kauan eläköön kuntauudistus!
Ohoh mikä meno! Tätä uutista tässä varmaan on jo odoteltukin: ”Kuntauudistuksen toteutuminen on lykkäytymässä yli syksyn kunnallisvaalien.”
http://www.hs.fi/kotimaa/Kuntakartan+valmistuminen+lykk%C3%A4%C3%A4ntym%…
Mutta tämä, mikäs se tämä on: ”hallitus aikoo nimittää 20-70 selvitysmiestä jatkamaan kuntauudistuksen valmistelua”?
Mennäänkö tässä samalla kaavalla kuin mitä yksittäisissä kunnissa on totuttu ikävien asioitten eteenpäin viemisessä tekemään?
Kun päättäjät eivät halua ottaa niskoilleen ikävää päättämistä, niin taustotukseen palkataan konsultti. Päättäjillä ei ole sen jälkeen huolen häivää. Kyllä se konsultti laatii sellaiset yhteenvedot, ettei muuta tartte kuin lopputulos nuijalla pöytään kopauttaa. Ja itse pääsee vastuusta. On helppo sanoa omille äänestäjille, että ”emmää mutku se konsultti”!
Minä kyl jättäisin moiset selvitysmiehet/-naiset palkkaamatta. Julkistettaisiin nyt vaan se pahuksen kuntakartta ja kysyttäisiin suoraan kansalaisilta ”tahdotko vai et”. Kyselyn saatteeksi voisi liittää niitten kuntien, joihin sitä kuntanaimista suositellaan ( ts. mitä kartta näyttää), taloustiedot. Onhan meillä kaikenmaailman tietoa saatavilla ja koottavissa ilman selvitysmiehiäkin.
Täällä minun maisemissani näytti siltä, että Salo ja Somero naitetaan. Se oli siinä kartassa, joka tuli julkisuuteen, siinä, jota ei vielä pitänyt julkistaa. Jos somerolaisilta kysytään tykkäätkö jatkossa salolaisuudesta, niin tuskin he hurraata huutavat. Salolaisista en tiedä mennä sanomaan. Meidän kymmenen kunnan kuntaliitos ( 1.1.2009-) on taloudellisesti siinä pisteessä, että täällä varmaan ainakin yläpään päättäjät äänestäisivät naittamisen puolesta, saatteella ”niin pian kuin mahdollista!”
Kun asiat pitkittyvät, niin ne mutkistuvat. KuntaUudistusUho on tästä ollut hyvä esimerkki:
http://www.talouselama.fi/uutiset/katainen+quothallitus+vie+kuntauudistu…
Jos kuntauudistuksen seuraava vaihe on selvitysmiesten palkkaaminen ja niitten työn ennustetaan kestävän ainakin vuoden, niin ei tässä tuollaisesta tiedosta voi muuta todeta kuin että ”hurraa ja kauan eläköön kuntauudistus!”
Näyttää siltä, että kuntarempan suunnittelijoille on mennyt pelko pöksyihin, sillä hanke aiotaan jollakin konstilla vetkuttaa kunnallisvaalien yli. Pelätään siis rajuja vaalitappioita.
Jos uudistuksen runnominen siirtyy/taktikoidaan eteenpäin, niin kansalaisten tuomio tulee sitten eduskuntavaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
No sama olo minulle tuli, kun uutisen aamulla näin. Että pientä pelkoa, pientä pelkoa! Ja seuraavaks jatketaan seliselilä: ” annettu tieto ei pidä paikkaansa” tai jotain muuta mitä nyt tuon karttauutisvuodonkin kohdalla kerrottiin.
Tässä näkyy viimeisin info jo olevankin:
http://www.hs.fi/politiikka/Virkkunen+Ylelle+Kunta…
Ilmoita asiaton viesti
Halkilahti on täysin oikeassa kun hän toteaa yllä, että selvitysmiesten ja -naisten avulla vastuuta halutaan vierittää muille. Ihan saman kaavan mukaan tehtiin Kouvolassa. Ensin pieni sisäpiiri päätti mitä tehdään. Sen jälkeen palkattiin kallis konsultti tekemään työtä tietyn päämäärän hyväksi. Ja seuraukset ovat olleet karmeat.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä sitä, että hallitus joutuu jo vaihtamaan taktiikkaansa vähän väliä, voidaan pitää hyvänä ennusteena sille, että hanke vielä valtaosin perutaan jossain vaiheessa jollain verukkeella.
Tuossa hesarin jutussa mainittiin jo kuntien välinen yhteistyö yhtenä mahdollisuutena. Aiemminhan sitä on yritetty rajata pois mahdollisuuksien joukosta. Ehkä hallitus yrittää vääntää vielä tuota yhteistyötä isäntäkuntamalliksi, mutta toivotaan parasta ja paikallisemokratian säilymistä nykyisellä melko luontevalla tasolla. Kunnat ovat kyllä osanneet tehdä yteistyötä tarpeen mukaan (ilman mitän himmelimonimutkaisuuuksia).
Hesarin mukaan Maria Guzenina-Richardson ajaa sosiaali- ja terveyspalveliden ottamista pois kunnilta. En usko tuollaisen keskitetyn järjestelmän palveluita parantavaan vaikutukseen. Nytkin pienet kunnat ovat taloudellisesti tehokkaimpia. Kuntien peruspalveluiden toteuttamiseen tarvitsemien rahojen kerääminen pääosin valtion verotuksella kuntien käyttöön voisi sen sijaan toimia. Tämä johtaisi nykyistä tasapuolisempaan ja yksinkertaisempaan verotukseen. Nythän kuntien välisistä verontasauksista huolimatta köyhien kuntien asukkaat joutuvat maksamaan peruspalveluistaan korkeamman hinnan kuin rikkaiden kuntien asukkaat.
Tästä vielä vähän lisää.
Nykyisessä monimutkaisessa mallissa voi jopa sanoa, että köyhät kunnat subventoivat rikkaita kuntia – jos oletetaan että järjestelmän tarkoitus olisi tuottaa kaikille kansalaisille peruspalvelut samaan hintaan.
Yksi (joidenkin kannattajien) motivaatio kuntauudisuksen taustalla on päästä eroon kuntien välisistä tulontasauksista. Rikkaissa kunnissa nämä voidaan kokea epäoikeudenmukaisiksi. Usein puhutaan vahvoista peruskunnista, jotka kykenisivät tuottamaan palvelunsa itse. Jos maa niputetaan tällä tavoin alueisiin, joissa köyhimmät kunnat on liitetty hieman rikkaampiin naapureihinsa, lopputulos voi olla se, että kuntien välisiä tulontasauksia ja muita valtion tukia vähennetään, ja näin köyhät alueet saavat kustantaa palvelunsa entistä enemmän omilla rahoillaan, ja rikkaimmat aluet saavat pitää omat verorahansa itsellään. Ei hyvä. Katson että peruspalvelut kuuluvat kaikille, ja Helsinki on rikas myös muun Suomen ansiosta.
Ilmoita asiaton viesti
Virkkunen on edelleen ”vankkurit valmiina”
http://www.hs.fi/politiikka/Virkkunen+Ylelle+Kunta…
Kun vankkureihin viel heitetään mukaan tämä Maria Guzenina-Richardsonin esitys sosiaali- ja terveyspalveluiden ottamisesta pois kunnilta, niin laskiaisena syömme tässä maassa muutakin kuin ”klimppisoppaa”.
Ilmoita asiaton viesti
Näin muualla.
Jouni Suonsivun keräämää tietoa:
http://cxgtit1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/95587-8000…
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kannattaa kuunnella:
http://www.kunta.tv/web/guest?fileId=103807
Ilmoita asiaton viesti
Kuntauudistus on kaiken kaikkiaan kauhistuttavan kuuloinen. Eniten siinä kismittää totaalinen viisauden puute. Kuntauudistusta jo ajateltaessa tulisi tajuta sen erittäin kauaskantoiset seuraukset pitkälle maan tulevaisuuteen. Nyt malleja hierotaan lyhytjänteisesti vain ekonomian ehdoilla.
Taloudellinen tarkastelukulma on yksipuolisena lähtökohtana väärä. Toki talous on ratkaisevan tärkeää, mutta niin pitkään kuin yksikin kunta pärjää itsenäisenä vaikkapa nollabudjetilla se pitäisi jättää rauhaan. Naapurilla ei ole oikeuttaa vaatia siinä suhteessa yhtään mitään. Näin ollen onkin selvästi pääteltävissä,että uudistuksessa on kyse ideologisista tavoitteista-rakenteista. Luulo ei ole tiedon väärti. Jos virkamies tai politikko vain luulee ja uskoo ,että nyt pitäisi tehdä ratkaisu koska siltä vaan näyttää – pitäsi ratkaisu jättää tekemättä. Karttojen perusteella on ennenkin eksytty ja oikeiden lukujen valossa hävitty.
Kunta tahi kylä on ihmiselle tärkeä. Näin pelkästään identiteetin kannaltakin. On varsin riipaisevaa kokea kuinka oma kotikunta katoaa
maapalloistumisen mantrabasillin seurauksena. Jos ja kun rakenteissa on ilmiselvästi puutteita, korjattakoon niitä, eikä tuhottako kulttuuria.
Historiallisesti on mielenkiintoista ettei maa nimeltä Suomi ole koskaan osannut arvostaa omaa maaseutuaan. Maaseudun asiaa ei kukaan puolusta. Keskusta, entinen maalaisliitto, on toiminut sokeasti vain tuottajien taustalla luullen sen riittävän ja takaavan kelvolliset olosuhteet kaikkien elämiseen. Koko kirjoa ja monimuotoisuutta elinkeinorakenteessa ei ole haluttu noteerata. SMP syntyi aikoinaan korjaamaan myös tätä asiaa ja puutetta. Nyttemmin perussuomalaiset ovat vaihtoehtona ja kantona kaskimailla. Se tullee auttamaan kohti parempaan ilmapiiriä. Kuntien yritysgrafiikka kertoo meille sen, että sadat ja kymmenet pienen pienet yritykset yhdessä ovatkin jättikonserni.
Taajaminen elinvoima on paljon luultua ja käsitettyä suurempaa.
Maalla on mukavaa. Sen tietää jokainen. Kysymys kuuluukin, miksi emme halua rakentaa maata kokonaisuutena ja tasapuolisesti. Hajasijoituspolittiikka ei ole toiminut toivotulla tavalla, etätyötä pitäisi suosia,mutta..koulut kiinni ja kakarat taksiin,pellot mitataan senttien tarkkuudella ja EU-tarkastajaa lappaa jonossa. Auta armias jos olet vielä yrittäjä. Elä siinä sitten ja kehittele.
Pääkaupunkimme aviisi taannoin hehkutti ylväästi kuin tavoitteeseen päässeenä; maaseudun ihmisistä on tehty joutilaita ja maista joutomaita. Pitääkö silti vielä jatkaa tätä kuntien ”päähänpotkimisautomaatin” politiikkaa. Olisiko liikaa pyydetty jos vaikka nähtäisiin asiat ihan toisella lailla. Esim. KUNNAT OVAT SUOMEN TALOUDEN SELKÄRANKA JA VAHVUUS.
Katainen/Virkkunen/Orpo ja Urpilainen/Guzenina ketjujen habitus vaikuttaa heiveröiseltä. Pelottavaa tässä porukassa on se etteivät he ilmeisesti käsitä mitä ovat tekemässä ja mitä hallitusohjelmaan tulikaan kirjattua. Minä kyllä tiedän kuka sen sinne ujutti. Vivuvututtaako ?
Aiemmat kannat puoluettain. Olkaa hyvä.
Katainen; 100 kuntaa
SDP; 160-170 kuntaa
Keskusta/Mari; parashankkeen 336 kunnasta 100 pois.
Perussuomalaiset: 200 – 230 kuntaa
Kuntaliiton tj; 30 -50 kuntaa 2017 mennessä.
Paras-puitelain voimassaolo päättyy 2012. Kiire on ja vauhti kiihtyy.
Mitä hosumalla tulee…Joka tapauksessa luvut kuvastavat enemmän aluehallintoa kuin enää kunnallishallintoa.
Uuden lain rinnalla todella viedään sosiaali-ja terveyspalvelujen järjestämislakia.
Kansallisen masokismin käsite taitaa kohta mennä uusiksi.
Ilmoita asiaton viesti
”koulut kiinni ja kakarat taksiin,pellot mitataan senttien tarkkuudella ja EU-tarkastajaa lappaa jonossa. Auta armias jos olet vielä yrittäjä. Elä siinä sitten ja kehittele..”
Niinpä!
Esim. koulujen sulkemiset ja muksut takseihin. Se operaatio kestää aikansa. Sans mun sanoneen: se loppuu viimeistään siinä vaiheessa, kun nämä nyt kuskattavat tarttuvat vallan kahvaan.
Ilmoita asiaton viesti
> Toki talous on ratkaisevan tärkeää, mutta niin pitkään kuin yksikin kunta pärjää itsenäisenä vaikkapa nollabudjetilla se pitäisi jättää rauhaan.
Pienet kunnat ovat (tutkitusti ainakin terveyden- ja vanhustenhuollossa) tehokkaimpia. Kuntien välisissä tulontasauksissa useimmat pienet kunnat ovat saamapuolella, mutta tämä ei tee niistä epätaloudellisia peruspalveliden tuottajia. Taloussyistä pitäisi siis paremminkin pitää kunnat pieninä kuin koota niitä isommksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tehokkaampia ovat, mutta miksvarten se tieto ei tavoita kuntaministeriä!
Ilmoita asiaton viesti
Olen itse ollut pienenä raivaamassa peltoa, pikimustana nokisin paljain jaloin ja vänkärinä tukkireessä. Tiedän mitä ruoka on ja maksaa.
Tänään olin SYKE:n tiloissa ja katselin Urban Zone materiaalin bostereita. Päästä huimasi. Gryndereiden taivaalta vaikutti, ei ihmisen.
Ongelmat yritetään lakaista keinovehreyden sisään. Kerron erään esimerkin mitä käytännössä tapahtuu. Poliisi kysyy ihan asiallisesti ja rauhallisesti kotikäyntihälytyksen yhteydessä; hei mikä sinulla on ? -ammattimies olet ja kaiken pitäisi olla hyvin, kaikki hyvin, et ole tehnyt mitään pahaa vielä, ok. Miehen vastaus on joka kerta sama; sieluun koskee, on niin paha olla. Tämän kaltaisia tapauksia taisi olla viime vuonna kirjattuna 51 000 muistaakseni. Konsepti on yleensä sama ja syykin; paha olo.
Neuvostoihmisiä asutettiin siten kuin meitä edelleenkin. Muut ovat lopettaneet, me jatkamme. Ympäristömuutos merkitsee muutosta myös äänestyskäyttäytmiseen. Lisäksi väitetään kaupunkiasumisen olevan materiaali-ja energiatehokkaampaa. Nk. virheän talouden pitäsi olla hyvinvointia lisäävää ja vähähiilistä. Liiketoiminnan ansaintalogistiikka on parempaa. Kukaan ei näe kaupunkiasumisessa mitään pahaa. Aika kummallista. Miksi miljoona ihmistä suuntaa autonsa joka viikonloppu maalle jos kaupunki on niin hyvä paikka. Syy; mökillä voi tehdä jotain käsillä ja kokea kuten A.Kivi – minä elän.
Eräs ongelma on siinäkin, ettei päättäjät itse asu niin kuin haluavat muiden asuvan. Paitsi aiempi asuntoministeri Jan Vapaavuori jonka mielestä Itä-Pasila on Helsingin parasta ja kauneinta,toimivinta osaa.
Tasa-arvovaltuutettu asuu Eirassa 226 neliön asunnossa. Yritän viestittää sitä,että koko maamme tapaa asua ja elää sanellaan kehä 3 sisäpuolelta. Muuta näkökulmaa on siis turha oikeastaan odottaa.
Lopuksi terveisiä Utsjoelta. Koitin varovasti vähän kysellä mitä mieltä finanssikriisistä/EUsta/Kreikan tilanteesta etc. Moni ei edes tiennyt, mitä? Ai jaa. Mikään täällä etelässä päivittäin puhutuista aiheista ei kiinnostanut minkään vertaa. Tämän voi kääntää toisin. Luuleeko täällä joku tosissaan että välimeren maihin siirretyt varamme ovat enemmän hyödyksi siellä, kuin omien kuntiemme elinkelpoisena pitäminen. Ei kiinnosta maakuntia, eikä manolitot liioin kiitä.
Olemmeko jo vieraantuneet peruuttamattomasti realiteeteista. Alistuneet pienen eliitin vallan alle. Hurkastelijoiden ja roolisuoritteisten maailmaan. Jatkuvaan draamaan jossa sankaripolitikot tulevat ja ovat suuria ratkaisijoita. Pöö – se oli yksittäistapaus – ei tarvitse pelätä.
Ei kouluampumisia, ei kirveellä metrossa riehujia, ei mitään. Hyvin menee. Suomi on hyvä maa. Sitä kannattaa suojella ja puolustaa politikoilta.
Ilmoita asiaton viesti
”Olemmeko jo vieraantuneet peruuttamattomasti realiteeteista?”
Eivät välttämättä tavalliset kansalaiset, mutta poliitikot ovat.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan sanoi vanki ja karkas ! Oliko Suomuksen sedän aikana millä Salossa lapsia peloteltiin, kun näin sanottiin. Vai miten se menikään.
Terveisiä vaan lapsuuden Kokkomäentieltä ja Salon Seudun Sanomia siteerataan edelleenkin lehdistökatsauksissa, onneksi.
Taas tuli yksi tohtorin hattu Saloon ja sukuun. Sillä ei enää pääse pääkirjoitukseen. Pahus. No onneksi tuttava Järvisen ”paita” sentään saatiin kattoon.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, terveiset tuli perille!
Ilmoita asiaton viesti