Jälkiviisaat
Ei ollut sateen- eikä sodankestävää!
Kaikesta tähän astisesta Fortum -uutisoinnista ei nyt nouse mieleeni muuta kuin jälkiviisaus. Eikä sekään ole tilannetta oikein kuvaavaa. Aikaisemmista mokista esim. Sonera, isoset päättäjät eivät ole mitään oppineet. Ei niin mitään!
Yhtään ei lohduta sekään, kun Fortumin toimitusjohtaja Rauramo kertoo olevansa harmissaan ja pahoillaan, pyytelee anteeksi harmia ja vaivaa, mitä Fortum on aiheuttanut.
Fortumko tämän on aiheuttanut?
Ei minun mielestäni!
Minä osoitan sormella heitä, jotka tätä bisnesmokaa ovat alun perin olleet päättämässä.
Kuka kertoisi minulle, kuka ensimmäisenä keksi, että mennään Uniper -osakkeita ostamaan?
Tämä aihe ei ole ”mun juttu” (kuten esim. vanhustenhoito), mutta nostinpa nyt vaan esille, jotta jää tänne sivuilleni muistuttamaan suomalaisista mokista.
Muitakin mokia on: on hoitajamitoituksen toteuttaminen ja hyvinvointialueille siirtyminen. Ensin kiivetään puuhun = päätetään ja sitten ruvetaan miettimään, miten puusta päästään järkevästi ja vähimmin vaurioin alas!
Selityksiä odottelen. Sellaisia jälkiviisaita!
Ilmoita asiaton viesti
Poliittiset päättäjät pitäisi seuloa kuten tavalliset työntekijät, sanoo professori Brian Klaas!
https://suomenkuvalehti.fi/ulkomaat/poliittiset-paattajat-pitaisi-seuloa-kuten-tavalliset-tyontekijat-professori-sanoo/?shared=
Auttaisiko tuokaan?
En usko!
Ilmoita asiaton viesti
Uniper oli aivan kelpo ostos aikoinaan siinä tilanteessa ja niillä näkymin. Se tuottikin satoja miljoonia Fortumille rahaa osinkona ja siitä siilantui valtion budjettiin mukavat summat myös. Toki se oli suunnattoman iso investointi Fortumille kooltaan ja kun Fortumilla oli jo ennestään investointeja Venäjälle mittavasti niin Uniperin oston myötä Venäjä riski vain lisääntyi.
Kyllähän yhtiön pitää ottaa riskiä koska ilman sitä ei tule myöskään tuottoa. Se on erilainen kuin kotitalous joka voi hyvin olla vaikka minkämoinen riskinkarttaja.
Fortum sijoitti siis saksalaiseen Uniper yhtiöön ja sijoituksen epäonnistuminen ei johtunut suinkaan ostoksen huonoudesta kuten yleensä suomalaisten yrityskaupoissa jossa myyjä tuntee aina paremmin kohteen kuin ostaja. Se johtui pelkästään idän hullun diktaattorin, Putininin arvaamattomuudesta. Jos energiaa ei käytetty sodan pelivälineenä edes kylmän sodan aikana niin vaikea oli ennakoida kaasun hinnan kymmenkertaistamista nykyäänkään
Uniper oli huono sijoitus Fortumille. Niitä nyt aina tulee ja ne on vain kestettävä. Ja Fortum kestää eikä joudu edes pääomittamaan yhtiötä. Normaalia markkinataloutta.
Täysin eri asia on se että tuliko Suomen valtion olla mukana näin Venäjä riskisessä yhtiössä enää miksi Fortum muodostui Uniper hankinnan myötä.?
Valtion tulisi lunastaa Fortum kokonaan itselleen. Se on mielipiteeni.
Ja Puheenvuoron eksperttien tehtäväksi jätän sen kuinka koko homma saadaan nykyisen Marinin hallituksen syyksi. En aliarvioi viisaitten kykyjä ja varmasti löytyy syitä Tuppuraisen päänmenoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista.
En ole puheenvuoron ekspertti, mutta Marinin hallituksen syyksi tätä juttua en nyt kaada. En sitä, että olisivat Uniperin osakkeita hankkineet. Viime aikojen toiminnasta annan kyl pauhuja, samoin hoitajamitoituksen toteuttamisesta ja hyvinvointialueille siirtymisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Googletin ja netti kertoo, että päättävissä asemissa Uniper kaupan tekemisen aikaan ovat olleet Pekka Lundmark, Sari Baldauf, Markus Rauramo ja Veki-Matt Reinikkala.
Ilmoita asiaton viesti
Vastuuhenkilöistä tulee mieleen, että vaikka poliitikot ehkä yhteytensä kiistävät, voi olla, että myös he ovat hankkeen hautomiseen osallistuneet.
Koko hanke oli sinänsä outo, kun mentiin mukaan Fortumin mittakaavassa hyvin suureen hankkeeseen, joka pohjautuu paljolti jo huonossa huudossa olevien fossiilisten käyttöön, maassa joka tunnetaan innokkaana energiatalouden modernisoijana. Yityksen brändinkin kannalta päinvastainen suunta olisi voinut olla muodikkaampi ja puhtoisempi.
Ilmoita asiaton viesti
Fortum on ollut toimivan johdon hallinnassa ja sen omalla hallituksella on ollut kumileimasimen rooli ja Suomen hallituksella sivustakatsojan rooli. Kun kukaan ei kerro, kuka oli tämän Uniper-ostoksen takana, niin kyllä se oli silloinen toimitusjohtaja Pekka Lundmarlk.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Ja nuo kolme muuta: Baldauf, Rauramo ja Reinikkala ovat sit ilmeisesti olleet pelkästään tyytyväisiä, ajatelleet, jotta ’vallan hiano juttu” ja kirjanneet pöytäkirjaan hyväksymismerkintänsä. Ja hallitus, sen rooli? Taitaa olla parempi, kun en mikään ekspertti -sanoja ole, että pistän tässä kohtaa suuni suppuun. Pahasti sanoisin, jos jotain sanoisin.
Ilmoita asiaton viesti
Sehän on hauskaa, että Lundmark tuli Fortumiin viemään yhtiön uusiutuvan energian ihmefirmaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan, ja Pekan palkka Nokian johtajana lienee sitä luokkaa, että siitä voisi pidättää 99% vahingonkorvauksina valtiolle, ilman että hänen elintasolleen kävisi mitenkään hullusti.
Ilmoita asiaton viesti