Yrityskorttien viidakko – löytyykö kaikille sopiva vaihtoehto helposti

Olen ollut yrittäjänä yli 30 vuotta ja tasaisin väliajoin saan luotonantajilta ja pankeilta viestejä liittyen erilaisiin maksukortteihin, luottokortteihin, maksuaikakortteihin. Oma aika ei kuitenkaan aina riitä näiden kaikkien vaihtoehtojen todelliseen vertailuun, joten tuli mieleen, että onko sellaista vaihtoehtoa, joka oikeasti sopisi kaikille?

Yrityskortit käytännössä

Yrityskortit ovat tärkeä osa nykyaikaista liiketoimintaa, tarjoten joustavuutta ja kustannusten hallintaa yrityksille. Suomessa yritykset voivat valita monista eri yrityskorttivaihtoehdoista, jotka on suunniteltu vastaamaan erilaisten yritysten tarpeisiin. Näiden korttien avulla yritykset voivat hallita käteiskuluja, seurata menoja ja helpottaa kirjanpitoa. Kun tosiasia on, että entistä harvempia ovat ne tilaisuudet ja tapahtumat, joissa oikeasti käsitellään käteistä, ja monissa paikoissa korttimaksu on ainoa mahdollisuus saada palvelua.

Yrityskorttien tarjoajat Suomessa ovat pankit ja muut rahoituslaitokset, jotka tarjoavat sekä pankkikortteja että luottokortteja. Valikoimasta löytyy erilaisia vaihtoehtoja riippuen yrityksen koosta ja tarpeista, aina pienyrityksistä suuriin konserneihin.

Luottokorttiyritykset kuten Visa ja Mastercard mahdollistavat erilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa yrityskortit, jotka eroavat siitä vanhasta pankkikortti/luottolaitos ajattelusta. Kortin antaja voi olla, vaikka autoliike, lentoyhtiö tai yritysten kulujenhallintaa tarjoava eTasku. Ilmainen yrityskortti alkaa ollakin enemmän käytäntö, kuin kuukausi tai vuosimaksullinen korttivaihtoehto.

Nykyaikainen yrityskortti on siis maksuton. Niihin saa yrityksen omaan toimintaan sopien joko luoton tai prepaid toiminnallisuuden, tai vaikkapa molemmat. Korttiin saa yleensä myös virtuaalikorttitoiminnon ja maksaminen onnistuu niin Apple Pay tai Google Pay toimintojen kautta samalla kortilla. Nykyaikainen yrityskortti toimii myös ympäri maailmaa, joten paljon matkustavat yrityksen henkilöt hyötyvät tällaisesta mahdollisuudesta, ilman että joudutaan erillisiä kustannusraportteja keräämään oman henkilökohtaisen kortin käytöstä työmatkalla.

Voisi kuvitella, että pienille yrityksille on helpompi löytää yksinkertainen ja helpompi ratkaisu maksutapahtumien ja maksamisen hallintaan ja seurantaan, ja mitä suurempi yritys on, tulee käyttöön useampia erilaisia kortteja ja näiden erilaisia tasoja, liittyen käyttäjän profiiliin ja tehtävään yrityksessä.

Luottokortit yrityksille

Luottokortit tarjoavat joustavuutta ja lisärahoitusta yrityksen toimintaan. Niiden avulla yritykset voivat hallita kassavirtaa ja saada joustavuutta maksuaikatauluihin. Luottokorttien käyttö mahdollistaa suurempien ostojen ja investointien tekemisen, jotka maksetaan takaisin myöhemmin.

Luottokorttien käytössä on myös muita etuja, kuten bonukset ja palkkiot, jotka voivat kertyä kortin käytön yhteydessä. Lisäksi ne tarjoavat usein matkavakuutuksia ja muita etuja, jotka voivat olla hyödyllisiä erityisesti paljon matkustaville yrityksen työntekijöille.

Pankkikortit yrityksille

Se yleisin ja tutuin vaihtoehto. Pankkikortit ovat käteviä päivittäisten kulujen hallintaan ja maksamiseen. Ne mahdollistavat yrityksen työntekijöille pääsyn yrityksen tilille ja maksujen suorittamisen suoraan yrityksen pankkitililtä. Tämä vähentää tarvetta käteisen käyttöön ja helpottaa kirjanpidon hallintaa.

Pankkikorttien etuihin kuuluu reaaliaikainen seuranta, mikä mahdollistaa tarkan kulujen hallinnan ja raportoinnin. Yritykset voivat myös asettaa erilaisia käyttörajoituksia ja valtuutuksia korttien käyttöön, mikä lisää turvallisuutta.

Korttien turvallisuus

Turvallisuus on olennainen osa yrityskorttien käyttöä. Pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat useita turvatoimia korttien suojaamiseksi, kuten PIN-koodit, turvarajat ja korttien sulkupalvelut. Nämä toimenpiteet auttavat suojaamaan yritystä petoksilta ja väärinkäytöksiltä.

Yritysten on tärkeää kouluttaa työntekijänsä turvalliseen korttien käyttöön ja seurata aktiivisesti korttien käyttöä. Lisäksi on hyvä varmistaa, että yrityksen taloushallinto ja kirjanpito ovat ajan tasalla ja voivat nopeasti tunnistaa mahdolliset väärinkäytökset.

Niin yritysten kuin yksityisten kulutuksessa pitäisi nykyään muistaa aina myös vastuullisuus. Mitä vastuullisuus sitten tarkoittaa yrityskorttien valinnassa?

Vastuullisuus yrityskorttien valinnassa

Vastuullisuus yrityskorttien valinnassa tarkoittaa, että yritys ottaa huomioon kortin tarjoajan eettiset periaatteet, ympäristövaikutukset ja sosiaalisen vastuun. Tämä voi sisältää esimerkiksi sitä, miten kortin tarjoaja käsittelee ympäristöasioita, millaisia työolosuhteita se tukee ja miten se toimii yhteiskunnallisella tasolla.

Monet pankit ja rahoituslaitokset pyrkivät vähentämään ympäristövaikutuksiaan tarjoamalla digitaalisia palveluita ja vähentämällä paperin käyttöä. Yrityskorttien valinnassa on hyvä tarkastella, miten kortin tarjoaja huolehtii ympäristöstä. Esimerkiksi, tukeeko tarjoaja kestävää kehitystä ja ympäristöystävällisiä käytäntöjä?

Yritykset voivat myös itse vähentää ympäristövaikutuksiaan valitsemalla sähköiset laskut ja raportit paperisten sijaan sekä suosimalla kortteja, jotka on valmistettu kierrätettävistä materiaaleista. Näin voidaan vähentää jätteen määrää ja säästää luonnonvaroja.

Yritykset voivat valita kortin tarjoajan, joka toimii läpinäkyvästi ja raportoi eettisistä periaatteistaan säännöllisesti. Lisäksi on hyvä tarkistaa, millaisia käytäntöjä tarjoaja noudattaa esimerkiksi rahanpesun ja korruption ehkäisemisessä.

Sosiaalinen vastuu on tärkeä osa vastuullisuutta yrityskorttien valinnassa. Tämä tarkoittaa, että kortin tarjoaja ottaa huomioon yhteiskunnalliset vaikutuksensa ja pyrkii edistämään positiivisia muutoksia. Esimerkiksi, tarjoaja voi tukea paikallisia yhteisöjä, koulutusta ja terveydenhuoltoa.

Vastuullisuus yrityskorttien valinnassa on monivaiheinen prosessi, joka sisältää ympäristövaikutusten, eettisten periaatteiden ja sosiaalisen vastuun huomioimisen. Yritykset voivat tehdä vastuullisia valintoja tarkastelemalla kortin tarjoajien käytäntöjä ja valitsemalla kortteja, jotka tukevat kestävää kehitystä ja eettisiä arvoja. Tämä ei ainoastaan paranna yrityksen mainetta vaan myös edistää vastuullista toimintaa laajemmassa mittakaavassa. Ja jos sille tielle oikeasti lähtee, kannattaa tarkistaa myös oman yrityksen prosessit ja niiden suhtautuminen vastuullisen toiminnan ja kestävän toimintakulttuurin perusteisiin.

Korttien valinta

Yrityksen tarpeiden ja tavoitteiden mukaan oikean kortin valinta on tärkeää. Pienemmät yritykset saattavat hyötyä enemmän pankkikorteista niiden helppokäyttöisyyden vuoksi, kun taas suuremmat yritykset voivat hyödyntää luottokorttien tarjoamaa joustavuutta ja lisäetuja.

Korttien vertailu ja eri tarjoajien ehdot kannattaa käydä huolellisesti läpi ennen päätöksen tekemistä. Yrityksen talousosasto voi auttaa tässä prosessissa ja varmistaa, että valittu kortti tukee parhaiten yrityksen liiketoiminnan tarpeita, pelkkä maksuttomuus ei välttämättä ole se paras vaihtoehto, ja monesti lopputulos onkin, että yrityksellä on useita eri kortteja, riippuen henkilön toiminnasta yrityksen sisällä.

Kysymykseen löytyykö ratkaisu helposti, on siis vastauksena, että kyllä (ja ei). Mikäli yrityksen toiminta on kohtuullisen pientä, on helpompaa myös löytää yksi kortti, joka riittää tukemaan yrityksen maksuliikennettä hyvällä tasolla. Ja mitä suurempi yritys on ja mitä enemmän henkilöstöä ja erilaisia prosesseja, ei yksi korttimalli välttämättä riitä kattamaan monitasoisia ja monipuolisia tarpeita.

Markkinakettu
Sitoutumaton Lohja

Yksityisyrittäjä jo 80-luvun lopulta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu