Kertakäyttöistä vai jatkuvaa?

Silloin tällöin vilkaisen viimeisintä katsausta koronaviruksesta. Varmaan moni muukin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivustoilta tietoa löytyy. Sitä löytyy paljon.

Luulisin, kuvittelisin, että ei yksittäistä ihmistä enää päivittäin kiinnosta muu kuin se, montako tartuntaa on tullut ja onko sitä omassa kunnassa. Jos sitä ei omalla alueella tunnu olevan, niin kyllä sitä helposti lipsahdetaan vanhaan (olevinas hyvään) aikaan. Hanan alla et enää käsiä pese niin usein kuin mitä maalis – huhtikuussa ja etäisyyden pito ihmisten ilmoilla liikkuessa voi sekin olla enää vain vähän sinnepäin.

Maskien käyttöä suositellaan, ehkä vielä terävöitetäänkin. Uutiset kertovat, jotta kasvomaskien käyttöön saattaa tulla tarkempi suositus, jos ja kun liikut julkisissa tiloissa ja olet julkisen joukkoliikenteen käyttäjä.

Terävöitetään vaan ohjeistoa, mutta jos maskien käyttöön siirrytään ja niitä ohjeiden mukaan käytetään, niin ensinnäkin: melkoinen laskuhan niistä kertyy. Kenellä sellaisia varoja on?

Toiseksi: Kuka sitä kontrolloi, onko se kasvoillasi kertakäyttöisenä vai onko se siinä keikkunut koko päivän tai viikon? Suuri vaara on, että maskin käytössä huijataan, ts. pidetään, käytetään yhtä ja samaa naamaria.

Olen jo nyt kuullut, että esim. hoitolaitoksissa ja kotipalvelussa hoitajat käyttävät maskia miten sattuu. Välillä se on naamalla ja välillä leuan alla. Kun siirrytään seuraavan asiakkaan luo, niin vedetään muina miehinä/naisina suoja leuan alta nenän ja suun eteen. Ulospäin annetaan kuva, että koronalta suojelu ja suojaaminen otetaan tosissaan, vaikka tilanne on aivan jotain muuta. Käveleviä maskikatastroofejako tässä nyt kaivataan?

Ja kolmanneksi: Kuka huolehtii käytetyn maskin hävittämisestä? Maskeja ja suojakäsineitä heitellään mihin sattuu. Eikö niihin, jos johonkin pitäisi antaa samantapainen ohjeistus kuin koirankakan keräämisiin?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu