Vastaa ja vaikuta!

Tällaista meilläpäin: Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) järjestää parhaillaan (22.5.2023 saakka) kaikille avoimen, palvelustrategian laadintaan liittyvän kyselyn alueen asukkaille. Hyvinvointialueen strategiajohtaja Leena Setälä pitää tärkeänä, että ennen strategian laatimista kuullaan Varsinais-Suomen alueen asukkaita ja alueen toimijoita.

Strategiassa tullaan määrittelemään täkäläisen hyvinvointialueen pitkän tähtäimen tavoitteet mm., millaisia sosiaali- ja terveyspalveluita Varha järjestää, missä ja miten palveluita parhaiten tuotettaisiin.

No, kyselyn on eteensä saanut, jos on digilaite ja internetyhteys ja jos on osannut kyselylinkin netistä esiin hakea.

 

Mitä sitten kysytään? Tai no, miten kysytään?

Vastaus: on otettu mallia vaalikoneista.

Täysin eri mieltä // Helt av annan åsikt Jokseenkin eri mieltä // Delvis av annan åsikt Jokseenkin samaa mieltä // Delvis av samma åsikt Täysin samaa mieltä // Helt av samma samma åsikt

 

Siis ihan helppoa vastaamista! Tai no, onko?

Vastaus: ei ole, koska jos vastaat edelläolevista vaihtoehdoista esim. tällaiseen: ”Se, että saan tarvitsemani palvelun, on tärkeämpää kuin se, että asiointimatkani voi hieman pidentyä.”, niin saatko sinua tyydyttävän lopputuloksen?

Entäs tämä? ”Digitaalisten kotipalvelujen lisääminen on kannatettavaa, jos sen avulla saadaan työntekijät nykyistä paremmin riittämään tarpeellisiin kotikäynteihin.” Taas pitää vastata joko ”täysin eri mieltä, jokseenkin eri mieltä, jokseenkin samaa mieltä tai täysin samaa mieltä”. Minä kysyn tässä välissä, jotta miten toimitaan sellaisen kotipalveluasiakkaan kanssa, jolla sitä digilaitetta ja internetyhteyttä ei vaan ole, eikä ole tulossakaan?

Mielipide on annettava tähänkin: ”Asumispalveluiden riittävä henkilöstö ja palvelutaso ovat tärkeämpiä kuin asumisyksikön sijainti oman kunnan alueella” Kun vastaat tuohon vaikkapa ”jokseenkin samaa mieltä” tai ”täysin samaa mieltä”, niin Varhan strategiaa laativat huutavat hurraata. Olet antanut luvan siihen, että asumisyksikkö on jossain-jossain, mutta ei ainakaan oman kuntasi alueella!

Tähän väliin voisikin jo liittää välikevennyksen, nimittäin Roskisdyykkarin balladin: ”Vaikka paremmaksi kaikki muuttuu silti hyväksi ei milloinkaan”, sillä tässä on mielestäni Varha -kyselyn varsinainen piikkiruusu:Parhaiten toimivien vuodeosastojen vahvistaminen ja kotisairaala- ja kotisaattohoitopalvelujen laajentaminen on mielestäni tärkeämpää kuin pienten vuodeosastojen säilyttäminen kaikilla paikkakunnilla.” Vastaat mitä tahansa noista neljästä vaihtoehdosta, niin onko lopputulos hyvä. Vastaus: ei ole!

 – –

Ihan kyselyn lopussa on sentään sana on vapaa -lokero: ”Mitä muuta haluatte sanoa Varhan pitkän tähtäimen tavoitteista?”

Pitäisikö todeta, jotta Varha on Harhaa vain! Tällaistako maamme ISOset päättäjät tahtoivat, kun sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen hyväksyivät?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu