Laadukas erityistason saattohoito tulee turvata HUS-alueella

Tieto Terhokodin yt- neuvotteluista on harmillinen ja herättää kysymyksen saattohoidon tulevaisuudesta. On selvää, että laadukas erityistason saattohoito tulee turvata HUS-alueella jatkossakin.

Terhokodin käyttöaste on viime vuosina vähentynyt, lähetteiden määrä on laskenut ja lisäksi potilaat lähetetään Terhokotiin entistä myöhemmin. Tällä hetkellä lähes joka viides potilas kuolee samana tai seuraava päivänä saattohoitoon saapumisesta. Näin myöhään hoitoon saapuminen ei mahdollista potilaan ja läheiset huomioivaa saattohoitoa. Saattohoitoon saapuminen näin myöhään tarkoittaa yleensä myös sitä, että potilaat saapuvat hoitoon hyvin monioireisina ja tarvitsevat moniammatillista sekä erityisosaamista omaavaa henkilökuntaa. Kuolemaan liittyy aina myös menetyksestä johtuvaa surua sekä suruprosessiin monenlaisia tunteita, jonka vuoksi on tärkeää ottaa huomioon omaiset ja heidän tilanteensa.

Mikäli Terhokodin toiminta päättyy, se herättää huolen erityistason saattohoidon toteutumisesta HUS- alueella. Terhokodin arvokas työ ja erityisosaaminen tulee säilyttää ja turvata jatkossakin. Kaikilla ei ole mahdollisuutta tai halua kuolla kotona.

Marjo Tähtinen

Hyvinvointiyhteiskunnan ja tasa-arvon puolestapuhuja, äiti ja demari. TtM työn alla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu