Rahoitus ja sijoitusmarkkinat kuohuvat

Siitä alkaa olemaan jo sellaiset reilut 30 vuotta kun itse ensimmäisen kerran tein sijoituksia. En tiennyt mistään mitään, ei ollut internettiä siinä mittakaavassa, että se olisi tarjonnut välttämättä apua, ja sinnehän ne rahat osakemarkkinoille menivät. Ensimmäisiä sijoituksia olivat myös omat eläkesäästöt, joita tuli aloitettua jo silloin 90-luvulla. Se ei tuntunut kaikista järkevämmältä toimelta silloin, mutta näin jälkikäteen voi sanoa, että hyvin tuli tehtyä. Muuten siinä elämäntilanteessa ja elämäntavassa nekin rahat olisivat vain tulleet käytettyä.

Nykyään ovatkin sitten sekä rahoitusmarkkinat että sijoitusmarkkinat huomattavasti monipuolistuneet. Jos esimerkiksi ajatellaan sitä, että silloin 80-ja 90-luvulla oli mentävä hattu kourassa pankkiin, eikä vain yksi kerta riittänyt lainansaantiin, vaan mukana olivat niin alustavat lainaneuvottelut, varsinaiset keskustelut ja sitten vielä kaikki paperityöt. Nykyisessä digitaalisessa maailmassa nuo kaikki ovat oikeastaan mennyttä, laina-asiat hoidetaan online digitaalisesti, ja siksi monet pankkikonttorit ovatkin suljettu. Käteistä rahaakaan ei liiku enää kuin ennen, tilastot kertovat mm. sen, että suomalaiset maksavat kaupan kassoilla ostoksensa käteisellä enää noin 12 % ostoksista. Nykyään haetaan jopa lainaa ilman luottotietoja, jotka ovat saattaneet mennä työpaikan mukana tai huonojen omien valintojen mukana. Ja lainaa voi hakea entistä useammasta paikasta – lainanhakijan vain pitää oikeasti lukea lainatarjous, lainaehdot, kulut ja korot, ja ymmärtää itse lukemansa – sillä varsinainen lainanhakeminen on niin helppoa, sen käsittely tapahtuu useimmiten samana päivänä ja rahat ovat omalla tilillä ilman että tapaa ketään henkilökohtaisesti.

Sijoitusmarkkinat 2020 luvulla

Entä sitten sijoittaminen? Meille on mediassa kerrottu, kuinka suomalaiset ovat ruotsalaisia varovaisempia sijoittajia, ja me makuutamme varojamme pankkitileillä. Viime aikojen tilastot kuitenkin kertovat, että suomalaiset ovat aktivoituneet osakesijoittamisessa, ja varsinkin rahastosijoittaminen on monen mieleen. Rahastosijoittamisessa onkin se hyvä puoli, että joku toinen tekee varsinaiset sijoituspäätökset, ja sinä sijoittajana ostat vain osuuksia tästä hoidetusta rahastosta. Rahastosijoittaminen ei anna sellaisia tuloksia kuin suora, onnistunut, osakesijoittaminen, mutta se on myös riskitasoltaan matalampi.

Osakesijoittaminenkin on muuttunut paljon viimeisten vuosien aikana. Nykyään on entistä helpompi sijoittaa pörssin ulkopuolisiin yrityksiin, kiitos digitalisaation ja uusien palvelualustojen. Samoin on entistä helpompi sijoittaa kansainvälisesti erilaisten palveluiden, kuten Nordnetin kautta. Nykyään on myös helppoa lähteä vieläkin riskiluokka korkeampiin sijoituksiin, digitaalisesti.

Lohkoketjut ja kryptovaluutta

En ole itse minkäänlainen kryptotietäjä. Tiedän perusteet ja olen aloittanut oman kryptovaluuttoihin sijoittamisen testimielessä crypto.comin sovelluksella. Testin aikana olen itse saanut kokea kryptovaluuttojen nopeat arvonmuutokset. Samall olen alkanut ymmärtää, miksi puhutaan aktiivisesta ja passiivisesta sijoittamisesta. Jos esimerkiksi olet lähdössä sijoittamaan näihin uusiin mahdollisuuksiin, on sinulla toivottavasti myös aikaa sijoituksien seurantaan ja aktiiviseen sijoituksien uudelleen järjestelyihin. Hämeen Ammattikorkeakoulun opiskelijat tekivät ennen joulua suomenkielisen kryptopelin, joka antaa hieman opetusta ja neuvoja kryptovaluutttoihin sijoittamisesta. Mikäli sinulla on noussut mielenkiiton kryptoja kohtaan, mutta et tiedä niistä varsinaisesti mitään, niin tuo kryptopeli on varmasti hyvä paikka aloittaa. Siinä kryptosijoittamista käsitellään kuvitteellisen henkilön kautta, jota pelaaja auttaa tekemään päätöksiä.

Ja jos kryptovaluutat tuntuvat jo mennentalven lumilta ja etsit vieläkin herkempää sijoitustapaa, niin sitten ovat NFT-markkinat. NFT eli non fungible token liittyy siihen, että digitaalisessa maailmassa voi pelien ja metaversen yms sisällä olla digitaalisia tuotteita, jotka ovat yksittäiskappaleita (varmennettuja) ja niillä käydään kauppaa. On esimerkiksi jo nyt mahdollista pelata NFT:eitä hyödyntäviä pelejä, joissa pelaamalla voi ansaita. Puhutaan play-to-win maailmasta ilman uhkapelejä – kylläkin monet ovat tuoneet esille huolensa, että sijoittaminen NFT-tuotteisiin on nimenomaan uhkapeliä, ja näiden omistusten arvot tulevat laskemaan. Aika näyttää.

Lohkoketjut itsessään ovat tulleet vähitellen eritavoin mukaan liike-elämään ja niitä hyödynnetään jo monin tavoin muutenkin kuin vain kryptovaluuttojen ja NFt:eiden kautta. Jos sinulla on aikaa ja mielenkiintoa, kannattaa lukea näistä uusista sovellustavoista.

Sijoittaminen ja pelaaminen

Entä sitten paljon puhuttu eurheilu? Onko siitä sijoituskohteeksi, ja miksi olisi? Ne kotitietokoneet ja konsolit jotka tulivat koteihin vajaat 40 vuotta sitten olivat alkusykäys sille, että digitaalinen pelaaminen on kasvanut kattamaan kaikki ikäluokat ja sukupuolet. Nykytilastojen mukaan suomalaisista aikuisista jo yli 42 % pelaa mobiilipelejä ajanvietteeksi, ja varsinainen kilpailullinen digipelaaminen eli eurheilu (Esports) on kasvanut yli miljardin liikevaihdolliseksi toiminnaksi maailmassa. Sen turnauksia katsellaan miljoonien katselijoiden toimesta suorina, ja pelien ammattilaiset ansaitsevat turnausvoittojen kautta miljoonia euroja.

Harvat näistä organisaatioista, jotka vetävät näitä pelejä pelaavia joukkueita on voitollisia. Jopa ne isoimmat kansainväliset organisaatiot, joiden arvo lasketaan sadoissa miljoonissa, tuottavat juuri ja juuri plussa tuloksen, ja Suomessa ei kansainvälisen tason isoja organisaatioita edes ole – osasyynä suomalaisten yritysten hidas syttyminen alan suuntaan – miksi et haluaisi näkyvyyttä alan kautta, joka eniten kiinnostaa nykynuorisoa, nuoria aikuisia, ja jonka harrastaminen kasvaa vuosi vuodelta – nyt mukaan lähteminen olisi tavallaan pioneerityötä, ja sehän tiedetään että ensimmäiset ja aktiivisemmat saavat parhaan tuloksen verrattuna tehtyyn investointiin. Ainakin kannattaa tutkia asiaa ja unohtaa kenties omat ajatukset tietokonepelaamisesta ja katsoa vaikka tämä video.

 

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu