Kuuden tunnin työpäivä on tulevaisuutta

Kuuden tunnin työpäivä tai vaihtoehtoisesti neljän päivän työviikko. Asiahan ei ole uusi, vaikka siltä tuntui, kun asia esiteltiin mediassa kuin uutena ja järkytystä herättäneenä ideana SDP:n puoluekokouksen jälkeen muutama viikko sitten. Myös Sanna Marin on tuonut asian jo aikaisemmin esiin ihan julkisesti.

Suomessa on kokeiltu kuuden tunnin työpäivää lähes kolmen vuoden ajan, 1996-1998. Mukana kokeilussa oli niin kuntia kuin yksityisiä yrityksiäkin. Tulokset kokeilusta olivat hyviä, työtä syntyi ja työuupumus väheni. Yksityisissä yrityksissä työn tuottavuus lisääntyi selvästi. Työajan lisääminen tai eläkeiän nostaminen ei näytä olevan ratkaisu lisäämään työvoimaa ja työn tuottavuutta. On selkeää näyttöä siitä, että esimerkiksi kiky- tunnit vähensivät työn tuottavuutta.

Terveydenhuollon ammattilaisena ja myös sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan töitä tehneenä väitän, että erityisesti juuri sosiaali- ja terveydenhuollossa kuuden tunnin työpäivä olisi hyvä ratkaisu työn kuormittavuuden vuoksi. Moni pienten lasten äiti tai isä tekee terveydenhuoltoalalla 80% työaikaa ja hoitaa viiden päivän työt neljässä päivässä. Kuuden tunnin työpäivä tai vaihtoehtoisesti neljän päivän työviikko todennäköisesti myös lisäisi työn houkuttelevuutta ja hoitoalan vetovoimaa.

Olimmepa asiasta juuri nyt mitä mieltä tahansa, on kuitenkin enemmän kuin todennäköistä, että kuuden tunnin työpäivä on tulevaisuutta. Teknologian kehitys ja digitalisaatio tekevät työstä entistä tuottavampaa ja olemassa olevia työtehtäviä ja toimenkuvia poistuu.

Ongelmia on varmasti ratkottavaksi enkä itse ota tässä kantaa siihen, että olisin työajan lyhentämisen kannalla vielä, mutta mikäli haluamme lisätä työhyvinvointia, työssäjaksamista sekä kannustaa pysymään työelämässä pidempään, on tämä asia, jota kannattaa tarkastella tulevaisuudessa vakavasti.

 

Marjo Tähtinen

Hyvinvointiyhteiskunnan ja tasa-arvon puolestapuhuja, äiti ja demari. TtM työn alla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu