Järkiviisautta jälkiviisauden tilalle!

Tulee helppokulkuista, ryhdikästä ja vehreää. Näin kerrotaan tämän päiväisessä paikallislehdessä. Kyseessä Rummunlyöjänkatu Salossa, jota korjataan tavoitteena esteettömyys ym.

Uutisen ensimmäinen kommentoija on minun mielestäni tiivistänyt salolaisen kuntaliitoksen (Salo 2009-) hyödyn tai haitan, tai miksi tätä nyt kutsuukaan, tämän, joka nyt näyttää olevan Iltiksen uutisena  Matti Vanhasen hallituksen uudistus ajoi kunnat liitoksiin. Tulokset eivät olleet sitä, mitä haettiin. Salolainen kommentoija kysyy mm. ”Miksi kaupunki panostaa ja kehittää yhden korttelin alueelle kun keskustan alueellakin olisi paljon kunnostettavaa vanhoista kuntakeskuksista puhumattakaan”

Niinpä. Kurkistetaanpa pinta-aloja. Salon kaupungin pinta-ala on kymmenen kunnan kuntaliitoksen jälkeen yht. 2 346,39 km², asukkaita vähän päälle 51 000. Turun pinta-ala on 243,4 km² ja Helsingin 213,8 km². Jälkimmäisten väkimääriä ei tarvinne kertoa, sillä jokainen tietää, että paljon on. 

Kun Salon laajuinen kaupunki ja sen kaupunkikehityspalvelu korjailee, näpertelee keskustan pikkukatuja, niin kyllä siinä keskustasta 20, 30 tai 50 kilometrin päässä asuva kaupunkilainen on hyvinkin oikeutettu kysymään, milloin tulette tänne saakka? Korjattavaa olisi täälläkin.

Jos katsoo pelkästään pinta-aloja, niin ymmärtää, että kestää ikuisuuden ennen kuin esim. täällä meillä entiset kunnat, nyt Salon kaupunginosat ovat asukkaiden asumisen ja liikkumisen, palvelujen ym. osalta samanarvoisia.

Ei tarvitse olla edes EnnustajaEukko, kun voi sanoa, jotta Salon kokoisessa kaupungissa asukkaiden samanarvoisuus ei tule toteutumaan koskaan. Lapsiperheitä on jo menetetty ja siinä sivussa on sitten lakkautettu kouluja. Silti odotetaan maalle muuttajia ja muuttovoittoa.  

Jos minulla olisi taikasauva, niin palauttaisin tehdyt isot kuntaliitokset alkutekijöihinsä. Siis alkuperäiset kunnat takaisin.

Toivoisin ISOsille päättäjille, mm. kansanedustajat, järkiviisautta. Ei jälkisellaista! Sote -uudistuksestahan se seuraava harminkappale tulee! 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu