Suomi muuttuu

Suomi on käynyt tasaista muutosta läpi vuosisatojen ajan. Jos katsotaan esimerkiksi viimeistä sataa vuotta, voidaan todeta, että jokainen vuosikymmen on tuntenut muutoksen tuulia. Muutos jatkaa myllertämistään tänäkin päivänä ja jo kymmenen vuoden päästä tulemme luultavasti katsomaan taaksemme ihmetellen ja ehkä jopa päitämme puistellen. Tässä artikkelissa käyn läpi sitä, miten ihmiset ovat eri vuosikymmeninä eläneet ja miten rakas kotimaamme on vuosien saatossa muuttunut.

 

Takaisin 1920-luvulle

Kun katsotaan 100 vuotta taaksepäin, voimme todeta, että olemme eläneet hyvin erilaista elämää nykypäivään verrattuna. Olimme nuori ja itsenäinen tasavalta, sillä olimme vain pari vuotta aiemmin pyristelleet itsenäisiksi Venäjästä. Tuolloin pahimmat nälkävuodet olivat takanapäin, mutta leipä oli silti vielä rajoittunutta ja vähäistä.

Suurin osa väestöstä, eli jopa 80 prosenttia asui maalla, loput kaupungeissa. Voidaan kuitenkin todeta, että näihin aikoihin kaupunkielämä alkoi hiljalleen kiihtyä. Suuri muutos suomalaisten elämään tuli vuonna 1921 oppivelvollisuuden myötä; jokaisen lapsen tuli käydä koulua. Lisäksi armeijasta alkoi tulla kasvavien nuorten miesten velvollisuus, kun asevelvollisuus astui voimaan. Suuri 20-lukua määrittävä tekijä oli kieltolaki, joka kielsi alkoholin myynnin ja valmistamisen vuosina 1919-1932. Sillä lakia ei valvottu erityisen tarkasti, aiheutti se alkoholin salakuljettamista ja laitonta myymistä. Kaiken kaikkiaan 20-lukua voidaankin kuvailla eheytymisen vuosikymmeneksi, sillä se oli aikaa, jolloin Suomi yritti rauhoittaa kahtia jakautunutta kansaa ja päästä jaloilleen sodan jälkeen.

 

1930-luvulla tapahtui jotain tätäkin päivää määrittävää. Vuonna 1931 kansanäänestyksen sysäisemänä eduskunta päätti kumota kieltolain, jolloin se otti alkoholin valmistuksen, myymisen ja anniskelun omaan valvontaansa. Ihmisten elämään vaikutti myös maailmalla puhjennut lama, joka johti Suomessa pula-aikaan. Lama aiheutti kansalle työttömyyttä, palkan alenemista ja työajan lyhentymistä. Myös hyvää kuitenkin tapahtui 30-luvulla ja esimerkiksi ensimmäisiä äitiyspakkauksia alettiin jakamaan vähävaraisimmille äideille ja kansaneläkelaki astui voimaan. Tupakointia pidettiin muodikkaana ja jopa puolet suomalaisista miehistä polttivat, mutta lisäksi naiset alkoivat polttamaan yhä enemmän. Sen haittoja ei tuolloin niinkään tunnistettu.

1940-lukua värjäsi voimakkaasti sota ja se näkyi ihmisten elämässä suoranaisesti. Ruoasta ja muista kulutustuotteista oli pula ja näin ollen tuotteita säännösteltiin. Kansalaisten keskuudessa vallitsi ahdistus epävakaan ja vaikean tilanteen vuoksi. Sodan jälkeiset aluemenetykset pakottivat yli 400 000 suomalaista muuttamaan kodeistaan, jonka seurauksena kasvoi suuria keskittymiä. Vaikeista vuosista huolimatta talous lähti kasvuun, sillä Suomi teki kaikkensa, jotta menetyksiä kokenut maa pääsisi takaisin jaloilleen.

1950-luvulla tapahtui paljon hyvää. Elämä alkoi palautua normaaliksi ja tuotteiden sääntelylle sai sanoa heipat. Suomi sai maailman huomion, kun kesäolympialaiset järjestettiin Helsingissä ja Armi Kuusela valittiin Miss Universumiksi molemmat vuosina 1952. 50-luvulla tapahtui paljon muutoksia, kun ihmisiä muutti Ruotsiin, televisio tuli osaksi suomalaisia koteja, kaupungit kasvoivat ja populaarikulttuuri alkoi elää. Rock and roll ja Coca-Cola alkoivat maistua suomalaisillekin.

Jo 1950-luvulla alkanut autojen lisääntyminen kiihtyy kiihtymistään 1960-luvulla. Suomeen alkoi syntyä lähiöitä ja ihmiset pystyivät asumaan aiempaa yhä tilavammin. Vapaa-aika lisääntyy lyhyempien työviikkojen vuoksi ja kodeissa näkyy yhä enemmän elektroniikkalaitteita. Suomi alkoi kaupungistua yhä enemmän.

 

Kehittyvä yhteiskunta

Suomi jatkoi kehittymistään 70-luvulla, kun naisen asema parani entisestään; esimerkiksi raskauden keskeytykset tulivat naisten itse päättämiksi, ehkäisypillerien käyttö lisääntyi ja naiset pystyivät käymään helpommin töissä päivähoitolain myötä. Ihmisten terveyteen alettiin kiinnittämään huomiota, kun terveyskeskuksista tuli ilmaisia kaikille kansalaisille ja peruskoulujärjestelmä oikeutti kaikki käymään koulua 16 vuotta. Jopa ulkomaanmatkoja tehtiin ja ihmisillä oli varaa ostaa kesämökkejä. 80-luvulla ihmisten elämänlaatu ja kaupungistuminen jatkaa paranemistaan ja kasvamistaan. Esimerkiksi mitä ruokaan tulee, alkoi kauppojen hyllyillä notkua hedelmiä yhä enemmän ja erilaisia ravintoloita, myös pikaruokaravintoloita, avattiin ympäri Suomea.

 

Suomi koki törmäyksen kehityksessään, kun 90-luvun voimakas lama aiheutti suurta työttömyyttä, leipäjonoja ja näin ollen ahdistusta kansan keskuudessa. Puolivälissä 90-lukua kuitenkin tapahtui muutoksia Suomen liittyessä Euroopan Unionin jäseneksi ja Nokian pyyheltäessä menestyksessä. Matkapuhelimet yleistyivät, digitalisaatio ja teollistuminen vahvistui ja se jos jokin, on sitten 90-luvulta lähtien muuttanut elämäntyyliämme. Kun digitalisaatio saapui Suomeen pysyvästi, alkoivat elämäntyyli ja teknologia muuttua ja kehittyä toden teolla. Lyhyessä ajassa se vaikutti siihen, mitä ihmisillä oli saatavilla vain muutaman klikkauksen päässä. Netissä ostosten tekeminen – esimerkiksi Zalandon ja Verkkokaupan tapaisissa nettikaupoissa shoppailu yleistyivät, onlinepelit kuten Casinohuone tarjosivat monipuolisempia vaihtoehtoja pelata missä tahansa ja milloin tahansa ja sadat elokuvat ja sarjat tulivat kaikkien nähtäviksi Netflixin ja HBO:n kaltaisten palveluiden myötä.

Suomi jatkaa kehittymistään yhä edelleen ja onkin yksi edelläkävijöistä monissa asioissa. Maassamme kehitetään ensiluokkaista teknologiaa, yhteiskunnalliset olosuhteet ovat ensiluokkaisia, sukupuolten välinen tasa-arvo on suhteellisen suurta muuhun maailmaan verrattuna ja turvallisuus ja vapaus ovat meille perusoikeuksiamme. Tulevaisuuden Suomessa ennustetaan muun muassa kaupungistumisen lisääntyvän ja maahanmuuton kasvavan. Loppujen lopuksi kuitenkin vain tulevaisuus näyttää, mitä se tuo tullessaan.

 

Markkinakettu

Yksityisyrittäjä jo 80-luvun lopulta. Omia ajatuksia löytyy osoitteesta <a href="http://markkinakettu.blogspot.com/" title="http://markkinakettu.blogspot.com/">http://markkinakettu.blogspot.com/</a> ja facebookista <a href="https://www.facebook.com/markkinointiguru/" title="www.facebook.com/markkinointiguru">www.facebook.com/markkinointiguru</a> Jos intoa ja aikaa riittää niin firmasta lisätietoja löytyy kotisivuilta <a href="http://www.ertuki.fi" title="www.ertuki.fi">www.ertuki.fi</a> ja tekemiäni videoita YouTubesta kanavalta: eRoom

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu