Mitä seuraavaksi, Veikkaus?

Mennyt vuosi 2019 oli vaikea Veikkaukselle median näkökulmassa, mutta tavallinen kaduntallaaja ei asioista liikaa välitä. Ne suomalaiset, jotka haluavat rahapelejä pelata, pelaavat niitä joka tapauksessa, ja jos kansakunnallemme on viimeiset 100 vuotta opetettu, että pelaaminen on ok – ei se mihinkään muutu. 90-luvulla ja 2000-luvun alussa kaikki Suomessa kuten muuallakin maailmassa vannoivat internet ja digiajan nimeen, myös Veikkaus. Mutta mitä tapahtuikaan, kun kuluttaja oppi käyttämään internetin moninaista maailmaa -> kauppiaat saivat huomata, että suomalaisetkin alkoivat tilata internetin kautta suurilta kauppapaikoilta suoraan koteihin tavaroita ja Veikkaus sai huomata, että sen markkinoimat uudet nettipelit itseasiassa saivat suomalaiset lähtemään entistä vahvemmin pelaamaan ulkomaille.

Netissä rahapelaaminen on niputettu termin iGaming alle ja esimerkiksi naapurimaa Ruotsi vapautti kaikki nettirahapelit lisenssimahdollisuuden kautta ruotsalaisille. Teko, mikä aikaansai paljon mainontaa aluksi, hirveän hypen, mutta näin vuosi  tapahtuman jälkeen kaikki tilastot näyttävät, että ratkaisu oli oikein Ruotsille. Mutta Ruotsilla onkin jo useampia alan pörssiyhtiöitä, jotka toimivat kohtuullisen hyvällä tuloksella kansainvälisessä kilpailussa kun taasen me menetämme kaikki osaajamme ulkomaille: Ruotsiin, Englantiin ja sinne Maltalle.  Jopa vanha Suomen valtion ystävä Kreikka on laittanut rahapelaamisen netissä lisenssin taakse – miksei siis Suomi tee mitään muuta kuin näennäisesti rahaa automaattien määrää sellaisissa paikoissa, missä automaatteja on paljon.. ja samalla lisätään pelivalikoimaa nettiin.

Suomen pitää tehdä päätöksiä

Veikkauksen ollessa vaikeuksissa, MobileBet, Unibet, LeoVegas, PAF ja sadat muut suomenkielellä netissä rahapelipalvelujaan tuottavat operaattorit saavat nyt itselleen kaikki suomalaisten pelaajien tappioista koituvat voitot.  Vaikka Veikkaus vielä tuottaa miljardiluokan jaettavat suomalaisten häviöt, on viime vuoden aikana noussut entistä enemmän hajaääniä juuri tämän rahan jakamiseen suhteen ja varsinkin siihen, ketkä päättävät rahoista.

Onhan yllättävän moni näistä häviörahoilla ylläpidettävistä projekteista, hankkeista ja yrityksistä täysin eri puolueiden hallinnassa, ja samojen puolueiden henkilöt päättämässä rahavirroista(!), ja sitten ihmetellään miksi tästä nousee poru.

Veikkauksen pelasti syksyllä Posti, jonka henkilökunnan lakko otti median haltuunsa ja antoi Veikkaukselle ja eduskunnalle hengähdysaikaa. Tälläkin hetkellä suurimman osan mediatilasta vievät erilaiset lakot, joten tämä Veikkauksen rahojen jakaminen ei aivan heti palaa pääotsikkoihin ja joidenkin mielestä tehty päätös 3000 automaatin poistamisesta on jo riittävät muutos – what!!! Euroopassa on maita, joissa pelaamiseen liittyy pakollinen tunnistautuminen biotunnisteen kautta esimerkiksi sormenjälkien avulla, mutta Suomessa meidän automaatteja voi pelata aika lailla kuka tahansa suurin piirten täysi-ikäisen näköinen henkilö.

Netti- ja varsinki mobiilikäyttö jatkaa kasvamistaan nyt 20-luvulla ja nykyinen suomalainen järjestelmä ei pysty estämään pelaamisen ulkomaille eli ainoa mahdollisuus todellisuudessa on suitsia pelaamista lisenssimallilla. Se tarkoittaa yhdeksi vuodeksi voimakasta pelien mainontaa Suomessa eri operaattoreiden hakiessa markkinapaikkaansa, mutta ensimmäisen vuoden jälkeen osa lisenssinhaltijoista poistuu ja markkinointi tasaantuu. Erinäiset tahot ovat laskeneet tämän toiminnan tuottoja vrt nykyiseen malliin, eik yksikään tilasto tai tutkimus ole tuonut lisää ongelmapelaajia tai vähemmän tuloa valtiolle – ainoa mikä muuttuisi olisi avustusrahan suunnat, ja tämä on niin suuri poliittinen kuuma peruna – että se on se todellinen syy, miksei Suomi uskalla tehdä mitään muutosta.

Lisää työpaikkoja

Monopolin avaaminen avaisi suomalaisille lisää työpaikkoja sekä Suomessa että vientimarkkinoiden kautta ympäri maailmaa. Tämä ala nimittäin kasvaa todella kovalla tahdilla Euroopan ulkopuolella ja nykypolitiikalla Suomi ei ole virallisesti mukana tuossa kasvussa. Kylläkin sadat suomalaiset ammattilaiset ovat tässä mukana, ulkomaalaisten yhtiöiden palveluksessa eikä tästä osaamisesta ole lainkaan apua Suomen kansantaloudelle. Suomella ei olisi tietoteknisesti mitään syytä, miksei suomalaiset nousisi ruotsalaisten tasolle iGaming maailman toimittajien joukossa, ja innovaatioiden eteenpäin vetäväksi tahoksi.

Pahimmillaan tällainen suuntaus tulee tekemään yhtäläisen päätöksen myös eUrheilun yhteydessä, sillä jo nyt 18-25 vuotiaat nuoret aikuiset ovat eUrheilun kanavien kautta parhaiten saatavilla ja laji kasvaa vuosi vuodelta -mikä muu ala sain nimittäin näin nopeasti keskiasteen oppilaitoksiin omat ohjelmansa? Eikä vain Suomessa vaan monessa muussakin maassa ja esimerkiksi USA:ssa eUrheilu ohitti jo amerikkalaisen jalkapallon lukiotasolla.

Miksi eUrheilu ja iGaming samassa jutussa? Tulevaisuus on nykyisten nuorten ja nuorten aikuisten ja näiden elämään internet, mobiilisovellukset ja pelaaminen ovat kuuluneet koko elämän ja on kysymys vain vuosista, koska ensimmäinen todellinen eUrheilu+iGaming pelisovellusfuusio näkee päivänvalonsa.

Markkinakettu

Yksityisyrittäjä jo 80-luvun lopulta. Omia ajatuksia löytyy osoitteesta <a href="http://markkinakettu.blogspot.com/" title="http://markkinakettu.blogspot.com/">http://markkinakettu.blogspot.com/</a> ja facebookista <a href="https://www.facebook.com/markkinointiguru/" title="www.facebook.com/markkinointiguru">www.facebook.com/markkinointiguru</a> Jos intoa ja aikaa riittää niin firmasta lisätietoja löytyy kotisivuilta <a href="http://www.ertuki.fi" title="www.ertuki.fi">www.ertuki.fi</a> ja tekemiäni videoita YouTubesta kanavalta: eRoom

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu