Töihin eduskuntaan
”Koko sotkua ei olisi edes tapahtunut, jos ministerin avustajat olisivat olleet hereillä.”
Tuota mieltä on ollut Salon Seudun Sanomien päätoimittaja pääkirjoituksessaan tänään.
Tässä nyt ihan vaan tavallisena kansalaisena ihmettelen, jotta mihin tarkoitukseen niitä avustajia on alunperin palkattu?
Ja millä hinnalla?
Aika paljonkin heitä on: ”Eduskunnan pääsihteerin johtamassa eduskunnan kansliassa työskentelee noin 400 virkamiestä ja 100 kansanedustajan avustajaa.”
https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/Organisaatio/eduskunta-tyonantajana
Jos olisin nuorempi, niin en minä kansanedustajaksi itseäni tyrkyttäisi. Minä hakisin avustajaksi.
Olen näitä palkkojen maksamisia ennenkin ihmetellyt. Tämä juttu on vuodelta 2010:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/51683-mista-hyvasta-kansanedustajille-maksetaan/
Ilmoita asiaton viesti
Edustuksellisen demokratiamme suurimpia mustia pisteitä on puoluevallan ulottuminen alueille, joille se ei ole alunperin tarkoitettu.
Puolueen jäsenkirja lähes ainoana meriittinä jaetaan maassamme joka viikko useita ”mandaattipaikkoja”. Pahinta tässä on, että tällaisesta räikeästä vääryydestä on tullut maan tapa, jota ei edes ymmärretä enää kyseenalaistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä!
Ilmoita asiaton viesti
Edustuksellisessa demokratiassa, jossa on yleinen ja yhtäläinen äänioikeus, on tärkeää, että varsinaisen päätöksen tekevät kansanedustajat äänestyksessä ja heidän valintansa on perustuttava vapaisiin vaaleihin. Myös edellytykset siitä, että kansanedustajilla tai ministereillä pitäisi olla minimikoulutusvaatimukset, ovat syrjiviä ja rajaisivat kansanvallan toteutumista.
Mutta päätökset ovat monimutkaisia ja vaativat paljon taustaselvittelyä ja tässä kohden tarve on myös asiantuntemukselle ja koulutukselle. Avustajat ja virkamiehet ovat töissä siksi, että he tekevät tärkeän pohjatyön ja vaikuttavat lainsäädännön laatuun, vaikka eivät viime kädessä päätäkään. Monille virkamiehille, jotka eivät suoraan ole eduskunnan tai ministeriöiden palveluksessa, maksetaan myös valiokunnille annettavista lausunnoista. Yleensä päätökset menevät pitkälti suositusten mukaan, mutta eivät aina. Esimerkiksi kun koronarajoitusten purku oli käsittelyssä, Marinin hallitus tiukensi THL:n esittämää kantaa sikäli, että etätyösuosituksia jatkettiin kesän loppuun asti ja myös rajatarkastusten purkamisessa on oltu Suomessa varovaisempia kuin mikä on EU:n komissionkaan kanta.
Ilmoita asiaton viesti
”Avustajat ja virkamiehet ovat töissä siksi, että he tekevät tärkeän pohjatyön ..”
Kyllä, kyllä, mutta onko niihin tietoihin aina niin luottamista. Ei ainakaan kunnissa!
Tässä Kulmunin avustajien avusta hankkia koulutusta puuttui tiukkuus ja tarkkuus. Vai oliko ministeri vain omapäinen, kun halusi tietyn firman ja tietyn opettajan? Sellaistakin varmaan sattuu, että ministeri pitää päänsä, mutta tässä tapauksessa Kulmuni oli sentään valtiovarainministeri ja siinä tehtävässä tarttis tietää, mikä on oikein ja sopivaa, mikä ei.
Ilmoita asiaton viesti
Parempaa liksaakin maksetaan, alivaltiosihteerille vai mitä ne ovat.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä parin avustajan ajatuksia tehtävästään. Viuhahtaa tässä jotain palkankin osalta. Juttu on syyskuulta 2019.
https://www.tamperelainen.fi/paikalliset/1223204
Ilmoita asiaton viesti
”Eduskunnan pääsihteerin johtamassa eduskunnan kansliassa työskentelee noin 400 virkamiestä ja 100 kansanedustajan avustajaa.”
– Ja se on todellakin vasta Arkadianmäki! Otetaanpa luku myös Euroopan parlamentissa, niin hirvittää jo heikompaakin matikkapäätä. Eivät taida Brysselin palkatkaan ihan huonoja olla?
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä.
Vasta Arkadianmäki.
EU on täys kauhistus!
Toiminta lopetettu -lappua jo joku aika sitten sille tyrkyttelin:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/toiminta-lopetettu-lappu-eun-ulko-ovelle/
– vaikka ei meikäläisen tyrkyttelyt mihinkään sen kummempaan johda. Mutta saa sitä motkottaa!
Ilmoita asiaton viesti