Suomalaista vanhustenhoitoa

Isoäiti todettiin liian hyväkuntoiseksi hoivakotiin Kirkkonummella, kuoli samana päivänä

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006274518.html?fbclid=IwAR0WKnbBRrkKGl157X36Nq4Pu-GAD1PQXh5j2_tuYoY9kb-NaZX-uBbZvqw

Olisin voinut otsakkeeksi laittaa ”Kirkkonummelaista vanhustenhoitoa”, mutta en laita,  sillä samoja tilanteita on koettu ja koetaan muuallakin. Se, mikä minua tässä uutisessa harmittaa, vähän kiukuttaakin, on se, että taas vaan selitellään. Ja kinataankin. ”Emme jätä koskaan ihmisiä pulaan”  -lauseita ei toiminnasta vastaavien virkamiesten kannattaisi suustaan päästää, jos ja kun tämäntapaista kuin mitä Kirkkonummella nyt tapahtunut on. 

Emme jätä pulaan.
Emme koskaan.
No nyt on kuitenkin jätetty!
 
Ja kun on jätetty, niin tapahtuneesta pitäisi olla enemmän kuin pahoillaan, mutta saman tien miettiä keinoja, miten toimia, ettei tällaiset toistu. Kirkkonummen kotihoidon tilanteesta todetaan, että siellä painitaan samojen valtakunnallisten ongelmien kanssa kuin muuallakin. Vakituisesta työvoimasta on pulaa. Selitys se tuokin. Hallituskin selittelee, on sitä mieltä, että kun hoitajia vaan saadaan lisää, niin jo paranee vanhustenhoito. Hoitajamitoituksen nosto on hallituksen mielestä sitä jotain.  Sitten kuitenkin parutaan, että ei sellaiseen ole rahaa.

Miten olisi, jos tarpeita miettisi maalaisjärjellä?  

Ei kaikkien vanhusten hoitoon osallistuvien hoitaja -koulutuksen saaneita tarvitse olla. Ei minun mielestäni. Hoitajan työpariksi sopii ihan hyvin hoitoapulainen. Jonkun sortin henkilöstömitoitusta tarvitaan kotihoitoonkin, mutta siellä voisivat työskennellä kodinhoitajat ja kotiavustajat. Heitähän ei enää ole. Moni kysyy, jotta miksei?

En tiedä, mitä ylimmille vanhustyötä tekeville, siis pomovirkamiehille ja hoitoon pääsystä päättäville SAS -ryhmäläisille pitäisi tehdä, mutta ehkä vähintään kuukauden työtinki vakituisen työntekijän työparina avaisi silmiä ja selkeyttäisi sitä kuvaa, mitä vanhustyö sekä laitoksissa että kotihoidossa tänä päivänä ihan oikeasti on. Olen tämän tyyppistä varmaan joskus aikoja sitten myös hallituksessa istuville tyrkyttänyt. Jospa siinä sivussa, kun vanhusten live -elämää näkee,  esim. kotihoidosta hoivakotiin pääsyn kriteeritkin saisivat uutta linjausta ja ehkä se selkeyttäisi myös sitä, millaista koulutuspohjaa työntekijöille missäkin vanhustyön kohteessa tarvitaan ja mikä on se lukumäärä, joka riittää, ts. on sopiva päivän tehtävistä suoriutumiseen. Että hoitoa tarvitseva vanhus voi hyvin. Sehän se pääasia!

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu