Suomalainen jalkapallo nousuun(?)

Kirjoitin jo vuosia sitten toisaalle netin keskustelupalstoille ajatuksiani suomalaiseen jalkapalloon liittyen, enkä saanut kovin hyvää palautetta kirjoitukselleni. Asiat eivät ole niistä vuosista kovin paljoa muuttuneet joten ajattelin näin EM-huumaan aikana palata noihin ajatuksiin suomalaiseen jalkapalloon liittyen ja siihen, miksei suomalainen jalkapallo tunnu pääsevän eteenpäin?

Jalkapallon juuret

Nykyaikaisen jalkapallon parhaat pelaajat ovat useimmat kotoisin oloista, joissa ei voinut edes unelmoida lämpimästä ruoasta joka päivä tai uudesta tietokonepelistä. Ei turvallisesta kodista tai hyvästä koulusta, niissä oloissa piti vain tehdä kaikkensa selviytyäkseen ja onneksi nämä jalkapallomaailman tähden löysivät jalkapallon ja omalla taidollaan, voittamisen tahdollaan ja kovalla työllä nousivat maailman maineeseen. Ei jokainen siihen pystynyt ja tie vei muualle ja joillakin tie katkesi ennen mitään mainittavaa, mutta Suomessa tie on erilainen. Meillä täällä Suomessa yhteiskunta yhä vieläkin hoitaa suurimmaksi osaksi ne 70-luvulta lähtien kehittyneet velvoitteet, ettei kenelläkään ole aivan välttämätön pakko tehdä mitään. Muu Eurooppa on jo tilanteessa, ettei tämä riitä, mutta toisaalta he ovatkin sellaisen 1000 vuotta meitä edellä yhteiskunnallisessa kehityksessä, joten historian painolastia löytyy enemmän.

Ajatukseni pohjautuvat siis siihen seikkaan, että monessa maassa jalkapallo on ainoa tapa selviytyä ja monet maailman parhaista joukkueista on kokoelma maailman kolhuja nähneitä pelaajia, jotka toisaalta omaavat mahtavan lajin osaamisen, mutta myös tarvittavan kovuuden ja voitontahdon. Siihen verrattuna suomalainen ”kaikki pelaa”, ”kaikki voittaa” mentaliteetti ei rakenna tai kehitä voittajia, vaan pelaajia. Mutta sekään ei ole ainoa selitys. Toinen selitys on pohjoinen sijaintimme ja pieni väkilukumme. Jos meillä on kärkiottelu kesällä liigassa, sitä voi olla katsomassa maksimissaan 10 000 katsojaa, todennäköisesti 5 000, muualla Euroopassa lukema on 25 000 tai 50 000. Pelkästään siitä seuraa, että Suomessa kehittyneet hyvät ammattilaisen alut kaupataan nuorina Eurooppaan jossa he kenties kehittyvät ammattilaisiksi tai sitten eivät – joka tapauksessa ansaitsevat kaudessa sen, mitä koko urallaan ansaitsivat Suomessa.

Lisää rahaa jalkapalloon

Monelle jalkapallo on rakkauslaji, mutta rakkaus ei pelkästään riitä tuomaan ruokaa pöytään vaan siihen tarvitaan rahaa ja suomalainen jalkapallo tarvitsee rahaa kehittyäkseen. Kentät ja niiden oheistoiminnot tarvitsevat kehitysaskeleita, organisaatiot lisää rahaa ja osaamista ja pelaajat lisää palkkaa. Mistä sitten sitä rahaa suomalaiselle jalkapallolle olisi saatavissa? Mistä ruotsalainen tai tanskalainen jalkapallo ovat saaneet rahaa? Voisiko suomalainen jalkapallo saada samoista lähteistä? Kyseessä on Euroopan rahapelimarkkinat, jotka sponsoroivat käytännössä kaikkien suurien jalkapallomaiden pääliigoja ja näiden joukkueita – Suomi ei kuitenkaan saa euroakaan niistä rahoista. Veikkaus kyllä vuosittain antaa rahaa urheilun tukemiseen, mutta ajatus ”kaikki pelaa” on taustalla, joten kärki ei kehity. Tähän kaikkeen olisi mahdollisuus vaikuttaa eduskunta tasolla, mutta tahtoa ei vielä muutokseen ole – on vain pelko.

Nopeampi tapa edetä olis tehdä arpajaislakiin muutos, mikä mahdollista kansainvälisten toimijoiden tulon Suomen markkinoille ja vapaan sponsoroinnin mahdollistuminen samalla. Se toisi välittömästi lisää rahaa joukkueille useampaan muuhunkin lajiin, eikä kukaan todellisuudessa usko, että rahapelien lisenssointi oikeasti lisäisi pelaamisen määrään – se vain siirtyisi nykyisestä kanavasta uuteen. Tällä hetkellä kuitenkin paljon nettipelaamisesta valuu jo nyt ulkomaille ilman lisenssimaksuja tai veroja – näiden suitseminen lisenssillä toisi sekä valtiolle että urheilulle lisää rahaa. Aivan varmasti.

EM-lopputurnaus

Suomi lähtee siis kesällä kohtaamaan Kööpenhaminaan ja Pietariin kolmessa ottelussa kolme kovaa vastustajaa: Tanska, Belgia ja Venäjä. Hyvällä ja onnistuneella pelillä Suomella on aina mahdollisuudet jatkoon, mutta se vaatii oikeasti valmentaja Markku Kanervalta onnistumista kuvioissaan ja pelaajilta täydellisyyttä hipovia onnistumisia – löytyykö pelaajille voittamisen tahto ja rohkeus näissä otteluissa, sen näemme kesäkuussa. Suomella ei kuitenkaan oikeasti ole mitään hävittävää, ja tämä on asia, mikä kannattaa muistaa.

Tilastollisesti Suomella on mahdollisuudet Tanskan kanssa parhaaseen tulokseen, ja Belgia ja Venäjä hyvällä puolustamiselle – mutta loppujen lopuksi jalkapallossa on kyse maalinteosta, ja yksikin maali riittää voittoon. Sen osoitti aikoinaan jo Kreikka voittaessaan EM kultaa vuonna 2004 Angelos Charisteasin maalilla Portugalia vastaan. Tuossa turnauksessa Kreikka pelasi alkusarjan 1-1-1 tuloksella eli voitto, tasapeli ja tappio mutta pääsi jatkoon voittaen sitten Ranskan 1-0 ja Tsekin jatkoajalla 1-0 ja loppuottelussa todellakin Portugalin 1-0, eli hyvä tiukka puolustus ja yksi maali vastustajien verkkoon.

Markkinakettu

Yksityisyrittäjä jo 80-luvun lopulta. Omia ajatuksia löytyy osoitteesta <a href="http://markkinakettu.blogspot.com/" title="http://markkinakettu.blogspot.com/">http://markkinakettu.blogspot.com/</a> ja facebookista <a href="https://www.facebook.com/markkinointiguru/" title="www.facebook.com/markkinointiguru">www.facebook.com/markkinointiguru</a> Jos intoa ja aikaa riittää niin firmasta lisätietoja löytyy kotisivuilta <a href="http://www.ertuki.fi" title="www.ertuki.fi">www.ertuki.fi</a> ja tekemiäni videoita YouTubesta kanavalta: eRoom

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu