Oletko sinä laiska hoitamaan raha-asioitasi – mitä jos ryhdistäytyisit

Aikoinaan itse ollessani koulunpenkillä ei koulussa opetettu käytännössä lainkaan talouden hallintaa. Matematiikan tunnilla kyllä opeteltiin pluslaskut ja kertotaulut ja eteenpäin mennessä luokka-astella myös korot ja vastaavat, mutta talouden hallintaa ei liikaa tullut koulussa vastaan. Siksi nykyään onkin hienoa nähdä, että digitalisaation on tuonut tarjolla vaikka minkälaisia apuvälineitä sen oman talouden parempaan hallintaan, jos vain on kiinnostunut.

Mikä sitten saisi kiinnostumaan omasta taloudesta? Jos katsoo tilastoja, niin meistä iso osa elää liian leveästi. Me siis kulutamme enemmän kuin tienaamme. Meidän pitäisi tehdä parempia ja suunnitellumpia taloudellisia päätöksiä, joita esimerkiksi Better Compared listaa. Johtuuko se sitten tietämättömyydestä vai laiskuudesta, mutta monesti jätämme ne ”pienet hilut” noukkimatta, vaikka niistäkin syntyy vuosien aikana melkoinen kasa euroja.

Oman talouden hallinta

Oman talouden hallintaan liittyy useimmat arkiset päätöksemme. Kaikille perheille eri riitä se, että mennään kauppaan ja ostetaan, mitä halutaan. Ostokset pitää suunnitella etukäteen, samoin myös ruoat – jo tällä säästää hurjan ison määrän euroja kuukausittaisittain ruokakuluissa. Totta kai se edellyttää, että kotona myös tehdään ruokaa, eikä syödä vain puolivalmisteita tai woltata joka toinen päivä. Yllättävän monet lisäkulut ovatkin seurausta nykyaikaisesti nopeasta ja digitaalisesta maailmasta, missä olemme totutelleet saamaan kaiken helposti ja nopeasti. Oman ruoan tekeminen ei ole aina nopeata, eikä helppoa ainakaan aluksi, joten voi hyvinkin olla, että osa kotitalouksista on jättänyt tämän vaiheen väliin.

Verkossa puhutaan paljon budjeteista ja oman talouden seurannasta, mutta useimmiten juuri ne, joilla niitä ongelmia on, eivät jaksa vaivautua oman taloutensa seuraamiseen, silloin myös netin saatavilla olevat hyvät ja hyödyllisetkään työ- ja apuvälineet eivät mene kaupaksi, jollei ajatustapaan saada muutoksia. Jo se, että ymmärtää jokaisen osamaksun olevan erillinen pieni laina, ja vaikka kuukausimaksu olisi pienikin, jokainen niistä sisältää kuluja, jotka olisivat vältettävissä tai ainakin pienennettävissä. Onko sinulla tällaisia piilokuluja, jotka haluaisit pois?

Jos koulussa ei kerrottu, eikä arjessa ole kiinnostusta, millä tavalla ne omat raha-asiat olisi mahdollista saada parempaan hallintaan? Olisiko vastaus pelaamisessa? Jonkinlainen peli, joka oikeasti opettaisi hallitsemaan omaa taloutta – paitsi, että niissä käy samalla tavalla kuin netin ilmaisissa pokeripeleissä. Kukaan ei ota pelejä tosissaan, eikä myös tätä talouspeliä, koska se on vain peli. Ne jotka ottaisivat sen tosissaan, osaavat todennäköisesti jo valmiiksi seurata oman taloutensa liikkeitä, ja varautua pahan päivän varalta, tai supistaa omaa kulutustaan vastaamaan omaan tulotasoaan ja sen luomaa realistista elintasoa.

Onko sinulle koskaan käynyt niin, että olet lukenut keltaisen lehdistön artikkelin, missä henkilö on surkutellut huonoja taloudellista tilannettaan, mutta asuu Helsingin keskustassa, omistaa kaksi koiraa ja auton…

Päätöksenteko on vaikeata

Yksi iso asia oman talouden ja oman arjen haasteissa ovat päivittäiset ja satunnaisetkin päätökset. Meistä ihmisistä osa on nimittäin sellaisia, että emme haluaisi tehdä mitään päätöksiä. Otetaan esimerkiksi netin erilaiset lainojen vertailu mahdollisuudet – me voimme kyllä testailla niitä, mutta sitten kun tulee päätöksen hetki, saatamme jättää sen päätöksen tekemättä ja jatkaa vanhalla tavalla – kalliimmalla, mutta helpommalla, koska ei tarvitse tehdä päätöstä.

Päätöksenteon prosessi on monimutkainen ja siihen vaikuttavat lukuisat psykologiset tekijät. Yksi keskeisimmistä on kognitiivinen kuormitus, eli mielen kuormittuminen liiallisella informaatiolla. Kun kohtaamme valtavan määrän vaihtoehtoja, aivomme joutuvat koville yrittäessään arvioida jokaisen vaihtoehdon hyödyt ja haitat. Tämä voi johtaa päätösväsymykseen, jolloin teemme valintoja automaattisesti ilman syvällistä harkintaa. Harvoin tuleekaan mieleen, että nykyaikainen digitaalinen elämämme heittää näitä kysymyksiä ja päätöksentekohetkiä meille jatkuvasti. Me emme vain rekisteröi niitä kaikkia. Digitalisaatio on nopeuttanut ja ennen kaikkea lisännyt kaikenlaisen tiedon määrää, jopa tulvaksi saakka, ja tämä tietotulva on vienyt meidän arjen päätösresursseista ison palasen – siksi olisikin tärkeätä välillä tehdä kunnollinen digitaalinen detox, eli olla ilman digilaitteita, edes vaikka päivän.

Vaikka päätöksenteko voi olla haasteellista, on olemassa keinoja, joilla voimme parantaa päätöksentekokykyämme. Yksi tehokas tapa on tiedon rajaaminen. Kun rajoitamme tietomäärää, jota käytämme päätöksen tekemiseen, voimme vähentää kognitiivista kuormitusta ja tehdä harkitumpia valintoja. Toiseksi, on tärkeää tunnistaa ja ymmärtää omat tunteemme ja niiden vaikutus päätöksentekoomme. Tämän ymmärryksen avulla voimme tehdä tasapainoisempia ja objektiivisempia päätöksiä. Digitaalinen tauko auttaa myös omien tunteiden ja ajatusten hallintaan – näin ainakin sanovat erilaiset asiaan liittyvät tutkimukset.

Ympäristö ja me

Taloudelliset paineet asettavat meille tilanteita, joissa joudumme miettimään myös omia raha-asioita. Joskus oma ympäristö on kuitenkin niin painostava, että ratkaisujen tekeminen jää tekemättä, mutta jo pienikin poikkeama arjesta saattaa tuoda helpotusta – hetki luonnossa, hetki ystävien parissa.

Ympäristöllämme ja käytettävissämme olevilla resursseilla on myös suuri vaikutus päätöksentekoomme. Esimerkiksi stressaavassa ympäristössä tai resurssipulassa päätöksenteko voi olla huomattavasti vaikeampaa. Siksi on tärkeää luoda ympäristö, jossa voimme keskittyä päätöksentekoon ilman ulkoisia häiriötekijöitä.

Paljon on itsestä kiinni

Jos oma talous sakkaa, ei pidä laittaa päätä pensaaseen, vaan tutkia aktiivisesti, mitä on tehtävissä. Ensin oman realiteetin ymmärtäminen ja oman taloudellisen tilanteen tsekkaaminen toimivat lähtökohtana asioiden hallitsemiseksi. Joskus tilanne on voinut mennä pitkällekin, mutta se ei tarkoita, etteikö asiat olisi vielä saatavissa kuntoon. Jos tuntuu, että et itse jaksa tai osaa edetä, etsi apua netistä ja paikallisesti oman kaupungin palveluista.

Markkinakettu
Sitoutumaton Lohja

Yksityisyrittäjä jo 80-luvun lopulta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu