mikä meno, mikä meininki?
Tuote nimeltä KuntaUudistus, tuo kiukutteleva, vaipoissa kiemurteleva Kakara!
Miten siihen pitää suhtautua?
Olemmeko mainoksen uhreja vai uskallammeko palauttaa huonosti valmistetun tuotteen takaisin lähettäjälleen!
Jokainen, jolla on televisio tietää, että joillakin kanavilla on ostoskanava. Siinä vasta TaukoTuokio. Se mitä milloinkin esitellään, se mainostetaan niin hyvin ja tehokkaasti, että muutaman minuutin katseltuasi alat itsekin uskoa, että ohoh, kyllä nyt on tuote, joka pitää hankkia. Rintsikat tai yleiskone, ihan sama, tarpeelliselta, suorastaan välttämättömältä tuote alkaa kuulostaa.
Jos et katsele ostoskanavia ja muutoinkin mainosten välillä kipität tiskikonettas tyhjentämään tai jääkaapille, niin hyvä. Et sorru ostoskanavan kotkotuksiin. Mutta uutiset. Niitä nyt sentään saatat seurata. Niitäkin tulee monelta kanavalta. Oletkos huomannut, että kaikissa edetään suhtkoht samalla kaavalla? Mainosten maailma on niissäkin mukana. Kerrottu uutinen työnnetään tajuntaamme luotettavana ja tärkeänä, vaikka se olisi täyttä huuhaata.
Viime aikoina toistuva ”mainos” on ollut KuntaUudistus. Uudistuksen taustapirut kertovat, että se on välttämätön ja se on tarpeellinen, ilman sitä emme selviä emmekä pärjää. Erityinen painopiste on lähidemokratian vahvistaminen ja asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien varmistaminen.
Kuntauudistustuotteen esittely on myös jalkautettu. Sitä on lähdetty viemään kuntakierroksille. Tuotetta saavat maistella kuntajohtajat ja kuntien päättäjät ja lausunnonkin siitä voi tai no, ei voi, vaan se pitää antaa.
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/120150-valiton-palaute-kuntien-lomakkees…
Aikaa on annettu huhtikuun kolmetoista päivään saakka.
http://www.vm.fi/vm/fi/05_hankkeet/0107_kuntauudistus/02_aluekierros/ind…
Voi tavallinen kansalainenkin jotain sanoa. Tässä yks kanava:
http://www.otakantaa.fi/aihe/kuntauudistus
Tuonne voit kertoa mielipiteesi. Jos et vielä tiedä mitä KuntaUudistus -tuotteesta sanoisit, siis jos et tiedä mitä tulevaisuudessa tuon mainostetun tuotteen osalta on odotettavissa, niin kurkkaas miten sen kanssa on jossain käynyt. Tässä olisi mallia lähidemokratiasta ja asukkaiden kuulemisesta:
http://www.sss.fi/uutiset/294015.html
http://www.pernionseudunlehti.fi/sivut/index.php/kirkonkylaet-tarvitseva…
Anneli Jäätteenmäen puheenvuoroon
http://jaatteenmaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/97860…
.. jätin tämän:
Onhan se: ”Meno on kuin lastentarhassa”
Mutta niin on aina ollut!
Ne, jotka vallan kahvassa keikkuvat, he hallitsevat, he määräävät.
Muu sakki ei paljoa kysy eikä kyseenalaista, ei ennen ennenkuin ”hiiri on kissan suus”
Ja se on ihan sama istuttiin sit maan hallituksessa tai yhden kunnan kunnanhallituksessa. Eduskunta ja kunnissa valtuustot ovat pelkkiä kumileimasimia!
Ilmoita asiaton viesti
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/736…
Ilmoita asiaton viesti
Jes. Tuo oli hyvä!
Ilmoita asiaton viesti
Maassamme on jokin mainoslaki, laki tuoteselostuksesta ja tuotevastuu. Kumma kyllä niillä nostetaan aineellisten tuotteiden kustannuksia ja näin ollen tuotteiden hintoja, samalla huonontaen Suomen kilpailukykyä.
Kas kumma hallituksen tuotteisiin ei tämä päde. Mainostaa ilmeisesti saa minkälaisella väärällä tiedolla tahansa, tuoteselostus saa olla puutteellinen ja jopa virheellinen ja tuotevastuusta ei ole tietoakaan.
KuntaUudistus on ongelmallinen tuote -se ei ole vain kaupaksi, sitä suoraan tyrkytetään pakollakin. Sillä on täysin harhaanjohtava -eikä vain harhaanjohtava vaan suoraan virheellinen tuoteselostus. Indikaatioksi on laitettu oireita, joihin se ei tepsi ollenkaan, ja vaikutukset ovat puutteellisesti, itse asiassa hyvinkin väärin selostettuina; etenkin kaikki haittavaikutukset joko tunnistamatta tai kertoamatta.
Mikäli tämä olisi tavallisten tuottajien tuottama tuote, sille ei myönnettäisi myyntilupa-saati tyrkyttämislupa- ja tuottajat joutuisivat vastuulle. Mutta tämä tuote, sitä ei koske mikään laki ja tuottajat vain odottavat bonuksensa saamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kotiin tyrkytettäville mainoksille voi pistää esto -lapun postilaatikkonsa päälle. Eston saa puhelimeensakin.
Telkkarimainoksille ei voi mitään. Tai no, minä kyl poistun vaik ylimääräiselle välipalalle, kun ”jatkuu-jatkuu” info nousee esille!
KuntaUudistus -mainokselle tarttis asettaa lähestymiskielto! Olis tarvinnu jo aikoja sitten!
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Marjatta, hyvä! Kunpa täällä Haukiputaalla olisi ollut kaltaisiasi kokoomuslaisia vaikka muutama, niin meillä olisi edelleen itsenäinen ja kasvava, hyvin pärjäävä kunta. Täällä kokoomus lähti vasemmiston ja vihreiden kelkkaan kuntaliitosasiassa ja tulos aon kaikkien tiedossa. Tosin kokoomuksessa oli kaksi valtuutettua, jotka jättivät tuossa rytinässä kokoomuksen, mutta se ei valitettavasti riittänyt pitämään kuntaamme itsenäisenä. Eikö ole Marjatta niin, että ongelmat, joita meillä kerotaan olevan, mm. huoltosuhde jne. eivät poistu eivätkä korjaanu mihinkään kuntarajoja poistamalla? Vaikka meillä olisi vaan yksi kunta, vanhuksia, työttömiä ja rahan puutetta olisi prikulleen saman verran. Minun on sanottava, että kuntaliitosvouhottajat eivät käy täysillä!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos!
Ei olis paljon tainnut auttaa, vaikka siellä olisin ollut.
Ei auta täälläkään, vaik miten päin metelöisi.
Täällä kymmenen kunnan kuntaliitos tehtiin ja toteutettiin 1.1.2009. Poliitokot päättivät kun uskoivat sen mitä kuntajakoselvittäjä Arto Koski uudesta tulevasta mainosti.
Nyt sit tilanne on mitä on:
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
Ilmoita asiaton viesti
Ja niin, eihän ne ongelmat mihinkään katoa. Tämmöset tukistukset annoin Kataiselle ja Urpilaiselle (ja ihan saman saa sanoa Guzenina-Richardsonille, joka nyt puuhastelee hänkin mitä puuhastelee).
”Kun kerran alkuun pääsin niin voisin jättää Kataiselle ja Urpilaiselle tämmöset terkut:
Saatte vetää kuntarajat vaikka Helsingistä Tampereelle, Tampereelta Ouluun tai Oulusta Utsjoelle tai ihan mihin vaan, mutta miettikää ensin mistä tässä ihan oikeasti on kysymys.
Sehän sanotaan laissa kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta.
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2007/20070169
Eikä siitä tartte lukea ja työn alle ottaa muuta kuin ensimmäinen pykälä ja sieltä nämä:
1. kehittää palvelujen tuotantotapoja ja organisointia
2. uudistaa kuntien rahoitus- ja valtionosuusjärjestelmiä sekä
3. tarkistaa kuntien ja valtion välistä tehtäväjakoa
Keksikää noihin kolmeen kohtaan hyvät mallit, nostakaa esiin hyvät käytännöt ( hyvin toimivia kuntiakin on) ja miettikää sen jälkeen kuka tekee, mitä tekee, mitä se maksaa, mitä se saa maksaa!
Aloittakaa nyt vaikka terveydenhuollosta.
Terveydenhuollon kimppuun tässä käydä tarttis ja erityisesti erikoissairaanhoidon.
Ne tässä kuntia kuristaa.”
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
Ilmoita asiaton viesti
Sama herra se hääri täälläkin ja sai valtuutettujen päät pyörälle. Meidän valtuustossa vieraili myös Hannu Katajamäki, mutta Hannun näkemyksiä ei liitoskiihkossa olevat kuunnelleet ollenkaan. Koskikin myönsi, että Haukipudas on menettäjä, ainakin ensi alkuun, mutta tulevaisuus tuo sitten hyötyjä. Voi, voi, kun joskus haukiputaalaiset näkisi ja kokisi niitä hyötyjä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyöty? Tällä vauhdilla se, että voimme muuttaa vaik Kreikkaan. Rahammehan ovat jo siellä!
Soininvaara kyl lähettäis tämän ”rasitesakin” ( ikäihmiset pääsis vähän lämpösempään paikkaan) Thaimaan taivaan alle:
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on mielettömmän hyvä kolumni:
http://www.sss.fi/mielipiteet/kolumni/312125.html
Kopioin koko kirjoituksen tähän, koska tiedän, että jotkut ihmiset eivät annettuja linkkejä avaa! Kirjoittaja on todella pitkän työuran tehnyt. Joskus tuntuu siltä, että mies tietää yksistään enemmän kuin yhden pikkukunnan kunnanhallitus, kumileimasinvaltuustosta puhumattakaan.
Raunon mielipide:
Se musta keskiviikko
Salon Seudun Sanomat 17.2.2012 04:55:15
Helmikuinen keskiviikko nosti verenpainetta. Salon Nokian osalta voi puhua katastrofista Salon seutukunnalle. Kuntarakenne-esitys ravisteli puolestaan koko maakuntaa, ja puolustusvoimat muistutti, että mikään ei ole ikuista. Läntiset sotilasläänit joutuivat lahtipenkkiin. Dragsvikin ruotsinkielisen varuskunnan ympärillä saatiin käyntiin merkillinen keskustelu.
Poliittisen oksennuksen kohteeksi nousi kuitenkin kuntauudistusesitys. Reaktio taisi tulla jo ennen kuin oli luettu, mitä virkamiehet kirjoittivat. Vastaanotto oli kuin kreikkalaisella kadunmiehellä. Kaikki muutokset ovat huonompia kuin nykyinen meno.
Esityksessä on kohtia, jotka puhuvat sen puolesta, että esitys ei sellaisenaan toteudu. Ei ole kyse kuitenkaan rajojen siirtämisestä tai kuntien määrästä. Ajatuksena on, että syntyisi uudentyyppinen kunta, joka olisi riittävän iso. Niin iso, että kuntalainen voi löytää sieltä työtä, asuinpaikan, lääkäripalvelut, lapsille hoitoa, koulutusta ja kehittäviä harrastuksia. Tällaisen peruskunnan luominen ei ole helppo juttu.
Keskustalainen ministeri Hannes Manninen käynnisti kuntakenttää uudistavan Paras-hankkeen. Työ käynnistyikin mallikkaasti, mutta seuraavan hallintoministerin, keskustan Mari Kiviniemen aikana uudistava ote kirvahti. Sosiaali- ja terveydenhoidon puolelta koetettiin tilannetta paikata ja luotiin ns. Sote-uudistus. Tavoiteltiin vähintään 20 000 asukkaan väestöpohjaan rakentuvia palveluita. Kolmas hallintoministeri, keskustalainen Tapani Tölli, puhui kyllä tämänkin hankkeen puolesta, mutta ”epäileviin Tuomaksiin” eivät puheet purreet. Nyt suma seisoo.
n n
Kuntapäättäjien tunteen ymmärtää. Kuntaa on voitu pitkäänkin hoitaa parhaan ymmärryksen mukaan. Siinä on vahvistunut ajatus: ”Mää olen meilt ja muut on meijän krannist”.
Kuntapäättäjän tehtävänä ei olekaan naapureiden tai seutukuntien asioiden ajattelu. On kuitenkin vaikea ymmärtää kunnallismiesten ehdotuksia siitä, että valtio, maakuntaliitto tai ministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd.) ajattelema sosiaali- ja terveydenhuollon jonkinlainen uusi piirihallinto ottaisi vastuun kuntien taloudellisesti raskaimmista palveluista. Tällaiset ajatukset edustavat juuri sitä, mistä kaavaillulla uudistuksella pyritään eroon eli itsellisen kuntahallinnon rapauttamisesta.
n n
Viime vuoden kuntatilinpäätös osoittaa talouskatteen pudotusta 400 miljoonaa euroa. Vuosikatteet eivät ole yhtenäkään vuonna sitten vuoden 1997 riittäneet kuntien perusrakenteiden korjauksiin. Niinpä meillä on käsissä rappeutuva vanhainkotien, koulujen ja terveyskeskusten verkosto.
Kuntien velka on vastaavana aikana lisääntynyt 8,5 miljardilla eurolla. Väestö vanhenee. Kun viime vuonna sataa työikäistä kohden huollettavia oli 51,6 henkeä, vuonna 2030 heitä on jo 73.
Väkisin ei tietenkään hyvää synny. Ei riitä myöskään, että asianosaisia vain kuullaan. Heidän sanomisiaan pitäisi kuunnella ja sanomisista pitää pystyä asialliseen keskusteluun. Valtiolla on itselläkin peiliin katsomista. Mutta kyllä hyvin hoidetussa talossa pitää olla isäntä, jolla on kykyä ja tarvittaessa tahtoa toteuttaa tarpeellisia korjauksia, jos järkeä ei muutoin löydy. Se on lopulta kaikkien yhteinen etu. Poliittista oksennusta olisi sen vuoksi hyvä pidätellä.
n Kirjoittaja on aluehallintoviraston ylijohtaja.
Rauno Saari
Ilmoita asiaton viesti
Pienen kunnan etuja!
http://juhavuoriooulu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/979…
Tuo puheenvuoro ilmestyi äsken.
Huutelen oman puheenvuoroni kautta, jos vaikka menis huuto perille!
HalooHaloo arvoisa kirjoittaja!
Juttuasi ei voi kommentoida!
Ilmoita asiaton viesti
Minä olisin kommentoinut, jotta ”noinhan se just etenee!”
Olisin myös todennut, että aika hyvä on kunnan nimivalintakin.
Kunhan vielä hankkivat hyvän, kaikille kelpaavan vaakunan.
Meillä täällä Salo -cityssä ensimmäisiä murheen kryynejä oli vaakuna. Kaupungin nimi otettiin vanhalta Salolta, vaakuna Halikon kunnalta.
Se oli tositosi tärkeä, joillekin tositosi törkeä juttu.
Kirjattiin toki järjestämissopimukseenkin.
Miks se oli tärkeä, miks törkeä?
Se oli siks, että halikkolaisten vaakuna oli monien mielestä ruma ”ku ….!!”.
Haukkujille ei kauheasti tullut mieleen se, että se on ihan se ja sama mikä on kaupungin nimi ja mikä on kaupungin vaakuna.
Tärkeää olisi ollut tietää satavarmasti, että uuden kaupungin palvelut toimisivat jatkossa suht koht samalla tavalla, suht koht samalla tasolla kuin ennen kuntaliitosta.
Olihan niitä maksajia nyt enemmän.
Ihan sillai kun kuntaministeri on hehkuttanut.
Iso Kunta, Vahva Kunta!
Kuis on käynyt?
Suuruuden ja vahvuuden?
Näin:
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
Nii! Että terveisiä vaan PihtiKinttulaan!
Koittakaa pysyä itsepäisesti itsenäisinä!
Ilmoita asiaton viesti
Tuo onkin hyvä ja valaiseva lyhyt kirjoitus….!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Marjatta taas. Tämä viimeinen linkki oli mainio esimerkki miten jatkossa tulee käymään käytännössä jos/kun mierontielle mennään.
Mitä enemmän tätä asiaa tutkii, sen kummallisemmaksi se tuntuu muuttuvan. Jokseenkin varmaa on ,että tekeillä kaikkien aikojen suurin munaus. Poliittinen oksennus kuten Saari osuvasti kuittaa.
Tiedoksi; Veronmaksajain keskusliiton tuore julkaisu; Kuntien verot 2012 -missä maksat eniten, on mielenkiitoista luettavaa. Kannattaa tutkia. Suuret kunnat ovat tätä dataa vasten tarkastelutuna rosvoretkellä. Toinen selkeä asia on, että meille on valehdeltu. Kuntien tila ei ole lainkaan niin heikko kun on annettu ymmärtää. Pienellä reivaamisella ja maalaisjärjen käytöllä taloustilanne on korjattvissa nopeastikin. Itseasiassa vain muutamien harvojen erityialueilla olevien kuntien tila on sanalla sanoen heikko. Niidenkään asiaa ei yhdistäminen auta. Sanon tämän toisin esimerkkinä; haluan todella tavata sen konsultin, joka tekee Utsjoella poronhoidosta kannattavaa. Utsjoki pysyköön Utsjokena. Kyllä siellä kaikki parhaansa tekevät yötä päivää, sen tiedän.
Tulorakenteiden erot ovat selviä ja luonnollisia. Maantiede määrää jo paljon ja mm. tätä tosiasiaa varten ovat valtionosuudet. Kunnallisvero on mielenkiintoinen osa-alue tulokokonaisuudessa. Sitä voidaan käyttää monella tapaa. Myös itsepetokseen. Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin.
Tämä keskustelu ja uudistus tulee korjaamaan monen kunnan kurssia, se on varma. Ideaalitilanne on tietysti velaton tila ja voitollinen tase sekä pitkän ajan budejettitasapaino. Ollaanko silloinkaan tyytyväisiä?
Ainahan kunta on lyhytaikaisesti velkaa likviditeettinsä vuoksi. Pieni käytännön murhe siis sinällään. Selvitykset ja tarkastelu tehdään valitettavan usein vain palkansaajien vaikutusten perusteella. Se tekijä ei muutu eikä kasva oleellisesti. Kiinnittäisin huomiota yrityksiin. Poistojen osuudet ovat vähenemässä ja investoinnit kuoletettu. Näin siis yleistäen. Suunta on ihan kohtuullinen ja siksi olen optimisti.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos!
Linkitin Sun viimeisimmän puheenvuoros mun viimeisimpään:
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
.. eikun ”ettenpäi” sano mummo lumes!
Ilmoita asiaton viesti