parilla lauseella
Missä meillä on selkokielinen Suomi?
Miksvarten kaikki asiat pitää sanoa, kertoa, esitellä niin
mielettömän monimutkaisesti ja monisanaisesti?
”Meillä suomalaisilla on
edessämme suuri yhteinen tehtävä: suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan
pelastaminen. Kyse on suomalaisten hyvinvoinnin tulevaisuudesta. Siitä, miten
turvaamme vanhuksille hyvän hoivan, lapsille korkeatasoisen perusopetuksen ja
esimerkiksi laadukkaat terveyspalvelut kaikille suomalaisille kestävällä
tavalla”.
Tässä pannaan viel paremmaks:
”Väestökehitys on haastamassa kuntien kyvyn järjestää peruspalveluja 2020-ja 2030-luvulla.Väestön ikärakenteen ja huoltosuhteen dramaattinen heikkeneminen seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana, maan sisäinen muuttoliike, globalisaation lieveilmiöt sekä kansainvälisen ja Suomen talouden epävakaus uhkaavat vakavasti kuntien toimintaa. Julkinen sektori on kokonaisuudessaan joutunut yhä kovenevien ulkoisten paineiden kohteeksi siirryttäessä 2010-luvulle. Kyse ei ole pelkästään laadusta tai vaikuttavuudesta, vaan yhä enemmän palveluista ja niiden saavutettavuudesta. Kuntauudistuksen tarkoituksena on luoda elinvoimainen kunta- ja palvelurakenne, joka kykenisi selviytymään näistä haasteista.
Toimintaympäristön muutokset edellyttävät kunta- ja palvelurakenteiden ja palveluprosessien uudistamista. Ilman merkittäviä ja nopeita uudistuksia joudutaan todennäköisesti purkamaan ainakin osia kuntaperusteisesta palvelujärjestelmästä ja samalla ehkä myös osia suomalaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta. Toimenpiteiden lykkääminen merkitsee entistä suurempaa velkaantumista. Tämä tarkoittaa taloudellisen taakan siirtämistä merkittävässä määrin tulevien sukupolvien maksettaviksi.
Sosiaali-ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistaminen on välttämätöntä. Palvelujen tulee olla laadukkaita ja niiden saatavuus yhdenvertaista koko maassa. Erityisesti peruspalvelujen saatavuus ei nykyjärjestelmässä ole yhdenvertaista. Palvelujärjestelmän uudistamisessa on tärkeintä jo pitkälti toteutetun sosiaalihuollon ja terveydenhuollon integroimisen lisäksi yhdistää samaan rakenteeseen mahdollisimman laajasti perustason ja erityistason tehtäviä. Näin palvelut saadaan vastuualueittain yhden johdon vastuulle niin, että asiakkaan saama palvelu ei kärsi kokonaisvastuun pirstaleisuudesta ja käytettävissä olevat voimavarat hyödynnetään palvelujärjestelmän tehokkaan toiminnan kannalta mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti. Riittävän laajoissa kokonaisuuksissa palvelut kyetään järjestämään laadukkaasti siten, että ne ovat kaikkien saatavilla yhdenvertaisesti.”jne.
Eikö tuon edelläolevankin olisi voinut ikäihmisten osalta tiivistää pariin lauseeseen?
Yksi tulevaisuuden taakka on ikääntyvä, vanheneva väkemme!
Heidän palvelujaan emme voida taata muuta kuin kuntia yhdistämällä!
Jos ette nyt toimi lähetettyjen mallikarttojen ja KuntaRaamatun perusteluin ( = rakennetyöryhmän selvitysosat I ja II), niin selvitysmiehet tulevat ja selittävät miten pitää toimia!
Nii! Ja kui kaua me näit kreikkalaissiki auteta?
http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/120083-%E2%80%9Dv…
Eiks tarttis oma väki ensin hoitaa?
Ilmoita asiaton viesti
Kreikkalaisia ”autetaan” varmasti siihen asti kuin toimimaton EMU niin sanoo. Ei siinä meiltä suomalaisilta kysytä. Saksan ja Ranskan (ja euromaiden ulkopuolisten maiden) pankeilla niin on niin kovat pommit Välimeren maissa, että me teemme tässä Sarkozyn ja Merkelin vaalikampanjaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Viestintästrategiassa kunta ja kuntalaiset esitetään eri olioina. Kunta ei siis muodostu kuntalaisista, vaan on niiden yläpuolinen organisaatio.”
http://www.kotus.fi/index.phtml?s=2067
Terv. KK
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos.
Hyvä linkki, hyvä vinkki!
Ilmoita asiaton viesti
”Toimenpiteiden lykkääminen merkitsee entistä suurempaa velkaantumista. Tämä tarkoittaa taloudellisen taakan siirtämistä merkittävässä määrin tulevien sukupolvien maksettaviksi.”
Tämä on mielestäni se olennaisin asia, jota meistä jokaisen pitäisi ajatella
ja pitää tärkeimpänä tavoitteena kun uusia kuntarajoja ja toimintoja suunnitellaan. Monelle on vain niin vaikea luopua saavutetuista eduista. Ja tietysti moni kuntapäättäjä myös haluaa säilyttää nykyisen asemansa, se on täysin ymmärrettävää..
Nyt kuitenkin pitäisi ajatella vain yksinomaan kokonaisuutta ja miten Suomi selviää mahdollisimman hyvin myös jatkossa. Suomen velkaantuminen hirvittää tässä jokaista, mutta emme taida muuten selvitä kuin rajuilla toimenpiteillä, joka koskettaa vähän kaikkia. Lapsillemme en kuitenkaan haluaisi jättää maksettavaksi näitä meidän löperöjä taloudenhoitomme kustannuksia, – – tehkööt he sitten ihan itse omat tyhmyytensä:)
Ilmoita asiaton viesti
Jaahas ja juu.
Tässä Sinulle mallia kymmenen kunnan kuntaliitoksesta:
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
ja
http://www.raimohonkanen.net/
Mitäs luulet kuin käy, kun tähän viel kuntien joukkoa lisätään????
Ilmoita asiaton viesti
Jaahas ja juu. Kyllä tuo aika pahalta näytti ja karsittu on kovalla kädellä, joka on varmasti pahoittanut monen mielen. Helpottaako yhtään ajatus, että kaikilta muiltakin otetaan hyvää pois? – – Koheltaa ei tietenkään sovi.
Jo muinoin vanha äitini sanoi, ”ettei koheltamisesta tuu kuin kakspäissii lapsii”.
Kirjoitit hyvin tuossa lopussa:
”Kuntaliitosnaimakauppa on hyvä tai se on huono.
Jos on osaavat ihmiset kokoamassa palvelut ja toiminnot yhteiseksi hyväksi, jos on oikeat rahalliset raamitukset ja kustannustietous plus selkeät perustelut tekemisille ja muutoksille, niin kuntaliitos voi olla ihan ok. Mutta jos tullaan, mennään kohelletaan miten sattuu, jos vallan käyttö alkaa tavallisesta kuntalaisesta tuntua mielivallan käytöltä ja jos siihen tuntumaansa tavallinen kuntalainen saa kuittauksen, jotta ”rapatessa roiskuu” niin sanon, jotta nou hyva! Nou-Nou!”
Ilmoita asiaton viesti
11.2.2012 15:25 Jouni Suonsivu
Otetaanpa tähän esille Jutta Högmanderin ”Kunnat pääsevät sanomaan näkemyksensä liitoksista – aikaa 4 minuuttia” Aamulehden 11.2.2012 uutinen – voimme itsekukin tykönämme miettiä, komennammeko itkua vai naurua kolmannella …
”Jokainen Pirkanmaan kunta pääsee ääneen, kun tuoreita kuntakarttoja esitellään 7. maaliskuuta Tampereella.
Pitkiä puheita ei kuulla, sillä kaikkien 22 kunnan kommenttipuheenvuoroille on varattu aikaa kuntauudistusseminaarissa yhteensä puolitoista tuntia.
Se tarkoittaa sitä, että kunkin puhujan pitää onnistua tiivistämään sanottavansa neljään minuuttiin.
Kuntien virka- ja luottamusmiehet esittävät puheenvuoronsa aakkosjärjestyksessä Akaasta Ylöjärveen.
Kuntakarttoja esitellään helmi-maaliskuussa valtiovarainministeriön aluetilaisuuksissa ympäri Suomea.”
Suomessa on 336 kuntaa. Jos sama tahti jatkuu, niin Suomen kunnille suodaan puhetta pöntöstä kaiken kaikkiaan kokonaista 22 tuntia ja 24 minuuttia…
EDIT: Kuntia oli 336 vuoden 2011 alussa.
Ilmoita asiaton viesti
Montakohan minuuttia tilaisuuden alustajat käyttävät tai saavat käyttää?
Muuten: montako tuntia menee siihen, että lukee sen kaiken mitä taustaksi on annettu? Plus, että ymmärtää viel rivien välitkin?
Ilmoita asiaton viesti
Siteeraan toimittaja Vesa Sompin kolumnia ”Suurkuntauudistuksen karavaani kulkee” päivän Karjalaisessa:
”Maakuntakierroksen jälkeen alkaa uusi kissanhännänveto, jossa oppositiopuolueet vaativat ponnekkaasti esityksen hylkäämistä. Joukosta nousee varmaan silloinkin Vapaavuori tai joku muu todenpuhuja, joka sanoo, että turha kitistä. Se oli siinä.”
Siinähän se on.
Terveisin Kalevi Kämäräinen
Ilmoita asiaton viesti
Vapaavuoreltakin voisis kysyä tarkoittaako ikäihmisten kohta tätä:
”Yksi tulevaisuuden taakka on ikääntyvä, vanheneva väkemme!”
ja palvelujen järjestämisen osuus tätä:
”Heidän palvelujaan emme voida taata muuta kuin kuntia yhdistämällä!”
ja että näinkö todella mennään?
”Jos ette nyt toimi lähetettyjen mallikarttojen ja KuntaRaamatun perusteluin ( = rakennetyöryhmän selvitysosat I ja II), niin selvitysmiehet tulevat ja selittävät miten pitää toimia!”
Ilmoita asiaton viesti
Löytyipä toinenkin hyvä kirjoitus samasta lehdestä. Ex-päätoimittaja Ari Valjakka aloittaa kolumninsa ”Hallituksen kuntauudistuksen väärä tahti on haaste medialle”:
”Joensuusta ensi tiistaina aloitettava 18 paikkakunnan infokierros hallituksen kuntaesityksestä on kosmeettista laastaria hallituksen ylimielisesti kansalaisten ja päättäjien välille repimän avohaavan peittämiseksi.
Onnistuakseen esitys olisi edellyttänyt kansalaisten kuulemista jo ennen karttaharjoitusten julkaisemista. Se ei ole myöhäistä vieläkään.”
Toivottavasti tuo viimeisen lauseen arvio on oikeaan osunut.
Terveisin Kalevi Kämäräinen
Ilmoita asiaton viesti
Niin, noi karttaharjoitukset. Ne vasta hullut on. Sitä saa kunta pälyillä sinne, tänne ja tonne. Ja voi hyljätäkin. Ainakin teoriassa! Mielenkiinnolla odotan mitä Somero -city, tämä Salon lähin naapuri sanoo. Kaupunginjohtaja on varmaan jo aikoja sitten päivittänyt TomTominsa pois Salo -suunnasta. Tuskin nuo muutkaan meille päin ehdotetut hurraata huutavat.
Jos ei tule kuntaliitosta näihin maisemiin niin meikämimmi voi hankkia ”rollakämpän” Somerolta, siirtää sinne kirjansa ja pitää tätä synnyinkotia ”kesämökkinä”! Ei toi pääkaupunkiseutukaan enää niin kaukaiselta tunnu. Helsinkiin on mun tuvasta alle 110 km. Lapissa tommonen matka ei ol yhtikä mittä!
MuttaMutta. Kyllä jotain muuta pitää olla kuin se, että palvelujen perään pitää muuttaa!
Ilmoita asiaton viesti
Sitähän tämä palvelujen keskittäminen tarkoittaa. Palveluja tarvitseva väestö käytännössä pakkosiirretään palvelujen lähelle.
Ilmoita asiaton viesti
Juu! Niin siirretään!
Meillä esim. vanhuspalveluiden kehittämissuunnitelmassa sanotaan suoraan jo sekin, että jos avun tarve on vähäinen, niin asiakas ”voidaan ohjata yksityiselle palveluntuottajalle”!
http://salo.tjhosting.com/kokous/2012983-10-36113.PDF
– on paperiversiossa sivulla 17
Eli ei kunta ihan joka kolkkaan yksittäisen mummon perään viitsi suunnistaa!!!
Ilmoita asiaton viesti
Tietoni kuntien hallinnosta ovat kovin hataria, mutta kopsasin tähän tuolta Jukka Tuunasen blogista pätkän, joka vastaa omia oletuksiani liian pienistä kunnista. Toimet eivät tunnu kovinkaan järkeviltä. Suorastaan resurssien tuhlaukselta. Tämän esimerkin tapaisten kuntien tähden olen hämmentyneenä lukenut mielipiteitä, jotka haluavat kaiken jatkuvan vain ennallaan ja vastustavat uudistuksia. Eihän tässä menossa ole voittajia?
11.2.2012 16:22 Jukka Tuunanen uusi
” Esim Pohjois-Karjalassa 12 kunnanjohtajaa saisi potkut, 12 kunnanvaltuustoa lakkautettaisiin, 12 kunnan johtavat virkamiehet saisivat potkut jne. Nyt esim eteäläisen Nurmeksen asukas ajaa keskelle Nurmesta 70-80 km saamaan hoitoa, kun Ilomantsin lääkäri olisi 20 km päässä. Ontolan koululaiset kuljettaan 28 km päähän (Joensuun kautta) Kontiolahden kouluun, vaikka Ontolasta on lähimpään kouluun (Noljakan kouluun) matkaa 3-4 km. Joensussa ei ole vapaita paikkoja dementikoille, mutta naapurkunnassa Tohmajärvellä laitos suljettiin liian vähäisen potilasmäärän takia.”
Ilmoita asiaton viesti
Ei niit kuntajohtajii sillai vaan pois potkita.
Salossa homma hoitui näin:
Kymmenen kunnan kuntaliitoksessa 1.1.2009 lukien entisten kuntien kunnanjohtajat kirjattiin erikseen hallinnon ja palvelujen järjestämissopimukseen.
Yhdellä oli määräaikainen tehtävä, eikä hän jäänyt uuteen kuntaan. Terkut vaan Salmisen Ilkalle!
Kaksi jäi ”jaloista pois” suosiolla = eläkkeelle 2008 lopussa.
Vanhan Salon kaupunginjohtaja jäi uuteen Saloon hommiin kunnes valittiin uusi kaupunginjohtaja ( se meni vuoden 2009 puolelle).
Huono homma!
Uusi olisi pitänyt valita heti!!!
Kuusi kunnanjohtajaa siirtyi uuden kunnan nk. muutosjohtajiksi.
http://www.salo2009.fi/attachements/2007-12-03T12-…
– paperiversiossa s. 11
Koko ajan meillä on kitisty ja rutistu ( tavalliset kaupunkilaiset, osa luottamushenkilöistäkin) sitä , että muutosjohtajilla ei ollut kunnon tehtäviä, lue: heille ei annettu kunnon tehtäviä.
Minulla on semmonen muistikuva, että parille vielä palkkalistoilla oleville ihan hiljan jotain töitä vielä räätälöitiin, mutta linkkiä missä kokouksessa, sitä minul ei nyt ole.
Mut pari meillä vielä hommissa keikkuu.
Kuntaliitos on kolme vuotta vanha.
Ilmoita asiaton viesti
”Yksi tulevaisuuden taakka on ikääntyvä, vanheneva väkemme! Heidän palvelujaan emme voida taata muuta kuin kuntia yhdistämällä! Jos ette nyt toimi lähetettyjen mallikarttojen ja KuntaRaamatun perusteluin ( = rakennetyöryhmän selvitysosat I ja II), niin selvitysmiehet tulevat ja selittävät miten pitää toimia!”
Onneks jotkut lyö hanttiin:
http://www.hs.fi/kotimaa/Asiantuntijat+Puhe+vanhuk…
http://karkot.puheenvuoro.uusisuomi.fi/97314-katoa…
Ilmoita asiaton viesti
Ihan muusta aiheesta kirjoitan. Sä oot sellainen fiksu koksu, että haluan tehdä Sinulle tarjouksen, jonka tein täälläkin ja eräälle toiselle paikkakunnalle. Kirje meni näin:
Joo. Teen ”eräälle paikkakunnalle” lehtisen, jossa on ehdokkaita kolmesta eri puolueesta. Eli he ovat koonneet listan asioista, johon he sitoutuvat, joita he yhdessä sitoutuvat ajamaan, kaikissa olosuhteissa.
Tällainen malli on otettu käyttöön suurella menestyksellä Norjassa, vaikkakin tässä tapauksessa on kyse paljon ”laajemmasta” kolmikon yhteistyöstä, koska he ovat puolueista, jotka eivät ole kovin lähellä toisiaan.
Olisikohan tämä hyvä malli myös Paraisilla, [tähän iski Marjatta, itsesensuuri] => eli äänestysaktiivisuus nousemaan?
”Lapset/koulut – vanhustenhoito – terveyshuolto <= "ei milleekkään säästölistalle"-tyyppinen repäisy + ehdokkaiden esittely ja kuvat heistä. Eräänlainen ’yhteisrintama yhteisten asioiden puolesta’.
Jos kiinnostusta löytyy, tarjoan ilmaista graafista apua.”
_______________________________
Niin, Marjatta!
Hommaa sinäkin jonkinlainen triumviraatti ja takaan, että ääniä tulee. Pelkkä asetelmakin on sellainen, että jos joku kolmesta pettää porukan, hänen kuvansa naulataan joka tolppaan.
Äänestäjän on helppo ymmärtää tämä ja aina löytyy poliittiselta kartalta ”sopivan-suuntainen ehdokas”, eli läpimeno on vain omasta aktiviteetista kiinni, ei suvun suuruudesta. ;=)
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Vaude!
Kiitos!
Pistän ”mietintämyssyn” alle!
Se kyl on mun kohdalla satavarmaa, että jos jonkun jutun olen päättänyt pitää ohjelmistossa, niin ei minua siit käännytä kukaan eikä mikään, enkä ole jakunkääntäjä. Vanhustenhoito on yks, josta jaksan mussuttaa. Kyllä ne täällä Salossakin joku päivä joutuvat törmäämään siihen, että oikeassa olen ollut! Esitysteni kans! On täällä meinaan muutamia tyyppejä, jotka silmille hyppivät. Mut anti mennä. Minä olen ”sitkee siivu”!
Ilmoita asiaton viesti
Mun s-posti:
Henry.Finland@gmail.com
No, politiikkahan on yhteisttä tekemistä, joten löydä joku krist., kepu, ja SDP-kaveri, jota huolettaa samat asiat.
Lapset ja vanhukset, ovat ne ryhmät, jotka eivät vielä tai enää pysty pitämään puoliaan, joten jonkun se on tehtävä.
Luulisi, että Salosta löytyisi pari sellaista tyyppiä. ;=)
Voin s-postitse kirjoitella lisää miten maailmassa tällaiset kokeilut on mennyt Norjassa ja Hollanissa esim.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
KiitosKiitos.
Otan osoitteesi talteen.
Ilmoita asiaton viesti
Niin just ja se hyvä tahto ja moraali niinko veis pitkälle ja auttas vanhusten ja meän kaikkien kans, mutta meän päät pyöritettään jos millä höpötyksellä ja harhauksella, siis höntitethään.
Niin ja meitä pelotellaan.
No nyt mulla unohtu asia, jota meinasin sanoa, mutta kyllä se tästä ja tehhään net islannit, sois parasta!
Ilmoita asiaton viesti
Päitä pyöritetään juu.
Ja viimeisimmät pyörittäjät ovat näitä kuntauudistusta puuhastelevat.
Mut Sinä Hilkka pahuksen hyvän puheenvuoron tuuppasit!
Kiitos tästä:
http://hilkkalaronia.puheenvuoro.uusisuomi.fi/9732…
Tuon otsakkeen saisis lähettää kaikille päättäjille!
Olis heille komee ystävänpäivätervehdys!
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä vaan tiedoksi tähän framille:
Silmiini osui Facebook-kaverini Ana María Gutiérrez Sorainen kirjoitus, jonka herättämään keskusteluun osallistui myös Ville Niinistö, kuntakeskityksestä oli puhetta. Kirjasin keskusteluun Halkilahden KyläPäällikkö-mallin tähän tapaan, http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2… (Facebook-linkithän eivät suoratoimi, vaan sinne pitää erikseen kirjautua):
———-
Salonseudun kokoomuspolitiikko Marjatta Halkilahti http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv… kirjoitti Henri Myllyniemen ’Suomeen tuhatkunta kuntaa’ Uuden Suomen Puheenvuoroon KyläPäällikkö-mallinsa, http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/94849-s…
”Hyödynnetään kaikki nykyiset kylät ja kaupunginosat. Tehdään niistä ne uudet kunnat.
Kuntalaiset valitsevat KyläPäällikön, joka saa olla tehtävässään niin kauan, kun hallitsee hommansa (ts. kyläläiset saavat lempata päällikön sivuraiteille heti, kun se töpeksii, ei ole luottamuksen arvoinen)
Kuntalaiset maksavat veroja johonkin, no, yhteen ja samaan pisteeseen kuitenkin, olkoot nyt vaik SuomiKassa ja olkoot vaik pääkaupungissa. Ei sentään sen ”GyggeloHeimin” naapurissa! Sieltä voi saada huonoja vaikutteita!
SuomiKassan työntekijät (sellaiset, jotka osaavat laskea) jakavat kullekin kunnalle rahaa eri palvelujen järjestämiseksi. Kustannustietous on oltava kassan sakilta todella hallinnassa.
Sit vaan jaetaan rahaa.
Niille kylille ja kaupunginosille.
Saa se KyläPäällikkö jonkun KassaTytön tai -Pojan apulaisekseen ottaa.
Esim. vanhustenhoito, siihen saa xxx euroa/xx -vuotias.
Kunta järjestää tarvittavat palvelut ja jos homma tulee hoidetuksi halvemmalla niin seuraavana vuonna kuntalaiset saavat ylijäämärahoilla tehdä mitä tykkäävät!
Jos kunta ei pärjää, niin kysykööt naapurikylän KyläPäälliköltä, siltä joka pärjää, apua/ohjeita. Annettu raha on kuitenkin niin suuri tai sopiva, että sillä saa palvelun järjestettyä tumpelokin KyläPäällikkö aina Helsingistä Utsjoelle.”
On aika vastuuttaa ja ottaa vastuuta vaikeista yhteisistä päätöksistä siellä, missä ymmärrys toistemme tilanteesta ja omasta alueesta on suurinta eikä ulkoistaa vastuutamme tiliään tekeville globaaleille kylmän tunnottomille pääomasijoittajille.
Vasta paikallinen vastuunotto ja sen kanto tuovat nimittäin tullessaan myös luonnon varjelemisen, sen kuuluisan kestävän kehityksen. Osallistuva vastuuta ottava elämä on ihmiselle maailmaamme kasvamisen kokemus: se antaa elävän elämän vireen ja kokemuksen uskaltaisinko sanoa pyhyydestä. Osallinen varjelee ja suojelee maataan, perustaansa ja luontoansa, silloin raha ei ratkaise. Paikallinen/keskittävä asenteessamme on siis kyse luonnostamme.
Ja KyläPäällikkö-malli on myös takuulla halvempi, hauskempi ja huolehtivaisempi kuin kuntakeskittäjien malli!
Keskittymistä suosiva aikamme takaa vain vieraannuttavan välinpitämättömyyden riemuvoiton päätöksenteon etääntyessä ja mahdollistaa siten entistä paremmat edellytykset globaalikorporaatioiden toiminnalle. Nämä globaalioliot näkevät luonnon olemuksensa mukaisesti vain voitonpyynnissä hyödynnettävänä varantona yritysvastuuosastoistaan huolimatta. Keskittämisen jäljet tulevat olemaan rumat.
http://jojalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/96804-pe…
———-
En tiedä miten Niinistö luki ylläolevaa, mutta hän kirjoitti perään seuraavan kommentin:
”Hyviä kysymyksiä lähidemokratiasta. Ja tuo 5% pitää muuttaa, Ron, hyvä huomio. Teimme juuri hallituksen iltakoulussa päätöksen minun ehdotuksestani että nyt aletaan heti jo kuntakierroksen aikana ”valmistella demokraattisen päätöksenteon ja kuntalaisten osallisuuden vahvistamista kunnanosatasolla”. Se voi tarkoittaa kunnanosahallintoa, jolla on päätösvalta lähipalveluista, se voi tarkoittaa kunnanosalautakuntaa tai jopa vaaleilla valittavaa kunnanosavaltuustoa tai se voi tarkoittaa vaalipiiriä kunnallisvaaleissa kunnan sisällä alueiden huomioimiseksi.
Nyt tätä valmistellaan. Musta tämä on varsin innostavaa riippumatta siitä mitä itse kuntauudistukselle kokonaisuudessaan käy. Ongelmanahan Suomessa on ollut se, että meillä on liian pienet kunnat kaksiportaiseen hallintoon. Kepu on halunnut vahvistaa maakuntia ja kokoomus/sdp on halunnut suurkunnat. Lopputulos voi molemmista olla samankaltainen ja hyvä.
Itse olin itse asiassa alunperin enemmän Kepun kanssa samaa mieltä, mutta tämä viime vuosien sähläys yrittää yhdistää näitä kahta lähestymistapaa on kaikkein huonoin. Siksi nyt vaan pitäisi rutistaa päätös jommastakummasta ja tehdä siitä lähidemokratiaa vahvistava ja kunnanvaltuuston valtaa lisäävä siten, että peruspalvelut voidaan tata kaikille kansalaisille.”
t. JJ
Ilmoita asiaton viesti
No kiitos!
Facebookissa minäkin olen, mutta kun en ole Sinun enkä Ana Marian kaveri niin enhän minä tuommosta ole nähnyt.
Toi on jo semmosta tekstiä, että pitää kopioida omille kotosivuillekin.
Saavat muutamat paikalliset politiikan tekijät ”pikkusen” hipulin.
Minä meinasin saada hipulin tästä puheenvuorosta:
http://helmi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/97329-vahva-…
Meni kyl äkästä kommenttia kans!
Ilmoita asiaton viesti
11.2.2012 22:35 Marjatta Halkilahti
Kiitokset kiittäjälle!
Kaupungilla vietetyn perjantai illan kaikuina kait päätä rupes jomotteleen, heräilin ja tulin lisänneeksi seuraavan yo Facebook-viestiketjuun:
”Kaiken oikean perusta on ihminen. Kehittämisen suunnittelun lähtökohta on ihminen. Uudistamisen onnistumisen mittatikku on ihminen. Jotta kuntauudistus voisi onnistua, on siis aloitettava ihmisestä.
Kuntauudistuksen marssijärjestys on siten selvä. On aloitettava siitä lähidemokratiasta. Demokratia on demokratiaa eikä keskusvallan valtaa. Vallan eli rahan on oltava lähellä eikä kasvottoman kaukana.
Ihmisen mittakaavassa kaavaillaan ensin kylän, korttelin, … ihmisten kesken asioita kuntoon KyläPäällikkö-mallissa konseptoidulla tavalla. Kyläkokousten päätöksiin muilla ei ole sitten nokan koputtamista, vaan muut väliportaat ja keskukset kumartavat KyläPäällikköä, koska raha ohjautuu Halkilahden konseptissa kuvatulla tavalla.
Ihmisen mittakaavassa väliportaat ja keskukset löytävät sitten paikkansa, kokonsa ja muotonsa kyllä itsestään mahdollisimman tehokkaalla tavalla. Ne kun rakentuvat palvelemaan ihmistä KyläPäällikkö-mallissa.
Toisten kanssa omaksi koetusta kasvaa sitten maan, ilman ja veden varjelun puolustushenki, luontomme suojeluksi tarvittava tappelutahto – kaveria kun ei nimittäin jätetä.”
Ja jomottelukin tuntuu kaikkoovan kun sai tän ulospuristettuu…
Ilmoita asiaton viesti
Kanatan valitsemistasi viralliseksi selkiyttäjäksi !
Ilmoita asiaton viesti