Järkiviisautta jälkiviisauden tilalle!
Tulee helppokulkuista, ryhdikästä ja vehreää. Näin kerrotaan tämän päiväisessä paikallislehdessä. Kyseessä Rummunlyöjänkatu Salossa, jota korjataan tavoitteena esteettömyys ym.
Uutisen ensimmäinen kommentoija on minun mielestäni tiivistänyt salolaisen kuntaliitoksen (Salo 2009-) hyödyn tai haitan, tai miksi tätä nyt kutsuukaan, tämän, joka nyt näyttää olevan Iltiksen uutisena Matti Vanhasen hallituksen uudistus ajoi kunnat liitoksiin. Tulokset eivät olleet sitä, mitä haettiin. Salolainen kommentoija kysyy mm. ”Miksi kaupunki panostaa ja kehittää yhden korttelin alueelle kun keskustan alueellakin olisi paljon kunnostettavaa vanhoista kuntakeskuksista puhumattakaan”
Niinpä. Kurkistetaanpa pinta-aloja. Salon kaupungin pinta-ala on kymmenen kunnan kuntaliitoksen jälkeen yht. 2 346,39 km², asukkaita vähän päälle 51 000. Turun pinta-ala on 243,4 km² ja Helsingin 213,8 km². Jälkimmäisten väkimääriä ei tarvinne kertoa, sillä jokainen tietää, että paljon on.
Kun Salon laajuinen kaupunki ja sen kaupunkikehityspalvelu korjailee, näpertelee keskustan pikkukatuja, niin kyllä siinä keskustasta 20, 30 tai 50 kilometrin päässä asuva kaupunkilainen on hyvinkin oikeutettu kysymään, milloin tulette tänne saakka? Korjattavaa olisi täälläkin.
Jos katsoo pelkästään pinta-aloja, niin ymmärtää, että kestää ikuisuuden ennen kuin esim. täällä meillä entiset kunnat, nyt Salon kaupunginosat ovat asukkaiden asumisen ja liikkumisen, palvelujen ym. osalta samanarvoisia.
Ei tarvitse olla edes EnnustajaEukko, kun voi sanoa, jotta Salon kokoisessa kaupungissa asukkaiden samanarvoisuus ei tule toteutumaan koskaan. Lapsiperheitä on jo menetetty ja siinä sivussa on sitten lakkautettu kouluja. Silti odotetaan maalle muuttajia ja muuttovoittoa.
Jos minulla olisi taikasauva, niin palauttaisin tehdyt isot kuntaliitokset alkutekijöihinsä. Siis alkuperäiset kunnat takaisin.
Toivoisin ISOsille päättäjille, mm. kansanedustajat, järkiviisautta. Ei jälkisellaista! Sote -uudistuksestahan se seuraava harminkappale tulee!
Minä olen vuosien ajan toivoskellut, että maakuntauudistus antaisi pienillekin kunnille elinkelpoiset mahdollisuudet jatkaa lähidemokraattisesti. Eipä taida tämä Sote-uudistuskaan kovin hyvin ratkaista tuota tilannetta? Eräs ongelmakohtahan on ollut, että pienen kunnan pienessä budjetissa yksi kallista erikoissairaanhoitoa vaativa kuntalainen kaataa koko budjetin.
Niin Salon seudullakaan tuskin on odotettavissa,että kaupunginosat alkaisivat itsenäistyä. Tälläista en tiedä koskaan liitoskuntien kohdalla tapahtuneen. Ainakin se on historiassamme harvinaista. Salokin taitaa olla Suomi pienoiskoossa? Kaikki keskitetään ”Helsinkiin”.
Ilmoita asiaton viesti
Kun maakunnat aloittavat, niin salolaisten päätösvalta karkaa Turkuun. Tällä hetkellä salolaisten terveydenhuolto, tk-lääkärille pääsy ja edelleen lähetteellä erikoislääkärille sekä hammaslääkäripalvelut ovat monen, monen kaupunkilaisen mielestä todella hyvät. Sosiaalipuolelta vanhustenhoidosta ei valitettavasti voi sanoa samaa! Mutta se, että sote -uudistus sitä parantaisi, siihen ei kannata ei uskoa, eikä luottaa. Päinvastoin! Taitaa haihtua viimeisetkin tuhkat vanhustenhoidon pesästä!
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa sote-uudistuksenkin myötä käydä niin, että palvelut ajautuvat entistä vahvemmin maakuntakeskusksiin, pois Salosta ja siihen liitetyistä kunnista.
Tuo kalliiden erikoissairaanhoidon potilaiden ongelma ratkeaisi helpoiten niin, että valtio ottaisi kustannettavakseen tuollaiset tapaukset (omien kriteereidensä mukaan).
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ne palvelut maakuntakeskuksiin ajautuvat. Vuosien päästä ollaan sitten saman tilanteen edessä kuin nyt: tulokset eivät olleet sitä, mitä haettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä totuuksia kouluista:
Mielipide: Maaseutukoulujen lakkautusten jälkeen säästöistä ei parin vuoden päästä näy jälkeäkään
https://www.iisalmensanomat.fi/paakirjoitus-mielipide/3092913?fbclid=IwAR16FEc1glG4B3RU3sQbTT4ZyQJqfNCkQk9MIsLiOCdUUxekcv5uVqtAgNQ
Ilmoita asiaton viesti
Jos kunnat voivat yhdistyä, miksipä eivät voisi myös halutessaan erota toisistaan. Ei laki varmastikaan tuota estä. Muutosten ei tarvitse mennä aina samaan suuntaan. Keskushallinto saattaa tietenkin olla uudelleenitsenäistymisiä vastaan. Mitkään kunnat eivät ole tainneet aivan viime vuosikymmeninä erota, joten tuoreet ennakkotapaukset puuttuvat.
Pidän pieniä hallintoalueita hyvänä ajatuksena siksi, että vain ne pitävät noiden pienten alueiden puolta. Myös etäisyys päätöksentekijöihin on lyhyt. Keskitetty hallinto ajaa jokseenkin aina päätöksenteon, toiminnan ja investointien keskittämistä, ja näkee oman asemapaikkansa reuna-alueita tärkeämpänä paikkana. Uusilla ”hyvinvointialueilla” sama käytäntö oletettavasti jatkuu.
Ilmoita asiaton viesti
Olis vallan hianoo,, jos jonakin päivänä joku kuntaliitoskunnan nykyinen kaupunginosa sanoisi, että nyt riitti kiitos. Tahdomme kuntaliitosEron!!
Ilmoita asiaton viesti
Kuntien yhdistämispolitiikka saatettiin aloittaa Vanhasen hallituksen aikana jolloin toisena suurena puolueena mukana oli kokoomus (Kataisen johdolla). Muistelen kylläkin Kataisen hallituksen, jossa sdp toiseksi suurimpana mukana, jatkoi kuntien yhdistämispolitiikkaa miltei vieläkin kovemmalla kädellä kuntaministerinä toimineen Henna Virkkusen johdolla (ns. pakkoliitokset).
https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/580239/Lakiluonnos+kaupunkiseutujen+pakkoliitoksista+valmis
Ilmoita asiaton viesti
Kun vanhoja puheenvuorojani plaraan, niin kuntaliitoksistakin löytyy vaikka mitä. Tässä yks vuodelta 2011:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/81435-hennan-ja-arton-hevoskyydissa/
Ilmoita asiaton viesti