Selvitetään heti!
Isosta omenasta taitaa tulla viimeisin, tällainen ”näytetäänpä äänestäjille” -juttu. Että kyllä me tämä homma hoidetaan! ” Vartiointiyritysten tilanne selvitettävä heti, koulutus ja vastuut kuntoon”
Uutisinfon mukaan tuo on vähintään sisäministeriön tehtävä, eikä mitään nynneröintiä sallita: heti vaan ensi viikolla selvityshommiin!
Voi olla, että vartioinnin osalta jotain saadaan aikaiseksikin, mutta eipä vaan saada vanhustenhoidossa. Ei saada, vaikka millaisia tapahtumia ja tilanteita eteemme nostetaan, esim.: Hoitajat kertovat vanhustenhoidon ongelmista.
Vartijakouluttaja sanoi viiden miehen naisen päällä olevan ”mahdollisesti” koulutuksen mukaista? Vanhuksista ei välitä mikään instanssi, heidät selvästi työnnetään omaisten syliin tai annetaan vain kuolla.
Ilmoita asiaton viesti
Esim. Helsingissä kesällä kuolleen Siirin elämän loppu oli täynnä hätäännystä, yksinoloa ja liikuntakyvyttömyyttä.
”Joskus sain odottaa sängyssä kello 11:een aamupäivällä. Joskus hoitajat tulivat illalla jo kello 20 laittamaan minut nukkumaan. Makasin siis yksin sängyssäni joskus jopa 14 tuntia samassa asennossa illasta aamuun.”
-. kopioitu Helsingin Sanomista.
Ilmoita asiaton viesti
Luin jutun, äärimmäisen surullista.
Ilmoita asiaton viesti
Ja nämä kopioin Seciritas -sivustolta:
Vartijana voi työskennellä 18 – 67 vuotias henkilö, joka tunnetaan rehelliseksi ja luotettavaksi ja on henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan tehtävään sopiva. Henkilön tulee suorittaa hyväksytysti tehtävän edellyttämä vartijan koulutus.
Vartijan peruskoulutus (120 h) muodostuu väliaikaisen vartijan koulutuksesta (40 tuntia) sekä vartijan koulutuksesta (80 tuntia), jotka ovat myös osa turvallisuusalan ammattitutkintoa. jne.
https://www.securitas.fi/koulutus/vartijan-peruskoulutus/
– rehellinen, luotettava, tehtävään sopiva.
On varmasti hyviä, tehtävänsä hallitsevia vartijoita, mutta tällaiset nyt esille nousseet tapaukset pistävät varmaan alalle aikovien ajatuksia uusiksi.
Näitä väärin tehtävissään toimineita pitäisi rangaista. Oikein kunnolla. Ja alan soveltuvuustesteihin pitää saada tiukat testit. Oikein tiukat. Noin minä ajattelen.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on 200 – 300-tuhatta työtöntä.
Varmasti on monta tuhattan sellaisia,
jotka läpäisevät tiukatkin testit.
Ilmoita asiaton viesti
Ison omenan tragediasta on nyt keskusteltu niin paljon, että jätän sen väliin ja menen tuohon vanhusten ongelmaan.
Siinä kerrostalossa, jossa syksyyn asti asuin, asui myös erittäin huonokuntoinen, muistisairas vanhus (samalla kerrostasanteella), josta tein parikin huoli-ilmoitusta, soitin lukuisia kertoja vanhuspalveluyksikköön ja pelkäsin koko ajan, että milloin hän ottaa kuperkeikan niissä meidän erittäin vaarallisissa portaissamme, joiden yläpäässä hän seikkaili rollaattorillaan, käytyään soittelemassa minun ovikelloani.
Puhuin myös häntä katsomassa käyneiden hoitajien kanssa, vaikka teisinkin, ettei heillä ole asiassa sananvastaa. Mutta minua vaivasi.
Kerran näin tämän vanhuksen pojankin ja nähellekin kerroin tilanteesta, mutta mitään muutosta ei tapahtunut, kunnes nyt kuulin, että se muutos, pahin painajaiseni, se lopullinen ratksiu, se oli nyt tapahtunut, eikä kenenkään enää tarvitse pelätä.
Tässä apauksessa vedottiin siihen, että poika ei antanut siirtää häntä, vaan halusi pitää kotona, mutta tiesikö hän, toisella paikkakunnalla asuvana, miten paha tilanne todellisuudessa oli, vai varjeliko hän äitinsä, melko mittavaa omaisuutta?
En tiedä mikä oli se totuus näiden kahden maailman välissä, mutta näitä tapauksia ei saisi olla, ei ensimmäistäkään, vaan lakien ja hoitosuunnitelmien pitäsi olla niin kattavia, että jokainen vanhus voisi olla turvassa, oli hän sitten laitoshoidossa tai kotonaan.
Ilmoita asiaton viesti
Välillä kuulee, että vain lastensuojeluun jätetty huoli-ilmoitus toimii.
Vanhempienhan kuuluu huolehtia lapsistaan, mutta tässä maassa lasten ei tarvitse huolehtia vanhemmistaan. Tällainen velvollisuus ollut on, on oikein laissa, mutta se poistettiin vuonna 1970.
Tuskin löytyy puoluetta, joka uskaltaisi ehdottaa moista lakikohtaa takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Kuvaamasi tilanne on järkyttävä, mutta samantapaisia on. Valitettavasti. Eikä näitä vasta aloittaneiden hyvinvointialueiden toiminnat ja palvelut tule kohentamaan. Kun ei ole tarpeeksi hoitopaikkoja, eikä hoitajia, niin onhan sitä helppo hokea, jotta kotona olo, kotiin auttaminen on se vanhuksen paras..
Isoset päättäjät pitäisi patistaa ”päivä hoitajana” keikalle! Silmiä avaavaa se olisi myös sellaiselle omaiselle, joka asuu kaukana hoitoa tarvitsevasta vanhemmastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Toki tähänkin on jatkoa laitettava: On esim. muistisairaita, jotka osaavat hämätä tilanteensa. Kun omainen tai kotipalvelu käy, niin sitä vedetään skrappi -vaihde päälle ja annetaan kuva, jotta kyllä tässä kaikki ihan hyvin sujuu. Vaikka ei sujukaan. Just näissä tapauksissa pitäisi kuunnella sitä lähinaapuria, jos sellainen on.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä vanhus ei kyllä enää pystynyt edes skarppaamaan, kun ei tuntenut omaa pikaansa, mutta vaikka näin ei saisi sanoa, niin se pika oli pahemmanluokan öykkäri ja kaikki pelkäsivät sitä.
Ironisinta tässä oli se, että toinen vanhus, taloyhtiön hallituksen jäsen (sivumennen sanoen myös kirkkohallituksen jäsen), käytti tätä höppänää vanhusta hyväkseen niin, että käytti tämän (muka) antamalla valtakirjalla kahta ääntä hallituksen kokouksissa, kunnes joku keksi, ettei tämä ihminen ollut enää edes tietoinen tämän maailman riemuista.
Meitä on niin moneksi ja osa jää kirkollekin, mutta tämä vanhusasia on niin vakava, että meidän kaikkien pitäisi vaan jaksaa tästä rummuttaa ja laittaa painetta päättäjien suuntaan, sillä nämä hoitajat ja usein eivät myöskään hoitoyksiköt pysty paljoakaan tekemään, jos ei tekeviä käsiä yksinkertaisesti ole.
Nyt heitä ilmaan kysymyksen, jota varmaan monikin mielessään on pohtinut, mutta rasismisytteiden vuoksi ei tohdi sanoa, nimittäin sen, että olemmeko me velvollisia elättämään noita maahanmuuttajanaisia kotiin lisääntymään, kun meillä olisi kova tarve tekevistä käsistä? Se ei olisi liikaa pyydetty, jos nämä opettelsisivat kielen ja kouluttautuisivat sen verran, että voisivat auttaa näissä käsiä vaativissa tehtävissä.
Eikö pitkässä juoksussa tulisi edullisemmaksi, että näitä tuettaisi opinnoissa ja odotettaisi heidänkin osallistuvan leipänsä hankkimiseen kouluttautumalla esim. vanhustemme hoitoon.
Hyvänä motivaattrina voisi toimia muutaman kuukauden karenssi, niin kuin meille kantasuomalaisillekin napsahtaa, jos ei koulutus ja/tai työ kelpaa. Se toisi lisää lapsia päiväkoteihin ja sitä kautta lastenhoitajille töitä ja vapautuva työvoima autaisi vastaavasti muualla.
Voisi siitä syntyä pienimuotoista sääsötäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyväksikäyttäjiä on aina. Ei niitä kuriin saa. Ja on vaaleihin kuskaamisia ja äänien haalintaa sellaisilta, jotka on johdateltavissa. Sitä on. Se kaikki on semmosta piip -toimintaa, jota tarttis voida sakottaa.
Kun toimin laitosjohtajana (1967-2008), niin oli sellaisiakin tapauksia, joissa omaiset eivät korvaansa lopsauttaneet, eivät käyneet katsomassa tm., mutta kun kuolema tuli, niin jo tuli kiirus. Kauan vanhainkotihoidossa ollut, joka laitoksesta täyshoidon sai (maksut olivat jotain muuta, mitä nykyään) oli kerryttänyt mukavasti kansaneläkerahojaan säästöön. Kyllä rahat kelpas.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä ei tietenkään tapahdu kovin laajassa mittakaavassa, tai sitten siitä ei vaan puhuta, mutta minua sieppasi kerran, kun päivystyksessä jäin juttelemaan erään ”mukavan”, hyvinvoivan oloisen ”herrasmiehen” kanssa ja hän alkoi siinä retostelemaan, miten he ovat myyneet kaiken omaisuutensa nimellissumalla lapsilleen ja muttaneet ”yhteiskunnan eläteiksi” palvelutaloon.Kehtasi ”elvistellä” siinä suureen ääneen.
Tuohon aikaan olin itse jumalattoman ahtaalla ja tiedän, eikä minulta jää lapselleni muuta kuin velkaa, joten minä en uskaltanut sanoa mitään, sillä kaikki se, mitä olisi halummut sanoa, oli niin painokelvotonta, että nousin hiljaa, keräsin kamani ja menin toiselle puolelle aulaa istumaan. Ukko jäi ihmeissään tuijottamaan minua kuin härkä uutta porttia. Sisimmässäni minä itkin, mutta olen oppinut peittämään kyyneleeni ja itken vain hiljaa itsekseni.
Eli näitä hyväksikäyttäjiäkin on monen laisia.
Ilmoita asiaton viesti
Ja niinpä. Kyllä tätä moni muukin kysyy: OIemmeko velvollisia elättämään, jos töitäkin voisi tehdä?
Ilmoita asiaton viesti