Työhyvinvointiin panostaminen kannattaa

Useat selvitykset korona-ajalta aikana ovat osoittaneet, että epidemian vaikutukset ovat iskeneet erityisesti jo valmiiksi heikommassa asemassa oleviin ihmisiin: lapsiin, ikäihmisiin, mielenterveyskuntoutujiin jne. Sosiaalipalveluiden tarve kasvaa tulevaisuudessa, koska osa palvelutarpeesta ilmenee pitkällä viiveellä.

Koronakriisin aiheuttaman palveluvajeen korjaamiseen tulee varautua. Tarvitaan kuntakohtaista seurantatietoa Vantaan ja Keravan osalta siitä, miten sosiaalipalvelut toimivat ja millaisia panostuksia tulevalla hyvinvointialueella tarvitaan, jotta asukkaiden tarpeisiin voidaan vastata.

Myös sosiaalialan henkilöstön jaksamisen tueksi tarvitaan pelkästään koronapandemian ja sen aiheuttaman palveluvelan purkamisen vuoksi välittömästi työkuormituksen kohtuullistamista ja jaksamisessa auttavia palveluja. Työssäjaksamisen tukitoimia tulee suunnitella ja seurata yhteistoiminnassa henkilöstön edustajien kanssa jo hyvinvointialueiden valmisteluvaiheessa.

Itse pidän tulevien aluevaltuutettujen roolia työhyvinvoinnin edistämisessä ja työkykyjohtamisessa merkittävänä. Hyvinvointialueen strategiassa, talousarviossa, henkilöstöstrategiassa ja -ohjelmassa tulee panostaa työhyvinvoinnin ja työkyvyn edistämiseen. Toteutumista tulee seurata ja arvioida säännöllisesti.

Turvalliset työolosuhteet ja työhyvinvoinnin johtaminen sekä jatkuvan oppimisen mahdollistaminen vaikuttavat merkittävästi siihen, että sosiaalihuollon laillistetut ammattihenkilöt eli sosiaalityöntekijät, sosionomit, geronomit ja kuntoutuksen ohjaajat voivat hyvin työssään. Hyvinvoivassa työyhteisössä myös vaihtuvuus on pientä. Henkilöstön työhyvinvointi ja pysyvyys säästää rahaa ja takaa asiakkaille palvelujen laadun. Henkilöstön vaihtumisesta aiheutuu myös inhimillisiä seurauksia, joita on vaikea laskea rahassa.

 

Marjo Katajisto

aluevaaliehdokas, Vasemmistoliitto

Vantaa

0
Marjo Katajisto
Vasemmistoliitto Vantaa
Ehdolla aluevaaleissa

Työskennellyt järjestötyössä eri asiantuntijatehtävissä. Vantaalainen pohjoisen kasvatti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu