Nykyään on vaikea tylsistyä

Maailma on muuttunut. Ennen kaikkea maailma on muuttunut muutaman viimeisen vuosikymmenen vuoden aikana. Teknologinen kehitys on ollut nopeaa, ja vuosisatojen ajan samanlaisina pysyneet asiat ovat nyt muuttuneet. On mielenkiintoista ajatella, että vielä 30 vuotta sitten kukaan ei käyttänyt yhtään osaa vapaa-ajastaan älypuhelimella, ja nyt monet meistä viettävät jopa tunteja päivässä sen äärellä. Internet on avannut ovet monelle eri viihteen muodolle. Nyt leijonanosan ajastamme vievät nopeasti kulutettavat viihteen muodot, kuten sosiaalinen media tai kasino ilman tiliä. Vapaa-ajan viettämiseen on tarjolla lähes loputtomasti vaihtoehtoja.

Kun erilaista tekemistä riittää pelkästään netin välityksellä hurjasti, on vaikeaa löytää syytä sille, miksi nykyajan ihmisen tarvitsisi enää ikinä tuntea oloaan tylsäksi. Ottamalla taskustaan puhelimen on jo mahdollista saada dopamiinipiikki esimerkiksi sosiaalisen median kautta.

Tylsiä hetkiä ei enää monen elämässä ole. Tai jos on, ne olisi ainakin mahdollista täyttää jollakin. Nykyään on vaikea tylsistyä, mutta miten tämä vaikuttaa meihin? Jos milloinkaan ei ole tylsää, täyttyykö elämä tasapaksusta suorittamisesta oikeasti merkittäviltä tuntuvien hetkien sijaan?

Viihteen kenttä on muuttunut

Viihteen kenttä on muuttunut viimeisten vuosikymmenien aikana enemmän kuin koskaan. 1900-luvulla saimme ensimmäiset kokemukset uudenlaisesta viihteestä esimerkiksi elokuvien myötä. 2000-luvulla elokuvatkin alkavat jo tuntua tylsältä, kun verrataan niitä nykyajan nopeatempoisiin viihteen muotoihin, kuten vaikka erilaisiin suoratoistolähetyksiin tai virtuaalitodellisuuden hyödyntämismuotoihin.

Nopea teknologinen kehitys, sekä ennen kaikkea internet, on avannut täysin uudenlaiset ovet. Internet on kuin toinen maailma, jossa vietämme yhä isomman osan elämästämme. Instagram, Facebook ja Twitter ovat täynnä osin täysin epärealistisia kuvia ihmisten elämästä. Omaa elämää eletään nyt sosiaalisen median kautta sen sijaan, että sitä elettäisiin oikeasti.

Kun viihtymiseen on tarjolla mahdollisuuksia joka puolella, niin yksittäiset hetket tuntuvat vähäpätöisemmiltä. Joskus elokuvan katsominen on voinut olla koko viikon kohokohta. Nyt se saattaa tuntua todella arkiselta, kun Netflix ja muut suoratoistopalvelut mahdollistavat elokuvien ja sarjojen ahmimisen tuntitolkulla.

Vapaa-aikaa voi käyttää nyt niin monin eri tavoin. Tilanne on sikäli poikkeuksellinen, että oman vapaa-ajan käyttöä on ruvettu miettimään negatiivisessa valossa. Saatetaan ajatella, että aikaa kuluu liikaa Netflixissä tai sosiaalisessa mediassa. Kun mietitään, että joskus ajateltiin, että joku lukee kirjoja liikaa, on tilanne mielenkiintoinen.

Tarvitsemmeko tylsyyttä?

Tylsyys on mielenkiintoinen ilmiö. Ihmismieli tarvitsee virikkeitä, ja tylsyydentunteen ansiosta olemme pystyneet innovoimaan jatkuvasti uutta. Olemme kehittäneet uskomattomia asioita, ja todella moni asia olisi jäänyt keksimättä ilman tylsyyttä.

Kun viihdettä on tarjolla joka tuutista, ja lähes jokaisella olisi jotakin tekemistä kaikkiin tilanteisiin, voidaan miettiä, tarvitsisimmeko kuitenkin elämään myös tylsyyttä?

Erilaiset nettihaasteet ottavat kantaa jatkuvaan dopamiinivyöryyn. Kun dopamiinia ja viihdykkeitä on tarjolla muutamalla napinpainalluksella, ovat jotkut halunneet kokeilla jopa dopamiinipaastoja tylsyyden esilletuomiseksi.

Tylsyys on ihmismielelle tärkeä tunne. Se pitää meidät liikkeessä, ja sen ansiosta pystymme innovoimaan uusia asioita. Jos emme ikinä tunne tylsyyttä, monet hetket menettävät merkityksensä.

Ihmismieli on erikoinen. Tunnemme kenties voimakkaammin olotilojen muutokset kuin itse olotilat. Vapaapäivä tuntuu huomattavasti paremmalta ja erikoisemmalta heti loman alkaessa kuin sen puolessa välissä. Iloinen päivä pitkän surun jälkeen tuntuu maagiselta, ja kun teemme pitkästä aikaa jotain kivaa, koemme sen vieläkin mielekkäämpänä kuin normaalisti.

Tylsyys ei siis välttämättä ole huono asia. Nykyajan ihmisellekin tekisi hyvää joskus tylsistyä. Ei ole täysin tuulesta temmattua, että dopamiinipaaston kaltaiset päivät voisivat tehdä ihan jokaiselle hyvää. Kuinka moni meistä pystyisi olemaan helposti ilman puhelintaan edes päivän?

 

Markkinakettu

Yksityisyrittäjä jo 80-luvun lopulta. Omia ajatuksia löytyy osoitteesta <a href="http://markkinakettu.blogspot.com/" title="http://markkinakettu.blogspot.com/">http://markkinakettu.blogspot.com/</a> ja facebookista <a href="https://www.facebook.com/markkinointiguru/" title="www.facebook.com/markkinointiguru">www.facebook.com/markkinointiguru</a> Jos intoa ja aikaa riittää niin firmasta lisätietoja löytyy kotisivuilta <a href="http://www.ertuki.fi" title="www.ertuki.fi">www.ertuki.fi</a> ja tekemiäni videoita YouTubesta kanavalta: eRoom

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu