Mihin suomalaiset käyttävät vapaa-aikansa?

Yhteiskunnallisissa keskusteluissa on ryhdytty painottamaan yhä enemmän vapaa-ajan merkitystä. Erilaisissa konteksteissa on esitetty lyhyempiä työpäiviä, tai esimerkiksi 4-päiväisiä työviikkoja. Puhutaan, että ihmisillä olisi nykyään vähän vapaa-aikaa, mutta oikeasti sitä taitaa olla paljon enemmän, kuin koskaan aiemmin. Etenkin Suomessa ihmisillä on lisäksi pitkät lomat, jotka jäävät vain haaveeksi muun muassa Yhdysvalloissa.

Suomalaiset käyttävät vapaa-aikansa moniin eri asioihin. Tarkasteluun otetaan tässä kirjoituksessa muutamia eri asioita, ja arkisia askareita, joihin aikaa kuluu ehkä enemmän, kuin uskommekaan. Yllättävän moni käyttää aikaansa, esimerkiksi erilaisilla nettikasinoilla, kuten https://nomini.com/fi/ käyttäjätilastot osoittavat. Lisäksi etenkin nuorempi väestö, erityisesti nuoret miehet, pelaavat videopelejä paljon.

Erilaisten viihteen muotojen ohella aikaa kuluu runsaasti myös ihan tavallisiin asioihin. Automatkoihin, bussimatkoihin, ruoanlaittoon ja liikuntaan, kuluu runsaasti aikaa. Kaikkein isoin osa vapaa-ajastamme taitaa kuitenkin loppujen lopuksi mennä uneen. Unen osuutta vapaa-ajasta ei yleensä mietitä, mutta se on valtava osa elämäämme.

Vapaa-ajalle ei ole olemassa mitään järkeviä tai ei-järkeviä tapoja, vaan jokainen käyttää itse vapaa-aikansa juuri niin kuin tahtoo. Kaiken ei aina tarvitsekaan olla hyödyllistä, ja etenkin vapaa-ajalla tämä korostuu. Tärkeää on toki pitää huolta itsestään esimerkiksi monipuolisen liikunnan merkeissä, mutta tärkeää on myös löytää sellaista tekemistä vapaa-ajalle, joka miellyttää itseä. Viihdyttävä, piristävä ja rentouttava vapaa-aika on avain myös hyviin työajan tuloksiin.

Uni on valtava osa vapaa-aikaa

Voi tuntua tyhmältä ajatella unta vapaa-aikana, mutta sitä se kuitenkin loppupeleissä on. Uni on osa vapaa-aikaamme, halusimme tai emme. Kukaan ei voi olla nukkumatta, joten unesta kannattaa ottaa kaikki irti sen sijaan, että sen näkee vain pakollisena suorituksena.

Unen merkityksestä ei enää taida olla vastalauseita, mutta siihen suhtaudutaan nykyaikaisessa suoritusyhteiskunnassa paikoin huonosti. Liian pitkään nukkuvat saatetaan nähdä laiskoina. Aikaisin heräämistä pidetään hyvän, ja tehokkaan ihmisen merkkinä. Kaikkien kehot ovat kuitenkin yksilöllisiä, ja monelle aikaisin aamulla herääminen on vaikeaa.

Unta pitää osata tulkita omana vapaa-aikanaan, jotta siitä voi nauttia, ja siihen voi suhtautua oikealla tavalla.

Viihteen muotoja on monenlaisia

Ihmiset kaipaavat viihdettä. Kautta aikain erilaiset viihteenmuodot ovat olleet tärkeä osa elämäämme, ja yhteiskuntien kehittyessä entisestään vaihtoehdot ovat vain kasvaneet. Teknologian muodostamat mahdollisuudet ovat avanneet portit täysin uudenlaiselle viihteelle, jollaisesta ei aiemmin osattu edes haaveilla.

Monen ihmisen vapaa-ajat kuluvat nykyään Netflixin, tai muiden suoratoistopalvelimien sarjoja, tai elokuvia katsellessa. Sarjoja ahmitaan, kun ennen niitä katseltiin yksi jakso kerrallaan. Netflixin edessä saatetaan istua todella pitkiäkin aikoja.

Perinteisemmätkin vaihtoehdot, kuten kirjat, ovat yhä elossa. Nuorempi väestö lukee vähemmän, mutta toisaalta tekstiä ahmitaan myös monesta muusta paikasta, kuin vain kirjoista. Internetissä selataan erilaisia blogeja, tai keskustelupalstoja, ja tekstiä ahmitaan sisään eri kautta, kuin ennen.

Videopelit vievät monella vapaa-ajasta niin ikään ison osan. Etenkin nuorten miesten, ja poikien suosiossa olevat videopelit ovat kehittyneet valtavaa tahtia, ja niistä on tullut yhä isomman joukon harrastus.

Arkisista askareistakin pitäisi nauttia

Myös tavalliset arkiset askareet vievät ison osan vapaa-ajastamme. Vapaa-aikaamme kuuluvat myös esimerkiksi työmatkat. Lisäksi vapaa-aikaa kuluu esimerkiksi kaupassa käyntiin, ruoanlaittoon, ja moneen muuhun arkiseen askareeseen.

Jotta vapaa-ajasta oppisi nauttimaan kunnolla, pitäisi myös näitä arkisia askareita osata arvostaa. Oikeanlainen suhtautuminen arkisiin askareihin voikin tehdä niistä yllättävän miellyttäviä, ja oleellisia osia vapaa-ajastamme.

Loppujen lopuksi on kuitenkin jokaisen oma asia, mihin vapaa-ajan käyttää. Sen voi käyttää ”hyödyllisesti”, tai ”hyödyttömästi”, mutta tärkeintä on, että nauttii itse siitä mitä tekee, ja on itse tyytyväinen vapaa-ajan käyttöönsä.

Markkinakettu

Yksityisyrittäjä jo 80-luvun lopulta. Omia ajatuksia löytyy osoitteesta <a href="http://markkinakettu.blogspot.com/" title="http://markkinakettu.blogspot.com/">http://markkinakettu.blogspot.com/</a> ja facebookista <a href="https://www.facebook.com/markkinointiguru/" title="www.facebook.com/markkinointiguru">www.facebook.com/markkinointiguru</a> Jos intoa ja aikaa riittää niin firmasta lisätietoja löytyy kotisivuilta <a href="http://www.ertuki.fi" title="www.ertuki.fi">www.ertuki.fi</a> ja tekemiäni videoita YouTubesta kanavalta: eRoom

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu