Vapaa-ajan harrastukset ja oma kotipiha

Koska aikuisille suomalaisille on tullut entistä enemmän vapaa-aitaa jo siitä syystä, että työajat ovat lyhentyneet, ja koska vapaalla jaksaa entistä enemmän – ovat kotien pihat kokeneet isoja muutoksia. Entistä harvemmat työt vaativat työaikana raskasta voimankäyttöä, joten aikuisilla on entistä enemmän energiaa rakennella kotipihoissa kaikkea mahdollista. Puutarhakaari on yksi tällaisista uudemmista pihan kalusteista, joita on alkanut tulla entistä enemmän kotipihoille.

Aikaa, rahaa ja energiaa

Samalla kun vapaa-aikaa on faktisesti enemmän, ja energiaa on riittämiin myös vapaa-ajalle, olemme saaneet todeta sen viimeisten vuosikymmenten aikana myös uusien palveluiden tullessa markkinoille – vai koska muistat personal trainereden tuloa Suomeen? Tämäkin ammatinharjoittaminen liittyy siihen, että elintasomme on korkeampi kuin energiankulutuksemme, eli syömme enemmän tai väärällä tavalla verrattuna liikuntaamme ja energiankulutuksemme.

Samalla myös se oman kodin piha ja sen muokkaaminen entistä miellyttävämmäksi on noussut jopa erilaisten tv-ohjelmien pääosaksi, ja ohjelmissa rakennetaan mitä hienompia pihoja koteihin ja mökeille, tai muokataan olemassa olevasta tylsästä pihasta, vapaa-ajan oleskelupaikka. Esimerkiksi pinottavat puutarhatuolit ovat tulleet pihoille, koska uudet pihasuunnitelmat kattavat myös erilaisten juhlien kuten syntymäpäivien vieton isommallakin porukalla omalla pihalla.

Se, että tämä kaikki on omalla tavallaan ollut seurausta yhteiskunnallisesta muutoksesta liittyen tekniseen ja digitaaliseen kehitykseen, toisen laidan kehityksen on sitten tuonut rajojemme avautuminen ja maailman pieneneminen. Vielä 90-luvulla, ennen netin valtakautta, tiedonsaanti ja tiedonlöytäminen oli kohtuullisen vaikeata verrattuna nykyaikaan. Samalla myös uusien vaikutteiden ja ideoiden saaminen vahingossa oli vaikeampaa – eikä Suomessa asunut läheskään niin laajaa otantaa maailman eri kulttuurien edustajia.

Joskus 90-luvulla saatoimme vielä unelmoida amerikkalaisten elokuvien puutarhojen perään, tai italialaisten elokuvien tunnelmia, mutta nyt 2020-luvulla meillä on täydet mahdollisuudet kopioida se omalle pihalle. Onko se sitten terassin päälle rakennettava ratkaisu, vai enemmän luonnonmukainen ratkaisu.

Kulttuuri vaikuttaa omaan kotipihaan

Suoratoisto-ohjelmatkin ovat omalla laajalla vaikutuksellaan saaneet muutoksia aikaiseksi myös kotiemme ulkotiloissa. Aiemmin hiljaiset ja jopa mököttävät ja omissa oloissaan mielellään (ilman viinaa) olevat suomalaiset ovat uskaltautuneet opetella uusia tapoja, joihin liittyy myös naapureihin tutustuminen ja sukulaisten kutsuminen pihajuhliin kuten näin loppukesästä esimerkiksi rapujuhliin sekä Venetsialaisiin. Tämä kummatkin juhlat ovat monille tuttuja jo vuosien tapaan, mutta niiden viettäminen ei ole enää vain paremman väen juhlintaa, vaan nykyään tavat ovat laajentuneet kattamaan kaikki suomalaiset, yhteiskuntaluokasta välittämättä.

Se, että Suomeen on muuttanut paljon muualta tulevia, ja ne suoratoisto-ohjelmat antavat ideoita, niin niiden lisäksi myös sosiaalinen media on sellainen, joka tuottaa uusia ajatuksia niin harrastusten aloittamiselle kuin oman pihan hoitoon. Jos ennen pihanhoito tarkoitti lähinnä ruohonleikkuuta ja rikkaruohojen kitkemistä, 2020-luvulla se voi tarkoittaa, vaikka paljun laittamista pihalle, tai pienen grillinurkkauksen sijasta kokonaisen grillausalueen rakentamista vieraiden kestitsemistä ajatellen.

Ei vain pehmeitä kehitysasioita

Oman pihan kehittäminen on voinut olla myös edellä esitettyä teknisempää. Toiset ovat nimittäin laittaneet itselleen jopa pieniä pihaelokuvateattereita, sillä nykyään ulkokäyttöön suunnitellut pienet videoprojektorit mahdollistavat omat elokuvaillat omassa pihassa aivan yhtä helposti, kun vielä muutama vuosi sitten sisätiloissa.

Elokuvien lomassa myös pihojen äänimaailmat ovat digitekniikalla saaneet uutta eloa, ja luonnollisesti myös erilaiset turvaratkaisut ovat lisääntyneet kodin laajentuessa kattamaan entistä enemmän myös piha-alueita. Nämä turvaratkaisut ovat usein digitaaliselle alustalle rakennettuja mobiiliratkaisuja, jotka perustuvat pihalle asetettuihin antureihin ja kameroihin, jotka sinällään voivat olla hyvinkin huomaamattomia, mutta henkilösuojalait vain vaativat talon omistajaa niistä kertomaan.

Tulevaisuuden pihat

Miten sitten tulevaisuus tulee muokkaamaan pihojamme? Jos ajattelee nykyajan haasteita, niin voisi helposti kuvitella, että esimerkiksi erilaiset auringonenergiaan liittyvät hyötyratkaisut niin veden ja kastelun kuin energiankeräyksen suhteen tulevat arkipäiväistymään. Pihoista saattaa tulla myös entistä helpompihoitoisia ja yksinkertaisempia, jolloin ne oikeasti toimivan kodin olohuoneen jatkumoina, ilman kuitenkaan jatkuvaa erikoista huolenpitoa, kuin mitä perussiistinä pitäminen on. Toisaalta myös erilaiset digitaaliset ja muut tekniset kehitysaskeleet tulevat varmasti tuomaan omat palasensa myös tulevaisuuden puutarhoihin ja pihoille sekä terasseille.

Mutta tulevaisuuden arvaaminen on todellista arpapeliä, varsinkin jos miettii aikaa ennen nettiä – ja aikaa mikä meillä on nyt. Tulevaisuuden ratkaisuihin voivat vaikuttaa myös nyt käsillä olevat kysymykset raaja-ainepulasta ja energiahinnoista – kukaan ei voi sanoa varmuudella, millainen tilanne on 2040-luvulla, eikä se kuitenkaan ole niin kaukana. Mutta ennen sitä on varmaa, että monet nykyisistä raaka-aineongelmista ja pula-asioista tullaa ratkaisemaan entistä paremmalla jälleenkäytöllä ja kierrätyksellä.

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu