Sähköyhtiöt vastuuseen

Myrskyt katkovat puita sähkölinjojen päälle samoilla alueilla ja samoissa talouksissa vuodesta toiseen keskeyttäen sähkön toimituksen  jopa useiksi vuorokausiksi. Näin ollen ei voida enää millään vedota force majeure-pykälään ja jättää asiakkaat vaille korvauksia tai vaille lupausta siitä, että katkoksilta vältyttäisiin jatkossa.

 

Näyttää ilmiselvältä, että sähköyhtiöt vähät välittävät niistä asiakkaista, jotka ostavat sähköä kohteisiin, joihin ei tule koskaan kaapeleita (saaristo, vaikeat maasto-olosuhteet). Kaapeleista ei ole apua jos kohteeseen tarvitaan loppupäässä kuitenkin ilmajohto ja se prakaa puitten kaatuessa linjan päälle.

 

Olen huomannut, että sähkön ilmalinjat kulkevat yhä ahtaammissa väleissä, jopa melkein puustossa kiinni. Näin ei ollut ennen. Ei ole silloin ihme tai yllätys, että puut kaatuvat myrskyllä johtojen päälle ja sähkökatkoksia tulee. Jos kyseessä on mökkisähkö niin katkokset voivat kestää melkein viikon. Pidättelet siinä sitten itkua kun olet juuri saanut vuoden sadon pakastimiin.

 

Tämä on yhteiskuntatason ongelma. Hyvät yhtiöt pyrkivät ratkaisemaan ongelman. Ratkaisuja löytyy. Ilmajohdot vaativat enemmän tilaa kuin niillä nykyään on. Puustoa linjojen läheisyydestä on kaadettava enemmän. Tämän toimeksisaaminen on nakitettava sähköyhtiöille niillä alueilla, joihin ei koskaan tule kaapelia perille saakka.

 

Sähkönsiirtomaksua on perusteltu juuri kaapelointi-investoinneilla. Maksuilla pitää olla yhteys saatuihin palveluihin – tämä on yleisesti hyväksytty periaate. Me, jotka olemme ilmajohtojen varassa maailman tappiin emme saa siirtomaksun vastikkeeksi koskaan sähkön toimintavarmuutta elleivät sähköyhtiöt ryhdy toimiin ja huolehdi linjoja puista vapaiksi.

 

Sähköyhtiöiden ja vakuutusyhtiöiden tulee kiristää sähkönjakelun force-majeure-määritelmäänsä koska tuhot johtuvat ilmajohtoväylien esteettömyyden jatkuvista laiminlyönneistä.  Jos tätä ei saada aikaan tarvitaan lainsäädäntötoimia tämän mielestäni varsin karkean epäkohdan poistamiseksi. Viimeisimmän Aila-myrskyn johdosta ainakin 60.000 talouden sähköt katkesivat. Toivottavasti kukaan ei joutunut tämän johdosta sentään hengenvaaraan.

 

 

 

 

marjattavehkaoja

Olen lähtöisin Helsingistä. Työelämäni sosiaali-ja terveydenhuollossa aloitin 1972 Lahdessa. Siirryttyäni Vaasaan 1975 toimin suunnittelutehtävissä ja lääninsosiaalitarkastajana lääninhallituksessa. Olin vuodet 1991-2003 SDP:n kansanedustaja. Vedin myös kahta kv-projektia Kosovossa ja Romaniassa. Nyttemmin olen palannut takaisin Helsinkiin. Harrastan mm. kokkaamista, lukemista, kirjoittamista, uintia, melontaa, golfia, käsitöitä, puutarhaa, matkustelua ... Kulttuuritapahtumat kiinnostavat yhä enemmän. Kuusi lastenlasta pitävät vauhtia yllä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu