Videoista pilvipalveluihin

Vein viimeiset pari sataa ostamaani DVD-elokuvaa kierrätyskeskukselle uusia koteja varten. Ne olivat olleet minulla kaapissa koskemattomina muutaman vuoden,  ja nyt olin sitten päättänyt antaa ne eteenpäin. Olin maksanut niistä oikeata rahaa silloin muutamia vuosia sitten, mutta ymmärsin, että aika oli ajanut niiden ohi viimeistään siinä vaiheessa, kun tietokoneistakaan ei enää löytynyt CD-asemaa, eikä kodissa ollut myöskään DVD-soitinta enää. Tekniikka on kehittynyt.

Muutama vuosi ennen DVD-kokoelman luovuttamista olin vienyt kaikki VHS-kasettini kaatopaikalle, ja sitä aiemmin jo useampi vuotta sitten annoin kaikki äänilevyni antikvariaatille, joka tuli silloin hakemaan niitä pakettiautolla – kymmenen vuoden ohjelmatoimiston vetäminen oli tuottanut melkoisen kokoelman sen ajan hittejä ja täytemusiikkia. Voidaan siis sanoa, että olen vuosien tai vuosikymmenten aikana joutunut tai saanut päästää irti paljon sellaista, joihin liittyy sekä rahaa että muistoja, mutta onneksi olen myös ymmärtänyt, että kaikesta ei tarvitse pitää loppuun asti kiinni – vaan ajoissa irroittaminen saattaa tuottaa muille iloa. Näin on varmasti käynyt sekä musiikin että elokuvien suhteen – ja onhan se totta, että nykyajan suoratoistopalvelut ja niiden pilvipalvelut vievät paljon vähemmän tilaa kuin sadat VHS-ja tai DVD-elokuvat, ja ennenkuin ehdit miettiä loppuun ajatustasi, niin kyllä, muistan myös Beta-videot. Yksi asia  kylläkin on jäänyt hieman vaivaamaan, miksi nykyäänkin puhutaan vielä videopeleistä? Siis sellaistenkin pelien suhteen, joita siis pelataan tietokoneella, pelikonsolilla tai suoraan netissä – peleillä ei ole mitään tekemistä videoiden kanssa… saatikka sitten niillä peleillä, joita pelattaessa voi oikeasti myös nousta ammattilaiseksi lajissa, jota nykyään sanotaan Esportsiksi tai Eurheiluksi, ja joka on tulossa Australian Olympialaisiin näytöslajiksi…. kai….

Pilvipalvelut ja valinnan vaikeus

Oletko vielä perinteisten lineaaristen kanavien kuluttaja, eli katsot kellonmukaisesti mieliohjelmiasi televisiosta? Sanonta televisio on kuollut, ei pidä paikkaansa – mutta lineaaristen ohjelmien aika on jo osittain ohi – näiden eri kanavien pilvipalvelut antavat meille mahdollisuuden käytännössä katsoa mitä vain ohjelmia koska vain – eli se uutislähetyskin on katsottavissa, sitten kun sinulla on aikaa. Arkea ei tarvitse rakentaa television aikataulujen mukaan, kuten silloin vielä 1900-luvun puolella. Televisio on muuttunut, ja siksi se yhä pärjää. Se on ottanut netti-ja suoratoistopalvelut syleilyynsä uudenaikaisilla älytelevisioilla, jotka ovat netissä, ja jotka voivat toimia suoratoiston monitorina, ja jatkossa myös pelialustana, kuten NetFlix on jo aloittanut.

Ennen ei käytännössä ollut valinnan vaikeutta, sillä kanavia ei ollut kuin ne pari. Tänä päivänä kanavia kyllä on,ja niitä suoratoiston palveluita- mutta ongelmaksi on tullut sarjojen seuraamisen vaikeus varsinkin lineaarisilla kanavilla – se taasen johtuu älyttömästä määrästä toistoja, uusintoja, vai tiedätkö sinä aina, katseletko televisiosta uusinta kautta, vai onko sittenkin kyseessä uusinta jo vuosia sitten näytetystä ohjelmasta toiselta kanavalta. Nykyään saamme nimittäin nähdä kuinka sarja tai elokuva tulee uutuutena yhdelle kanavalle, josta se sitten lähtee uusintojen kierrokselle toisiin kanaviin, ja siksi kanavien uutisissa nykyään lukee  ”Ensimmästä kertaa TV:ssä XXX-kanavalla”.

Toisaalla arjessa vallankumous jatkuu

Onko sinulla lompakossasi vielä oikeita seteleitä ja kolikoita? Tiesitkö, että nykyään vain reilut 10% kaupan ostoksista maksetaan käteisellä – ja varmasti olet huomannut, kuinka pankit ovat vähentäneet palveluitaan jopa niin, ettei pankeista saa enää edes rahaa, saatika palveluita. Palvelut ovat siirtyneet sinne digimaailmaan, eli internettiin, ja maksaminen on muuttunut korttien ja mobiilin älylaitteiden harteille, ja älypuhelimestamme on tullut pankkikonttori. Ja aivan kuin ei tämä vielä riittäisi, niin kryptovaluutat ovat vähitellen murtautumassa myös tavallisen massan käyttörahaksi. Ei kenties aivan vielä, mutta nyt viimeisempänä Gucci on ilmoittanut hyväksyvänsä kolme erilaista kryptovaluuttaa maksuvälineinä.

Minäkin kokeilen kryptojen ostamista – hitaana hämäläisenä jälkijunassa – ja ei, ei ole tullut voittoja, päinvastoin. Mutta onneksi puhelin ja televisio ovat netissä, ja voin katsoa edes niitä mielisarjojani edullisesti, vaikka tiedän samanaikaisesti, että kryptovaluuttakurssit menevät ylös alas, eikä omista sijoituksista niiden kanssa ole mitään varmuutta, mutta pidetään hetki kiinni ja katsotaan minne päädytään.

En kaipaa VHS- tai DVD-levyjä. Jos kaipaan niitä vanhoja biisejä 80- ja 90-luvuilta, menen YouTubeen. En kaipaa pankeissa jonottamista. Mutta kaikesta kehityksestä  ja digiajasta huolimatta kaipaan vielä jäljellä oleviin liikkeisiin ja palveluihin oikeata asiakaspalvelua  – niitä ei kyllä ollut aiemminkaan.

 

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu