Sähköautot ja sijoittaminen 2022

Nyt kun markkinat menevät sahaten ylös- ja alas… niin mitä sitä oikeastaan pitäisi miettiä omasta sijoittamisesta ja säästämisen tavoitteista. Pitäisikö seurata, jonkun onnistuneen tekemisiä…

Mitä ajattelit, kun näit uutiset Elon Muskin ostoksista liittyen Twitteriin? Tuliko mieleen se, miten helppoja markkinoihin itseasiassa on nykyään mahdollista vaikuttaa? Onhan se tietysti iso peliliike Muskilta ostaa yli 9 % Twitteristä ja nousta suurimmaksi yksityissijoittajaksi ja suoraan johtokuntaan, mutta onko sen arvo se 2 % mitä Twitterin osakkeen arvo nousi saman tien?

Twitterin toimitusjohtaja Parag Agrawal twiittasi itse aiheesta, että hän uskoo Muskin tuovan uudenlaista tekemistä ja arvoa johtokuntaan, mutta onko se oikeasti se, mitä Twitterin johtokunta Muskista miettii? Aiemmin olemme saaneet ”nauttia” Muskin kommenteista sekä Teslan että Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen suhteen ja nähneet kuinka miljardöörin sanoja seurataan lähes reaaliajassa markkinoilla. Ja mitä tulee Twitterin arvon nousuun, niin nousua tuli alkuviikosta 27 %. Paljon kohua sosiaalisen median viestintäkanavasta, jolla on aktiivisia päiväkäyttäjiä nykyään noin 217 miljoonaa ja tavoite nousta 315 miljoonaan käyttäjään ensi vuoden loppuun mennessä.

Sijoituskohteiden valinta

Jos sitten miettii näitä kaikkia yrityksiä, joihin Musk on sijoittanut rahaa: Tesla, Bitcoin ja Twitter. Niille kaikille on yhteistä suuret tulevaisuuden näkymät ja suuret kasvuodotukset, ja onhan Musk sijoittanut myös muihin yrityksiin. Onko sitten niin, että jos olet tarpeeksi iso tekijä sijoitusmarkkinoilla, voit Muskin tyyliin saada markkinat toimimaan omien halujesi mukaisesti? Onko oikein, että yhdellä julkisella henkilöllä on niin suuri vaikutus yrityksien tulevaisuuteen verrattuna itse yritykset.

Otetaan esimerkiksi Tesla. Olemme saaneet koko sen historian ajan lukea sen tuotanto-ongelmista ja viivästyksistä. Hienoista tulevaisuuden luvuista ja suunnitelmista, joihin ei yleensä olla päästä. Mutta samalla Teslasta on tullut melkein oma termi sähköautoilulle, ja vaikka monet autotehtaat nykyään tekevät enemmän sähköautoja, onko yksikään niistä noussut mediassa Teslan tasolle? Onko perinteisten autotehtaiden markkinointi liian perinteistä ja varovaista verrattuna Muskin strategioihin, vai mistä on kyse? Minkä sähköauton sinä ostaisit, ja sijoittaisitko itse siihen merkkiin, jonka autoa ajat?

Tässä esimerkissä Teslan osakkeen hinta on noussut vuodessa 57,78 % eli se on ollut todella hyvä sijoituskohde, ja suurin hinnan hypähdys sattui lokakuussa 2021, mutta Tesla on sijoittajille lähes yhtä epävarma tulevaisuuden suhteen kuin erilaiset onnenpelit kuten lotto.

Entä sitten Twitter, sen arvo oli yli 70 dollarissa per osake vuosi sitten, mutta siitä lähtien tämän viimeisen vuoden aikana se on tullut portaittain alas, jopa alle 40 dollarin, kunnes tuli Musk uutinen ja Twitter nousi yli 50 dollariin – ja kasvun varaa hinnassa on paljon – ja mikäli Twitter saa uudistettua itseään ”oikeaan” suuntaan ja samalla uusia käyttäjiä sen suunnitellut 100 miljoonaa, rikastuu Musk entisestään – kannattaisiko siis nyt lähteä Twitterin matkaan? Melkeinpä lähtisin.

Entä sitten Bitcoin ja kryptomarkkinat? Niiden volatiliteetistä on puhuttu paljon. Oletko itse kokeillut tehdä kauppaa kryptoilla? Omakohtainen kokemus kertoo, että niiden kanssa pitäisi olla aktiivinen seuraaja, jolla on rautaiset hermot. Sijoitin muutamaan eri kryptovaluuttaan kryptoalustan kautta ja olen seurannut sijoituksiani, joista pahimmillaan suli noin 40 % pois, kuinka ne ovat sittemmin hieman petranneet, mutta eivät ole vielä palanneet edes alkuperäiselle tasolle, mutta en ostanut Bitcoineja. Bitcoinin arvo käväisi vuoden 2021 lopulla jo yli 61 tuhannessa dollarissa pudoten siitä jälleen kohtuullisen nopeasti alas, aina 30 tuhannen dollarin tasolle. Jos kuitenkin katsotaan bitcoinin kurssia, tällaiset soutamiset ja huopaamiset ovat markkinoille olleet tuttuja, ja tähän mennessä aallon pohjilta ollaan noustu taas uusiin korkeuksiin, mutta nyt on menossa se tasainen vaihe, ja ollaan reilussa 30 000 dollarin tasossa – vuodessa arvosta on sulanut sellaiset reilut puolet parhaasta tasosta, mutta monet analyytikot sanovat että tässäkin on vielä sellaiset 30 % liikaa… vai onko?

Seuraisitko Muskin sijoituksia?

Katsotaan tarkemmin, mitä muuta Musk on tehnyt, kun ajanut omalla tavallaan sähköautoilua ja digitalisaatiota eteenpäin. Hän on sijoittanut myös sellaisiin kasvuyrityksiin kuin PayPal, SpaceX, DeepMind Technologies ja The Boring Company, mutta miksi?

Tiesitkö esimerkiksi sitä, että Musk oli mukana perustamassa x.com yritystä 1999, joka liittyi Confinityyn ja näistä syntyi vuonna 2001 Paypal? Paypal oli arvonsa huipulla viime vuoden kesäkuussa, kun osake kävi lähes 290 dollarissa seuraten käytännössä neljän vuoden kasvujaksoa, oltuaan noin 40 dollarin arvoinen vuonna 2016. Viime kesän jälkeen sen arvo on kuitenkin tullut alas rajusti ja on nyt 117 dollarissa – se on siis vuodessa menettänyt arvostaan yli puolet! Musk on osannut poistua Paypalin omistajista selityksenä siirtää sieltä saadut varat SpaceX:n Teslan sekä SolarCityn sijoituksiin.

Entä sitten tämä median rakastama yksityinen avaruuslentoyritys SpaceX. Ei ainakaan voida sanoa, että Musk tekisi mitään pientä. Space Exploration Technologies Corp. eli SpaceX:n Tusk perusti 2002, ja sen virallinen tavoite on mm. saada ihminen Marsiin ja muihin paikkoihin aurinkokunnassamme. Se teki NASA:n kanssa sopimuksen 2006 ja 2008 se laukaisi ensimmäistä kertaa Falcon 1 rakettinsa maata kiertävälle radalle. Sen Dragon alus toimii matkustaja-aluksena ISS:n ja maan välillä. SpaceX ei ole julkinen pörssiyhtiö, eli me emme oikeasti tiedä sen miljardien kulutuksesta ja tuloksesta, mutta sen tiedämme, että Elon Musk omistaa siitä 47,4 % ja 78,3 % äänistä.

Musk on siis varsin rohkea sijoittaja, joka ei pelkää suuriakaan markkinoiden heilahteluja, mutta toisaalla hänellä onkin laaja salkku, joka on pitkälti sijoitettu erilaisiin tulevaisuuteen liittyviin sijoituksiin, mutta seuraisitko sinä hänen sijoituksiaan?

Sähköautot ja 2022

Sähköautoja ennustettiin valmistettavan ja myytävän viime vuonna noin 9,5 miljoonaa kappaletta- määrissä ollaan vielä kaukana sähköautojen markkinavalloituksesta, mutta suunta on selvä. Lähes kaikilla markkinoilla kasvua oli 2020 vuodesta vuoteen 2021 yli 100 %, paitsi Euroopassa vain 66 % – mutta Euroopassa ei muutenkaan ollut automarkkinoilla kasvua, kuin taas muualla maailmassa oli keskimäärin 4,6 % kasvu kokonaismarkkinoilla. Ovatko automarkkinat siis yhä hyvä sijoituskohde? Vai pitäsikö sittenkin lähteä vihreälle suunnalle ja etsiä näitä tulevaisuuteen vaikuttavia kehittyviä yrityksiä?

Katsotaan lähelle eli naapuri Ruotsiin, mistä ponnistaa Polestar, eli Volvon ja Geelyn omistama sähköautovalmistaja. Volvo palasi Tukholman pörssiin ja esimerkiksi viimeinen puolivuotiskausi on kulunut mollivoittoisasti arvon pudotessa lähes 12 %. Onko Polestarissa kuitenkin tuleva nousu Volvollekin?

Vuonna 2021 sähköautomarkkinoiden ykkönen oli kuitenkin yhä Tesla, jolla oli vajaan 14 % markkinaosuus. Sen kannoilla oli kuitenkin jo yli 11 % markkinaosuudella VW ryhmä ja kolmantena kiinalainen BYD.  Tesla myi omia sähköautojaan viime vuonna 936 200 kappaletta ja VW 762 400 plugariautoa. Tuo VW:n sähköautojen kasvun määrä oli 80,6 % verrattuna edelliseen vuoteen, joten voidaan hyvinkin odottaa, että 2022 VW konserni tulee ohittamaan Teslan sähköautojen myynnissä, mikäli tehtaat vain saavat autoja markkinoille – nythän tämän kanssa on kaikilla autotehtailla omat ongelmansa.

Itse olen sijoittamisen suhteen täysin passiivinen sijoittaja, eli sijoitan ennemmin rahastoihin kuin suoraan osakemarkkinoille, sillä olen oppinut itsestäni sen, että en jaksa seurata tarpeeksi eri yritysten liikkeitä markkinoilla, jotta oikeasti voisin menestyä osakemarkkinoilla. Toisaalta ei minulla myöskään ole sellaista sijoitussalkkuakaan, joka antaisi aihetta aktiiviseen markkinaseurantaan. Siitä huolimatta välillä on hauska tehdä tällaisia täsmäiskuja ja ottaa selvää jostain yksittäisestä markkinatekijästä, kuten tällä kertaa tämä pintaraapaisu Elon Muskiin ja hänen mahdollisuuksiinsa omien sijoitusten ohjaajana.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu