Alustatatalous ja sen mahdollistavat erilaiset työt ja ammatit

Portrait of happy delivery man carrying packages and looking at camera while standing on the street.

Alustatalous on digitaalisen teknologian synnyttämä uudenlainen taloudellinen järjestelmä, jossa eri tahot voivat tuottaa, jakaa ja kuluttaa palveluita ja tuotteita alustan, kuten verkkosivuston tai sovelluksen, kautta. Esimerkkejä tämän tyyppisistä alustoista ovat Airbnb, Uber ja Etsy.

Alustatalous on mahdollistanut uudenlaisia työmuotoja ja ammatteja. Näitä ovat esimerkiksi:

Keikkatyöläiset

Nämä ovat yksittäisiä työntekijöitä, jotka tekevät tilapäistä, projektipohjaista työtä alustoilla kuten Uber, Lyft tai Fiverr. He voivat tarjota palvelujaan kuljettajina, graafisina suunnittelijoina, ohjelmoijina tai muina erikoistuneina ammattilaisina.

Jakamistalouden työntekijät

Airbnb, Boatsetter ja muut vastaavat alustat tarjoavat mahdollisuuden ansaita tuloja jakamalla omaisuuttaan, kuten asuntoja, veneitä tai autoja, muiden käyttöön.

Sosiaalisen median vaikuttajat

Ihmiset voivat luoda sisältöä ja ansaita tuloja mainostuloilla tai tuoteyhteistyöllä sosiaalisen median alustoilla, kuten YouTube, Instagram tai TikTok.

Alustojen kehittäjät ja ylläpitäjät

Näihin ammatteihin kuuluvat ohjelmistosuunnittelijat, tietoturva-asiantuntijat, käyttökokemuksen suunnittelijat ja muut, jotka luovat ja ylläpitävät näitä alustoja.

Digitaaliset konsultit

Asiantuntijat, jotka auttavat yrityksiä ymmärtämään ja hyödyntämään alustatalouden mahdollisuuksia.

Vaikka alustatalous on tuonut mukanaan monia mahdollisuuksia, sillä on myös kääntöpuolensa. keikkatyöläisten ja muiden alustatalouden työntekijöiden oikeudet ja turvallisuus ovat usein kyseenalaisia, ja alustojen monopoliasemat voivat aiheuttaa ongelmia kilpailun ja datan yksityisyyden suhteen. Lisäksi alustatalouden vaikutukset perinteisiin työmarkkinoihin ja ammatteihin ovat edelleen kehittyvä tutkimusalue.

Tuttuja yrityksiä

Alustatalouden yrityksien joukossa on paljon maailmankuuluja yrityksiä, kuten esimerkiksi:

Airbnb

Airbnb on alustatalouden yritys, joka mahdollistaa ihmisten vuokrata tai vuokrata asuntoja lyhytaikaisesti. Yritys tarjoaa verkkopalvelun, jossa majoituksen tarjoajat voivat listata asuntonsa ja matkailijat voivat varata majoituksen. Airbnb ottaa pienen provision jokaisesta varauksesta.

Uber

Uber on tunnettu taksi- ja kyytipalvelu, joka toimii alustatalouden periaatteella. Yritys tarjoaa mobiilisovelluksen, jonka kautta käyttäjät voivat tilata kyydin. Kuljettajat voivat rekisteröityä Uberin alustalle tarjotakseen kyytejä. Uber veloittaa maksun jokaisesta kyydistä ja jakaa tietyn osan kuljettajalle.

Upwork

Upwork on freelancerien ja asiakkaiden välistä työvoimanvälitystä tarjoava alusta. Yritys tarjoaa verkkopalvelun, jossa yritykset voivat julkaista työtarjouksia ja freelancerit voivat tarjota palveluitaan. Upwork ottaa pienen prosentuaalisen palkkion kunkin projektin hinnasta.

Amazon

Amazon on yksi maailman suurimmista verkkokaupoista, joka toimii myös alustana kolmansille osapuolille myydä tuotteitaan. Amazonin alustalla yritykset voivat perustaa omia verkkokauppojaan ja myydä tuotteitaan Amazonin asiakkaille. Amazon veloittaa maksun jokaisesta myynnistä ja tarjoaa logistiikka- ja varastointipalveluita.

Kickstarter

Kickstarter on joukkorahoitusalusta, joka auttaa ihmisiä rahoittamaan luovia projektejaan. Yksittäiset luovat tekijät voivat luoda projektisivun Kickstarteriin ja pyytää ihmisiä tukemaan heidän projektiaan rahallisesti. Jos projekti saavuttaa rahoitustavoitteensa, kerätyt varat siirtyvät luovan tekijän käyttöön, ja Kickstarter ottaa pienen osuuden kerätyistä varoista.

Suomen alustatalouden yksi keskeinen alue on teknologia, mukaan lukien peliteollisuus, ohjelmistokehitys ja digitaalisten palveluiden tarjoaminen. Suomessa on useita menestyksekkäitä teknologiayrityksiä, kuten Supercell ja Wolt, jotka ovat hyödyntäneet alustatalouden malleja.

Myös koulutus, terveydenhuolto ja logistiikka ovat aloja, joilla alustatalous on kasvussa Suomessa. Esimerkiksi koulutusteknologiayritykset, kuten Claned ja Funzi, tarjoavat alustoja oppimiseen ja opettamiseen. Terveydenhuollossa alustat voivat yhdistää potilaita ja lääkäreitä, tarjota etädiagnooseja tai helpottaa lääketieteellisen tiedon jakamista.

Alustatalouden toimintamalli on saanut suosiota monilla muillakin aloilla, kuten ruoan toimituspalveluissa, musiikin suoratoistossa ja markkinapaikoissa. Yhteistä näille yrityksille on digitaalisen alustan tarjoaminen, käyttäjien välisen vuorovaikutuksen mahdollistaminen sekä tulojen kerääminen transaktioiden tai palvelumaksujen kautta.

Yksi keskeinen haaste alustataloudessa on tasapainottaa innovaation, kilpailun ja kuluttajansuojan välillä. Alustojen suuri markkinavoima voi johtaa monopolistiseen käyttäytymiseen, mikä voi haitata kilpailua ja kuluttajien etuja. Toisaalta, liian raskas sääntely voi estää innovaatiota ja alustatalouden kasvua.

Jatkossa on odotettavissa, että Suomen alustatalous tulee kasvamaan ja monipuolistumaan entisestään. Teknologian kehitys, kuten tekoälyn ja lohkoketjujen sovellukset, voivat avata uusia mahdollisuuksia ja haasteita alustataloudelle. Alustatalous on tärkeä osa Suomen taloutta, koska se tarjoaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja työpaikkoja. Suomen hallitus on myös tunnustanut alustatalouden merkityksen ja pyrkii tukemaan alan kehitystä erilaisten politiikkatoimien, kuten sääntelyn ja julkisten investointien, avulla.

Mitä sinä ajattelet, onko tässä nyt vain taas keksitty uusi termi, jonka suojin voidaan tehdä erilaisia valtiollisia ja eurooppalaisia hankkeita? Vai onko oikeasti tarpeen pyrkiä yhdistämään erilaisia toimijoita ja yrityksiä yhteisen termin kuten alustatalous, alle?

Markkinakettu
Sitoutumaton Lohja

Yksityisyrittäjä jo 80-luvun lopulta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu