Ikäihmisten pankkipalvelut
Senioriliike on ollut huolissaan pankkipalvelujen digitalisaatiosta ja tasa-arvosta pankkipalveluissa. Liike on tehnyt YLE:lle aloitteen, jotta se tekisi ohjelman tästä aiheesta.
Tänään 14.9.2022 semmonen ohjelma nyt sitten tulee, A -studio ja klo 21.00.
YLE saisi tehdä ohjelman myös siitä, millaista on, kun ikäihminen hankkii/tekee huusholliinsa sähkösopimuksen!
Senioriliikkeen tietojen mukaan Suomessa on 350.000 – 400.000 kansalaista, joilla ei ole verkkopankkitunnuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitukseni 15.12.2017
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/247688-saavutettavuus-ja-yhdenvertaisuus/?_ga=2.216552662
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitukseni 4.1.2018
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/248623-katso-netti-piste-fi/
Vanhojen juttujen linkkien kanssa on välillä vähän ihmettelemistä. Kaikki eivät enää näy. Tässä jutussa niin on käynyt Niagaran putouksille!
Ilmoita asiaton viesti
”Senioriliike on ollut huolissaan pankkipalvelujen digitalisaatiosta ja tasa-arvosta pankkipalveluissa.”
Syytä huoleen ei ole: https://www.saavutettavuusvaatimukset.fi
Tähän liittyvät ohjeistukset ovat vuosikymmeniä vanhoja, mutta nyt niitä aletaan edellyttää lailla.
Ketään ei pakoteta hankkimaan verkkopankkitunnuksia. Se ollut Suomessa se perinteinen tapa hoitaa sähköinen tunnistautuminen. Siihen on kuitenkin muitakin tapoja, kuten:
-Teleyritysten mobiilivarmenteet
-Digi- ja väestötietoviraston kansalaisvarmenne poliisin myöntämällä henkilökortilla ja eräät muut tunnistusvarmenteet
-Erilaisilla organisaatiokorteilla rekisteröidyt tunnistusvälityspalvelut
Eri palveluissa voi olla tuettuna eri tunnistautumistapoja.
Se tietenkin on selvä asia jos kansalainen ei missään nimessä halua sähköistä tunnistautumista niin se voi tuntua sitten lompsassa. Tunnistautumista kuitenkin tarvitaan eri yhteyksissä ja jos se pitää tehdä kuluttamalla jonkun työaikaa ja tarvitsee jonkun työpisteen johonkin niin ymmärrettävästi se maksaa ja samoin liikkuminen tunnistettavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
”.. jos kansalainen ei missään nimessä halua sähköistä tunnistautumista niin se voi tuntua sitten lompsassa”
Ei halua! Jaa-a!
Ikäihmisissa on vielä pitkään sellaisia, joilla digilaitteita ei ole, eikä tule. Muutaman iäkkään tiedän, jotka kyllä esim. puhelimeensa (dorosimpukka) vastaavat, soittavatkin, mutta tekstinviestin saatuaan he vain lukevat sen, mutta vastausten näpyttely ei onnistu.
Ilmoita asiaton viesti
”Ikäihmisissa on vielä pitkään sellaisia, joilla digilaitteita ei ole, eikä tule.”
Eihän se pakollista ole.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen oli niinsanottu lääninkonttori johon sai maksaa yhteiskunnalliset maksut myös käteisellä.
Kun nykyisin pankkipalveluja ei enää ole tälläiselle konttorille on selvästi tarvetta.
Esimerkiksi jokaiseen kaupunkiin sellainen ja toimintaa laajennettava tai jonkun muun toimen yhteyteen niin että se tuottaa kulut tai ainakin osan kuluista, sillä turvattaisiin yhteiskunnalliset maksut myös muuten kuin pankkien monopolin kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Millään pankilla ei ole monopolia, näitä on monta. Pari kertaa vuodessa jos pitää joku yhteiskunnallinen maksu hoitaa niin miksei sitä voisi hoitaa pankkikonttorissa kun tuollaisia kaupungeissa on?
Ilmoita asiaton viesti
kumpa pääsisikin parilla maksulla, onhan niitä kuukausittaisiakin maksuja.
pankkimonopolilla tarkoitan sitä että täytyy olla tili jonka kautta entistä enempi operoidaan digitaalisesti ja se ei ole itsestään selvä varsinkaan vanhemmille boomereille.
pankit joissa voi käydä vähenee vauhdilla.
niinkuin vastauksestasi hyvin käy ilmi pidetään itsestään selvänä että osataan käyttää sähköisiä palveluja.
on muuten ohjeetkin sellaisia että pitäisi osata ammattislangia, eräässäkin ohjeessa ainut
selväjärkinen lause oli -kirjaudu ulos.
soitin asiantuntijalle ja hän neuvoi kokeilepa sitä ja kokeilepa tätä ja näin klaaraamalla päästiin loppuun.
minun mielipide on se että myös käteistä rahaa tarvitaan vielä.
Ilmoita asiaton viesti
Eilisessä ohjelmassa toimittaja kysyi mm., sitä miten on mahdollista, että Virossa on käytössä ja siellä toimii sähköinen henkilökortti ( ja viel suomalainen keksintö), miksei sellaista Suomessa ,
Vastaus oli siihenkin, mitä oli.
Virossa se on kuulemma velvollisuus.
Se henkilökortti pitää olla kaikilla.
Suomeen ei moista ole otettu, ilmeisesti ei ajateltukaan, sillä taas toinen haastattelussa olleista naisista aloitti vastaukseksi vain piiitkän seliselin, vastauksen, joka ei millään lailla helpota niiden ihmisten tilannetta, joilla pankkitunnuksia nyt ei ole.
Kehittämishankkeiden sitä ja tätä esille nostaminen, sitä eilen oli, tuntuu tosi typerältä. Minun mielestäni siinä vaiheessa, kun esim. Sipilän hallitus digitalisaation kärkihankkeeksi nosti, huom. jo vuosia sitten, silloin sen olisi pitänyt esittää, miten digitaalisten palvelujen käyttöön opitaan. Kuka opettaa, niin että se kaikki kansalaiset tavoittaa!
Ilmoita asiaton viesti
”Minun mielestäni siinä vaiheessa, kun esim. Sipilän hallitus digitalisaation kärkihankkeeksi nosti, huom. jo vuosia sitten, silloin sen olisi pitänyt esittää, miten digitaalisten palvelujen käyttöön opitaan.”
Tätä ei varmaan ole ajateltu edes olevan ongelmana Sipilän hallituksen aikana kun tietotekniikka ei ole mikään uusi juttu. Ihmisille opastettiin tietotekniikkaa koulu-TV:ssä 70-luvulla jo kun tiedettiin tietotekniikan yleistyvän. Ensimmäinen verkkopankki Suomessa aloitti 70-luvun lopulla suuryrityksille mutta yleistyivät sitten 80-luvulla laajemmin.
Silloin se oli monimutkaisempaa ja lähinnä yrittäjien käytössä mutta TUPAS tunnistautuminen tuli Suomessa standardiksi vuonna 1998 ja vuosituhannen vaihteessa tätä käyttävät verkkopankit olivat yleisesti käytössä työikäisillä suomalaisilla kun ihmisillä oli parempaakin tekemistä kuin käydä pankissa maksamassa laskuja.
”Kuka opettaa, niin että se kaikki kansalaiset tavoittaa!”
Ellei joku pankki tms. opasta konttorilla, tähän mennessä siihen on myyty palvelua ihmisille. Erilaiset ICT-tukipalvelut ovat olleet vuosikymmeniä suosittuja pienillä ja keskisuurilla yrityksillä joissa henkilöstö ei ole osannut vaikka käyttää tietokonetta mutta samoja palveluja on myyty myös yksityishenkilöille.
Ilmoita asiaton viesti
”kumpa pääsisikin parilla maksulla, onhan niitä kuukausittaisiakin maksuja.”
Siis jotain veroluonteisia ja julkisia maksuja? Tässä taloudessa on kerran maksettu mätkyjä kymmenen vuoden aikana ja Trafin maksu menee kerta vuoteen kun on auto. Siitä minulla ei ole tietoa että miten helposti käy vakuutusyhtiölle jos kerta vuoteen käy heidän toimistolla henkilötodistusten kanssa maksamassa lakisääteisen liikennevakuutuksen.
”pankkimonopolilla tarkoitan sitä että täytyy olla tili jonka kautta entistä enempi operoidaan digitaalisesti ja se ei ole itsestään selvä varsinkaan vanhemmille boomereille.”
No raha on käytännössä vain kirjanpitoa tileillä ja ehkä puoli prosenttia maailman rahoista on kierrossa kolikkoina tai seteleinä. Jos pitää omaisuutensa setelikasana niin onhan se sallittua mutta yleensä ihmisillä vaan on rahaa enemmän kuin ne mukana kulkevat kolikot. Tähän sitten käytetään pankkeja.
Ei ole pakko käyttää pankkia mutta pitää huomioida se, että yksityisillä yrityksillä ei ole myöskään mitään velvoitteita tukea esimerkiksi kolikoilla maksamista että voivat edellyttää vaikka mobiilimaksamista, tilisiirtoa, luottokorttia tai muuta helpompaa tapaa. Pankeista kieltäytyminen siis käytännössä tarkoittaa myös kieltäytymistä asioimisesta lukemattomien yritysten ja yksityishenkilöiden kanssa ja ne eivät ole mitenkään pakollisia yhteiskunnallisia maksuja.
Mutta jos käyttää pankkeja niin näillä on niitä konttoreita joissa voi käydä asioimassa. Ja jos on kuukausittaisia maksuja niin laittaa ne suoraveloitukselle.
”niinkuin vastauksestasi hyvin käy ilmi pidetään itsestään selvänä että osataan käyttää sähköisiä palveluja.”
No ne saavutettavuusvaatimukset löytyy lakina että pitää huomioida erilaiset rajoitteet. Lisäksi on täysin normaalia oppia asioita. Maailma kuitenkin muuttuu jatkuvasti kuten on muuttunut kaiken aikaa.
Noin esimerkkinä, ihmiset osaavat kyllä nykyään näppäillä puhelinnumeron ensiksi ja sitten käyttää luuria. Aikaisemmin se oli päinvastoin, että piti ensiksi nostaa se luuri ylös ja sitten näppäillä numeroa. Tai katsoa tallennettua elokuvaa ilman että pitäisi ensiksi kelata nauha alkuun.
Ilmoita asiaton viesti
siitä vaan elokuvaa katsomaan
Ilmoita asiaton viesti
Tulipa katsottua A-talk-ohjelma. Sen lopussa oli reilun 10 minuutin aika varattu pankkipalveluille. Kaksi naista oli kutsuttu kuultavaksi. Täytyy myöntää etten tullut ”hullua hurskaammaksi” näiden naisten puheista. Olisiko ollut kuulijan vika?
Ilmoita asiaton viesti
Juu. Ihan sama lopputulos!
Äsken vielä tallennuksesta katselin ja kuuntelin ohjelmaa uudelleen.
Toimittaja ei saanut vastausta edes siihen, kuka pankkitunnusten käytön on päättänyt.
”Ei välttämättä kukaan” ei ole mikään vastaus!
Ilmoita asiaton viesti
”Toimittaja ei saanut vastausta edes siihen, kuka pankkitunnusten käytön on päättänyt.”
Suomalaiset hankkivat pankkitunnukset vuosikymmeniä sitten kun heillä oli parempaakin tekemistä kuin ravata pankissa maksamassa laskuja.
Ilmoita asiaton viesti
Maailman sujuvinta arkea`?
En tiedä mitä sanoisi, kun tätäkin linkkiä availee:
https://vm.fi/digitalisaatioministerineuvosto-mr-digital
”.. Maailman sujuvinta maiden välistä arkea digitalisaation avulla. Hankkeen tavoitteena on edistää rajat ylittävää viranomaisten tiedon vaihtoa. Hankkeen toteuttamisesta ja ohjaamisesta vastaavat valtiovarainministeriö ja Digi- ja väestötietovirasto. Digitalisaatioasioiden ministerineuvosto vastaa hankkeen pohjoismaisesta ohjauksesta.”
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, taitaa säännöt kieltää sanomasta mitä ajattelen.
Kun otetaan huomioon palkanmaksu sekoilut ja muut, ei ole lähelläkään valmista kenellekään.
poliitikotkin luulee että asia on kunnossa kun sen kirjoittaa niin ettei itsekään ymmärrä ?
Ilmoita asiaton viesti
Tällaista kirjoitin 2019:
Oli vähällä, ettei tänä aamuna aamukahvi mennyt väärään kurkkuun.
Hallitusohjelmaa väännetään ja veivataan, mutta jos tämä tämäntyyppistä on kuin mitä esim. Iltalehti esille nostaa, niin enpä juuri hurraata huuda, enkä käsiäni taputtele tulevasta tulevaisuudesta.
Vaalien alla, kun ihmisiä kosiskellaan äänestämään, ei sanavalinnoissa, kun luvataan vaikka mitä, kovinkaan pikkutarkkoja olla. Kun vaalit on ohi ja hinku on kova päästä hallitukseen, niin jo alkaa lupausten peruminen ja niiden muovaaminen sekä sanoilla kikkailu. Vai mitä nämä tällaiset ovat?
Jos tulevassa ohjelmassa on otsake ”Huolenpitoa koko Suomesta – sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä yhteiskunta”, niin vasemmistoliitto haluaisi, että siinä lukee ”Hyvinvointia koko Suomeen” ja vihreät, että ”Osallisuuden Suomi”.
Työn alla on ilmeisesti vielä tämäkin: keskusta haluaisi, että hallitusohjelmassa käytetään sanaa turvattomuus, mutta vihreät tykkää, että pitää puhua turvattomuuden tunteesta!
Jaa-a. Kumpikohan olis just nappiin?
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/276824-onko-tuleva-hallitusohjelma-aidosti-ohjelma-vaiko-vain-sanoilla-kikkailua/
Ilmoita asiaton viesti
Kelan toimipaikoille kassapalvelu? Kela-pankkiin menisi kaikki valtion tilinsiirrot kansalaiselle, ellei hän olisi antanut toista pankkitiliä käytettäväksi. Kela-pankissa ei olisi lainapalvelua, mutta laskujen maksu ja otot onnistuisivat henkilötunnistuksen kera ilman yhtään digidigiä.
Ilmoita asiaton viesti
Eilen esitetystä vielä:
Suomeen muuttaneen henkilön haastattelu kertoi totuuksia.
Elämäsi ilman pankkitunnuksia on vähän samaa kuin et olisi olemassakaan.
Ilmoita asiaton viesti
https://vm.fi/digi-arkeen-toimintakertomus
”Digi arkeen -neuvottelukunnan toimintakertomus (2019)
Digi arkeen -neuvottelukunta asetettiin ensimmäisen kerran toimikaudeksi 2017-2019. Tämän toimikauden päätteeksi neuvottelukunta kokosi yhteen käsittelemänsä huomiot ja ehdotukset. Ne julkaistiin vuonna 2019 toimintakertomuksena ja raporttina: Digitaalinen Suomi – yhdenvertainen kaikille.”
Ilmoita asiaton viesti