Vapaa-aikaa ja tiedon valtaväylä

Oletko koskaan miettinyt, kuinka vapaa-aikamme on muuttunut tässä 2000-luvun aikana? Tai jos ikää on kertynyt hieman enemmän, niin kuinka paljon se onkaan muuttunut viimeisten 50 vuoden aikana. Eikä vain vapaa-aika, vaan itseasiassa koko yhteiskuntamme.

Moni asia sekä vapaa-ajassamme, työelämässä sekä arjessamme koskettaa tiedon valtaväyliä ja sosiaalisen median kanavia – ja kaikkien niiden hyväksi käyttämiseen liittyvät sellaiset adjektiivit kuin helppous, joustavuus ja nopeus. Oletko esimerkiksi testannut oman nettiyhteytesi nopeuden netin nopeustestin avulla? Kuinka hyvin sinulla onnistuvat kotona tietokoneella työnteko, tiedonhaku tai television kautta suoratoistokanavien selailu tai tietokoneella verkkokameran käyttö sukulaisten kanssa?

Kaikki – heti ja nyt

Monet asiat, ovat ne sitten ammattitaito, palkka, oma asunto, ja uusi älypuhelin tuntuvat olevan kaikille itsestäänselvyyksiä, ja ne pitäisi saada mahdollisimman nopeasti ja helposti. Jos jollakulla on jotakin, mitä sinulla ei ole, niin osa meistä ajattelee tällä hetkellä, että niin ei pitäisi olla. Vaikka suurin osa maailmasta nykyään pyörii taloudellisten asioiden parissa ja yksinkertaisesti se kenellä on rahaa, voi ostaa periaatteessa mitä vain – niin osa meistä ajattelee, että kaikilla pitäisi olla pääsy kaikkeen – ja vielä sillä tavalla, että minulle itselle kuuluu ensin – vähemmän sitten yhteisöllisyys tai yhdessä tekemällä.

Tekninen kehitys on tuonut meille vapaa-aikaa ja helpottanut arkeamme todella paljon. Meidän ei tarvitse enää tehdä arkirutiineja, jotta asuntomme lämpiäisivät tai jotta pääsisimme töihin tai opiskelemaan – nämä asiat ovat pitkälti meille annettuja, joka asuntomme tai yhteiskunnan puolesta. Lisääntynyt vapaa-aikakaan ei välttämättä ole tarkoittanut lisääntynyttä hyvinvointia, miksei?

Hyvinvointi ja 2020-luku

Hyvinvointi, sosiaaliset suhteet ja varallisuus ovat kolme kenties tärkeintä asiaa, jotka saavat meidät tekemään asioita – etsimään tietoa ja etenemään elämässämme. Oletko esimerkiksi itse miettinyt oman elämäsi kohdalta näitä kolmea seikkaa, oletko kenties jopa asettanut jonkun näistä kolmesta itsellesi päätavoitteeksi toisten kahden kustannuksella, vai oletko löytänyt toimivan tasapainon?

Hyvinvoiva elämä on tasapainoilua todellisuuden, unelmien ja tavoitteiden kanssa yhteiskunnan antamien mahdollisuuksien parissa, eikä kaikki aina ole mahdollista, vaikka niin haluaisimmekin.

Tieto ja sen saatavuus

Kaikki, jotka muistavat arjen ennen internettiä, tietävät mistä puhutaan, jos sanotaan tiedon lisäävän tuskaa. Ennen sitä tietoa ei ollut saatavilla kuin rajoitetusti, ja nyt sitä on rajoittamattomasti. Mikä on oikeata tietoa, mikä väärää tietoa – meille vanhemmille ikäluokille ei ole varsinaisesti opetettu tiedon luokittelua, tai edes tiedon varmistamista – onko kirjoitettu tieto totta – kun sanontakin on mustaa valkoisella…

Tietoa on saatavilla niin paljon, että emme ehdi sitä kaikkea lukea, saati omaksua – kaikesta aiheista mistä voisimme hakea tietoa, sitä on saatavilla – mutta onko se kaikki hyväksi? Onko hyvä tietää kaikesta paljon, vai olisiko sittenkin helpompaa, jos tietäisimme sen, mitä tiesimme 90-luvulla, mutta meillä olisi tämä tekniikka? Monet maapallomme alueet ja kansat elävät yhä ilman tietoa, ilman tekniikkaa – mitä tapahtuu, kun nämä alueet pääsevät Euroopan ja USA:n tasolle tiedonsaannissa ja tekniikassa?

Vaikka meillä on entistä enemmän tietoa, onko meillä ymmärrystä sitäkään vertaa kuin ennen nettaikaa?

Vapaa-aika, varallisuus ja raha

Entä sitten se tosiasia, että varsinainen raha, kolikot ja setelit ovat jo pitkään olleet vähentymässä lompakoistamme. Vain noin 12 % maksaa enää ostoksensa Suomessa käteisellä, ja monet siirtyvät vähitellen entistä enemmän mobiilimaksamiseen – ja kai kohta ihan mobiilielämiseen kaikkena etätyömahdollisuuksineen. Entä sitten mediassa paljon esillä olleet kryptovaluutat, mitä ne ovat ja miten ne tulevat kenties vaikuttamaan omaan tulevaisuuteemme, vaiko sittenkään mitenkään?

Onko mahdollista elää vielä helpommin, vielä nopeammin ja vielä yksilöllisemmin? Miten voimme odottaa olevamme tulevaisuudessa entistä yksilöllisempi, kun samalla kaikki luonnonvarat ja komponentit alkavat vähentyä, mutta samalla yhä enemmän ihmisiä haluaa olla yksilöitä?

Lisääntynyt vapaa-aika antaa meille mahdollisuuden tarjota itsellemme terveellinen tulevaisuus, mutta emme tee sitä – täytämme jopa sen vapaa-ajan työllä, tai työn tapaisella tekemisellä erilaisten harrastusten parissa kilpailemalla, tavoittelemalla seuraavia tasoja, olemalla toisia parempia.

Olisiko sitten oikea tie hitaampi, karikkoisempi ja vähemmän kaikkea sisältävä, mutta tekniset puitteet omaava ja kehittyvä?

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu