Oletko aktiiviurheilija vai sohvaurheilija?

Oma historiani on täynnä urheilemista monissa eri lajeissa alkaen jalkapallosta ja yleisurheilun pikamatkoista ja pituus- ja korkeushypystä. Mutta aika nopeasti huomasin, että urheilu ei ole se minun juttuni. Kyllä siellä urheilukentällä tuli tehtyä osa valmentajan antamista tehtävistä, mutta suurin osa ajasta meni kuitenkin korkeushyppypatjoilla makailuun. Teinivuosina lajeiksi vaihtuivat tanssi ja karate, mutta nekin sitten vähitellen armeijan myötä jäivät ja vaikka myöhemmin sähly tuli vähäksi aikaa kuvioihin, ei urheilu saanut oikeastaan koskaan enää vanhemmalla iällä sen parempaa asemaa omassa arjessa. Itseasiassa se on aika kumma juttu, jos analysoi omaa tietotasoaan aiheista, niin pääkoppa sanoo, mitä olisi hyvä tehdä, mutta todellisuus jää usein sille sohvatasolle, ja tiedän että en ole ainoa.

Mutta nykyään aktiivisen urheilujan ja sohvaurheilijan välille on tullut e-urheilija, eli tietokonepelaaja, joka pelaa tietokonepelejä, joissa kamppaillaan toisia pelaajia vastaan ja tätä kutsutaan kansainvälisesti nimellä eSports. Vaikka se suomennetaan nimellä eUrheilu, ei kyse ole aina edes urheilulajista, mitä pelataan koska peleissä on niin poliisi vs terroristi, strategia ja taktiikkapelejä, avaruuspelejä, mutta myös esimerkiksi jalkapallo, koripallo, jääkiekko, ralli ja formula kisoja pelataan MM-tasolla myös tietokoneilla. Ja jos joku olisi 90-luvulla kertonut, että voisit joskus voittaa miljoonia yhdestä turnauksesta tietokonetta pelaamalla ja jäädä eläkkeelle jo reilun 30-vuoden iästä tietokoneammattilaisuudesta, kukaan ei olisi uskonut.  Esimerkiksi kansainvälisillää suurareenoilla pelannut Jesse Vainikka on tällainen miljonääri, joka on nyt päättänyt vetäytyä lajista. Hän toimii samalla sadoille tuhansille muille Dota 2 pelaajille esimerkkinä siitä, että joku voi todellakin nousta huipulle ja pelata siellä useamman vuoden voittoisasti – kyse on sekä taidoista, harjoittelumäärästä että oikeiden kanssa pelaajien löytämisestä. Vielä pari vuotta sitten Suomessa isoin keskustelun aihe oli, että onko eUrheilu oikeasti urheilua, ja mitä järkeä siinä yleensäkään on.

2000-luku on muuttanut arkeamme

Tosiasia kuitenkin on, että viimeisen 20 vuoden aikana arkemme on muuttunut digitalisoitumisen ja teknisen kehityksen myötä täysin erilaisesti. Internet ja mobiiliteknologia ovat tulleet elämäämme ja vallanneet sen käytännössä jokaisella saralla. Älypuhelin on mukana elämässämme aamusta iltaan joka päivä ja se seuraa pahimmillaan, mitä ja koska syömme, nukumme ja liikumme ja käyttäjät kysyvät erilaisten mobiilisovellusten avulla puhelimeltaan apua syömiseen, liikkumiseen, treenaamiseen, matkustamiseen yms. Tämä tekninen kehitys on muuttanut myös lasten ja nuorten kasvuvaiheita ja tuonut tietokoneet ja älypuhelimet niin tiiviisti mukaan elämäämme, että siinä missä tietokonepelaaminen oli vielä 90-luvulla nörttien harrastus, on se nykyään käytännössä kaikkien ikäryhmien harrastus.

Siinä missä suurin osa teknisestä kehityksestä on ollut hyväksi, on se myös luonut uusia tapoja, joihin kehomme ja aivomme eivät ole vielä välttämättä tottuneita.

Urheilusta ammatti

Suomessa suosituin eUrheilu laji ja samalla myös vedonlyönti -peli on CS:GO eli Counter Strike Global Offensive. CS:GO on tietokonepeli, missä kaksi joukkuetta pelaa toisiaan vastaan yleensä kolmella eri valitsemallaan kartalla. Toinen joukkue on ns. poliisi ja toinen terroristi, eli toinen yrittää asettaa pommia ja toinen estää sen. Näissä peleissä ja turnauksissa liikkuu jo Suomen tasolla satoja tuhansia euroja vuodessa palkintorahoina, mutta maailmanmittakaavassa huomattavasti enemmän. Jos alkuperäinen kysymys oli, oletko aktiiviurheilija vai sohvaurheilija, voit olla myös aktiivinen eUrheilija ja pelata erilaisia pelejä vaikka omalla älypuhelimillesi missä ja koska tahansa. Internetissä on lähes koko ajan menossa jossain päin jonkinlainen rahaturnaus liittyen johonkin saatavilla olevaan tietokonepeliin eli ”lajiin”.

Jos kuitenkin tarkastellaan eUrheilua tarkemmin, niin huomataan nopeasti, miksi siitä toisaalta on tullut niin suosittu, että se on yksi Suomen nopeiten keskiasteen kouluasteelle noussut uusi aine, mutta samalla myös se on ohittanut monet  vanhat ja tutut joukkuelajit harrastajamäärissä niin meillä Suomessa kuin monessa muussakin maassa. eUrheilun ja tietokonepelaamisen suosionnousu tulee varmasti olevaan haaste varsinaisen urheilun kehittymiselle, mutta varmasti tulee jatkossakin olemaan niitä nuoria, jotka haluavat oikeasti urheilla ja niitä nuoria, jotka voivat nyt valita urheilun sijasta tietokonepelaamisen ja kokeilla sitä jopa ammattina.

Edellä mainitus CS:GO pelin yhteydessä myös suomalaiset joukkueet ovat päässeet lähelle maailmankärkeä ja näistä joukkueista eniten median kanavilla televisiota myöten on näkynyt ENCE, joka oli käytännössä ensimmäinen suomalainen ammattilaisjoukkue. Lisäksi että ENCE:llä on CS:GO joukkue, pelaa joukkueessa myös Joona “Serral” Sotala, joka on maailman parhaita Starcraft II pelaajia, ja hänkin on yksinpelissään ansainnut lähes miljoonan. CS:GO joukkueiden taustajoukkoihin ja sponsoreihin on noussut myös eräs suomalainen iso mediatalo, kun Keskisuomalainen lähti KOVA eSports joukkueen pääsponsoriksi, aiemmin pääsponsorit ovat löytyneet tele- ja tietokonealalta pääosin mutta maailmalla myös isot brändit kuten Mercedes-Benz on löytänyt eUrheilun kanavaksi nuorten aikuisten kontaktointiin. Itseasiassa jopa USA:n armeijalla on omat eUrheilujoukkueensa ja armeija on näkyvillä isoissa tapahtumissa markkinoimassa omia työpaikkojaan ja uravaihtoehtojaan. USA:ssa on tutkittu markkinoita ja todettu eUrheilun olevan se kanava, missä pitää näkyä, jos kohderyhmänä ovat 18-26 vuotiaat nuoret aikuiset.

Sohvalta ammattilaiseksi

Jos olet kokeillut pari kertaa pelata vaikka edellä mainittua CS:GO peliä ja se tuntui helpolta, ei ammattilaisuus tässäkään lajissa ole helppoa. Ne lajit, joissa on suuret turnauspalkinnot, keräävät miljoonia pelaajia ja vain murto-osa pääsee pelaamaan sellaisessa joukkueessa, jolla on varaa ja mahdollisuuksi harjoitella yhdessä. Monipuolinen lajiharjoittelu on eUrheilussa yhtä tärkeätä kuin oikeassakin urheilussa ja ilman toimivaa joukkuetta ei näissä peleissä voi ammattilaistasolla pärjätä. Hyvä esimerkki tästä on ENCE, ensimmäinen suomalainen CS:GO joukkue joka ylsi maailmanlistan TOP10 joukkoon pudotakseen sieltä vähitellen. Joukkueen sisäinen dynamiikka lakkasi toimimasta ja vaikka yksittäisten pelaajien taidot eivät ole kadonneet, niin näissäkin lajeissa kun on kyse joukkueesta, ei yksilö voi pelastaa koko joukkuetta.

Jos siis oikeasti haluaisit ammattilaiseksi, on hyvä käsittää, että se vaatii lajille omistautumista, harjoittelua, hyvää tietokonetta ja jonkinlaisia edellytyksiä lajiin. Ja vaikka olisit hyvä ja harjoittelisit, tarvitset vielä onnea, jotta pääset hyvien joukkueiden kanssa pelaamaan ja sitä kautta saat näkyvyyttä ja pääset joskus korkeimman tason ammattilaisjoukkueeseen.

Lajit kuitenkin kehittyvät myös tällä saralla ja koko eUrheilu kasvaa vuosi vuodelta ja leviää uusiin maihin. Tulemme varmasti jatkossa näkemään entistä enemmän eUrheilua kaikkien medioiden kanavissa ja pelaajia kaikissa ikäryhmissä. Artikkeli kuvana on muuten kuva PUBG pelistä, jossa siinäkin parhaat ja isoimmat turnaukset mahdollistaat miljoonien dollarien voitot.

 

Markkinakettu

Yksityisyrittäjä jo 80-luvun lopulta. Omia ajatuksia löytyy osoitteesta <a href="http://markkinakettu.blogspot.com/" title="http://markkinakettu.blogspot.com/">http://markkinakettu.blogspot.com/</a> ja facebookista <a href="https://www.facebook.com/markkinointiguru/" title="www.facebook.com/markkinointiguru">www.facebook.com/markkinointiguru</a> Jos intoa ja aikaa riittää niin firmasta lisätietoja löytyy kotisivuilta <a href="http://www.ertuki.fi" title="www.ertuki.fi">www.ertuki.fi</a> ja tekemiäni videoita YouTubesta kanavalta: eRoom

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu