Matkapuhelin on aina mukana – mutta huolehditko siitä kunnolla – tässä viisi vinkkiä

Matkapuhelin eli älypuhelin eli kännykkä on viimeisten vuosikymmenten aikana rakentanut oman verkostonsa arkeemme. Meidän puhelimemme pitävät sisällään tietoja meistä ja tekemisistämme. Olemme ladanneet älypuhelimet täyteen sovelluksia, jotka auttavat meitä arjessa ja miksei juhlassakin, ja puhelin on jo nyt syrjäyttänyt monia ennen lähes välttämättömiä ostoksia kuten kameran, kalenterin ja kirjekuoren.

Mutta miten pidämme huolta itse laitteesta? Esimerkiksi verkkokauppa Skalhuset tarjoilee paljon tuotteita, jotka turvaavat puhelintemme käytön myös siinä tilanteessa, että pudotat sen lattialle, tai vaurioitat puhelimesi kameran linssejä.

Suojaa puhelimesi

Jos käytät paljon puhelinta ja olet muutenkin huolehtivainen, ei ole iso kustannus ostaa puhelimellesi lisäturvaa. Yksi tietenkin on hyvä kotivakuutus, joka turvaa, jos kadotat puhelimesi, mutta varsinaiseen arjen turvaan voisit miettiä linssisuojusta tai vaikkapa kotelointia tai vähintään näytönsuojaa?

Monet käyttävät puhelintaan myös lompakkona, eli ovat ostaneet lompakon tyyppisen kuoren puhelimeen, missä ovat sitten myös tärkeimmät arjen kortit kuten henkilökortti ja pankkikortti aina mukana. Joskin nykyään ostoksetkin ovat mahdollisia maksaa omalla älypuhelimella mobiilisti, eli kohta ei tarvita mukana sitä pankkikorttiakaan. Tiesithän, että suomalaisissa ruokakaupoissa enää noin 10 % ostoksista maksetaan oikealla käteisellä.

Puhelin ja sinä

Olet varmaan huomannut, kuinka paljon arkisista asioista tallentuu puhelimellesi. Löydät sieltä puhelinnumeroiden lisäksi oman sosiaalisen mediasi kanavat, videot, ja jopa eri sovellusten sinusta luomat historiat, jotka voivat kertoa missä olet ollut, minne olet matkustanut ja mitä olet ostellut. Tämän vuoksi on hyvä varmistaa myös, että se puhelin itsessään on turvallinen.

Yksi tapa oman puhelimen turvallisuuden varmistamiseksi on poistaa puhelimesta ne sovellukset, joita et käytä. Koska todennäköisesti et ole niitä myöskään päivittänyt ja sinulla voi olla kovinkin vanhat versiot sovelluksista puhelimessasi. Muutenkaan ei kannata asentaa sovelluksia, joita et tule käyttämään. Nykyisissä puhelinmalleissa on paljon muistia ja kapasiteettiä, joten sen puolesta voisit asentaa, vaikka kuinka monta sovellusta puhelimeesi, mutta aika ajoin kannattaa tarkistaa omat sovellukset ja todellakin poistaa ne, joita et käytä.

Jos sitten käytät puhelintasi arkaluonteisiinkin tehtäviin ja asiakirjojen käsittelyyn, ei ole huono idea asentaa puhelimeen myös erillinen tietoturvaohjelmisto.

Päivitä puhelimesi sovellukset

Päivitä siis puhelimesi sovellukset ajalleen, ettei ainakaan puhelimesi sekaisin menon syynä olisi vanhentuneet sovellukset. Tee myös varmuuskopio puhelimestasi. Tämän varmuuskopioinnin saat tehtyä automaattisesti esimerkiksi Googlen kautta ja useimpien puhelinmallien mukana tulee oma pilvipalvelu, jolle voit tallentaa puhelimesi automaattisesti. Tämä on hyvä tehdä, sillä et voi koskaan olla varma, etteikö jotain tapahtuisi. Eivät ne ole urbaanilegendoja, missä puhelin on unohtunut auton katolle tankkauksen jälkeen tai puhelin on oikeasti pudonnut kerrostalon parvekkeelta maahan tai unohtanut lieden lämpölevylle. Vahinkoja sattuu, ja niitä varten on hyvä valmistautua.

Suosittelemme myös näytön lukituksen käyttöönottoa. Siihen on, vaikka kuinka monta mahdollisuutta riippuen puhelimestasi, ja PIN-numeron vaihto siitä 0000 tai 1234:sta on hyvä tehdä heti puhelimen käyttöönoton yhteydessä.

Puhelin ja vapaa-aika

Puhelin toimii nykyään myös musiikinkuunteluun, elokuvien katseluun ja äänikirjojen kuunteluun, joten kannattaa myös miettiä, pitäytyykö niissä puhelimen mukana tulleissa kuulokkeissa, vai ostaako uudet? Esimerkiksi Skalhuset tarjoilee niin langalliset kuin langattomat kuulokkeet, on-ear kuulokkeet sekä kaiuttimet. Se on syrjäyttänyt erilaiset musiikinkuunteluun erikseen tehdyt laitteet ja monet meistä käyttävät puhelinta sekä lenkillä että salilla kuin kotonakin näiden viihdepalveluiden käyttöön.

Jos sinulle puhelin on edes osan näistä, tai enemmänkin, olisiko aika tarkistaa, ovatko sovelluksesi ajan tasalla, ja kaipaisiko puhelimesi lisäturvaa ihan erillisillä tuotteilla?

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu