Näin ulkoministeriö kohtelee kansalaisiaan perustuslakia rikkoen

Julkaisen tässä suoran kopion UM:ön viestistä minulle sekä minun vastausviestistäni heille sekä perustuslakia valvoville tahoille.  Jokainen tehköön omat päätelmänsä siitä mikä on oikein ja mikä ei.

Vastaanottajat:

Ulkoministeriö, viisumiosasto

Ulkoministeri Pekka Haavisto

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti

Eduskunnan oikeusasiamies

Antti Rinne perustuslakivaliokunnan pj.

Antti Häkkänen perustuslakivaliokunnan varapj.

Robin Harms tiiminvetäjä YVV, syrjintäasiat

Jussi Aaltonen ylitarkastaja YVV, syrjintäasiat

Ensin kiitän Ulkoministeriötä vastauksesta joka selvensi huomattavasti asioiden kulkua.  Tässä yhteydessä kävi myös erittäin selväksi että UM:ö on joko tieten tai tahtomattaan rikkonut selkeästi lakia 1327 / 2014 yhdenvertaisuudesta.   Perustelen asiaa perustuslain kannalta tarkemmin jäljempänä tässä viestissäni, mutta kerron ensin lyhyesti asiaan oleellisesti liittyviä seikkoja.

Maaliskuussa 2020 ulkoministeriö teki päätöksen että muiden EU-maiden kanssa solmitut edustussopimukset keskeytetään.  Edustussopimus tarkoittaa että jonkin toisen EU-maan edustusto hoitaa Suomea koskevat asiat lähetystössään jossakin kolmannessa maassa jossa Suomella ei ole omaa edustustoa.  Näitä asioita ovat mm. viisumiasiat.  Minun tapauksessani siis Ruotsin lähetystö edustaa Suomea Havannassa, tai siis edusti.  Nyt vaimoni ei voi perhesiteen perusteella hakea viisumia Suomeen koska edustussopimus Ruotsin kanssa on keskeytetty.  Ne maat joissa Suomella on edustusto voidaan viisumia perhesiteen perusteella hakea.  Turistiviisumeja ei tietääkseni tällä hetkellä myönnetä missään edustustossa.  UM:n kehotuksesta sekä sen kautta lähetin nootin Ruotsin lähetystöön Havannassa.  Heidän vastauksensa vaimolleni oli varsin tyly eli kiteytettynä:  ”Suomi on keskeyttänyt edustussopimuksen soveltamisen emmekä voi näin ollen ottaa viisumihakemustanne vastaan ennen kuin uudet määräykset edustussopimuksesta ovat voimassa”.  UM:ö pelaa varsin kaksinaamaista peliä tällä noottimenettelyllään eli tavallaan vierittää syyn viisumihakemusten jumittumisista sen valtion niskaan joka aikaisemmin on edustussopimuksen nojalla käsitellyt viisumihakemuksia Suomeen, vaikka on itse täysin syypää siihen ettei viisuhakemuksia nyt käsitellä.   On vähän sama kuin minä ostaisin autokaupasta dieselin ja tankkaisin siihen bensaa jonka jälkeen alkaisin syyttämään myyjää siitä ettei se sanonut että auto ei toimikaan molemmilla polttoaineilla ja sen vuoksi moottori hajosi.

En ymmärrä miksi tälläinen edustussopimusten keskeytyspäätös on tehty mutta meille se on aiheuttanut sen että en ole vaimoani tavannut lähes vuoteen ja kolmeen kuukauteen koska avioiduimme Havannassa tammikuun lopulla 2020.  Kuubassa on lähes koko koronakriisin ajan ollut sisäinen matkustuskielto voimassa ja turisteja on satunnaisesti otettu vain Cayo Cocoon jonne taasen vaimollani ei ole asiaa koska hän ei työskentele siellä.

Avioliittoomme on virallisesti rekisteröity Suomen väestötietorekisteriin, jossa vaimoni on nimellä Esther Elonen Molina.

Ulkoministeriö mielellään perustelee tekemiään päätöksiä sillä mitä jotkut muut Schengen-maat ovat tehneet.  Esimerkiksi näin:  ”Pandemian johdosta Schengen-maat ovat keskeyttäneet toistaiseksi myös edustussopimusten soveltamisen”.  Perustelut ovat kestämättömiä koska ne eivät oikeuta mitenkään Suomea tekemään perustuslain vastaisia päätöksiä.  Yhtä hyvin voitaisiin perustella esim. ulkonaliikkumiskielto koska ”useat Schengen-maat ovat määränneet ulkonaliikkumiskieltoja”.

Ymmärrän hyvin että turistiviisumeja ei tällä hetkellä myönnetä ja on oikein että viisumia voidaan hakea perhesiteen perusteella.  On kuitenkin niin että tässäkään asiassa ei voida eikä saa rikkoa yhdenvertaisuusperiaatetta.  Joko niin että kaikki joilla on perheside Schengenin ulkopuolella asuvaan puolisoon, niin nämä puolisot voivat hakea viisumia ollakseen normaalissa parisuhteessa puolisonsa kanssa tai sitten niin  että viisumia ei voi kukaan hakea parisuhteen perusteella Schengen-maiden ulkopuolelta.  Mikäli joku nyt ajattelee että eihän tässä rikota suomalaisten oikeuksia, vaan joidenkin ulkomaalaisten niin kehotan lukemaan yhdenvertaisuuslain 8. luvun jossa kielletään myös välillinen syrjintä, eli syrjintä joka tapahtuu esim. toisen henkilön kautta.  Välitön oikeus jokaisella on elää parisuhteen mukaista yhteiselämää.

Vaikka miten yritän pitää sisälläni, en malta olla mainitsematta että oikeusasiamies voisi keskittyä oleellisiin asioihin sisäministerin turvaliivin sijaan.

Haluan vielä kysyä UM:öltä mitä he tarkoittavat lauseella:  ”Olemme pyytäneet tapauksessanne viisumiedustamista nootitse Ruotsilta. Saamamme tiedon mukaan, oleskelumaassanne Ruotsi ei toistaiseksi kykene ottamaan vastaan Suomen viisumiedustamispyyntöjä”.  Oleskelumaassanne ???.  Olen ”oleskellut” täällä Suomessa jo liki 63 vuotta tosin muutamana viime talvena Espanjassa, paitsi nyt tänä talvena.

 

Annan mielelläni lisätietoja asiassa.  Puhelimitse se ei tällä hetkellä onnistu koska espanjalainen operaattori on tehnyt verkkomuutoksia ja tarvitsisin uuden SIM-kortin, jota en luonnollisesti sieltä tähän hätään saa.

Ystävällisin terveisin:  Markku Elonen

pe 23. huhtik. 2021 klo 13.37 visas.mfa@formin.fi kirjoitti:

Hyvä Markku Elonen Molina,

 

Kiitämme yhteydenotostanne.

Suomi on muiden Schengen-jäsenmaiden tapaan keskeyttänyt tavanomaisten viisumihakemusten vastaanoton 19.3.2020 lukien. Tiettyjen, välttämättömiksi katsottavien poikkeusryhmien osalta viisumihakemuksia otetaan vastaan edustustoissa COVID-19 pandemiatilanteen salliessa. Tällaisina poikkeuksina nähdään myös perhesiteen tai vakiintuneen parisuhteen perusteella viisumia hakevat.

Pandemian johdosta Schengen-maat ovat keskeyttäneet toistaiseksi myös viisumiedustamissopimusten soveltamisen. Tämä keskeytys jatkuu edelleen globaalin pandemiatilanteen ollessa huolestuttava ja monin paikoin muuttuessa yhä vaikeammaksi.

21.12.2020 julkaistun uutisen (https://um.fi/ajankohtaista/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/viisuminhaku-perhesiteen-tai-vakiintuneen-parisuhteen-perusteella-covid-19-pandemian-aikana)mukaisesti, maissa, joissa Suomea edustaa viisumiasioissa toinen Schengen-maa viisumiedustamissopimuksen perusteella, Suomi voi yksittäistapauksessa pyytää nootilla, että Suomea edustava maa ottaisi erityisryhmään kuuluvan henkilön viisumihakemuksen käsiteltäväkseen. Näihin erityisryhmiin lukeutuvat myös perhesiteen tai vakiintuneen parisuhteen perusteella viisumia hakevat. On kuitenkin huomattava, että viisumiedustamista pyydettäessä vastaanottava maa, eli kyseisessä maassa Suomea edustava maa päättää täysin itsenäisesti ja omien kriteeriensä pohjalta arvioiden, suostuuko se ottamaan tällaisen yksittäisen hakemuksen Suomen pyynnöstä vastaan. Mikäli viisumihakemus otetaan vastaan, sen käsittely ja lopulta päätös tehdään Schengenin viisumisäännöstöä sekä ko. maan omia säännöksiä ja harkintaa noudattaen. Suomi ei voi vaikuttaa tähän prosessiin tai päätökseen viisumihakemuksen vastaanottamisesta

Olemme pyytäneet tapauksessanne viisumiedustamista nootitse Ruotsilta. Saamamme tiedon mukaan, oleskelumaassanne Ruotsi ei toistaiseksi kykene ottamaan vastaan Suomen viisumiedustamispyyntöjä. Emme valitettavasti voi tässä tilanteessa antaa arviota siitä, milloin jälleen viisuminhaku olisi mahdollista.

Ystävällisin terveisin

Maahantuloasioiden yksikkö

Ulkoministeriö

Helsinki

 

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu