Lääkkeiden saanti ja EU

Aina silloin tällöin meikäläinen pöllähtää EU:n sivuille. Nyt niin taas kävi, kun vilkaisin Suomen Kuvalehden juttua lääkkeistä. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen toteaa mm., että ” Suomi ei voi olla lääkkeissä omavarainen, joten EU-yhteistyö on keskeistä.”

No jaa. Totesin, jotta tuohan on hyvä juttu. Sitten availin muutamia EU -linkkejä, mutta mitäpä löytyi? Löytyi, löytyi, mutta ei enää tuntunutkaan hyvältä. Tutkimusta kyllä on, esim.: Lääkepula koetaan kasvavaksi ongelmaksi.

Uteliaisuuteni – korjaan tiedonhaluni – jatkui ja löysin sivuston, jossa on lääkeasioista peräkanaa vaikka minkämoista tutkimusta ja loppuraporttia, yksi aika tuorekin: 14.12.2022: Selvitys parhaista käytännöistä lääkkeiden julkisissa hankinnoissa.

Kun noita kaikkia pikalukaisulla läpi kävin (se ainakin minulle oli enemmän kuin tarpeeks), niin tuli olo (on tullut aikaisemminkin), jotta yhtä ja samaa piip –jauhaamistako tämä EU:n toiminta aina vaan on?

Jotain olevinas tehdään, mutta missä niitä kunnon päätöksiä on? Kuinka monta vuotta niitä pitää odotella? Se ei paljon auta, jos esim. Suomen sosiaali ja terveysministeri on nyt pahoillaan kaikesta lääkkeisiin liittyvästä. Siitä pitäisi kaikkien EU -maiden em. ministereiden ja hallitusten olla. Ja olla enemmän kuin pahoillaan. Löisivät vaikka nyrkkiä pöytään ja tekisivät EU:lle yhteisesityksen: päättäkää mitä tehdään! Raportteja ja selvityksiä on jo ihan riittävästi! 

Siinä samalla voisivat vuosia työn alla olleeseen kellon viisareitten siirtooonkin puuttua!

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu