Lainamarkkinat – miten valita se paras omaan tarpeeseen oleva laina

Vielä muutama vuosi sitten meidän oli varattava aika pankista, joko käymällä konttorissa tai soittamalla ajanvaraukseen, jotta pääsimme lainaneuvotteluihin. Käytännössä markkinoilla ei ollut todellista kilpailua, koska paikalliset pankit olivat hinnoitelleet lainatuotteet lähes toistensa kopioksi. Vasta nykyaika ja digialustat toivat lainamarkkinoihin eloa ja joustoa. Palvelut kuten matchbanker.fi toivat lainoja miettiville suomalaisille aivan uudenlaisia, nopeampia vaihtoehtoja.

Nykyaikaiset lainamarkkinat löytyvät verkosta

Lainamarkkinat ovat nykyään hyvin laajat ja tarjoavat monenlaisia vaihtoehtoja, mikä voi tehdä lainan valinnan haastavaksi. Tässä on muutamia vinkkejä, jotka auttavat valitsemaan parhaan lainan omaan tarpeeseen.

Selvitä tarpeesi

Ennen kuin alat tutkia lainavaihtoehtoja, on tärkeää miettiä, kuinka paljon rahaa tarvitset ja mihin tarkoitukseen. Näin voit tarkentaa hakua ja löytää juuri sinulle sopivan lainan. Lainaa ei koskaan pidä hakea enempää, kuin mitä oikeasti tarvitsee, sillä jokainen laina pitää myös pystyä maksamaan takaisin sovitun maksusuunnitelman mukaisesti.

Vertaile lainoja

On tärkeää vertailla eri lainojen tarjoajia ja heidän tarjoamiaan ehtoja, kuten korkoa ja laina-aikaa. On myös hyvä tutustua lainaehtoihin ja kysyä lisätietoja, jos jokin asia epäilyttää. Nykyaikaiset verkkopalvelut tarjoavat mahdollisuuden saada useita lainatarjouksia yhdellä hakemuksella ja nähdä yhdellä silmäyksellä useampia tarjouksia kerralla – asiat ovat muuttuneet niistä pankkitapaamisajoista. Silloin lainansaamisessa saattoi hyvinkin mennä viikkoja, kun nykyisten digipalveluiden aikakaudella lainan voi saada omalle tilille jopa minuuteissa.

Huomioi lainan todellinen vuosikorko

Todellinen vuosikorko kertoo kokonaiskustannukset lainan aikana, joten se on tärkeä tekijä lainan vertailussa. Se sisältää kaikki lainan kustannukset, kuten korot, tilinhoitomaksut ja muut kulut. Nykyään lainatarjouksien tulee sisältää tämä tieto selkeästi, jotta lainaa etsivän on helpompaa tehdä päätöksiä oman rahantarpeensa kohtaan. Useimmille kotitalouksille tulee jossain vaiheessa arkea eteen tilanne, että arki tarvitsee lisärahoitusta, ja siksi nykyaikaiset lainamarkkinat ja niiden tarjonta onkin aivan loistava uudistus verrattuna aikaan ennen internetin mahdollistaneita palveluita.

Huomioi oma taloudellinen tilanne

Ennen kuin otat lainaa, on tärkeää miettiä omaa taloudellista tilannetta ja arvioida, kuinka paljon lainanlyhennyksiä voit maksaa kuukausittain. Näin vältyt ylivelkaantumiselta ja rahaongelmilta tulevaisuudessa. Lainaa ottaessa on hyvä laskea niitä oman talouden kuluja ja tuloja mahdollisimman rehellisesti, ja sitä kautta päätyä lainatarpeessa lukemaan, joka ei ole liian iso eikä liian pieni.

Yleensäkin lainan valintaan kannattaa käyttää aikaa ja vertailla eri vaihtoehtoja huolellisesti. On tärkeää löytää omaan tarpeeseen sopiva laina, joka ei ylivelkaannuta ja jonka takaisinmaksu onnistuu suunnitellusti.

Oman talouden rehellinen tarkastelu

Oman talouden rehellinen tarkastelu on tärkeä askel taloudellisen tilanteen parantamisessa. Varsinkin jos on miettimässä taloudellisen tilanteen paikkaamista lainalla, on hyvä oikeasti olla tietoinen, missä tilassa se oman talouden tilanne on. Rehellisesti oman arjentalouden asiat läpikäyden voi jokainen löytää säästökohteita, ja joskus näiden säästötoimien aktivoiminen riittää talouden tasapainoittamiseen ilman lainaa.

Käy läpi tulosi ja menosi

Kirjaa ylös kaikki tulosi ja menosi, jotta näet tarkasti, mihin rahasi menevät. Tähän et tarvitse kuin kynän ja ruutupaperia – ja hyvän muistin, eli kerää kaikki kuitit, mitä ostatkaan esimerkiksi kuukauden ajalta – näet sitten, kuinka paljon sitä rahaa oikeasti meneekään minnekin. Tähän vaiheeseen kannattaa liittää myös arjen budjetin rakentaminen. Suunnittelemalla menot, on huomattavasti helpompi pysyä oman taloudellisen kykynsä rajoissa.

Arvioi velkasi

Selvitä, kuinka paljon sinulla on velkaa ja minkä verran siitä on maksettavaa kuukausittain. Arvioi myös, kuinka paljon korkoja ja muita kuluja velasta kertyy. Usein meillä on monia pieniä osamaksuja ja pieniä lainoja, joihin lainamarkkinoilta löytyy vaihtoehtoja esimerkiksi yhdistelmälaina: joka siis otetaan, ja jolla maksetaan kaikki pienet lainat pois. Näin jatkossa on vain yksi kuukausilasku, josta huolehtia, ja se kokonaislainasumma on huomattavasti helpommin tiedossa.

Arvioi säästämismahdollisuudet

Selvitä, kuinka paljon voit säästää joka kuukausi. Pienikin summa säästössä auttaa taloudellisessa tilanteessa. Jos suinkin voit siirtää osan tuloistasi kuukausittain säästöön, vai vaikkapa kuukausisijoittamiseen, niin se kannattaa tehdä – ja mielellään aloittaa ennemmin kuin myöhemmin. Se ei tarkoita, ettetkö voisi ottaa lainaa hoitaaksesi käsillä olevat talousasiat kuntoon.

Yhteenvetona voidaan todeta, että oman talouden rehellinen tarkastelu on tärkeä askel kohti taloudellista hyvinvointia. Kirjaa ylös tulosi ja menosi, arvioi velkasi, tee realistinen budjetti ja selvitä oikeasti oman taloutesi tilanne.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu