessahan on maailman mitassa todella hyvät palkat. Ilman ostovoimakorjausta Suomi on aina välillä ollut suurin piirtein maailman rikkain maa. Kyllä tänne hoitajia saadaan, jos vain pääsevät kielimuurin yli. Toisaalta, ei apuhoitajan kielitaidon tarvitse olla kovin kummoinen.
Huonokuntoisia tuskin viitsii kovin kauas lähettää vaikka halvemmaksi tulisikin.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä on hyvä muistaa näistä nykyvanhuksista sekin, että vaikka koivet ja pääkoppa vielä matkustelua kestäisivätkin, niin on aika paljon sellaisia, joiden KUKKARO ei vieläkään kestä!
Kaikki eivät totisesti eläköidy hyväpalkkaisista töistä, mutta ovat onneksi ehtineet oppia todella vaatimattomat elämäntavat. Heitä ei Karibian risteilyllä tapaa…
Ilmoita asiaton viesti
– Alle työikäiset.
– Jostain syystä työkyvyttömät.
– Eläkeläiset.
– Sairaat.
– Työttömät.
Siinä pitäisi olla kaikki huollettavat.
Tällä hetkellä ollaan joidenkin kuntien kohdalla tilanteessa jossa yhden kuntalaisen sairastuminen vaikeaan sairauteen meinaa kaataa kunnan talouden (pientä kärjistystä.
Ilmoita asiaton viesti
”Tällä hetkellä ollaan joidenkin kuntien kohdalla tilanteessa jossa yhden kuntalaisen sairastuminen vaikeaan sairauteen meinaa kaataa kunnan talouden (pientä kärjistystä.”
Kyllä-Kyllä ja siihen just tyrkytetään lääkkeeksi kuntauudistusta ja rakennemuutosta.. että tulisi isompi määrä sakkia maksamaan näitä juttuja.
Mutta entäs sit kun tämäkään ei enää riitä?
..
Nythän voit vaihtaa kotikuntaa, vaikka olisit laitoshoitoinen. Entinen kunta maksaa ja uusi järjestää hoitopaikan. Jos järjestää! Jos on vastaavaa paikkaa! Ei välttämättä ole. Voi entiselle kotikunnalle tulla isompi hoitamisen hoitolasku kuin ennen, mutta ei se ole hoidettavan vika. Ovatkos lainsäätäjät sitä ajatelleet? Eivät ole!
Voit vaihtaa terveyskeskustakin.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä paljon puhuttu Soininvaara kirjoitti aikoinaan asiasta muistaakseni jotain sellaista mitä etuja olisi erikoissairaanhoidon siirtämisestä valtiolle. Homman ongelmaksi tuli se että kunnat alkaisivat sen jälkeen siirtämään ormipotilaatkin erikoislääkäreille. Flunssa potilas muuttuisi aika nopeasti keuhkoahtaumaksi ja sitten riideltäisiin =)
Ilmoita asiaton viesti
Ongelma löytyy aina, kun kunta ja valtio hakevat kustannusten maksajaa.
Ilmoita asiaton viesti
Aleksi Laineen kommenttiin:
”Kyllä tänne hoitajia saadaan, jos vain pääsevät kielimuurin yli. Toisaalta, ei apuhoitajan kielitaidon tarvitse olla kovin kummoinen.”
..
Kielitaito!
Kyllä se olla täytyy!
Ei sen takia, etteikö kielitaidoton vietnamilainenkin hoitamisesta selviäisi, mutta kas, hän ei selviä siitä, että hänen pitää kirjoittaa tietokoneelle muistiin kaikki mitä hän on hoidettavansa eteen tehnyt, myös mitä hoidettava on päivän aikana tehnyt ( onks tullu pissat ja kakat? ym.)!
Ilmoita asiaton viesti
Lainaus Kataisen sanomisista:
”Pääministerin mukaan muutos näkyy erityisesti Suomen huoltosuhteen muutoksena. Tulevaisuudessa yhä vähenevä joukko joutuu huolehtimaan yhä suuremmasta joukosta.”
Katainen on täysin oikeassa.
Mutta miksi hän vaatii Suomeen vuosittain 180 000 ihmistä Afganistanista, Somaliasta ja Irakista?
Jos somaliasta tulee ankkurilapsen myötä tusina ihmisiä, joista vain yksi käy töissä, niin miten ihmeessä se parantaa huoltosuhdetta?
Kansakoulunopettajalla taitaa todellakin olla matikasta kutonen.
Mikä kaikkein pahinta, tuo mies edustaa parasta, mitä Suomella on kansalle tarjota. Ei kai hän muuten olisi pääministeri.
Ilmoita asiaton viesti
Odottelen milloin ottavat lakiehdotus-aloite- tm. -ohjelmistoonsa sen, että esittävät, jotta on lasten tehtävä hoitaa omat vanhempansa.
Ilmoita asiaton viesti
tätä linkkiä tarjosi Tuomo Kankkunen:
http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2008/05/27/suo…
”Seniori-ikäisten määrä ylittää nyt ensimmäistä kertaa historiassa nuorten määrän. Työikäisten määrä puolestaan kääntyy nopeaan pudotukseen kahden vuoden päästä. Ikäjakauman vääristymän paikkaaminen vaatisi Suomeen peräti 1,8 miljoonaa maahanmuuttajaa vuoteen 2020 mennessä..” jne
Ilmoita asiaton viesti
Minua nyt ihmetyttää vain sitä asennetta että ministerin esittämä elättämis-suhde olisi mitenkään hälyttävää itsessään, mutta toki kertoo jotakin hälyttävää nykyyhteiskunnan kokonaistilanteesta ja -rakenteesta. Ei eläminen saisi olla niin kallista ettei yhtä työtätekevää kohti useampia elettäviä pärjää. Ei ihminen myöskään koskaan kautta aikojen, eikä missään, ole pääsääntöisesti saanut elättää vain itseänsä, vaan aina on ollut iso perhe, vanhuksineen, lapsineen ja palkollisineen elättävänä ja sen lisäksi on vallanpitäjän pitkä käsi suurella kouralla poiminut melkoinen osa tuotosta itselleen veroina. Osa näistä elettävistä on osallistunut työhön suuremmassa tai pienemässä määrässä, muttei suinkaan kaikki.
Kun nyt on perhepiireistä ulkoistettu näiden muiden jäsenten elättämistä kai siitä sitten joutuu kitkerän palan maksamaan -mutta silti se pitää olla mahdollista.
Elikä vika ei ole hoitosuhteessa vaan siinä että pitää olla niin hirveän paljon rahaa jokaista elättävää kohti -ettei kukaan pärjä, riippumatta siitä tapahtuuko elättäminen perheåiireissä vai verottjan kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Moikka Ros-Britt.
Miksvarten tämä ja eilinen kirjoitukseni?
Siksvarten, että harmittaa, kun IkäIhminen leimataan koko ajan melkein kaikkien päättäjien suulla jonkinlaiseksi rasitteeksi.
Voisis nämä hoitotarve- ja järjestelyt ym. vähän hienomminkin ( lempeämmin) esittää..
Ilmoita asiaton viesti
Itse en kyllä ymmärrä, miksi vanhukselle, joka haluaisi viettää loput elinvuotensa pääosin ulkomailla, ei voitaisi myöntää siihen edes osaa siitä rahamäärästä, mikä hänen hyvinvointinsa tukemiseen Suomessa käytettäisiin. Eikö vanhuksella ole oikeutta hyvään vanhuuteen missään muualla kuin suomalaisessa kotikunnassaan? Tuleeko hänet yhä eläkepäivilläänkin nähdä vain kotimaisena kuluttajana ja suomalaisen elinkeinoelämän rattaiden pyörittäjänä? Soininvaara ei ollut ketään pakottamassa maasta pois!
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä-Kyllä. Moneskohan kyllä se jo oli?
Kyllä vanhuksella on oikeus hyvään vanhuuteen!
Nimenomaan hyvään vanhuuteen.
Pitäisi vaan vissiin vielä määritellä sekin mikä ja mitä on hyvä vanhuus..
Eikä Soininvaara todellakaan pakota, mut hän ehdottelee ja tuputtaa ulkomaa -ideaansa, joka on teoriassa ok, mutta käytännössä ei.
Ne, joilla on rahaa, menevät ulkomaille hoitoon. Jos haluavat.
Mutta entäs ne vanhukset, joilla ei ole rahaa, mutta jotka avustettaisiin tähän muualle muuttoon?
Kuis moni haluaa?
Kuis moni haluaa läheisistään eroon tai läheiset vanhuksistaan?
Kuis monella on sellainen kielitaito, että pärjää ulkomailla?
Ai niin, joku jo heitti, ettei sen hoitajan kielitaidon niin väliä ole..
Ilmoita asiaton viesti
Ei kukaan ole pakottamassa eikä edes erityisesti kannustamassa ulkomaille muita. Ei tarvitse haluta. Ei ”avusteta muualla muuttoon” vaan avustettaisiin hyvään vanhuuteen, missä ikinä sen sitten halusi itse viettää.
Soininvaarakaan ei minusta erityisesti ”tuputa ulkomaa -ideaansa”, vaan vastasi MTV3:n esittämään kysymykseen ja näkee itsekin epäkohtia tuollaisessa mallissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittaja on mahdollisesti joissain yksityiskohdissa oikeassa, mutta todennäköisesti pääasioissa väärässä. Financial Times on esittänyt arvion, jonka mukaan Euroopan huoltosuhteen pitämiseski mielekkäällä tasolla Eurooppa tarvitsee vuoteen 2050 mennessä lisäväkeä noin 1,3 miljardia henkilö. Kun Euroopan nykyinen väkiluku on alle miljardin ja väestö ei ole merkittävässä kasvussa, tämä ihmismäärä tullee muuttajina Euroopan lähialueilta, pääosin Afrikasta ja Lähi-Idästä. Vaitoehtona on tietysti Ryhmäteatterin Jatkuvaa kasvua -näytelmän päähenkilönä olevan insinöörin kehittämä vanhustenhoitokone.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos.
Noinko mennään?
..
Vai ”vanhustenhoitokone”! Pitäisköhän mennä katsomaan?
Ilmoita asiaton viesti
Oli kiva, että joku löysi positiivisen kannan jokaista ihmistä koskettavasta asiasta, ikääntymisestä. Jo pitkään niskavillani ovat nousseet kuultuani sanan ”eläkeläinen”, johtunee varmaan siitä että olen yli viiskymppinen ja tuo ”eläkeläinen” on karua totuutta, koht’tulevaisuutta.
Sana eläkeläinen olisi kokonaan hävitettävä suomalaisesta puheesta, se on jotenkin samanlainen kuin neekeri, tai mustalainen. Ei eläkeläinen mitenkään korosta ihmisen tagia, vaan lähinnä sitä katsotaan, että ”jaloissa pyörijä”. Vaikka ”eläkeläiset” eivät ole vähemmistö, niin heitä on silti helppo roikottaa, koska he ovat ns. normaaliväestön alapuolella koska ovat parhaamman energiansa jo yhteiskunnalle antaneet.
Se että Soinivaara integroisi ”eläkeläiset” ulkomaille – koko joukkion – on varmaan nettikirjoittelun jälkeläisiä. mm. minä olen joskus kirjoittanut näillä palstoilla, että olisi kiva viettää vanhuutensa päivät jossain lämpimämmässä maassa kuin Suomi on, silti en tarkoittanut, että niska-pers’-otteella meidät sinne vasten tahtoamme paiskattaisiin.
Niin kuka keksisi sen viisasten kiven jolla tämä suuri ”eläkelois”-ryhmä saataisiin mukavasti poissa-olijaksi.
Saanen ehdottaa, perustetaan ikäihmisten Osakeyhtiö ja pikimmiten pörssiin laitettuna. Toimintaryhmän olisi tarkoitus tuottaa osakepääomaa ja näin pärjätä loppuelonsa yhteisellä Telluksellamme kunnes tulisi Herra ja korjaisi pois.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos!
Tuo oli hyvä kommentti!
..
Kyllähän meitä IkäIhmisiä riepotellaan.
Yhtenä päivänä hoetaan miten meissä on voimavaraa, jota tarttis käyttää jotenkin hyödyksi ja toisena päivänä olemme rasite-mitä lie – sakkia, joka tuo vain suuren kriisin..
Ilmoita asiaton viesti
Palaan puheenvuoroni alkuun, tähän:
Minun mielestäni tulevaisuuden uhka ja kauhistuksen paikka ei ole IkäIhminen, mutta se on uhka, jos ikäihminen on muistisairas.
Muistisairaista se murhe tulee.
Sitä ”huoltosuhdetta” nyt kannattaisi ruveta laskemaan, sillä kyllä muut ikäihmiset, ”tervepäiset-tervejalkaiset” hoitavat itse omat asiansa. Kyllä he maksavat pääsääntöisesti ihan omasta kukkarostaan tarvitsemansa lääkäri-, hoito- ja muutkin palvelut.
..
Niin!
Uudemman kerran: ”Tervepäiset-tervejalkaiset” ikäihmiset eivät ole tulevaisuuden murhe, mutta muistamattomien joukko on.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Seppo Saari!
Tietokoneeni kiukuttelee tai mun pääkoppani.
En saa omaa kommenttiani enää sinne minne se kuuluisi. Jatkeeksi! No, sama sen on väliä, saahan sen tähänkin:
Osaavat nuo norjalaiset muutakin kuin painaa pitkää työputkea.
Muistan kuin eilisen päivän opintokäyntini yhteen norjalaiseen hoitokotiin.
Silmät ympyrkäisenä katselin, että mikäs juttu se tämmönen juttu ihan oikeasti on.
Hoidettavat asuivat omissa asunnoissa, olivat kuitenkin pääsääntöisesti vuodehoidettavia.
No, eihän siinä vielä mitään ihmeellistä, kotoasumisesta sitä meilläkin tohkataan.
Ihmeellistä oli se, että tämä koti ( en muista mikä oli virallinen nimi, Oslon ulkopuolella oli) oli kesken kaiken keskellä ihan tavallista kerrostaloa.
Siis ulkoapäin tavallisen näköisessä kerrostalossa yhdessä kerroksessa oli hoitokoti.
Näytti vähän vanhainkodiltakin.
Suomessa ei silloin nähty edes unta moisesta.
Ei nähdä vieläkään!
Pahus, kun en muista paikan nimeä.
Dementiaa en sentään tunnusta, koska käyntivuoden muista.
Vuosi 1970!
Nii-i. Ihan oikein luit! Vuosi oli 1970!
Ilmoita asiaton viesti
Marjatta Halkilahti, olet tärkeällä asialla ja aiheesta. Tämä valtaeliitin nuorisoketjun touhottaminen alkaa yhä enemmän mennä överiksi.
Seassa muuten vaan tavallisen, kaikki ikäpolvet mukanaan pitävän elämäntavan kelkasta tippunut Soininvaara on hyvin ristiriitainen kitisijä. Paikoin hänellä ihan fiksuja ajatuksia, mutta olisiko hänen pyöräilymaniansa tehnyt miehelle tepposet.
Ruutia on turhaa moneen kertaan keksiä. Siis blokissani ikääntymisestä ja sen harhoista lisää:
http://koskela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58281-kiit…
Ilmoita asiaton viesti
Tärkeällä asialla, tärkeästä aiheesta.
Kiitos, niin olet itsekin.
Teki mieleni kopioida ja tuoda tuo linkkisi sisältö kokonaisuudessaan tänne, et ”lukeka ny toisekki”, vaan en kehtaa, jos joku käsittää väärin ja saankin syytteen toisen laatiman tekstin varastamisesta ja kopioinnista (semmosta kopiointi -tautia on vähän ollut liikkeellä..).
Pikkupätkä sentään. Tämä on siis Matti Hemmin tekstiä:
”
Mahdollinen tuleva hoivantarve ja pelkkänä kustannusmomenttina jaloissa pyöriminen on ikäpolvellemme täysin vieras leima. Olemme suhteessa aiempiin vanhuksiin tervein, aktiivisin ja maksukykyisin kansanosa valtakuntamme historiassa milloinkaan. Osallistumme vielä pitkään vahvana ostovoimana ja kokemuksellisella itsetunnollamme kansakuntamme vaikuttamiseen. On syytä kääntää nämä vanhentuneet käsitykset vanhuuden ja vaivaisuuden rasitteista suurten ikäluokkien syyttelystä päälaelleen, ja huomioida meidät todellisena resurssina joko kolmantena tai vaikka neljäntenä sektorina yhteiskuntamme vaikeissa globaaleissa ”taloussotakorvauksissa”.
”
Kannattaa lukea koko juttu.
Tässä linkki uudemman kerran:
http://koskela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58281-kiit…
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on mun oma blogini syyskuulta 2010:
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
Vanhukset ja ”urheilijanuorukaiset”.
Vuosi on mennyt ja enemmänkin.
Suuntaus on pysynyt ihan samana.
Sirpa Asko-Seljavaaralta olis saatu hyvä startti!
Se ”tyssäs” johonkin!?
”Urheilijanuorukaiset” eivät vissiin ymmärtäneet tai eivät halunneet ymmärtää kuulemaansa..
Eivät ymmärräkään ennen ennenkuin omalle kohdalle osuu oman vanhemman tai isovanhemman sairaus, muistamattomuus tai raihnaus ja samaan syssyyn selviää, että hoitopaikasta tai hoitajasta ei ole mitään tietoa!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kiitoksista.
Tuntuu hyvältä kuulla samanhenkisiä ihmisiä. Samalla tuntuu hyvin pahalta se nyky-yhteiskunnan kovakorvaisuus näissä asioissa. Niitä kuulevia korvia on harvassa, joita näinä aikoina löytää ja jotka kansakunnan historian valossa senioreista nykymenossa piittaavat ja ymmärtävät.
Ehkäpä se linkki riittänee, vaikka sitä tekstiä saa käyttää vaikka jopa lähdettä mainitsematta, jos se asiaa vie eteenpäin.
Ilmoita asiaton viesti
Myös blokisi vanhuksista ja ’urheilijanuorukaisista’ korutont on kertomaa. Mutta niinhän se on, ja pahemmaksi vaikuttaa puheitten tasolla olevan menossa.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä!
Esille viel tämäkin, vaikka meneekin jo jankutuksen puolelle..
”
Olis hyvä, jos kaiken tietävät päättävät menisivät edes päiväksi lähimpään vanhainkotiin ( jos sellainen kylältä vielä löytyy). Menisivät avustavaksi hoitajaksi. Syöttämään, juottamaan, vaippoja vaihtamaan, kävelyttämään jne. Voisivat siinä sivussa miettiä, että moniko hoidettava on kotihoito- tai palveluasumiskuntoinen!
”
Toisen ”opintopäivän” voisi viettää jossain eläkeläispaikassa. Tässä minua likellä on esim. Lehmiranta. Voi olla, että kun näkee virkeitä ja reippaita yli 8kymppisiä kuntosaleissa, lenkkipoluilla ja tanssilattialla, niin se hätä kauhistuttavasta huoltosuhde -tulevaisuudesta jonkin verran muuttuu.
100 työikäistä ja heille 70 elätettävää!
Ei kai se nyt ihan noin sentään mene, jos loppuun saakka mietitään..
Tai no mitäs minä siitä tämän enempiä kinaamaan!
Kaunis kiitos kaikille kommentoijille!
Ilmoita asiaton viesti
Hei,
”100 työikäistä ja heille 70 elätettävää! Ei kai se nyt ihan noin sentään mene, jos loppuun saakka mietitään..”
Miksei menisi, sillä olenko ymmärtänyt jotain väärin kun mielestäni huoltosuhdehan mittaa vain työelämän ulkopuolella olevien määrää suhteessa töissä käyviin?
Sillä ovatko nuo ”ulkopuoliset” lapsia, työttömiä, kotiäitejä/-isiä, opiskelijoita tai eläkeläisiä, kenenkään kunnosta piittaamatta, ei ole tuon luvun kannalta mitään merkitystä – tuon mukaan jokaista 100 työssäkäyvää kohden olisi 70 jotka eivät käy ja mahdollisesti tarvitsevat noiden töissäkäyvien tukea elämiseen (esim. ne eläkkeet, ne kun Suomessa suurimmalle osalle taidetaan maksaa juuri töissäkäyvien maksuista, ei rahastoista tms., juuri kuten vanhukset aikanaan maksoivat heitä edeltävälle sukupolvelle).
Sillä että ovatko esim. vanhukset aktiivisia ja hyväkuntoisia vaiko sairaita laitoshoidossa lienee suurin vaikutus juuri tuohon tarvittavan tuen määrään eikä niinkään itse huoltosuhteeseen.
Suuri huoltosuhde kertoo osaltaan vain sitä ettei samoilla resursseilla (veroaste vs. palvelut) enää saada samaa ”palvelua” kuin silloin kun huoltosuhde on pienempi.
T:Esa
Ilmoita asiaton viesti
Jaahas!
Tämä puheenvuoro on vieläkin ”hengissä”..
100-70!
Kyllä minä tuonne kirjuutin, jotta:
.. ” Tai no mitäs minä siitä tämän enempiä kinaamaan!”
Enkä kinaa tähänkään:
”Suuri huoltosuhde kertoo osaltaan vain sitä ettei samoilla resursseilla (veroaste vs. palvelut) enää saada samaa ”palvelua” kuin silloin kun huoltosuhde on pienempi.
( Esa Elo)
Mutta tästä ikäihmisten tulevaisuudenkuvasta kinaan, tästä, että he olisivat rasite, kriisi. En tykkää siitä, että leimataan!
Kyllä ”Tervepäiset-tervejalkaiset” hoitavat itse omat asiansa. Palveluja käyttävät, mutta maksavat ne ihan itse!
Mitäs sit, jos tämä ikäihmisten riesaksi-kriisiksi leimaaninen jatkuu ja jatkuu?
Mitäs sit, jos ikäihmiset harmistuvat todella?
Mitäs sit, jos ostavat menolipun jonnekin, joissa heitä ei riesaksi koeta?
Sit käy näin:
.. ”eläkeläisparatiisissa” käytetyt rahat ovat poissa Suomen kansantaloutta pyörittämästä.
(Aleksi Laine)
Sit on kaikki hyvin vai?
Ilmoita asiaton viesti