Finninaamat pelaamasssa

”Finninaamat pelaamassa ja juomassa energiajuomia” – käsitys e-urheilupelaajista on tiukassa. Totta on osa, sillä monet tietokonepelejä kotona pelaavista nuorista väheksyy urheilun ja oikean ruokavalion merkitystä omalle terveydelle. E-urheilu on kuitenkin jotain muuta kuin pelkästään pelailua tietokonepeleillä, se on tavoitteelista kilpapelaamista, jossa kansainvälisellä tasolla on kyseessä miljoonat eurot per turnaus, eli aivan yhtä isot rahat kuin jossain Wimbledonin tennisturnauksessa- erona vain, että e-urheilun turnauksia katsotaan suuremmalla väkimäärällä suoratoistokanavien kautta kuin Wimbledonin tennisturnausta.
E-urheilu on lajina kohtuullisen uusi, eikä Suomessa ole ammattilaistasolla kuin muutama harva organisaatio, ja siksi useimmat suomalaiset ammattilaiset ovat löytäneet oman työpaikkansa joko Euroopan, Aasian tai USA:n joukkueista. Ammattilaistasolla ei pärjää ylipainoisena tai vain energiajuomaan juomalla, mutta siinä missä rallimaailman, Formulat ja monet muut urheilulajit mainostavat energiajuomia, liitetään ne myös tietokonepelaamiseen. Tietokonepelaaminen ja mobiipelaaminen ovat tulleet arkeemme hieman takavasemmalta, ja koska päättävät tahot ovat yleensä hieman vanhempaa ikäryhmää ja kaukana nuorten arjesta, ei tietous pelaamisen todellisuudesta ole vielä laajentunut Suomessa aivan joka tasolle. Mutta esimerkiksi Tanskassa on pääministeriä myöten oltu e-urheilun kanssa tekemisissä aivan kuin minkä tahansa muun urheilulajin. Tanskassa on itseasiassa hyväksytty e-urheilu hallituksen puolesta harrastukseksi siinä kuin muutkin, ja itseasiassa luotu jopa valtiollinen e-urheilu strategia. Suomessa presidentti Sauli Niinistö kutsui useamman e-urheilu ammattilaisen Presidentin linnaan juhlimaankin, josta silloin aika lailla kirjoitettiin, ja onhan e-urheilua näkynyt tänä vuonna paljon myös perus tv-kanavilla, joten tietoisuus on Suomessa lisääntynyt tämän vuoden aikana varmasti kohisten.
Ei jokaiselle
Pysyäkseen e-urheilun aivan huipulla, tarvitsee pelaajan harjoitella useampi tunti päivässä, ja harjoittelu sisältää myös kehonhuoltoharjoitteita sekä mentaalista valmennusta. E-urheilu ei lajina sovi jokaiselle, aivan kuten ei sovi kiekonheitto tai ralliautoilu tai tanssi. E-urheilu vaatii ammattilaistasolle pääsemistä yhtäläistä omistautumista lajilleen kuin mikä muukin urheilu tai harrastus, jossa halutaan nosta ammattilaiseksi, eikä nopeata tietä menestykseen ole. Laji myös vaatii paljon huipulla pysymiseksi ja nuori laji on vaatinut jo monia ammattilaisten loppuun palamisia alle 30-vuoden iässä, joten Suomessakin tarvitaan koulutusta yhä lisää tämän lajin ympärille.
Vaikka haluaisit olla hyvä jossain e-urheilun pelilajissa, se ei välttämättä riitä. Jokaisella halukkaalla ei välttämättä ole tarvittavia refleksejä tai kykyjä omaksua pelin tarvitsemia ominaisuuksia. Nopeus, hahmottamiskyky ja kokonaisuuksien ymmärtäminen kehittyvät pelatessa, mutta siinä missä jotakin peliä voivat pelata miljoonat pelaajat ympäri maailman, vain sadat pelaajat pääsevät todella ammattilaisiksi ja huipulle. Tämäkin tosiasia on hyvä ymmärtää jatkosssa ja tuoda esille, useampi voi harrastaa pelaamista, pyrkimättä edes kilpatasolle. Ja kilpatasollakin voi jäädä kansalliselle tasolle, jolla ei vaadita täysammattilaisuutta, aivan kuten kehitys on tapahtunut monessa muussa perinteisessäkin lajissa.
E-urheilusta keihäänkärki
E-urheilun harrastajamäärät kasvavat kovaa tahtia ja ovat jo Suomessa jo monissa muissakin Euroopan maissa ja USA:ssa ohittaneet perinteiset lajit. Ei pelkästään että tie mammonaan olisi yhtään helpompaa, vaan koska pelaaminen on tätä päivää. Pelasit sitten mobiilisti tai kotona tietokoneella, se on enemmän tätä päivää kuin keihäänheitto tai mäkihyppy, ja siksi valtiollisella tasolla ja yritysmaailmassa pitää vähitellen huomata laji ja lähteä sen kehityksen kelkkaan. Kehitettävää nimittäin on paljon jokaisella tasolla, mutta niin on myös potentiaalia sekä vaikuttaa koko kansanterveyden yhteen tärkeään pylvääseen eli nuorten terveyteen, kuin myös kehittyvään uuteen liiketoimintaan, eli e-urheiluun, joka vuoden 2019 aikana ylitti ensi kertaa miljardin dollarin liikearvon. Tärkeintä on kuitenkin, että valitsee nuori lajin kuin lajin, on harrastaminen yleistä kasvua ja terveyttä edistävää.
Suomessa on jo useilla kouluasteilla ja eri puolella Suomea mahdollista opiskella e-urheilua. Lisäksi monien kaupunkien nuorisotoimet ovat löytäneet tietokonepelaamisen tavaksi kommunikoida nuorten kanssa ja saada nämä pois kaduilta. Seuraavassa vaiheessa voidaan tietokonepelaamisen avulla saada nuoria entistä enemmän myös huomioimaan oma terveytensä. Sen aikaansaamiseksi tarvitaan vain enemmän huomiota kokonaiskuvaan sekä e-urheilun ammattilaiset esille kertomaan siitä, mitä kaikkea se vaatii olla ammattilainen. Se ei ole vain pelailua, vaan itsensä kokonaisvaltaista huomioimista, aivan kuin muissakin kovaa harjoittelua vaativissa lajeissa.
Ymmärrän pointin, mutta urheilu pitäisi sanana saada jollain tavalla näistä tietokonepeleistä pois. Urheilu yleensä vaatii enemmän fyysistä ponnistelua kuin pelkän rektaalin jännittämistä.
On toki olemassa myös interaktiivista e-urheilua, jota arvostan täysin toisella tasolla kuin Playstationilla pelattavaa lätkän SM-liigaa tai Counter Strikea.
Zwift järjesti UCI:n kattojärjestön alla tietokoneistetun sisäpyöräilyn MM-kisat.
Zwift on pyöräilyn maailmaan sijoittuva tietokonepeli, jossa pelihahmoa liikutetaan polkemalla traineriin kiinnitettyä polkupyörää autotallissa, kellarissa, olohuoneessa tai missä vaan, missä on nettiyhteys. Tietokoneen ja ohjelmiston kautta pelihahmo linkittyy tuhansien muiden hahmojen kanssa virtuaalimaailmaan. Jokaisen hahmon taustalla on elävä ihminen.
Voittakseen kisassa on oltava fyysisesti huippukunnossa, koska mitä enemmän oikeaa tehoa pystyy tuottamaan, sen kovempaa hahmo pelissä polkee. Energiankulutus voi kuntoilijalla olla 1000 kcal/h ja huippu-urheilijalla vieläkin enemmän. Äärimmäisellä huipulla jatkuva tehontuotto polkijalla on 5-6W/kg.
Sellainen on oikeaa e-urheilua eikä pelkkää pelaamista.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä, ehdottomasti. Pelkkä pelaaminen tietokoneella ei ole urheilua, vaikka syke nouseekin. Ja tuo esimerkkisi tietokoneistetusta sisäpyöräilystä on mainio. (Sinänsä sisäpyöräily pelkällä ”tyhmällä” trainerilla on kovien jätkien juttu, itse en meinaa puoltatoista tuntia jaksaa seinää tuijottaa…)
Ilmoita asiaton viesti
Et taas kerran ymmärrä aiheesta mitään silti pitää päteä.
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä sitä, että tietokoneella pelaaminen pitäisi määritellä urheiluksi. Toki se vaatii pelaajalta paljon, jos aikoo menestyä, en kiistä sitä millään muotoa. Ja suuret rahat tietysti liikkuvat bisneksessä. Ja pelaaminen on taatusti parempi vaihtoehto kuin päämäärätön haahuilu, vaikkei ikinä pääsisi huipulle.
Mutta yhtä lailla vaikkapa huippuluokkaa olevan rock-bändin kitaristi on tehnyt valtavan työn, harjoitellut sormet verille ja lavalla virtaa hiki ja suoritus on fyysinen. Mutta tästä huolimatta kyse ei ole urheilusta, miksi sitten pelaaminen pitäisi määritellä urheiluksi?
Kerro nyt Syvärilä tämä, jos kerran tiedät.
Ilmoita asiaton viesti
Itse urheilua vakituisesti harrastavana core-pelaajana, koen että urheilu on urheilua. Mutta en silti koe että ESports olisi terminä erityisen ongelmallinen. Onhan olympialaisissakin ollut shakinpeluu esiteltynä ”urheiluna” iät ja ajat. Mikäs sen klassisempi strategiapeli.
Termin ”Sports” yhdistäminen mihin vain harrastuspohjalta lähteneeseen lajiin, josta on tullut amattimaista ja jonka ympärillä liikkuu rahaa, on hyvinkin yleistä. Droonien lennättäminen toinen hyvä esimerkki. En itse sitäkään pidä varsinaisena urheiluna.
Ehkä joskus keksitään joku parempi yleistermi.
Rektaalin jännittämisen lisäksi on hyvä huomata, että moni peli, varsinkin korkeimmilla tasoilla on hyvinkin vaativaa älyllisesti, niinkuin shakki ikään. Ammattipelaamisen puolella sellaista kuin ”vain pelaamista” ei olekkaan. Mikä esim. itselle olisikin ongelmallista. Itse kun pelaan lähinnä huvin ja viihteen vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Urheilu yleensä vaatii enemmän fyysistä ponnistelua kuin pelkän rektaalin jännittämistä.”
Ei välttämättä. Esimerkiksi vaikka shakki tai jousiammunta.
Ymmärrän että tässä on vähän sitä että eri jutut ovat eri aikoina muodissa. Ennen vanhaan suosivat alastomia miesvartaloita. Nyt urheilijat ovat vaatteet päällä ja sinne päästetään naisiakin.
Ilmoita asiaton viesti
Videopelit ovat tulleet jäädäkseen. Tulevaisuudessa pelaavat kaikki, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Jopa yritysjohtajat ja poliitikot.
Aiheen vähättely ja lainsäädännön laahaaminen, eivät muuta näitä tosiasioita.
E-urheilua tulee tukea ja säädellä. Etenkin säädellä! Palkattua ammattipelaajaa kun saa tällä hetkellä kohdella ihan miten vaan.
Viranomaisillekkaan ei auta valittaa. Edes siviilikannetta ei suostuta oikeudessa käsittelemään kun kyse on ”vain jostain lasten videopeleistä.”
Kehotan voimakkaasti jokaista ottamaan selvää videopelimaailman faktoista, sekä tutustumaan itse peleihin, varsinkin niihin mitä ehkä omat lapset pelaavat. Avoimella mielellä saattaa löytää jotain suuremmoista.
”Ne on vaan pelejä” aika on mennyt (jo ajat sitten). The future is now.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan maailma muuttuu niin, että kaikki vauvasta vaariin pelaavat. Sitä ei tällainen setämies aina meinaa tajuta. Se, että onko pelaaminen miten toivottavaa, onkin sitten toinen juttu.
Itse näen väsyneitä nuoria miehiä aamuisin ja lähes aina syy on pelaaminen, joka loppuu joskus aamuyön tunteina. Epäilen vahvasti, että nämä jonnet eivät tee uraa e-urheilussa.
Ilmoita asiaton viesti
Yksinkertaisiin palkitsemismekanismeihin perustuvat pelit voivat olla haitallisiakin lapsille.. muille tuskin jos eivät ole rahapelejä joihin jäävät riippuvaiseksi.
Olennaisinta olisi ymmärtää pelien olevan korkeakulttuuria ja taidemuoto. Meillä on valokuvat, kuvataide, musiikki, kirjat ja elokuvat. Elokuvat yhdistävät musiikkia ja kuvausta tarinankerrontaan. Kirjoissa taas pyritään kertomaan henkilöitä ja miljöötä niin että aivot kuvittevat sen todellisuuden tarinalle, mikä voi tuoda immersiota: https://fi.wikipedia.org/wiki/Immersio
Pelit taas tuovat aivan uudet työkalut immersiolle ja voivat yhdistää kaikkea aiemmin keksittyä jokseenkin vapaasti ja tehdä tällä vuorovaikutteista tarinankerrontaa.
Minua ei mitkään e-urheilut kiinnosta mutta pakkohan se on myöntää, että loistavimpia teoksia niin kauhu kuin komedia genrestä löytyy peleistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Yksinkertaisiin palkitsemismekanismeihin perustuvat pelit voivat olla haitallisiakin lapsille.. muille tuskin jos eivät ole rahapelejä joihin jäävät riippuvaiseksi.”
^-Juuri tätä tarkoitin lainsäädännön laahaamisella. Ikärajattomissa videopeleissä (varsinkin mobiilipeleissä) kasvavissa määrin esiintyvää uhkapelaamista tulee myös säädellä rankalla kädellä, mielellään asettaa laittomaksi kokonaan nykymuodossaan.
Valitettavasti, olisiko ollut ~vuosi sitten kun Suomessa viranomainen totesi ettei yllämainittuihin ole tarvetta puuttua koska… Noh ne on vaan videopelejä.. Niin ketä kiinnostaa? ^^’
Ilmoita asiaton viesti
Toki. Mutta pelaaminen on jo nyt täysin verrattavissa mihin tahansa muuhunkin mitä voi halutessaan tehdä koko vaikka koko yön putkeen.
Aamutunteina väsyneitä nuoria näkyy myös isosti siitä, jo jonkun verran tutkitusta syystä, että aamuvirkkuus on vähenevä luonnonvara. Itsekkin luonnollisesti elän paljon enemmän yöllä kuin vaikka vanhempani.
Kuudelta heräämisen olen jättänyt kokonaan taakseni armeijaan.
Myös tämän trendin mukana yhteiskunnan on pakko aikanaan muuttua.
Ilmoita asiaton viesti