Turkki haastoi NATO:n venäläiseen rulettiin

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin sanomisia sai ihmetellä eilisillan otsikoista. Aiemmin Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyyttä laimeasti vastustellut diktaattori käytti häikäilemättömästi Knallista ja Sateenvarjostakin tuttua shakkipelin Smithin puolustusta ja kertoi, ettei se tule päästämään pohjoismaista kaksikkoa puolustusliiton sisäpuolelle.

Ensisilmäyksellä lausahdus pelottaa, eikä syyttä, sillä olisihan NATO-oven sulkeutuminen tässä vaiheessa vähintäänkin katastrofi. Tämä tiedetään Istanbulissa. Muutama päivä sitten Erdoğan vaati Suomea (ja Ruotsia) vapauttamaan aseteollisuuden vientirajoituksia ja puuttumaan tiukemmin PKK:n (terroristijärjestö) toimiin maidemme rajojen sisäpuolella, jotta NATO-jäsenyys olisi mahdollinen. Ristiriitaiset lausahdukset ovat kuitenkin laskelmoitua kiristystä, toivottavasti.

Vaikka Suomen panokset ovat isot, eivät ne pienet Turkissakaan ole. Muilla NATO-mailla nimittäin on aivan hiljattain ollut kahnausta Turkin Venäjä-mielisen politiikan kanssa mm. Baltian puolustussuunnitelman viivyttämisessä tai S-400 ilmantorjuntajärjestelmän tilaamisessa Venäjältä. Pinna länsimailla on siis jo valmiiksi kireällä.

Turkin vipuvartena toimii niin kanava Mustallemerelle, kuin liittolaisuus lännelle. Välimerellinen valtio omaa myös NATO:n toiseksi suurimmat asevoimat. Lihakset eivät siis ole pientä kaliiperia, mutta panokset ovat niin suuret, että vertauskuva venäläisestä ruletista on hyvinkin osuva. Turkin uhkausten toteutuessa lovi NATO:n ja erityisesti Yhdysvaltojen suuntaan olisi niin syvä, ettei siitä välttämättä olisi enää paluuta.

Erdoğan kuitenkin todennäköisesti pelaa itselleen kannatusta maansa sisäpolitiikassa. Onnistumalla ulkopolitiikassa, hän saattaa hyvinkin saada kansansa pysymään tyytyväisenä Turkin talousahdingon keskellä, vaikkakin se tapahtuu pohjolan kustannuksella. Selvää kuitenkin on se, ettei luottamus Turkkia kohtaan ulkomailta ainakaan ole kasvussa.

Sivuhuomiona todettakoon, että Putin vaikuttaa suhtautuvan tilanteeseen turhankin rauhallisesti. Toivottavasti kulissien takana ei tapahdu lehmänkauppoja.

+1
Mark Härö
Perussuomalaiset Oulu

Kirjoitan lähinnä politiikasta ja ajankohtaisista asioista.

Oulun Kärpät lähellä sydäntä!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu