Kotitalousvähennystä tulee laajentaa

Mediassa on eilen ja tänään ollut esillä kotitalousvähennys ja sen mahdollinen korottaminen. Valtaosa kansanedustajista mitä ilmeisemmin kannattaa sen korottamista (YLEn kysely) ja kotitalousvähennyksen työllisyysvaikutuksista pitäisi valmistua selvitys vielä tämän vuoden loppuun mennessä. Mikäli tutkimuksessa selviää sen lisäävän työllisyyttä edes hieman ja koronan vuoksi kovia kokenut talous saadaan nopeasti elpymään, en näe mitään muuta järkevää ratkaisua kuin laajentaa kotitalousvähennystä nykyisestä.

Asiaa vastustavat vetoavat siihen, että kotitalousvähennys on nykyisellään hyvätuloisten verovähennys eikä palvele pienituloisia. Näissä argumenteissa on jätetty keskituloiset huomioimatta ja unohdettu progressiivisen verotuksen vaikutus. Kotitalousvähennyksestä hyötyvät monet keskituloiset ja lapsiperheet, jotka maksavat lähes kaikesta aina korkeimman hinnan ja sen myötä elävät kohtuullisen pienillä tuloilla. Myös keskituloiset ostavat siivouspalveluita, lastenhoitoapua ja teettävät remontteja. Eli helpotusta arkeen ja kuormitukseen, joka edistää hyvinvointia ja jättää mahdollisesti peruspalveluissa tilaa niille, jotka niitä palveluita enemmän tarvitsevat.

Itseäni tässä keskustelussa arveluttaa se, että keskituloisten tukeminen tuntuu olevan lähtökohtaisesti negatiivinen asia. Näinhän se ei ole, vaan yhteiskunnan pyörimisen kannalta erityisen järkevää.
Marjo Tähtinen

Hyvinvointiyhteiskunnan ja tasa-arvon puolestapuhuja, äiti ja demari. TtM työn alla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu