Osakesäästäminen – oletko oikea henkilö osakemarkkinoille

Jos elokuviin olisi uskominen, pörssissä joko voittaa valtavasti tai häviää kaiken. Mutta todellisuus on paljon karumpaa, ainakin tavallisille piensijoittajille. Osta osakkeita, osta rahastoja, sijoita kultaan – ehdotuksia, tarjouksia, kaikkea on saatavilla, mutta mistä pitäisi aloittaa ja mitä pitäisi oikeasti odottaa?
Tiedolla ja ajalla on iso merkitys sijoittamisessa. Tiedolla siinä suhteessa, että tiedät sekä omat mahdollisuutesi että tahot, joiden puoleen voit kääntyä. Ja ajan merkitys sekä oman ajankäytön kautta, että oman sijoittamisen hajauttamisen kautta aikajanalle – sijoittaminen ei yleensä ole pikajuoksua, vaan maratooni – joka jatkuu vuosia. Hanhi, joka munii kultaisia munia, on satu, ja kultaisen munan Hanhen löytäminen osakemarkkinoilta onnistuu todella harvoin – joskin se on mahdollista. Esimerkiksi viime vuonna Ruotsin pörssissä Evolution Gaming osti NetEntin ja teki NetEntin osakkeiden omistajille tarjouksen, joka käytännössä tuplasi kaikkien NetEnt omistajien omaisuuden – kohtuullinen hanhi siis.
Osakemarkkinat kuitenkin perustaltaan pohjautuvat tasaisuuteen, ennustettavuuteen ja maltillisiin odotuksiin. Jokainen yritys ei voi olla Testa tai NetEnt, yleensä odotusarvot ovat muutamassa prosentissa ja kymmenien prosenttien vuotuiset tuotot vaativat jo sekä onnea, tietoa että aktiivisuutta. Siksi onkin hyvä jo alussa miettiä, kuinka paljon haluat käyttää omaa aikaasi sijoitustoimintaasi, vai haluatko mahdollisimman automatisoidun palvelun?
Luotatko itseesi ja omaan kykyysi löytää tietoa ja tehdä analyysejä? Vai luotatko investointipankkiin, oman pankkisi sijoitustoimintaan ja lähdetkin rahastosijoittajaksi, joka on säästämisen yksi nykymuoto?
Perusanalyysin merkitys
Mikä merkitys on yritysten perusanalyyseillä? Se riippuu siitä, oletko ottamassa aktiivista roolia sijoittamisessa, vai haluatko luottaa omaan pankkiisi tai sijoitusten tekijään? Mikäli olet ottamassa omaa aktiivista roolia, on sinun opeteltava erilaiset termit ja eri alojen omat erikoismuuttujat ja merkit, joita katsoa sijoituksia miettiessä. Esimerkiksi sijoitettaessa vakuutusalalle, pitää olla tietoinen alan erikoisuuksista, ja samoja erikoisuuksia on käytännössä jokaisella alalla. Varsinkin sitten, jos olet sijoittamassa suurempia summia rahaa, kannattaa todella miettiä, onko itsellä aikaa ja osaamista tehdä kaikki itse, vai sittenkin turvautua, vaikka yksityiseen sijoituspankkiiriin, joka todennäköisesti osaa ainakin perusasiat sinua paremmin.
Trendit ja todellisuus
Paras tapa rakentaa päätöstä investoitiin, on perusanalyysin lisäksi luottaa tekniseen analyysiin. Tekninen analyysi perustuu historiaan ja sen kurssitietoihin. Tekninen analyysi sopii paremmin perinteisille aloille kuin uusie aloille, vaikka sitä yritetään käyttää myös osakkaiden hintojen ennustamisessa. Raaka-aineiden hintojen ennustamiselle se voikin olla hyvä työväline, eikä silloinkaan koskaan johta 100 % varmoihin tuloksiin. Tekninen analyysi on myös useimmiten varsin aikaa vievää toimintaa, ja vaatii paneutumista – eli jälleen palaamme siihen peruskysymykseen, kuinka paljon omaa aikaasi olet ajatellut laittaa sijoitustoimintasi tekemiseen? Onko sijoittaminen tuleva ammattisi, vai haetko siitä vain pientä korkotuloa säästöillesi?
Tunne itsesi
Osakemarkkinat voivat olla tasaiset kokonaisuudessa ja pitkällä aikavälillä osakkeiden hinnat ovat aina nousseet. Mutta onko oma aikajanasi vuoden vai kymmenien vuosien pituinen, oletko oikeasti miettinyt sijoittamista itsesi kautta? Oman itsensä tunteminen on hyvä lähtökohta oman sijoittamisen strategian päättämiselle. Trendien seuraajat ovat aina seuraajia, jotka toimivat ystävien ja uutisten otsikoiden perusteella ja saavat hyvässäkin lykyssä vai murusia verrattuna niihin aktiivisiin toimijoihin, jotka oikeasti saavat trendit aikaiseksi.
Omien tunteiden hallinta on yksi sijoitustoiminnan merkityksellisin asia – omat tunteet siirtämällä sivuun, voi tehdä oikea aikaisia ratkaisuja ja ansaita isoja tuottoja, mutta omia tunteita kuuntelemalla, voi katsoa mahdollisuuksien luistavan ohi omien sormien. Omat riskirahat, omat sijoitusrahat on ajateltava omana kokonaisuutena, mutta osana omaa elämääsi – mitä toivot tulevaisuudelta, mitä odotuksia sinulla on tulevaisuudelle, miksi sijoitat?
Eräs pankkimies neuvoi minua 1980-luvulla, että osakesäästäminen on hieno juttu, mutta sen on oltava pitkäjänteistä. Jos haluaa pikavoittoja, joskus tulee takuulla takkiin. (Hän jätti sanomatta, että spekulatiivinen täysosuma tekee todella gutaa!)
En aloittanut osakesäästämistä silloin enkä oikeastaan myöhemminkään. Nyt voi pörssisivuilta silmäillä, mitä ”olisi tapahtunut jos” jne. Päättyneen kalenterivuoden aikana ovat arvonsa tuplanneet esimerkiksi Tikkurila, Harvia ja Suominen; kaikki firmoja joiden tuote on konkreettinen ja ymmärrettävä. Kaksi noista liittyy huushollin hoitamiseen ja yksi kasvomaskeihin, joten kaikenhan piti olla selvää, kun korona kaatui niskaan viime keväänä!
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäinen asia on se että varojen joita sijoittaa täytyy olla sellaisia joita ilman tule toimeen. T.s. jos menettää paljon niin se ei vie leipää.
Toinen asia on että ei koskaan saa laittaa munia muutamaan koriin, täytyy hajasijoittaa.
Itse sorruin, tunteella tietystä syystä, ostamaan Talvivaaraa ja kaikki meni. No ne saattoi tietenkin vähentää muista tuotoista. Tunteet tulee aina heittää sivuun.
Ilmoita asiaton viesti