Odotellaan seuraavaa vaalikautta!

Tämä Salon Seudun Sanomissa 1.2.2019 julkaistu tätä mieltä -juttuni taitaa sopia valitettavan hyvin tähän päivään.

Vanhustenhuolto puhuttaa salolaisia päättäjiä (SSS 31.1.2019). Noloa olisi, ellei puhuttasi. Ja vaalitkin on tulossa.

Olen jo niin monet vaalit nähnyt kuullut ja kokenut, että tiedän mitä tapahtuu, kun vaalit on ohi. Pääsäänto on ollut, että kun ne on ohi, niin vanhukset, joiden eteen on luvattu vaikka mitä, heidät unohdetaan melkein saman tien.

Ensimmäiseksi hallitus alkaa, ainakin parit edelliset, taistella Alkon tuotteista, mitä niitä on, mistä niitä saa, minkä vahvuiset viinat, viinit, kaljat ja siiderit voivat olla tai saako niitä lainkaan.

Vähän voidaan hallituskauden aikana ottaa esille, ainakin kinastella siitä, millaisia vanhusten hoitopaikkoja pitää olla, onko hoitajamitoitusta ja jos on, niin kuinka vähän. Näin se tähän saakka ollut on, että on kitkuteltu juuri sillä vähimmällä määrällä, jos ylipäätään on mitään mitoitusta edes aikaan saatu.

Olen vanhustenhoidosta kirjoittanut tälle palstalle monia, monia juttuja. Mitä voin menneestä todeta?

Voin todeta ainakin sen, että yksittäinen kunta ja sen virkamiehet ja päättäjät toimivat samalla kaavalla kuin mitä toimitaan valtakunnan tasolla.

On se täällä Salossakin jo nähty. Meillä virkamiesten ja -naisten vanhustenhoitoa koskevat esitykset ja ehdotukset, heppoisetkin, ovat tässä vuosien varrella, alkaen vuodesta 2009 runtattu läpi, jos ei muulla perusteella niin tällä: ”meidän tulee ottaa huomioon valtakunnan tason suositukset”.

Heikennyksiä on läpi ajettu, eikä olla sen tarkemmin haluttu edes katsoa tulevaisuuteen tätä meidän omaa paikallista tarvetta. Muutaman ihmisen vastaan hankaaminen ei ole auttanut yhtään mitään.

Sitten kun huomataan, ettei tämä nyt ihan putkeen tainnut mennäkään, sitten alkaa rutina ja sanominen. Sitä on nyt ilmassa sekä valtakunnan tasolla että täällä meillä.

Tottakai vanhusten asiat pitää olla kunnossa, mutta en usko, että ne tästä Esperi -kohauksesta kovin paljon kohentuvat. Siinä vaiheessa kun vaalien tuloksia luetaan, niin osa on jo unohtanut Esperit ja niissä asukkaina olevat Matit ja Maijat.

Marjatta Halkilahti
kaupunginvaltuutettu KD sitoutumaton
Muurlan kaupunginosasta

Noin helmikuussa 2019. Täkäläistä, mutta valtakunnallistakin. Kyllä vanhukset unohdetaan. Tänään se on taas kerran koettu.
”Ei ole rahaa hoitajiin, ei tällä vaalikaudella”, on pääministerimme todennut Kuntamarkkinoilla.

Mitä meille keväällä ennen vaaleja luvattiin?
Eikös se mennyt jotenkin näin: hoitajamitoitus saadaan yhdellä lauseella ja kuukaudessa kuntoon!

Nooh, ei taidettu kertoa, jotta minkä vuoden kuukaudesta kohennusten stratti alkaisi. Kun tulee seuraavat vaalit ja vaalikausi, niin ehkä tuo silloin täsmentyy! 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu