Riskillä sijoittamaan(ko)

Oletko sinä miettinyt, miten varmistat eläkepäivät, tai miten säästät tulevaisuuteen? Oletko aktiivisijoittaja vai luotatko esimerkiksi oman pankin rahastoihin. Mietin näitä asioita juuri muutama päivä sitten tuttavan kanssa ja kävin läpi omaa harrastajamaista sijoitushistoriaa, joka kuitenkin yltää noin 30 vuoden ajalle. Ensimmäinen sijoitus oli aloittaessani yritystoiminnan, kun ehdin ottaa silloisin Tapiolan tarjoaman yrittäjän omaeläkkeen. Sitä ehdin maksella pari vuotta kunnes se koko tuote loppui ja säästä odottaa hetkeä kun siirryn eläkkeelle – tai jotenkin siten se meni. Sittemmin esimerkiksi YEL-maksuissa olen kyllä maksanut kaikista minimiä – aina viime vuosiin saakka, jolloin olen vähän sitäkin nostanut.

Mutta millainen olen sijoittajana?

Oma ensimmäinen sijoitus ei ollut rahastoihin, sillä niistä ei siihen aikaan oikein puhuttu. Sijoitin yritykseen jolle tein eniten töitä konsulttina, mutta tuloksena oli loppujen lopuksi, että menetin sijoituksistani suurimman osan arvosta – onneksi kuitenkin yritys maksoi hyvää palkkiota töistäni, joten kai se meni sitten plus miinus nolla. Vasta viimeisinä vuosina olen alkanut ostella tasaisesti oman pankin tarjolla olevia rahastoja, koska

– rahastot ovat helppo ja kohtuullisen turvallinen sijoituskohde

– voin itse määrittää koska ostan ja paljonko, vai ostanko säästösopimuksella

– pankin omat asiantuntijat huolehtivat rahastojen kokoonpanosta ja siksi maksan hoitopalkkiota

Tästä kiitoksena on salkussa vähän eri rajastoja, joista parhaat ovat tuottaneet yli 40% arvonnousun, joten olen hyvinkin tyytyväinen. Osakkeisiin en käytännössä ole liiemmin palannut, mitä muutama suoran kaupan tehnyt Nordnetissä hyvällä tiedolla ja onnelle sekä ajoituksella varustettua – mutta nyt sielläkin on vain rahastoissa varat kiinni.

Rahastot sopivat laiskolle

Rahastosijoittaminen on minusta hyvä vaihtoehto minunlaiselle laiskalle sijoittajalle, joka ei ehdi eikä jaksa keskittyä yritysten seurantaan, vaan haluaa keskittyä elämässään aivan johonkin muuhun, mutta kuitenkin sijoittaa sivuun jollain tavalla.

Kryptot kiinnostavat mutta…

Kryptovaluutat kiinnostavat oikeasti. Tuntuu, että niistä voi oikeasti tulla seuraavan rahajärjestelmä perusta, mutta Bitcoinin, Ethereumin ja muiden bittivaluuttojen arvon heilahtelut ovat vain niin kovia, että tähän mennessä en ole uskaltanut lähteä liikkeelle -ja tiedän, monet jotka lähtivät alussa mukaan esimerkiksi Bitcoiniin, ovat tienanneet huimia summia arvonnousun kautta. Nykyään varsinkin Bitcoinin kanssa kyse on ajoituksesta, hyvällä ajoituksella voit ansaita kymmeniä prosentteja päivissä. Kryptovaluutat ovat riskisijoittamista.

Itseasiassa olenkin viime aikoina perehtynyt kryptovaluuttojen historiaan ja niiden tilanteeseen ympäri maailman. Siinä missä Kiina kieltää bitcoinit, se kuitenkin perusti oman virtuaalisen rahansa, ja Euroopallakin on tulossa oma digitaluutta – joten kyllä näitä pitänee seurata jatkossa edes sivusilmällä – mutta lähdenkö sijoittamaan kryptoihin tänään? En usko, en vielä – olen siis varovainen sijoittaja.

Uuden ajan digitaalinen euro olisi helppo, yleisesti hyväksytty, turvallinen ja luotettava maksuväline, joka olisi euroalueen kansalaisten käytettävissä ilman kustannuksia. – https://www.ecb.europa.eu/paym/digital_euro/html/index.fi.html

Kaikista suurin riski

Kaikista suurin riskikohde on minulle itselleni kuitenkin nykyään joka lauantai – eikä se ole lotto, vaikka siinä olisi yksittäin kenties se isoin voittopotti – ei, vaan kyseessä on laji, jota katselin jo pienenä klo 16.55 alkaen TV2:lla. Nykyisin katselen sitä sitten Viaplay:n suoratoistosta, josta tätäkin kirjoitettaessa 38 minuutin kulutta alkaa Pukin ottelu Burnley-Norwich – pelaan siis sitä vanhaa kunnon Vakiota – jossa tällä kaudella olen pelannut viidellä kierroksella ja saanut palautuksia neljällä….. ja ennenkaikkea, olen saanut katsella jalkapalloa. Suurin riski, mutta samalla ajanvietettä, viihdettä ja penkkiurheilua.

Millainen sijoittaja sinä olet? Ammattilainen, semipro, vai aktiivinen harrastaja. Minä olen laiska rahastosijoittaja, joka ostaa kiinnostavia osakkeita lyhyen aikavälin sijoituksiin, ja sitten sijoitan seuraamiini urheilutapahtumiin – ilolla, ja vapaudella – mutta myös vastuullisesti, siten että sijoitan mitä sijoitan ja minne, niin oma talous pitää pysyä tasapainossa.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu