Tuleva joulu ja sen maksaminen

Jos olisin tiennyt vuosi sitten niistä uutisista, joita sähköyhtiö minulle laittoi reilut viikko sitten, olisin saattanut suunnitella tämän vuoden toisin. Nyt nimittäin näyttää siltä, että tämä sähkölämmitteinen talomme ja sen sähkölämmitteinen uuni tuovat jouluumme ja sen budjettiin melkoisen loven. Loven, jota varten lähdin jopa laskemaan kaikkia lainojamme ja osamaksuja ja tarkastelemaan saatavilla olevia nettilainoja ja lainavertailuja. Sähkönhinta nousee sellaisessa määrin, että sen maksamiseen joutuu oikeasti varautumaan tekemällä mahdollisesti säästöjä arkeen.

Säästöjä arkeen

Me itseasiassa jo testasimme tämän syyskuun (vasta puolessavälissä) sitä, kuinka paljon voisimme tarvittaessa säästää ruokakuluissa normaalissa arjessa. Säästöjä on saatavilla, vaikka valitettavasti oma talous ja sen ruoankoostumus vaatiikin erityisruokavaliota, joka maksaa monen perusainesosan kohdalla moninkertaisesti sen massatuotteen – ja se näkyy myös ruokakuluissa, Jouluna valitettavasti kuitenkaan ruoasta säästäminen ei tule kuuloonkaan, sillä se on se yksi aika vuodesta, kun perhe ja lapset kokoontuvat yhteisen pöydän ääreen nauttimaan antimista, ilman kiirettä. Jouluna vietetään aikaa rauhassa, ja ollaan kiitollisia siitä, että meillä on toisemme, ja silloin annetaan myös ruokapöytien näyttää se, kuinka paljon toisistamme välitämme. Onneksi kuitenkin ruoanlaittotaito on tallella, ja useimmat joulun perinteiset ruoat löytyvät omasta pöydästä itse tehtyinä kotiruokina– mutta kuitenkin niiden hinta tänä jouluna tulee sähkönhinnan nousun myötä olemaan selvästi suurempi kuin edellisten joulujen aikana. Samalla kuin tuota ruokakulusta ja sen rakennetta on seurattu ja ostettu säästeliäästi tämä kuukausi, myös sähkönkäytössä on katsottu, mitä on mahdollista säästää. Silloin kuin sähkön hinta on kohtuullinen, ei ole ollut tarvetta olla niin hirveän tarkka omasta sähkön kulutuksesta, joten säästämise kohtia kyllä löytyy. Mutta eivät ne oman talouden sähkönsäästötoimet aivan sitä nousevaa hintaa tasoita, joten tulevan kevään valtion mahdollisesti tarjoavat sähkötuet tulevat tarpeeseen – kunhan ensin nähdään, kuka niitä oikeasti voi hakea, eli reunaehdot ovat mielenkiintoiset nähdä. Tuleeko se sähkötuki olemaan vain alennus veroissa, vai tuleeko myös se tuki yli 500 euron sähkölaskuihin toteutumaan, sen näemme sitten viimeistään ensi vuonna.

Näin pitkäaikaisena yrittäjänä kaikenlaiset valtion tuet ovat vähän kaksijakoinen asia, sillä osa niistä on ihan järkeviä, osa taas sekoittaa markkinoita luoden epätasa-arvoa niiden välille, jotka osaavat hakea tukia, ja niiden jotka eivät osaa hakea tukia. Useimmat valtion jakamat tuet tarkoittavat kyllä hyvää, mutta valitettavasti vuosien tai vuosikymmenten aikana olemme nähneet (myös Suomen ulkopuolella), kuinka valtion ja EU:n jakamia miljoonia on valunut vääriin käsiin, kun tukia on osattu hakea hankkeisiin, joista ei kuitenkaan lopulta ole syntynyt mitään todellista – vain muutama  rikastunut liikemies.

Kolme kuukautta aikaa

Nyt on kuitenkin vielä lokakuu, marraskuu ja joulukuun viikot  aikaa, jotta  Eurooopan  tilanne voi vielä muuttua. Nykyisessä maailmantilanteessa se voi kylläkin muuttua  vaikka mihin suuntaan. Viime aikaiset sotauutiset myös muualta entisen Neuvostoliiton alueelta kertovat, että Ukrainan sota on vain  yksi kriiseistä, joita varsinkin Balkanin alueella on käynnissä. Se on niistä suurin, ja sen vaikutuksen yltävät ympäri maailman – osalle ihmisistä enemmän kuin toisille, ja osa ei edes huomaa koko sotaa. Mutta niinhän se on ollut aina, maapallolla on lähes aina ollut sotia jossain kolkassa, emmekä me välttämättä ole olleet niistä tietoisia, sillä emme osaa etsiä niistä tietoa, media ei kerro, eikä meitä kiinnosta. Mutta siinä vaiheessa kun sota on lähes kotiovella, omat arjen kulut nousevat ja epätietoisuus tulevasta alkaa vaikuttaa arkeemme, myös me reagoimme.

Toivottavasti saamme kuitenkin viettää joulun rauhassa perheen kesken – vaikka sitten maksaen itsemme kipeäksi siitä sähköstä.

Markkinakettu
Sitoutumaton Lohja

Yksityisyrittäjä jo 80-luvun lopulta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu