Kuka ottaisi vastuun kuntoutuksesta?

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) on linjannut sopeutumisvalmennustoiminnan osalta, että se luopuu 2021 alusta lähtien Sopeutumisvalmennus-termistä avustuskohteiden käyttötarkoitusteksteissä. STEAn mukaan linjaus on tarpeellinen, koska avustuksilla rahoitettu toiminta ei voi korvata julkisen sektorin vastuulle kuuluvia tehtäviä ja nykymuotoisena päällekkäisyydet Kelan järjestämän kurssitoiminnan osalta ovat olemassa. Kurssitoiminnan avustaminen STEAn mukaan jatkuu, mutta valitettavasti asia ei ole näin yksinkertainen vaan linjauksella saattaa olla isojakin vaikutuksia. Pelkona on, että nimen mukana heitetään hukkaan pitkäjänteinen työ pitkäaikaissairaiden ja heidän läheistensä osallistumisen ja voimavarojen vahvistumiseksi. Kuntoutus yleensä on diagnoosikeskeistä, mutta sopeutumisvalmennuksessa on painottunut ihmisen elämänvaiheet, elämäntilanteet sekä elinympäristö.

Järjestölähtöinen sopeutumisvalmennus eroaa monin tavoin Kelan järjestämästä kuntoutuksesta. Kelan kuntoutus on sairaus- tai sairausryhmäkohtaista, kun taas järjestöjen voi olla teeman mukaista yli sairaus– tai sairausryhmärajojen. Järjestöjen kurssit ovat matalan kynnyksen kursseja, eikä lääkärinlausuntoa välttämättä tarvita. Osallistumiskriteerit eivät siis ole niin tiukkoja kuin Kelan kursseilla. Järjestölähtöisessä sopeutumisvalmennuksessa ei myöskään määritellä kurssin muotoa, vaan näitä voidaan joustavasti muuttaa tarpeiden mukaisesti.

On myös mahdollista, että nimenmuutos lisää eriarvoisuutta. Nimenmuutoksella saattaa olla taloudellisia vaikutuksia henkilöille, joille kuntoutusrahalaki mahdollistaa matkakustannusten korvaamisen ja kuntoutusrahan myös STEAn rahoittamille sopeutumisvalmennuskursseille. Mikäli tämä mahdollisuus poistuu, sulkee se jo lähtökohtaisesti ihmisiä palvelun ulkopuolelle.

Kelan resurssit kuntoutukseen ovat vuosi vuodelta vähentyneet ja kuntoutuksen asema sote-uudistuksessa on minimaalinen. Sinänsä erikoista, koska niin edellisellä kuin nykyiselläkin hallituksella työllisyyden lisääminen on ollut yksi tärkeimpiä tavoitteita. Kuka tai mikä taho ottaa tulevaisuudessa vastuun kuntoutuksesta?

Marjo Tähtinen

Hyvinvointiyhteiskunnan ja tasa-arvon puolestapuhuja, äiti ja demari. TtM työn alla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu