Jengiytyminen & poliisivaltio?

Mitähän tähän nyt sanoisi. Ihmiset joilla ei ole mitään hajua jengiytymisistä, päättävät että poliisi saa tehdä kansalaisille ihan mitä vaan. Lapsiakin saa kiusata ja ihmisarvoa loukkaavasti saa toimia kaikkia ”vastaan”(ymmärrän poikkeustilanteen)

Nyt vasta ennakoidaan perustamalla poliisivaltio! Miksi?

Asun siis Satakunnassa ja meillä on ongelma tietyn tyyppisistä jengeistä. Täysin siis kantasuomalaisia teinejä ja nuoria naapurikunnista ovat jengiytyneet. Rajat ovat täällä päin hyvinkin lähellä eli naapurikuntaan on lyhyt matka koska kunnat ovat pienehköjä.

Häiritään ja melskataan, rikotaan postilaatikoita ja rauhassa olevien teinien pyöriä ja omaisuutta rikotaan. Käydään käsiksi ja kiusataan, nöyryytetään ja hakataan, jopa pesäpallomailaa käytetään. Ajellaan traktoreilla ilman valoja tiellä yms. mielenkiintoista epätervettä touhua. Selkkauksia tapahtuu joka naapurikunnassa ja sille ei voida näemmä mitään? Sain kuulla että näillä naapurikuntien ”taisteluilla” on pitkät perinteet, tyyliin jopa 20 vuotta!

Itse muistan kun poikani oli 7 ja lähti kouluun. Olin yksinhuoltaja silloin 90 luvun vaihteessa. Lähdin töihin kello 5 aamulla ja palasin kotiin noin 13 aikaan. Nukuin pienesti töiden jälkeen ja kävin parina iltana joskus iltatöissä.

Minusta nuo pojan kaverit vaikuttivat ihan ok:lta, kun kävivät meillä.

Sitten alkoi kadota rahaa, ensin vähän ja siis tyyliin muutama markka. Yksinhuoltajana olin tosi kovilla. Seuraavan kerran ensin ajattelin että seuraava kadonnut 100 mk oli vain pudonnut taskustani, sitä seuraavan kerran aloin epäilemään, että nyt ei ole kaikki kunnossa, sillä löysin minun lompakkoni auton sisältä ja se varmasti oli minun taskussani kotosalla aiemmin. Lisäksi autostakin oli kadonnut ns. parkkirahat ja muut eli kyllä nyt oli kummallista?

Niinhän siinä sitten tapahtuikin! Sain puhelin soiton, että tämä vain 7-9 vuotiaista muodostuva joukkio oli ryöstäneet, sekä minun että myös muiden vanhempien rahat! Syy: kaverit pelasivat paikallisessa ostoskeskuksessa rahapelejä. Ei mennyt kauan kun päätin muuttaa sieltä pois ja muutin, jonka jälkeen ei ollut enää tämän kaltaisia ongelmia. Näin alkoi se jengiytyminen. Yksi vanhempi 9-vuotias toimi johtajana ja idea nikkarina. Tähän tarvitaan vain yksi, joka johtaa ja saa muut mukaan!

Kaveripiiri vaikuttaa, samoin asuinlähiö jossa tyhmyys tiivistyy. Jospa saisimme rauhalliset pienet koulut ja tai luokkakoko, joissa myös opettajalla on aikaa oppilaille, tarkoitan motivaatiota siihen opiskeluun. Lisäksi olisi pakko tarkastella niitä kasvatuksellisia asioita? Kun katson Suomen Nannya, niin tulee mieleen, että missä kohtaan näiden vanhempien kasvatus meni pieleen. Lapsilta uupuu rajat ihan täysin, eikä löydetä itse apua eri tilanteisiin vaan sorrutaan joka kerta eli annetaan periksi.

Puhutaan sitten siitä etnisyydestä. Nämä ihmiset ovat paenneet väkivaltaa, sotaa ja sortoa. Heillä voi olla traumoja ja myös heidän lapsensa saattavat kärsiä niistä. Jos olet pienestä saakka pelännyt, nähnyt sotaa tai ihmisten silpomista ja olet joutunut vaikka varastamaan elääksesi, koska perheellä ei ole ollut rahaa, niin olemmeko huomioineet nämä asiat, kun he tulevat Suomeen? Nämä ovat olleet siellä omassa lähtö maassa se normaali eli varastaminen, kerjääminen ja väkivalta. Siellä vain on pitänyt pärjätä ja pitää huolta vain itsestään, ei välittää toisista eli empatian puute! He tuskin osaavat pyytää apua, koska heidän kulttuurissaan siitä ei ole välitetty tai siihen ei ole mahdollisuuksia. Olen huomannut yhden asian, lapsen hyvinvointiin ei keskitytä, heidän kuvitellaan jaksavan uskoa omaan tulevaisuuteen, kun pääsevät Suomeen. Vanhempien kasvatuksellinen toiminta voi olla jaksamisen takia hakusessa. Olethan kokenut joitain järkyttäviä asioita ja heillä on luulo siitä, että heidän tulee pärjätä yksin. Tämä tosin koskee myös meidän kantasuomalaisten ajatusmaailmaa. Yritetään viimeiseen saakka pärjätä yksin, vaikka ongelmat ovat isoja, vaikka sen murkkuikäisen lapsen kanssa.

Nämä kertomukset pohjustavat sitä omaa mielipidettäni!

Nyt vasta meidän sitten täytyy loukata ihmisoikeuksia ja perustuslakia, jotta Suomessa saa poliisi toimia miten tahtoo vai? Ongelmia ollut jo vuosikymmeniä? Mielenkiintoista . . .

Mitäs sille mielenterveys asialle kuuluikaan? Eikös nuorten mielenterveys rahastoakin leikattu?? Usea lapsi joilla on tämän tyyppisiä ongelmia kumpuaa nimenomaan sieltä mielenterveys puolelta ja sitä tarvitaan aina vaan enemmän. Nyt sitäkin leikattiin?

Mari Rantasella ja Purralla on mielessä vain se etnisyys, ikään kuin tämä johtuisi naaman väristä tai uskonnosta? Kuitenkin kaikissa lapsissa ja nuorissa, väriin tai uskontoon tms. katsomatta, meillä Suomessa on mennyt pieleen moni asia, koska he (LAPSET!!) siis voivat näin huonosti.

Mielestäni pitäisi panostaa enemmän ennakoivaan toimintaan, kuten ankkuritoiminta jota  pitäisi tukea reilulla otteella. On erittäin fiksua toimintaa kaikin puolin, sekä kotouttaminen pitäisi läpikäydä pitkällisesti. Sen pitää kohdistua myös näihin nuoriin! Eikä vaan niin, että heidät laitetaan vaan kouluun tai tarhaan ja siinä oli heidän ”kotoutus”?

Ankkuritoimintaan pääsee tutustumaan https://ankkuritoiminta.fi

 

 

 

 

 

Marju Nikkari
Keskusta Säkylä

Aina huutelemassa jossain päin somea. Halu vaikuttaa asioihin on kova. Mielipiteellä on väliä, mutta turha jatkaa jos se jollain on toinen. Kaikilla on oikeus mielipiteeseen, niin kauan kunhan se ei mene henkilökohtaisuuksiin ivaten toista :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu