Suomalainen koulu on sekaisin!

Pisti silmään Marja Sannikka ja hänen juttunsa:  Suomalainen koulu on sekaisin. Kuria ja järjestystä vai ilmiöitä ja uudistuksia? Miten koulua tulisi kehittää?
Niinpä. Kun meikäläisen ikäinen aloitti koulunkäynnin, niin kirkonkylässä oli alakoulu ja yläkoulu. Opettajat oli ylhäällä ja alhaalla ja oli keittäjä. Oli jonkun verran oppilaitakin, sillä sodan jälkeistä aikaa elettiin ja lapsia syntyi. Nyt meitä silloin syntyneitä on niin, niin paljon, että kun nykymotkotusta kuuntelee, niin meitähän on ihan liian kanssa. 
Onko motkotettu liikaa, kun lapsemme ovat päättäneet, että he pysyttelevät ”yhdentekevinä” tai eivät hanki lapsia lainkaan?
Ennen vanhaan ei ollut äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaata, ei hoitovapaata, eikä päivähoitopaikkoja. Nyt on vaikka mitä, mutta eivät nekään vaan houkuttele lasten tekoon.
Toinen ihmeteltävä asia on, että millä rahoilla tässä maassa ja pikkukunnissa ”ennen vanhaan” mahdettiin pärjätä, kun nyt tuntuu siltä, että kunta kuin kunta on palvelujen ja toimintojen säästämis- ja sopeuttamiskuurilla.
Ja sitten nuo koulut! Kyllä joku todella saisi selvittää, kuka nykytoiminnan, nuo hienot teemat kuin  inkluusio, itseohjautuvuus, yhteisopettajuus ja luokattomuus, on koulumaailmaan keksinyt. Mitä niillä meinataan saavuttaa?
Minä olen sitä mieltä, että opettajan tulee saada olla opettaja, joka opettaa, ei mitään ylimääräistä. Ei opettajalle kuulu esim. lasten ja nuorten käyttäytymis- ym. tavoille opettaminen. Ne asiat kuuluvat vanhemmille!
Ja sitten kouluhuone. En nyt niin hirveästi kaikkea sitä, mitä ennen vanhaan oli, ihannoi, mutta kyllä kouluhuone saisi minun mielestäni edelleen olla huone, jossa on pulpetit tai pöydät ja tuolit. Muuntojoustava oppimisympäristö on olevinaan jotain hienoa, mutta kyllä sitä joustavuutta ja muunneltavutta pöytien ja tuolien siirtelyllä iältään vanhassakin koulussa aikaiseksi saa,  jos esim. ryhmätöitä tehdään. Kotona löhöillään, jos tarvis, ei koulussa. Koulun pitää olla paikka, jossa opitaan!
Toinen, minkä menneestä ajasta palauttaisin, olisi kuri ja järjestyksen pito.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu